motor v šachtě
Moderátoři: Pepa, david, vilma
motor v šachtě
ahoj, nemáte někdo zkušenosti s vybudováním šachty pro přívěsný motor? Mám oldtimera a nelíbí se mi na něm motor pověšený na zrcadle a na vestavěný motor nemám dost místa. Jestli máte někdo fotky, plány, nápady, tak sem s nima
. Dík yori.

- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
- Kontaktovat uživatele:
Dixův Cape Cutter 19 a Cape Henry 21 mají ?achtu před zrcadlem a je to asi přesně to, co shání?.
http://www.capecutter19.com/cockpit_small.jpg
http://www.capecutter19.com/cockpitcloseaboveweb.jpg
http://www.capecutter19.com/engin_well.jpg
http://www.capecutter19.com/engine.jpg
http://www.capecutter19.com/cockpit_small.jpg
http://www.capecutter19.com/cockpitcloseaboveweb.jpg
http://www.capecutter19.com/engin_well.jpg
http://www.capecutter19.com/engine.jpg
potrebny prostor pro vestaveny motor?
Jak velky je vlastne potreba prostor pro vestaveny motor? Mam 6 m drevolaminat, vaha 0,8 tuny, jezdim na Slapech. Vykon neni potreba velky, zatim jezdim na silnejsiho Tummlera a rychlost je unosna.
V zadu mam relativne velky prostor (batystu?), ale maximalni vyska je jen 40-50 cm.
V zadu mam relativne velky prostor (batystu?), ale maximalni vyska je jen 40-50 cm.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
- Kontaktovat uživatele:
niňd?o, mrkni na ty fotky, co jsem na ně dal odkazy. Ideální je ?achta v ose kokpitu (i kdy? třeba motor v boční batystě by asi taky nějak fungoval). Co se týče potřebného prostoru, tam je to velmi různé podle rozměrů motoru. Zkrátka tělo motoru by ti nemělo v ničem překá?et. Jaký si to udělá? ...
U těch Dixovo loděk má? motor aretovaný přímo a kormidluje? normálně kormidlem. Tím u?etří? zas trochu místa, který bys jinak potřeboval na otáčení motoru.

U těch Dixovo loděk má? motor aretovaný přímo a kormidluje? normálně kormidlem. Tím u?etří? zas trochu místa, který bys jinak potřeboval na otáčení motoru.
-
- moderátor
- Reputace: 230
Re: motor v ?achtě
[quote="yori"]ahoj, nemáte někdo zku?enosti s vybudováním ?achty pro přívěsný motor? Mám oldtimera a nelíbí se mi na něm motor pově?ený na zrcadle a na vestavěný motor nemám dost místa. Jestli máte někdo fotky, plány, nápady, tak sem s nima
. Dík yori.[/quote]
V podstatě jde o to, jak u? tady psali, aby se do ?achty ve?el. Dej ale bacha na několik lehce opomenutelných podmínek:
a) - zrcadlo ?achty musí mít negativní sklon ( v?echny přívěsy jsou na to dělané, a má?-li kolmé, neudělá? pak správný odklon motoru) Naopak zadní stěna ?achty, pokud ji za jízdy bude? courat ve vodě, musí týt upravena tak, aby nezvedala a nehrnula vodu do ?achty
b) najít kompromis v hloubce zanoření nohy tak, aby ve vlnách nelezla vrtule z vody a hlava motoru do vody ( případně při zatí?ení přídě posádkou při přistávání - pak to nebrzdí a necouvá)
c) pokud ?achta vyjde tak, ?e je dole celá pod hladinou
nebo jen málo nad ní, je potřeba udělat přívod vzduchu. Lépe ne z kokpitu, mohlo by to tím smrdět do lodi
d) pokud mo?no motor s dlouhou, příp. extra dlouhou nohou, zvlá?? pokud má loď skeg nebo pevný kýl a nehrozí její ura?ení
e) nevím jak má? kornidlo, ale často se stane, ?e se kormidlo při velkém vylo?ení dostane do vrtule ( pokud je ?achta mino osu lodě )
Tak?e se dobře rozmyslet kam, ne? začne? řezat dno.

