Lastovo

Popis zajímavých míst na Jadranu

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Lastovo

Příspěvekod Libor » čtv lis 10, 2005 1:05 pm

LASTOVO - jachtařská perla mezi dalmatskými ostrovy

Text František Novotný

Dalmatské pobřeží Jaderského moře se svým řetězcem ostrovů bezesporu patří k nejkrásnějším a k nejbezpečnějším jachtařským revírům světa. Chráněné vody, kde je vždy na dosah úkryt v případě zhoršení počasí, teplá průzračná voda, převažující slunečné počasí, skvosty středomořské architektury, jakými jsou Dubrovnik, Zadar a třeba Trogir, a v neposlední řadě síť marin činí z tohoto pobřeží ideální místo pro dovolenou pod plachtami, ať už s rodinou nebo s přáteli. Přestože je těžké rozhodnout, která část pobřeží je krásnější a jachtařsky vděčnější, existuje ostrov, v němž se koncentruje všechno to, co jachtař od tohoto revíru očekává.

Dalmatské pobřeží je vlastně krasovým útvarem, který zaplavilo moře. Ostrovy se noří z vody v podobě vápencových hřebenů a v několika řadách lemují pevninu. Pod Splitem je tato hradba dokonce čtyřnásobná, když za Bračem, Hvarem a Korčulou ještě leží na jih nejvíce vysunutý ostrov Lastovo.

Právě tato vnější poloha způsobuje, že ostrov se nachází mimo hlavních jachtařských "tahů". Od Splitu ho dělí 55 námořních mil, a když si uvědomíme, že cesta vede kolem tak lákavých míst, jako jsou Pakleni Otoci před Hvarem či záliv Vela Luka na Korčule, málokterý jachtař, má-li pronajatu loď jenom na týden, zařadí Lastovo do svého itineráře. Ke své vlastní škodě, neboť Lastovo z pohledu "jachtařského pohodáře nemá chybu.

Na jadranské poměry nezvykle okrouhlý ostrov je totiž lemován jak na východním tak západním konci drobnými ostrůvky a vlastně vytváří jakýsi miniaturní archipelag s množstvím půvabných a přitom různě orientovaných zátok, které skýtají bezpečná kotviště za každého směru větru. A přitom, vzhledem k odlehlosti ostrova, nejsou tak přeplněné jako na bližších vnitřních ostrovech. Ostrůvky i severní část vlastního Lastova jsou příjemně zalesněné a skýtají pěkný pohled, i když i zde se naleznou černé jizvy po požárech. Jižní pobřeží, vystavené zlobě juga, je pak holejší a nijak se neliší od sporého porostu na jiných ostrovech.

Pokud připlujeme od severozápadu a necháme po pravoboku menší ostrov Kopište, ležící západně od Lastova, můžeme si ke kotvení vybrat některou ze zátok na ostrůvku Mrčara či na ostrůvku Prežba, jež od vlastního Lastova dělí jenom úzké průlivy. Za horšího počasí najdeme dokonalý úkryt v zátoce Velo Lago s přístavem Ubli, kde za Titových časů mělo základnu jugoslávské válečné námořnictvo. Ostrov Preba je nyní s Lastovem spojen mostem, který odděluje Velo Lago od dalšího dobře krytého kotviště ? od severně ležící zátoky Malo Lago. Zde a ve Velo Lago (42º 45´ N, 016º 49´ E) je k dispozici asi 50 míst pro vyvázání jachet s možností natankovat sladkou vodu a napojit se na elektrickou síť. Naftu a benzín je pak možno doplnit v Ubli. Nechybí ani potápěčská škola a středisko, v jeho kompresorové stanici se dají dofoukat tlakové lahve.

