Garmin Colorado 300

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Uživatelský avatar
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 827
Registrován: pon úno 11, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Re: Zkratky a nastavení

Příspěvekod Renda » pon kvě 26, 2008 3:27 pm

Libor píše:... je Colorado jen napájeno z USB (používám v Autě).

vfrman píše:Pozor,ale to asi nebude nabíjení,ale pouze napájení,ne?
Vždyť Libor píše, že jde jen o napájení! To je jasné. :)
Prostě u Garminů se bojí, že by tam idioti strkali obyčejné baterky a nabíjeli je - a ono by to bouchlo a pak by je žalovali... :roll:
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » pon kvě 26, 2008 4:14 pm

No právě z této první jeho věty to nebylo až tak zcela jasný : :D

Nebo jak místo připojení Colorada jen nabíjet přes USB:
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8583
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon kvě 26, 2008 11:18 pm

Víte, na co se uživatelé Garminu Colorado nejčastěji ptají? Nevědí, jak přímo do přístroje uložit nový trasový bod. V nabídce totiž žádná taková volba není, a postup je buď velmi neintuitivní, nebo ho Garmin v uživatelské příručce velmi pečlivě zahrabal.

Ve skutečnosti je to ale velice jednoduché. Stačí stisknout a podržet tlačítko uprostřed ovládacího kolečka. Objeví se dialog, který lze rovnou potvrdit. Tím se bod uloží se standardním názvem, s posledním nastaveným symbolem.



Po podržení tlačítka

Před samotným uložením je ale možné bod ještě upravit. Dá se mu změnit název, symbol, textový popis. Lze zadat jinou pozici než tu, která byla zaměřena při delším podržení tlačítka. Dá se změnit také nadmořská výška nebo hloubka. Příkaz Reposition here dokáže uložený bod přenést na aktuální souřadnice. Volby pro úpravy jsou úplně stejné, jako kdybyste chtěli změnit již uložený trasový bod.



Volby pro úpravy • zadávání textu • volba symbolu • nastavení souřadnic

Většině uživatelů Colorada jsem asi neprozradil žádnou novinku. Na tento dotaz jsem ale už odpovídal tolikrát, že si podle mého názoru zaslouží i tuto krátkou bleskovku.
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » úte kvě 27, 2008 5:20 am

Uložení bodu,myslím v návodu je,ale jak změnit jeho souřadnice tam nebylo nebo jsme slepej :D .A já potřeboval jít na bod,jehož souřadnice jsem předem znal... Nakonec mně poradil nějaký uživatel z jinýho fóra...
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » čtv kvě 29, 2008 3:42 pm

Čekám na dodávku mapy G2 vision.Četl jsem,že by měla umět navigovat ne jen přímkou k cíli , ale tak jako autonavigace,tzn nějaký auto routing.Nevíte,jestli to bude podporovat i Colorado 300?
Uživatelský avatar
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 191
Registrován: stř dub 18, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Ludek » čtv kvě 29, 2008 5:23 pm

Colorado 300 s G2 vision autorouting nepodporuje.
Ptal jsem se primo u Garminu.Tady je original odpoved:

Thank you for contacting Garmin(Europe)Ltd.


When using the G2 vision charting on the Colorado, there are some differences in the features available. This is due to differences in the hardware between the Colorado and fixed Garmin chartplotters.



When using the Colorado you will not see Aerial photographs on the chart as you would normally nor will you be able to use the "autorouting" feature as you would on a fixed unit.



You will still however be able to see the high quality satellite imagery on the chart and the usual chart detail available.


I would recommend that you visit one of our dealers so that you may be able to see the charting running on a Colorado.


Kind regards

Andrew Stead Garmin (Europe) Ltd


The Global leader in satellite navigation
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » čtv kvě 29, 2008 6:11 pm

Díky,aha,tak to je škoda,no co se dá dělat :?
Uživatelský avatar
Kucpav
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 9
Registrován: čtv lis 29, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Kucpav » čtv kvě 29, 2008 9:53 pm

Ahoj, tak jsem se stal taky ŠŤASTNÝM majitelem té diskutované GPS Colorado 300 a hned od počátku mě překvapilo pár věcí:
-při napájení přes USB v autě a náhodném výpadku energie(adapter od HAMI nesedí úplně perfektně v zapalovači) se nepřepne na baterie, ale úplně se vypne a nastavení je pryč! Můžu začít znova!
-při použití SD karty je nutné na ní nejdříve vytvořit složku"GARMIN" a do této složky poslat z MapSource zálohu mapy(třeba BlueChart) "gmapsupp.img " jinak se mi GPSka hned sama vypnula.