V podstatě jde o to, jak u? tady psali, aby se do ?achty ve?el. Dej ale bacha na několik lehce opomenutelných podmínek:
a) - zrcadlo ?achty musí mít negativní sklon ( v?echny přívěsy jsou na to dělané, a má?-li kolmé, neudělá? pak správný odklon motoru) Naopak zadní stěna ?achty, pokud ji za jízdy bude? courat ve vodě, musí týt upravena tak, aby nezvedala a nehrnula vodu do ?achty
b) najít kompromis v hloubce zanoření nohy tak, aby ve vlnách nelezla vrtule z vody a hlava motoru do vody ( případně při zatí?ení přídě posádkou při přistávání - pak to nebrzdí a necouvá)
c) pokud ?achta vyjde tak, ?e je dole celá pod hladinou
nebo jen málo nad ní, je potřeba udělat přívod vzduchu. Lépe ne z kokpitu, mohlo by to tím smrdět do lodi
d) pokud mo?no motor s dlouhou, příp. extra dlouhou nohou, zvlá?? pokud má loď skeg nebo pevný kýl a nehrozí její ura?ení
e) nevím jak má? kornidlo, ale často se stane, ?e se kormidlo při velkém vylo?ení dostane do vrtule ( pokud je ?achta mino osu lodě )
Tak?e se dobře rozmyslet kam, ne? začne? řezat dno.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 151
Ahoj Yori. Nemám oldimera, ale keby som ho mal, tak by som doňho dieru na motor nerobil. Do osi lode ho da? asi ?a?ko, lebo tam má? kýl, len zboku do bakysty. A ked nepláve? v hlbokých vodách tak ho treba da? na sane. Rad?ej daj dozadu peknú mahagonovú, alebo teakovú dosku, kup nejakú lahučkú Yamahu a po vyplávaní na vodu motorek schová? a je to. Dieru do ob?ívky by som nerobil.
ahoj, díky za odpovědi, jen pro ilustraci loď je na www.1kps.cz , je to s/y Dračice, má dlouhý kýl do kterého bych nechtěl zasahovat, ale motor bych dal co nejblí?e k ose lodi, taky mám obavy do toho říznout, ale mám mercury desítku a to u? je na nějaké nadávání a sundávání ne?ikovné, motor o tomto výkonu mám proto, ?e se chci pohybovat i po řekách. ahoj a a? u? je jaro sakra.
yori píše:ahoj, díky za odpovědi, jen pro ilustraci loď je na www.1kps.cz , je to s/y Dračice, má dlouhý kýl do kterého bych nechtěl zasahovat, ale motor bych dal co nejblí?e k ose lodi, taky mám obavy do toho říznout, ale mám mercury desítku a to u? je na nějaké nadávání a sundávání ne?ikovné, motor o tomto výkonu mám proto, ?e se chci pohybovat i po řekách. ahoj a a? u? je jaro sakra.
Stranky nefunguji.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 174
- Kontaktovat uživatele:
Fungují, jen tam někdo zapomněl napsat jméno serveru kde hostuje www.1kps.wz.cz
Galerie s/y Dračice pak je: http://1kps.wz.cz/index.php?id=fotogall ... ry/dracice
Galerie s/y Dračice pak je: http://1kps.wz.cz/index.php?id=fotogall ... ry/dracice
-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
[quote="yori"]ahoj, nemáte někdo zku?enosti s vybudováním ?achty pro přívěsný motor?