V případě, že se nám Ubli zdá příliš civilizované, můžeme z přírodních kotvišť na Mrčaře nebo Prežbě vyrazit rovnou kolem Lastova. Ani tak nepřijdeme o možnost si doplnit vodu a dobít baterie, když se dáme na sever a jako dalí kotviště zvolíme zátoku Zaklopatica na severním pobřeží Lastova. Její ústí téměř uzavírá ostrůvek, který kotvišti dodává romantický vzhled. Stejnojmenná vesnice a nyní rekreační středisko disponuje molem s mooringy, kde je možné se vyvázat a doplnit vodu (cena 4 USD za metr délky lodě a 25 Kn za vodu pro plavidlo do 12 m). Pokud si chceme dopřát i večeři v rybí restauraci, můžeme se pomocí mooringového lana vyvázat u soukromých mol těchto restaurací na východním okraji zátoky. Voda a elektrický proud jsou zdarma, obé je ale nepochybně zahrnuto do ceny jídla.

Ze Zaklopatice je možné dojít po silnici do městečka Lastova, které leží ve vnitrozemí. Ačkoli silniční ukazatel říká, ?že vzdálenost činí 2,5 km, leží Lastovo ve skutečnosti o dobrý kilometr dále, neboť je třeba ještě obejít mísovité údolí, na jehož protilehlém svahu se městečko rozkládá. Utrmácenému jachtaři, jehož nohy zlenivěly pobytem na lodi, je pak odměnou nádherný výhled na amfiteátrově rozmístěné domky a kostelík, připomínající kompozici tzv. horních měst na řeckých ostrovech v Egejském moři. Pod městečkem se rozprostírá na dalmatské poměry neobvykle rovné dno údolí, které je zemědělsky využito do posledního centimetru.

Když se v případě nutného nákupu nechceme vláčet 3 km s taškami, je výhodné přeplout necelé 2 míle na východ a vyvázat se u betonového vlnolamu v miniaturním přístavu Sv. Mihovil. Na konci hráze je hloubka 3 m, za zalomením 2 m, i když pak rychle klesá. Konec vlnolamu nese červený stožárek se světlem, podle něhož se přístaviště dobře najde a odliší od pár set metrů na východ ležící zátoky s rybářským "pidipřístavem" Lučica, kde vyvázání není možné, neboť jeho celá plocha je vyplněna místními čluny. Důležité je, že ze Sv. Mihovilu vede zkratka do městečka Lastova o délce 1 km a s eventuálním nákupem se jde z kopce.

Jakmile mineme východní mys ostrova Lastovo, otevře se nám výhled na všechny ostrůvky u východního pobřeí. Vrhovnjaci a Donji ?koji tvoří bludiště opět s množstvím krásných míst na denní kotvení a koupání. Za dobrého počasí samozřejmě nic nebrání tomu, aby zde jachtař zůstal přes noc.

A v případě, že udeří silné jugo, najde se na celém dalmatském pobřeží jenom málo tak dobrých úkrytů, jako je zátoka Skrivena Luka v jihovýchodní části Lastova. Okrouhlou vodní plochu o průměru asi 1 km a s hloubkou 5 až 8 m kryje od jihovýchodu skalnatý mys s majákem Struga (Fl. 10 sec, 25 M) a další výběžek na západě kompletně překrývá ústí, takže zátoka je dokonale chráněna ze všech stran. V její západní části se nachází restaurace s vlastním molem a mooringovými lany, kde se mohou za cenu večeře vyvázat ti, kteří by eventuálně za špatného počasí nevěřili kotvě. Neboť je třeba říci, že ačkoli je v pilotech uvedeno, že zde kotva dobře drží, není to tak zcela pravda. Dno je porostlé travou a kdo chce mít jistotu, musí najít žlutý flíček písku a kotvou se do něho trefit. Tuto vadu více než dostatečně kompenzuje velikost kotviště, kde si každý může najít kotevní místo dostatečně vzdálené od ostatních lodí.