Oba tyto problémy jsem dnes konzultoval přímo v Garminu v Praze .Měl jsem pocit ,že to je vadný kus.Byl jsem ale poučen!
První problém je údajně normální chování tohoto modelu a to druhé mi poradili oni. Prý se tak chovají i jiné modely.
Snad se Vám ty informace hodí.
Tak Vám přeji hodně přesné navigace! Já ji vyzkouším už v sobotu v Šibeniku. :)
kucpav
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8583
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv kvě 29, 2008 10:30 pm

:offtopic:
A proč jsi svou plavbu nenapsal do kalendáře???? :?
Ani nevíš jak sleduji, zda tam někdo taky nebude...Vyplouvám také v sobotu, také ze Šibeniku (Mandalína) a taky budu testovat Colorado 300 po všech stránkách (beru jako zálohu i strarou dobrou GPSmap 76).
Pošli třeba SZ jaký máš plán plavby, třeba nějaká zátoka vyjde a "dáme řeč" . Jedou se mnou samí "Guralé" a to bude zábava...
Naše trasa v případě příznivých podmínek bude cca takto (jedna strana trojúhelníku asi povede mezi ostrovy):

Obrázek
Uživatelský avatar
Kucpav
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 9
Registrován: čtv lis 29, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Kucpav » pát kvě 30, 2008 1:42 am

Sorry, musím se přiznat, že jsem ještě do kalendáře ani nenakoukl. pokusím se to zlepšit. Zítra jedu s kurzistama a ty prej nechtěj dlouhé přeplavby. Asi naše cesta povede kolem komína od mariny k marině.V sobotu večer budeme asi na Kaprije.Oni totiž dělaji zkoušky už v uterý.Dříve se dělali v pátek!
Ale za 3 týdny jedu se svou skupinou zhruba stejnou trasu jako ty. Až do Dubrovníku( za příznivého větru).
Zatím ahoj! Jdu balit. Třeba se uvidíme v přístavní krčmě před přebíráním v marině Mandalina.
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » pát kvě 30, 2008 5:59 am

Kucpav píše:Ahoj, tak jsem se stal taky ŠŤASTNÝM majitelem té diskutované GPS Colorado 300 a hned od počátku mě překvapilo pár věcí:
-při napájení přes USB v autě a náhodném výpadku energie(adapter od HAMI nesedí úplně perfektně v zapalovači) se nepřepne na baterie, ale úplně se vypne a nastavení je pryč! Můžu začít znova!
-při použití SD karty je nutné na ní nejdříve vytvořit složku"GARMIN" a do této složky poslat z MapSource zálohu mapy(třeba BlueChart) "gmapsupp.img " jinak se mi GPSka hned sama vypnula.

Oba tyto problémy jsem dnes konzultoval přímo v Garminu v Praze .Měl jsem pocit ,že to je vadný kus.Byl jsem ale poučen!
První problém je údajně normální chování tohoto modelu a to druhé mi poradili oni. Prý se tak chovají i jiné modely.
Snad se Vám ty informace hodí.
Tak Vám přeji hodně přesné navigace! Já ji vyzkouším už v sobotu v Šibeniku. :)
kucpav


Ale při tom vypnutí v autě by se nejdříve měla zeptat,jestli se má vypnout nebo pokračovat na baterie,alespoň mně to takhle dělá zatím každá.Pokud nepotvrdím,pak se asi během půl minuty vypne sama.
Taky budu testovat v Šibeniku,ale až týden po vás ;)
Uživatelský avatar
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 191
Registrován: stř dub 18, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Ludek » pát kvě 30, 2008 6:26 am

Me taky v aute po vypnuti zahlasi zdali se ma vypnout nebo pokracovat na baterie.
Ludek
Uživatelský avatar
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 191
Registrován: stř dub 18, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Ludek » pát kvě 30, 2008 6:45 am

Jeste male shrnuti co vsechno Colorado 300 s G2 Vision nepodporuje. Odpoved primo z mapoveho centra od Garminu. Snad to bude uzitecne budoucim a soucasnym uzivatelum.

Hi Ludek,

Thank you for contacting Garmin Cartography. The Colorado units are meant to be used with our G2 vision cards but there is some limited compatibility.
The actual chart data will display fine on the Colorado. It will show up just as it does on the paper chart. The limitations are more with the enhanced data that comes on a G2 Vision card. The Colorado will not be able to display the fish eye view, mariner's eye view, fishing chart screen or the aerial photos. It also will not support auto guidance. These features will only work with a g2 vision chartplotter. Again, with the Colorado the actual chart data will display just fine you just won't have the option to view some of the enhanced features. One final note, it not currently possible to display tidal station data either but that will be coming in a future software update for the unit.


Please let me know if you have any other questions and thank you for your interest in Garmin.