Mám zku?enosti,jen nechápu,proč tím kazit oldtimera. Měl jsem zabudovaný přívěsný motor,YAMAHA 4T 9 PS v lodi Hunter 260 a to předev?ím ze dvou důvodů,jeden byl ,?e se v té době nesměl spalovací motor na Orlíku pou?ívat a úprava byla taková,?e vlastně nikdo ani nevěděl,?e takový motor na lodi mám,a druhý důvod byl kvůli zlodějům, motor bez demontá?e části podlahy kopkitu ne?el vyndat. Byly s tím ale problémy, přívěsný motor má výfuk vrtulí,ale na noze je je?tě vyvrtaný otvor nad hladinou z důvodu předev?ím při volnoběhu,aby měly spaliny kudy odcházet.Museli jsme tyto vedlej?í spaliny odvádět hadicí mimo prostor lodě,jinak motor stále zhasínal . Motor ale byl zabudován v ose lodi tak kormidlo poslouchalo bez problémů. Kamarád má zabudovaný přívěsný motor v lodi PEGAZ v pravé bytystě,ale musel ho vyosit,abyloď byla při vy??ích otáčkách vůbec schopná plout rovně,ale stejně to není ono.
Mám zku?enosti,jen nechápu,proč tím kazit oldtimera. Měl jsem zabudovaný přívěsný motor,YAMAHA 4T 9 PS v lodi Hunter 260 a to předev?ím ze dvou důvodů,jeden byl ,?e se v té době nesměl spalovací motor na Orlíku pou?ívat a úprava byla taková,?e vlastně nikdo ani nevěděl,?e takový motor na lodi mám,a druhý důvod byl kvůli zlodějům, motor bez demontá?e části podlahy kopkitu ne?el vyndat. Byly s tím ale problémy, přívěsný motor má výfuk vrtulí,ale na noze je je?tě vyvrtaný otvor nad hladinou z důvodu předev?ím při volnoběhu,aby měly spaliny kudy odcházet.Museli jsme tyto vedlej?í spaliny odvádět hadicí mimo prostor lodě,jinak motor stále zhasínal . Motor ale byl zabudován v ose lodi tak kormidlo poslouchalo bez problémů. Kamarád má zabudovaný přívěsný motor v lodi PEGAZ v pravé bytystě,ale musel ho vyosit,abyloď byla při vy??ích otáčkách vůbec schopná plout rovně,ale stejně to není ono.
-
- moderátor
[quote="ninja"]Na kolik prijde komplet zabudovani maleho (4-8 koni) motoru do lode (vcetne motoru, hridele, prace)? Staci hruby odhad. Sladka voda.[/quote]
Nevím kolik má? místa pod podlahou kokpitu, ani jak je loď dlouhá. Podle fotky ti motor vyjde někam před vlez do kajuty, bude mít vr?ek hlavy nad dnem min 60 a řekl bych, ?e si zabije? spoustu místa. Já bych se tý ?achty nebál. Teď má? motor taky mimo osu a předpokládám, ?e to jede. Zabudovat motor, teda pořádně, není práce na týden. U? jen vyvrtat díru na stevenku skrz kýl je docela honička - hlavně chytit úhel. Není to samotný motor, potřebuje? ho na něco ulo?it - motorový saně, někam dát ovládámí plynu a převodovky, nějaký budíky, nejspí? taky extra baterku ( leda by měl pro v?echny případy kliku ), vytáhout výfuk, sání vody, nádr? a spousta dal?ích kravin. Navíc to v?echno bude taky něco vá?it a to tě?i?těm výtlaku, co? není pro plachetnici zrovna to nejlep?í. S novým motorem do toho zahučí? za 50 - 70 tisíc. A taky bacha na novou vyhlá?ku - zdá se, ?e budou schvalovat je orig lodní motory, teda pokud sem pochopil. Je?tě bych si to rozmyslel.