Ze Skrivena Luky je to pak asi 5 mil do Ubli na západním pobřeží Lastova, čímž se naše pomyslná okružní plavba kolem ostrova uzavírá. A právě Ubli představuje drobnou pihu na kráse tohoto jachtařského ráje. O prázdninách slouží jako port of entry pro Italy, pro něž, právě kvůli své exponované poloze, je Lastovo vhodným "nášlapným kamenem" při skoku přes Jadran. Pokud si ale pro návštěvu Lastova zvolíme druhou polovinu srpna, kdy už jsou Italové doma, bude nám připadat, že ve srovnání s přeplněným Hvarem a Korčulou máme lesnatý ostrov a přilehlé ostrůvky s množstvím romantických kotvišť jenom pro sebe. A budeme se tlouci do hlavy, žýe tuto jachtařskou perlu mezi dalmatskými ostrovy jsme nenavštívili již dříve.
Naposledy upravil(a) Libor dne stř úno 15, 2012 3:42 pm, celkem upraveno 2 x.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Re: Lastovo

Příspěvekod ficcus » pát pro 30, 2005 12:05 pm

Někdy v roce 2003 (?) jsme byli vyvázáni v Skrivena Luka (jihovýchodní část Lastova) na jedné z asi 10ti bójí. Nikdo po nás nechtěl ?ádný poplatek ... :) Vjezd do zátoky z dálky opravdu není vidět.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Re: Lastovo

Příspěvekod Anonym » pon kvě 01, 2006 2:35 pm

Libor píše:LASTOVO ? jachtařská perla mezi dalmatskými ostrovy

Text Franti?ek Novotný: Ani tak nepřijdeme o mo?nost si doplnit vodu a dobít baterie, kdy? se dáme na sever a jako dal?í kotvi?tě zvolíme zátoku Zaklopatica na severním pobře?í Lastova. Její ústí téměř uzavírá ostrůvek, který kotvi?ti dodává romantický vzhled. Stejnojmenná vesnice a nyní rekreační středisko disponuje molem s mooringy, kde je mo?né se vyvázat a doplnit vodu (cena 4 USD za metr délky lodě a 25 Kn za vodu pro plavidlo do 12 m). Pokud si chceme dopřát i večeři v rybí restauraci, mů?eme se pomocí mooringového lana vyvázat u soukromých mol těchto restaurací na východním okraji zátoky. Voda a elektrický proud jsou zdarma, obé je ale nepochybně zahrnuto do ceny jídla.

V září 2005 jsme byli v zátoce Zaklopatica. Zvolili jsme variantu vyvázání u místní rybárny. Jak je psáno, kotvení, voda a elektřina pro Elan36 zdarma, špičková večeře o pěti chodech pro celou posádku za 880 Kun. Není to málo, ale stálo to za to a není to kašdý den. A prostředí vskutku romantické.
http://www.baharis.cz/fotogal/albums/07 ... 06/029.jpg
http://www.baharis.cz/fotogal/albums/07 ... 06/031.jpg
http://www.baharis.cz/fotogal/albums/07 ... 06/032.jpg
Naposledy upravil(a) Anonym dne stř dub 18, 2007 10:09 pm, celkem upraveno 4 x.
prdikvas
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod prdikvas » stř dub 18, 2007 9:06 pm

Nemate prosím info o karananu Casiopeia kotvící v Zaklopatici nebo v Ubli.Novacikralici@seznam.cz. Dík!
Kafoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kafoun » úte bře 04, 2008 8:09 am