Regards,

Nathan
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » pát kvě 30, 2008 7:38 am

Škoda, že to nemají na stránkách přímo když dáš Product Compatibility .
Uživatelský avatar
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 191
Registrován: stř dub 18, 2007 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod Ludek » pát kvě 30, 2008 7:44 am

Maji tam ze Colorado 300 a G2 vision je "compatible with some limitations". Samozrejme co konkretne nefunguje tam neni.Na to je potreba se zepapt helpdesku.
Ono Colorado 300 neni klasicky chartplotter, takze to chapu. G2 vision jsou mapy specialne delane pro chatplottery.
Nicmene funkcnost G2 vision v 300 je dle meho nazoru pro bezne pouzivani na mori dostatecna.
Prilvy a odlivy bude mozne sledovat po upgrade softwaru, ktery pripravuji.
Ludek
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » pát kvě 30, 2008 8:13 am

Upgrade softu již připravují pěkně dlouho :-) zatím je stále jen ta beta verze,ale pořád se nemájí k tomu to zaktualizovat :(
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8583
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 09, 2008 10:51 pm

Tak jsem Colorado 300 důkladně testnul na týdenní plavbě, dali jsme cca 360Nm. Protože se na originálním GPS plotru v lodi ztrácel někde signál GPS po cestě od antény (vypadával), bylo Colorado hlavní navigační pomůckou při plavbě a obstálo na výbornou. Velkou výhodou bylo, že loď měla vyvedenou zásuvku 12V i do kokpitu, takže navigace byla velice pohodlná. Colorado mohu směle doporučit i pro navigaci na lodi.
Naposledy upravil(a) Libor dne pon čer 30, 2008 7:57 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 127
Registrován: sob led 05, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Brno

Příspěvekod danda » sob čer 14, 2008 11:56 am

Po prehrani map do Colorada se mi nezobrazujou hloubky, a vubec se mi zda, ze v Garminu se nezobrazuje to co v PC, kde je chyba? Demo klic v Map source nemam.
Danda
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8583
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob čer 14, 2008 1:36 pm

Jaké hloubky máš na mysli?
V Coloradu se musíš přepnout do profilu Marine a pak si zapnout upozorňování na mělkou a hlubokou vodu. Je tam více možností nastavení....
Uživatelský avatar
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 127
Registrován: sob led 05, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Brno

Příspěvekod danda » sob čer 14, 2008 5:34 pm

Diky,
Ale chyba byla asi v tom, ze jsem nevypnul mapu chorvatska a zobrazovala se silnicni
po vypnuti adria route to je to co chci. Pred nahranim adria route to zobrazovalo namorni mapu automaticky . Je nekde nastaveni ,aby pristroj poznal, ze v namornim rezimu ma dat prednost namorni mape?
Danda
Uživatelský avatar
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1034
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 62
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinB » ned čer 15, 2008 11:20 pm

Ad Danda:
Udělal jsem podobnou zkušenost s G. Vista HCx - po přesunutí námořní mapy společně se silniční mapou i na místech (uprostřed moře) kde kde určitě žádná silnice nemůže být, prostě silniční mapa námořní "přebije". Zkoušel jsem nastavit vše možné, např. předpokládal jsem, že když zvolím námořní ..... priorita se přehodí, ale nepovedlo se.
Jediné řešení, které jsem našel bylo v nastavení map zrušit zobrazení silniční mapy v dané oblasti.
Nebo existuje nějaký fígl který mi unikl?
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8583
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 16, 2008 9:32 am

Přišel jsem na totéž při své poslední plavbě. Bylo mi divné, že se nezobrazují kotviště a detaily marín, když jsem je do GPS nahrával...
Po vypnutí silniční mapy Adria se zobrazovala BlueChart. Navigace na moři podle silniční mapy byla ale také přesná :D , jen chyběli detaily.
Obávám se, že na to žádný fígl není. Některé mapy, asi silniční nebo topo, mají přednost.

Jinak přidávám návod jak si přeposlat / uložit do GPS Garmin bod zájmu (POI) vyhledaný na Google Maps. (podporuje jen Garmin a TomTom)
[youtube]http://youtube.com/watch?v=SbT6BnlG7ak[/youtube]
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8583
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon čer 16, 2008 10:05 am

A ještě jeden tip ze zahraničního fóra:

Vylepšení čitelnosti displaye

Někteří uživatelé Colorada mají problém s čitelností displaye při vypnutém podsvícení (šetří baterie). Máme zde jeden tip pro vylepšení.

Lze to udělat následovně s využitím světlého / bílého pozadí. Pro tento účel zkopírujte bílý obrázek (plochu) ve formátu .jpg a velikosti 240 x 400 px do složky v GPS X:/Garmin/Profiles .
A tento nový obrázek pozadí aktivujete v Zkratky (pravá soft klávesa) pod položkou Nastavení/Zobrazení/Pozadí a vyberete bílé pozadí (dle jména pod kterým jste si obrázek uložili).

Vyzkoušel jsem a trochu to pomohlo, hlavně čitenost nabídek / položek menu pokud přecházíte mezi jednotlivými položkami. Pozor - mapy se zobrazují pořád stejně!
Uživatelský avatar
vfrman
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 81
Registrován: úte led 08, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Blanensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod vfrman » stř črc 02, 2008 9:28 am

Byla spuštěna nová beta verze softu v 2.54 viz:
http://www8.garmin.com/support/download ... sp?id=3891
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8583
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 83
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř črc 02, 2008 10:42 am

Dík za upozornění :good: , na cestě jsou další kousky, tak to tam rovnou nahraji.

Právě jsem to otestoval, mají to sice nadepsané

Colorado 400t software version 2.54 Beta

ale funguje to i v 300 :whist:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů