motor v šachtě

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: Pepa, david, vilma

yori
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

motor v šachtě

Příspěvekod yori » čtv led 26, 2006 9:41 am

ahoj, nemáte někdo zkušenosti s vybudováním šachty pro přívěsný motor? Mám oldtimera a nelíbí se mi na něm motor pověšený na zrcadle a na vestavěný motor nemám dost místa. Jestli máte někdo fotky, plány, nápady, tak sem s nima :-). Dík yori.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv led 26, 2006 9:52 am

ninja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

potrebny prostor pro vestaveny motor?

Příspěvekod ninja » čtv led 26, 2006 6:19 pm

Jak velky je vlastne potreba prostor pro vestaveny motor? Mam 6 m drevolaminat, vaha 0,8 tuny, jezdim na Slapech. Vykon neni potreba velky, zatim jezdim na silnejsiho Tummlera a rychlost je unosna.

V zadu mam relativne velky prostor (batystu?), ale maximalni vyska je jen 40-50 cm.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát led 27, 2006 9:54 am

niňd?o, mrkni na ty fotky, co jsem na ně dal odkazy. Ideální je ?achta v ose kokpitu (i kdy? třeba motor v boční batystě by asi taky nějak fungoval). Co se týče potřebného prostoru, tam je to velmi různé podle rozměrů motoru. Zkrátka tělo motoru by ti nemělo v ničem překá?et. Jaký si to udělá? ...:-)
U těch Dixovo loděk má? motor aretovaný přímo a kormidluje? normálně kormidlem. Tím u?etří? zas trochu místa, který bys jinak potřeboval na otáčení motoru.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pát led 27, 2006 9:57 am

jé, sorry. Ty ses ptal na vestavěný motor:-)
ninja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ninja » pát led 27, 2006 11:11 am

ficcus píše:jé, sorry. Ty ses ptal na vestavěný motor:-)

jojo, ptam se na vestaveny. Nechci zbytecne zacinat dalsi threat.
david
moderátor
Reputace: 230

Re: motor v ?achtě

Příspěvekod david » pon led 30, 2006 6:17 pm

[quote="yori"]ahoj, nemáte někdo zku?enosti s vybudováním ?achty pro přívěsný motor? Mám oldtimera a nelíbí se mi na něm motor pově?ený na zrcadle a na vestavěný motor nemám dost místa. Jestli máte někdo fotky, plány, nápady, tak sem s nima :-). Dík yori.[/quote]

V podstatě jde o to, jak u? tady psali, aby se do ?achty ve?el. Dej ale bacha na několik lehce opomenutelných podmínek:
a) - zrcadlo ?achty musí mít negativní sklon ( v?echny přívěsy jsou na to dělané, a má?-li kolmé, neudělá? pak správný odklon motoru) Naopak zadní stěna ?achty, pokud ji za jízdy bude? courat ve vodě, musí týt upravena tak, aby nezvedala a nehrnula vodu do ?achty
b) najít kompromis v hloubce zanoření nohy tak, aby ve vlnách nelezla vrtule z vody a hlava motoru do vody ( případně při zatí?ení přídě posádkou při přistávání - pak to nebrzdí a necouvá)
c) pokud ?achta vyjde tak, ?e je dole celá pod hladinou
nebo jen málo nad ní, je potřeba udělat přívod vzduchu. Lépe ne z kokpitu, mohlo by to tím smrdět do lodi
d) pokud mo?no motor s dlouhou, příp. extra dlouhou nohou, zvlá?? pokud má loď skeg nebo pevný kýl a nehrozí její ura?ení
e) nevím jak má? kornidlo, ale často se stane, ?e se kormidlo při velkém vylo?ení dostane do vrtule ( pokud je ?achta mino osu lodě )
Tak?e se dobře rozmyslet kam, ne? začne? řezat dno.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 151

Příspěvekod Denis » úte led 31, 2006 5:27 pm

Ahoj Yori. Nemám oldimera, ale keby som ho mal, tak by som doňho dieru na motor nerobil. Do osi lode ho da? asi ?a?ko, lebo tam má? kýl, len zboku do bakysty. A ked nepláve? v hlbokých vodách tak ho treba da? na sane. Rad?ej daj dozadu peknú mahagonovú, alebo teakovú dosku, kup nejakú lahučkú Yamahu a po vyplávaní na vodu motorek schová? a je to. Dieru do ob?ívky by som nerobil.
yori
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod yori » čtv úno 02, 2006 2:12 pm

ahoj, díky za odpovědi, jen pro ilustraci loď je na www.1kps.cz , je to s/y Dračice, má dlouhý kýl do kterého bych nechtěl zasahovat, ale motor bych dal co nejblí?e k ose lodi, taky mám obavy do toho říznout, ale mám mercury desítku a to u? je na nějaké nadávání a sundávání ne?ikovné, motor o tomto výkonu mám proto, ?e se chci pohybovat i po řekách. ahoj a a? u? je jaro sakra.
ninja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ninja » pát úno 03, 2006 9:59 am

yori píše:ahoj, díky za odpovědi, jen pro ilustraci loď je na www.1kps.cz , je to s/y Dračice, má dlouhý kýl do kterého bych nechtěl zasahovat, ale motor bych dal co nejblí?e k ose lodi, taky mám obavy do toho říznout, ale mám mercury desítku a to u? je na nějaké nadávání a sundávání ne?ikovné, motor o tomto výkonu mám proto, ?e se chci pohybovat i po řekách. ahoj a a? u? je jaro sakra.