Ahoj.
Pročítám nové i staré příspěvky. Ten o Lastovu je informacemi plný. Pár novostí však neuškodí. Jsem tam pokaždé, když pluji v Chorvatských vodách. Naposledy 09/2007.
VeloLago - u Ubli resp. Pasadur, již není takové jako kdysi. Stání u mola před hotelem Solitudo, je příjemné ( doporučuji přídí k molu ), abyste si mohli dostatečně vychutnávat krásu laguny a západu slunce z kokpitu. V opačném případě koukáte na škaredý hotel. Vyvázání je však drahé. Loď cca 45ft kolem 300kn a když doplňujete vodu, tak nad Vámi stojí a řeknou dost. Doplnit se smí jen 150lt. Nikdy jsem tam netankoval, ale při pohledu na INU jsem si říkal, že tam nikdy. Vysoké molo, odražeče žádné, je to stavěná pumpa pro rybáře. V zátoce se prý kotvit nesmí. Dvakrát přijeli "otrapové" a snažili se nás vyhnat. Nevyhnali, ale kdoví. Zajít si na večeři, v sezoně - je možné prakticky jen ve zmiňovaném hotelu Solitudo. Jak je to po sezoně? Nevím. V září hotel ještě fungoval. Jak jsem psal kotvení omezené, ochrana před větrem výborná.
Zaklopatica - nádhera s komerčním zázemím. Opět žádná láce, a to jak u mola, tak i v restauracích, ale s předchozím místem výrazně příjemnější. Voda se nedá doplnit, zato skvělé Lastovské víno ano, v hojné míře. Stání na kotvě vyloučené. Ochrana před větrem, dostatečná.
Skrivena Luka - vjezd hlídá jeden z nejstarších majáků na Jadranu. je z roku 1839. Zátoka v sezóně s několika otevřenými restauracemi, mimo sezonu úplně pustá. Kotví se v celé ploše zátoky. Bóje ani mola ( možná jedno ) pro plachetnice nejsou. Ochrana před větrem JUGEM problematická, ale jiné místo v lokalitě není.
Kafoun
Irena
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Irena » úte bře 04, 2008 8:20 am

Trochu mě to mate,podle 808 je Zaklopatica zátoka určená ke kotvení na hloubce 15m,s možností stání u mola restaurace.No a ve Skrivene Luce vždy bylo dlouhé molo před restaurací,s možností načerpání vody,jinak kotvení možné.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte bře 04, 2008 8:34 am

Také nerozumím, proč Kafoun píše že stání na kotvě je vyloučené. Pokaždé když jsme tam byli, někdo na kotvě stál.
Voda i elektrika tam také jsou. Je možné, že Zaklopatice jsou dvě a každý se bavíme o jiné...
Irena
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Irena » úte bře 04, 2008 8:47 am

To Baharis - čekala jsem,že se ozveš-myslím,že Lastovo je Tvé oblíbené místo,pěkné fotky na Tvých stránkách.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » úte bře 04, 2008 9:00 am

Jsem rád, že jsem tvou důvěru ve mě kladenou nezlamal. :jupi:

Ještě dvě poznámky.
Výraz "žádná láce". Za bezpečné kotvení v romantické zátoce, vodu, elektriku a výbornou večeři o pěti chodech pro pět lidí jsme naposledy zaplatili 880 lasiček. Co je myšleno tou lácí?

Pokud někdo potřebuje severní pobřeží Lastova jako výchozí bod pro další plavbu a nechce platit, tak 0,5 míle odtud na západ je hezká malinká zátoka Korito. Kotvíme tam kotva-břeh.
Kafoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kafoun » stř bře 05, 2008 9:18 pm

Ahoj Baharisi

Nechci se pouštět do klinče, protože je možné, že jsem se mýlil, s tím, že v Zaklopatici není možnost doplnění vody. Jsem si však téměř jistý, že u mola přímo naproti vjezdu, před patrovou restauračkou, ta možnost doplnění vody v 09/07 nebyla, nebo byla na požádání. Je tam však vícero mol ( hrozné slovo ), tak že je možné, že voda jinde k dispozici je. Navíc 100kn/noc za Bav 49 a 7lidí je tak málo, že s tou vodou opravdu nevím,nevím. S kotvením to bylo tak, že opět objížděli místní s gumákem jachty, které se snažily zakotvit, že zátoka je malá a že kotvení je nebezpečné. Nikdo nekotvil a to ani v r.2007 ani v r. 2006. Možná že v sezoně, když se mooring mola zaplní je situace jiná. Draho v restauracích tam však je. Jen 0,7l lahev bílého Lastovského byla za 120kn. Domače nebylo pitné. Jídlo startovalo na 50-60kn. Nicméně, není to stěžování na ceny, za krásné místo, milou obsluhu a v neposlední řadě za dobré jídlo a pití rád člověk zaplatí.
Lastovo je opravdu perla a stojí za to si i půjčit skutr a vyjet si až do vlastního Lastova na kopci.

K.
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř bře 05, 2008 10:54 pm

To víš, že o žádný klinč nejde. Jde o ujasnění.
Já tam byl naposledy na začátku června 2005. Vloni jsme byli v té zátoce vedle. Bývám také u toho mola přímo naproti vjezdu. Tehdá nás tam stálo sedm lodí, takže plno. Že uprostřed zátoky kotvily dvě lodě o tom nemůže být řeč, to mám na fotkách i videu.
Ale teď ta voda. Svým trváním na věci jsi mě trochu znejistěl. Prošel jsem fotky i video a nemám přímý důkaz. Jen na levo od těch schůdků, co vedou nahoru, je taková ta krabice co bývá v marínách s el. a vodovod. kohoutkem. Detail nemám. Ale díval jsem se na naši trasu a nikde jinde jsme v civilizaci nekotvili. A že jsme někdy vydrželi s vodou celý týden, to se mě stalo jen jednou a to si dost dobře pamatuju. (To byla jedna pražanda, která mě 1/2 roku před vyplutím strašila, jak je zvyklá se každý večer koupat). Tudíž jsme museli vodu brát tam.
Těmito dedukcemi jsem se vrátil k téměř jistotě, že tam voda je! A kdo tam pojede, ten to nafotí :jupi:
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » stř bře 05, 2008 11:52 pm

Kotvil jsem v Zaklopatici přímo proti vjezdu u mola v roce 2006 i 7. Koukám do poznámek - ta restaurace se jmenuje Triton, a protože jsme byli pokaždé na večeři, tak jsme za elektřinu a vodu neplatili. Tedy, vím určitě, že voda tam je - kohoutek s hadicí po pravé ruce, vystupujete-li na břeh. Přežraní rybami, krevetami,saláty adost silně ovíněni, a kvalitně, jsme naposledy platili asi 1200 kn. za šest lidí. Mám to místo rád, protože po pár dnch palvby je naprosto ideální záměnou zátokové, osamocené idyly. Navíc jsou tam dvě možnosti kde vyhodit odpad - nahoře po schodech nad restaurací nebo vpravo od ní po lesní pěšině je docela dost popelnic. Uprostřed zátoky kotví lodě zcela běžně. Nevím nic o hloubce, ale obvykle tam pár plachetnic večer kotvilo.
Já si myslím, že je to moc dobrý místo, když chcete jít do hospody, dobít baterie - elektřina je tam taky a dočerpat vodu. A jídlo/cena je v dost dobrém poměru, takže vřele doporučuju.
Jura
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 20

Příspěvekod Jura » čtv bře 06, 2008 7:14 am

Ano, rovněž i já potvrzuji, že voda tam je, resp. 21.6. 2007 tam byla. Mám foto, kde na "inkriminovaném " místě sedím a popíjím pivo a zelená hadice mi leží pod nohama. Navíc, protože jsme tam nejedli, tak jsme za doplnění vody platili. Místo je to moc pěkné a stát se dalo v zátoce kdekoliv. Ovšem malá zátoka, jak píše Baharis, je na klidné kotvení mnohem příjemnější (alespoň byla pro nás)
Jura
Kafoun
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Kafoun » čtv bře 06, 2008 8:44 pm

3x AN0. :)

Tak že máte pravdu, bez jakéhokoliv asi. Je jasné, že vodu tam tedy mají. Když ji mají. Na všechny velké ostrovy už vedou vodovody, tak že s ní není v zásadě žádný problém. Na Lastovo však žádný vodovod z pevniny nevede. Veškeré zásoby vody jsou z podzimních a zimních dešťů a voda dovezená cisternovou lodí. Jsou to borci rozdávat to, čeho je nejmíň. Co by však nedali jachtařům, když jim tam nechávají penízky.
V září 2008 tam budu zase, už se těším.
Mám taky pár krásných fotek, ale nemůžu se podělit, protože nevim jak je píchnout k diskuzi.

