Včera večer som sa vrátil z predĺženého weekndu z Omiš-u , kam som si viezol aj vlastný nový skúter, v podstate moje prvé plavidlo vôbec, teda všetko som riešil prvý krát.
Deň po večernom príjazde hneď ráno vybaviť vignetu, kedy ma skoro ***** keď mi na Harbor Master's Office povedal človek že povinné poistenie musí byť na rok a nie len do konca sezóny a že keďže je skúter na firmu , musím mať splnomocnenie na jej kúpu, našťastie bol rozumný , splnomocnenie som vybavil v meste u notára a poistku tiež, tak ako mi poradil.
V Omiš-i som našiel na spúšťanie na vodu len taký „žeriavo/sklz“ bol to žeriav ktorý išiel do vody po sklze , pričom sa ovládal el. navijakom, pričom sa na ten navijak dal buď žeriav , alebo prívesný vozík, Ako som sa tu teraz dočítal cena za jednu operáciu žeriavom 200 Kn je normálna, len ma to trocha u malého skútra prekvapilo, hlavne keď to má človek platiť 2 x do dňa... pýtal som sa obsluhy (bol to nejaký miestny klub alebo take nieco) čo ak po tom sklze zbehnem autom, vraj to bude aj tak 200 kn ...
Keďže už z princípu sa mi to zdalo veľa, dal som sa do reči s miestnym majiteľom požičovne vedľa ktorého skútrov som parkoval cez deň na vlastnej „pieskovej kotve“ povedal mi že sa mám na to miesto kde mi to spúšťali vykašlať, a že 200 metrov ďalej je pláž prístupná autom od cesty a že oni bežne spúšťajú skútre a všetko na vodu tam.
Tak som teda otestoval jeho nápad hneď večera a skúter vybral z vody tam, bolo to asi 3 metre vedľa veľkého móla s barom a nikto ma nekomentoval.
Na druhý deň ráno (no po nejakom tom pive večer predtým to bolo tak 11 a nie úplne ráno...) som tam chcel zas skúter spustiť do vody, akurát čo išli okolo policajti (jediný krát čo som ich videl) , tak som sa ich ešte pre istotu spýtal či s tým nebude problém... vraj nemôžem , po otázke prečo, lebo že sú tam ľudia, a odišiel... teda som pochopil že ak tam ľudia nebudú tak by to malo byť OK, teda toto „ráno“ som ešte raz zaplatil v prístave, ale ďalšie spúšťanie a vyberanie som robil už len na pláži, hneď z rána alebo keď už tam nikto nebol.
Vie sa mi tu pls niekto vyjadriť či je legálne to takto vyberať alebo spúšťať na pláži ak tam nie sú ľudia ?
TU je miesto kde som spúšťal, v podstate rovno pod tou zákazkovou značkou na kempovanie.
Ďakujem Braňo