Stranky nefunguji.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 174
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob úno 04, 2006 1:56 pm

Fungují, jen tam někdo zapomněl napsat jméno serveru kde hostuje www.1kps.wz.cz
Galerie s/y Dračice pak je: http://1kps.wz.cz/index.php?id=fotogall ... ry/dracice
Vláďa
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Vláďa » sob úno 04, 2006 8:39 pm

[quote="yori"]ahoj, nemáte někdo zku?enosti s vybudováním ?achty pro přívěsný motor?

Mám zku?enosti,jen nechápu,proč tím kazit oldtimera. Měl jsem zabudovaný přívěsný motor,YAMAHA 4T 9 PS v lodi Hunter 260 a to předev?ím ze dvou důvodů,jeden byl ,?e se v té době nesměl spalovací motor na Orlíku pou?ívat a úprava byla taková,?e vlastně nikdo ani nevěděl,?e takový motor na lodi mám,a druhý důvod byl kvůli zlodějům, motor bez demontá?e části podlahy kopkitu ne?el vyndat. Byly s tím ale problémy, přívěsný motor má výfuk vrtulí,ale na noze je je?tě vyvrtaný otvor nad hladinou z důvodu předev?ím při volnoběhu,aby měly spaliny kudy odcházet.Museli jsme tyto vedlej?í spaliny odvádět hadicí mimo prostor lodě,jinak motor stále zhasínal . Motor ale byl zabudován v ose lodi tak kormidlo poslouchalo bez problémů. Kamarád má zabudovaný přívěsný motor v lodi PEGAZ v pravé bytystě,ale musel ho vyosit,abyloď byla při vy??ích otáčkách vůbec schopná plout rovně,ale stejně to není ono.
yori
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod yori » pon úno 06, 2006 8:25 am

?patná adresa: jo ten někdo jsem byl já :-) , ruka rychlej?í ne? my?lenka
ninja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ninja » pon úno 06, 2006 10:19 pm

Na kolik prijde komplet zabudovani maleho (4-8 koni) motoru do lode (vcetne motoru, hridele, prace)? Staci hruby odhad. Sladka voda.
david
moderátor

Příspěvekod david » úte úno 14, 2006 8:11 pm

[quote="ninja"]Na kolik prijde komplet zabudovani maleho (4-8 koni) motoru do lode (vcetne motoru, hridele, prace)? Staci hruby odhad. Sladka voda.[/quote]

Nevím kolik má? místa pod podlahou kokpitu, ani jak je loď dlouhá. Podle fotky ti motor vyjde někam před vlez do kajuty, bude mít vr?ek hlavy nad dnem min 60 a řekl bych, ?e si zabije? spoustu místa. Já bych se tý ?achty nebál. Teď má? motor taky mimo osu a předpokládám, ?e to jede. Zabudovat motor, teda pořádně, není práce na týden. U? jen vyvrtat díru na stevenku skrz kýl je docela honička - hlavně chytit úhel. Není to samotný motor, potřebuje? ho na něco ulo?it - motorový saně, někam dát ovládámí plynu a převodovky, nějaký budíky, nejspí? taky extra baterku ( leda by měl pro v?echny případy kliku ), vytáhout výfuk, sání vody, nádr? a spousta dal?ích kravin. Navíc to v?echno bude taky něco vá?it a to tě?i?těm výtlaku, co? není pro plachetnici zrovna to nejlep?í. S novým motorem do toho zahučí? za 50 - 70 tisíc. A taky bacha na novou vyhlá?ku - zdá se, ?e budou schvalovat je orig lodní motory, teda pokud sem pochopil. Je?tě bych si to rozmyslel.
ninja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

orientacni cena motoru

Příspěvekod ninja » stř úno 15, 2006 10:31 am

Davide diky za odpoved, presvecil jsi mne - kaslu na to. 50-70 kkc je hrozna palka, to mi za vice mista na baden platu a mensi hluk nestoji.

Jinak lod mam 6,4 m, cca 1 tuna.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř úno 15, 2006 11:18 am

Ak by ste niekto vedel, kde sa dá zohna? nový malý lodný motor 4-8 k so v?etkymi komplet vecami na zabudovanie vcene 50 - 70 tis, tak to prosim Vás zverejnite. Za Va?u ochotu Vám vopred ďakujem.
yori
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod yori » stř úno 15, 2006 12:45 pm

dík za va?e názory a rady, fotek jsem viděl spoustu a mám poměrně jasno jak to udělat aby nebyl motor vidět - vyrobím pro něj záďovou batystu, ale je tu někdo u koho bych si to mohl prohlédnout in natura? nemusí to být samozřejmě hned, na lodi mám práce, ?e ?achtu budu ře?it tak na konci března. dík yori
Libor
bez hodnocení
Reputace: 174
Kontaktovat uživatele:

Re: orientacni cena motoru

Příspěvekod Libor » stř úno 15, 2006 12:47 pm

ninja píše: Jinak lod mam 6,4 m, cca 1 tuna.