Hoj. Kafoun.
skipper
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod skipper » stř črc 02, 2008 5:30 pm

Lastovo s okolními ostrovy, včetně ostrova Sušac, se stalo 29.10.2006 chráněnou krajinnou oblastí Chorvatska. V chráněném území, které zahrnuje celkem 44 ostrovů, je povolena hospodářská činnost, včetně turisticko-rekreačních činností. Ty však nesmějí ohrožovat jeho základní hodnoty a bohatství. Od letoška je vplutí za poplatek 20,-Kuna na dospělou osobu. :mad:

lastovo
Anonym
účet uživatele zrušen

Příspěvekod Anonym » stř črc 02, 2008 8:00 pm

Pomalu mě to naskakuje. Toto jsem také chtěl sdělit:
Nikdy jsem nevěděl, jak se vytváří cena v konobě. Vždy nám jen řekli konečnou částku. Letos jsme se zeptali. V Zaklopatici, konoba Triton, je menu o cca pěti chodech za 180 kun na osobu. V ceně je mooring, elektrika a doplnění vody.
Takže pro pět osob 900 kun, mínus cca 280 za "městské molo" je 620 kun. Večeře celkem luxusní. To jde, ne?
pcworker
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pcworker » stř črc 02, 2008 8:09 pm

Na Sušaci som bol pred týždňom, vypili sme s obsluhou majáku zopár našich pív a fľašu jeho rakije.
Žiadny poplatok po nás nechcel.
Kto, kde a za akých podmienok vyberá ten poplatok za vplávanie?
Fensalir
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fensalir » pon čer 13, 2011 2:54 pm

V pripade Lastovo se uz vybira 25kn/osobu a vybiral to chlapik na clunu od "pratel parku" po vjezdu do zatoky Skrivena Luka.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pon čer 13, 2011 2:59 pm

Fensalir píše:V pripade Lastovo se uz vybira 25kn/osobu a vybiral to chlapik na clunu od "pratel parku" po vjezdu do zatoky Skrivena Luka.

A kdy jsi tam byl? My jsme kotvili ve Skrivena Luka letos 9-10/05 a nikdo nic nechtěl (odhadem 4 lodě na molu a dalších několik na kotvách). Asi bylo ještě před sezonou.
Fensalir
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fensalir » pon čer 13, 2011 3:01 pm

Je to tak 14 dnu.
Fensalir
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fensalir » pon čer 13, 2011 3:05 pm

Na druhou stranu mestske molo v Uble bylo free.
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pon čer 13, 2011 3:06 pm

Aha, tak začátkem května ještě asi správci spali nebo diskutovali. doplněno - městské molo v ubli myslíš to, co přiléhá na pumpu INA?
Fensalir
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Fensalir » pon čer 13, 2011 3:39 pm

MalyBob píše:městské molo v ubli myslíš to, co přiléhá na pumpu INA?

Jojo presne to , takova "dira" ... Ale bylo tam fajn, da se pekne prochazkovat.
kyknos
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod kyknos » pon čer 13, 2011 8:42 pm

Na Lastovo už tradičně míříme z Palagruži. Loni v říjnu jsem byl za Skrytý přístav (Skrivena Luka) doslova vděčný, a za místní hospůdku taky. I když personál musel dojet autem a všechno pro nás otevřít a zprovoznit, asi v tom marastu nikoho nečekali.
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Janík » úte čer 21, 2011 9:13 am

V minulém týdnu už na Lastovu vybírali všude. I v Tritonu, kde ještě vloni nic nechtěli. Dnes požadují 150 kn za mooring, vodu, elektřinu a k tomu přičtou cenu večeře. Žádná rodinná konoba jako kdysi. I tam už jezdí správa Národního parku a chce 25 kn za osobu. Byl jsem tam v minulém týdnu a celá Zaklopatice byla narvaná jachtami, atmosféra jako na sídlišti, do toho dvě jachty s ruskými posádkami s neobyčejně "kultivovaným " projevem. Správa parku brouzdá i okolo Lipudu a zřejmě touží zkasírovat co nejvíce lodí.

Zpět na