Nevím kolik má? místa pod podlahou kokpitu, ani jak je loď dlouhá. Podle fotky ti motor vyjde někam před vlez do kajuty, bude mít vr?ek hlavy nad dnem min 60 a řekl bych, ?e si zabije? spoustu místa. Já bych se tý ?achty nebál. Teď má? motor taky mimo osu a předpokládám, ?e to jede. Zabudovat motor, teda pořádně, není práce na týden. U? jen vyvrtat díru na stevenku skrz kýl je docela honička - hlavně chytit úhel. Není to samotný motor, potřebuje? ho na něco ulo?it - motorový saně, někam dát ovládámí plynu a převodovky, nějaký budíky, nejspí? taky extra baterku ( leda by měl pro v?echny případy kliku ), vytáhout výfuk, sání vody, nádr? a spousta dal?ích kravin. Navíc to v?echno bude taky něco vá?it a to tě?i?těm výtlaku, co? není pro plachetnici zrovna to nejlep?í. S novým motorem do toho zahučí? za 50 - 70 tisíc. A taky bacha na novou vyhlá?ku - zdá se, ?e budou schvalovat je orig lodní motory, teda pokud sem pochopil. Je?tě bych si to rozmyslel.
orientacni cena motoru
Davide diky za odpoved, presvecil jsi mne - kaslu na to. 50-70 kkc je hrozna palka, to mi za vice mista na baden platu a mensi hluk nestoji.
Jinak lod mam 6,4 m, cca 1 tuna.
Jinak lod mam 6,4 m, cca 1 tuna.
- Denis
- zkušený harcovník
Ak by ste niekto vedel, kde sa dá zohna? nový malý lodný motor 4-8 k so v?etkymi komplet vecami na zabudovanie vcene 50 - 70 tis, tak to prosim Vás zverejnite. Za Va?u ochotu Vám vopred ďakujem.
dík za va?e názory a rady, fotek jsem viděl spoustu a mám poměrně jasno jak to udělat aby nebyl motor vidět - vyrobím pro něj záďovou batystu, ale je tu někdo u koho bych si to mohl prohlédnout in natura? nemusí to být samozřejmě hned, na lodi mám práce, ?e ?achtu budu ře?it tak na konci března. dík yori
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 174
- Kontaktovat uživatele:
Re: orientacni cena motoru
ninja píše: Jinak lod mam 6,4 m, cca 1 tuna.
A nám ji tu nepředstaví??
- Denis
- zkušený harcovník
Je mo?né e?te jedno rie?enie a to je elektromotor, nie tie male privesné motorčeky, ale úplne vá?ny elektromotor o výkone niekolko kilovatow. V Tulne na výstave to tam v?dy majú. Na Neusiedlerskom jazere sú zakázané spalovacie motory, teda na ?iadnej lodi som to nevidel, absolútne v?etci pristávali s el.motorom. Ten motor je zapuzdrený a je aj s vrtulou pod lodou, tak?e odpadá stevenka, ?achta, tesnenie atď. Je to dos? velké, ako taká malá potápačská fla?a. Nikdy ma to moc nezaujímalo, tak?e to neviem posúdi?, ale neviem si predstavi? ten zdroj, aj keby tam dali malý dieselagregát, tak by to asi nestíhal. Chcelo by to očíhnut to. Musia to ma? nejako vymakané, keď to predávajú.
-
- moderátor
[quote="Denis"]Je mo?né e?te jedno rie?enie a to je elektromotor, nie tie male privesné motorčeky, ale úplne vá?ny elektromotor o výkone niekolko kilovatow.
Jo a musí? si e?tě pořídit byboat, abys měl kde uskladnit ty v?echny baterky. Viděl sem to od firmy Boesch, ?výcaři. Krásný ale nepou?itelný. To je tak do přívozu, na ka?dým břehu nabíjet. Tím se mává kolem nosu zelenejm ekoteroristům aby měli radost, ale na je?dění po řece to není. A palivový články se sice u? volně prodávají - i do lodí - ale je to v plenkách, houby výkon a výdr?.
Jo a musí? si e?tě pořídit byboat, abys měl kde uskladnit ty v?echny baterky. Viděl sem to od firmy Boesch, ?výcaři. Krásný ale nepou?itelný. To je tak do přívozu, na ka?dým břehu nabíjet. Tím se mává kolem nosu zelenejm ekoteroristům aby měli radost, ale na je?dění po řece to není. A palivový články se sice u? volně prodávají - i do lodí - ale je to v plenkách, houby výkon a výdr?.