A nám ji tu nepředstaví??
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř úno 15, 2006 1:41 pm

Je mo?né e?te jedno rie?enie a to je elektromotor, nie tie male privesné motorčeky, ale úplne vá?ny elektromotor o výkone niekolko kilovatow. V Tulne na výstave to tam v?dy majú. Na Neusiedlerskom jazere sú zakázané spalovacie motory, teda na ?iadnej lodi som to nevidel, absolútne v?etci pristávali s el.motorom. Ten motor je zapuzdrený a je aj s vrtulou pod lodou, tak?e odpadá stevenka, ?achta, tesnenie atď. Je to dos? velké, ako taká malá potápačská fla?a. Nikdy ma to moc nezaujímalo, tak?e to neviem posúdi?, ale neviem si predstavi? ten zdroj, aj keby tam dali malý dieselagregát, tak by to asi nestíhal. Chcelo by to očíhnut to. Musia to ma? nejako vymakané, keď to predávajú.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř úno 15, 2006 8:52 pm

[quote="Denis"]Je mo?né e?te jedno rie?enie a to je elektromotor, nie tie male privesné motorčeky, ale úplne vá?ny elektromotor o výkone niekolko kilovatow.

Jo a musí? si e?tě pořídit byboat, abys měl kde uskladnit ty v?echny baterky. Viděl sem to od firmy Boesch, ?výcaři. Krásný ale nepou?itelný. To je tak do přívozu, na ka?dým břehu nabíjet. Tím se mává kolem nosu zelenejm ekoteroristům aby měli radost, ale na je?dění po řece to není. A palivový články se sice u? volně prodávají - i do lodí - ale je to v plenkách, houby výkon a výdr?.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » stř úno 15, 2006 11:01 pm

Jasne ?e to nie je na rieky, ale to nie je asi ani kýlová loď. Myslel som to ako alternatívu na oldtimera. Odporúčam pozrie? sa tu na webe na www, je tam od Libora link na stránky o lidech co pluli okolo sveta. Tretí zvrchu sú tam Aneta a Sven ktorý oboplávali zemegulu na 9m ocelovke s elektromotorom. Áno, čítate dobre, nech sa páči pozrie?.
Čo sa týka vstavaného motora, tipujem to tak na 150 tis.
david
moderátor

Příspěvekod david » stř úno 15, 2006 11:34 pm

[quote="Denis"]Jasne ?e to nie je na rieky, ale to nie je asi ani kýlová loď. Myslel som to ako alternatívu na oldtimera. Odporúčam pozrie? sa tu na webe na www, je tam od Libora link na stránky o lidech co pluli okolo sveta. Tretí zvrchu sú tam Aneta a Sven ktorý oboplávali zemegulu na 9m ocelovke s elektromotorom. Áno, čítate dobre, nech sa páči pozrie?.
Čo sa týka vstavaného motora, tipujem to tak na 150 tis.[/quote]

Pokud sem čet dobře, a vim ?e jo, tak ten oldtajmr se chce plavit na řekách. Tak ?e návody na elektro sou mu na ho.... Na lajntuchy u? taky dojel Kolumbus do emeriky, ale vo tom nebyla řeč. Kdy? má? dost času, mů?e? jet třeba na pádla. Motorů je spousta a krásnejch např. v různejch kompresorech - dvou a tří válce, mrňavý, vodní chlazení, ale není to do 6,5 metrovky. A ty baterkový pohony taky ne. Měl sem 15tku joláč - ten má 6m a dobře vím kolik je v něm málo místa. Von toti? prostor a taky výtlak, roste s třetí mocninou dýlky, tak ?e devítka s ?est apůlkou nejde srovnávat. Víme ?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv úno 16, 2006 12:10 am

Davide, ne?e mi to je jedno, mne to je dokonca dve. Zdá sa mi, ?e sú tam oldtimery dva a jeden z nich má dlouhý kýl a chce sa plavi? po riekach a chce tam vstava? motor, a?. Skôr som myslel yoriho. Je nad?ený tou krásnou drevenou loďou a úplne oprávnene, oplatí sa slovíčko utrúsi?.
No a keď má? dos? času, tak okrem tých pádiel a motora mô?e? na plachetnici vytiahnu? aj plachty. Ale to musí? ma? čas.
PS- a vyval tu adresu na ten lacný motor, budem ju potrebova?.
ninja
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Re: orientacni cena motoru

Příspěvekod ninja » čtv úno 16, 2006 12:35 pm

Libor píše:A nám ji tu nepředstaví??

http://www.mensik.cz/pub/lod/plachetnice.jpg

http://www.mensik.cz/pub/lod dalsi fotky

Zpět na