- Denis
- zkušený harcovník
Jasne ?e to nie je na rieky, ale to nie je asi ani kýlová loď. Myslel som to ako alternatívu na oldtimera. Odporúčam pozrie? sa tu na webe na www, je tam od Libora link na stránky o lidech co pluli okolo sveta. Tretí zvrchu sú tam Aneta a Sven ktorý oboplávali zemegulu na 9m ocelovke s elektromotorom. Áno, čítate dobre, nech sa páči pozrie?.
Čo sa týka vstavaného motora, tipujem to tak na 150 tis.
Čo sa týka vstavaného motora, tipujem to tak na 150 tis.
-
- moderátor
[quote="Denis"]Jasne ?e to nie je na rieky, ale to nie je asi ani kýlová loď. Myslel som to ako alternatívu na oldtimera. Odporúčam pozrie? sa tu na webe na www, je tam od Libora link na stránky o lidech co pluli okolo sveta. Tretí zvrchu sú tam Aneta a Sven ktorý oboplávali zemegulu na 9m ocelovke s elektromotorom. Áno, čítate dobre, nech sa páči pozrie?.
Čo sa týka vstavaného motora, tipujem to tak na 150 tis.[/quote]
Pokud sem čet dobře, a vim ?e jo, tak ten oldtajmr se chce plavit na řekách. Tak ?e návody na elektro sou mu na ho.... Na lajntuchy u? taky dojel Kolumbus do emeriky, ale vo tom nebyla řeč. Kdy? má? dost času, mů?e? jet třeba na pádla. Motorů je spousta a krásnejch např. v různejch kompresorech - dvou a tří válce, mrňavý, vodní chlazení, ale není to do 6,5 metrovky. A ty baterkový pohony taky ne. Měl sem 15tku joláč - ten má 6m a dobře vím kolik je v něm málo místa. Von toti? prostor a taky výtlak, roste s třetí mocninou dýlky, tak ?e devítka s ?est apůlkou nejde srovnávat. Víme ?
Čo sa týka vstavaného motora, tipujem to tak na 150 tis.[/quote]
Pokud sem čet dobře, a vim ?e jo, tak ten oldtajmr se chce plavit na řekách. Tak ?e návody na elektro sou mu na ho.... Na lajntuchy u? taky dojel Kolumbus do emeriky, ale vo tom nebyla řeč. Kdy? má? dost času, mů?e? jet třeba na pádla. Motorů je spousta a krásnejch např. v různejch kompresorech - dvou a tří válce, mrňavý, vodní chlazení, ale není to do 6,5 metrovky. A ty baterkový pohony taky ne. Měl sem 15tku joláč - ten má 6m a dobře vím kolik je v něm málo místa. Von toti? prostor a taky výtlak, roste s třetí mocninou dýlky, tak ?e devítka s ?est apůlkou nejde srovnávat. Víme ?
- Denis
- zkušený harcovník
Davide, ne?e mi to je jedno, mne to je dokonca dve. Zdá sa mi, ?e sú tam oldtimery dva a jeden z nich má dlouhý kýl a chce sa plavi? po riekach a chce tam vstava? motor, a?. Skôr som myslel yoriho. Je nad?ený tou krásnou drevenou loďou a úplne oprávnene, oplatí sa slovíčko utrúsi?.
No a keď má? dos? času, tak okrem tých pádiel a motora mô?e? na plachetnici vytiahnu? aj plachty. Ale to musí? ma? čas.
PS- a vyval tu adresu na ten lacný motor, budem ju potrebova?.
No a keď má? dos? času, tak okrem tých pádiel a motora mô?e? na plachetnici vytiahnu? aj plachty. Ale to musí? ma? čas.
PS- a vyval tu adresu na ten lacný motor, budem ju potrebova?.
Re: orientacni cena motoru
Libor píše:A nám ji tu nepředstaví??
http://www.mensik.cz/pub/lod/plachetnice.jpg
http://www.mensik.cz/pub/lod dalsi fotky