jak to funguje?

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: Pepa, smike, vilma

cirus
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

jak to funguje?

Příspěvekod cirus » čtv bře 23, 2006 7:49 pm

Prominte mi patrne blbej dotaz amatera :roll: koupil jsem plachetnici US Yacht 27 a k plachtam jsou dve hlinikove tyce.Jedna vysuvni cca 8 az 12Ft a jedna pevna cca 8Ft.Nevim k cemu jsou.Predtim jsem mel plachetnici mensi (22ft) ta to nemela.Jsem samouk a amater.Mam jeste dalsi dve motorove lode to je v pohode ovsem s vetrem se to musi umet ...to je jina.Pripadne bi se hodil odkaz na ceske stranky kde se blize rozebira technika yachtingu.predem dik za pochopeni :oops:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Re: jak to funguje?

Příspěvekod Denis » čtv bře 23, 2006 8:26 pm

Z največ?ou pravdepodobnos?ou to je spinakrový peň, pri tej dl?ke 240 cm by to mohlo ma? priemer cca 5 cm. Ked pláve? tak, ?e ti fúka do chrbta, teda na zadný vietor, tak sa sna?í? nastavi? vetru čo največ?iu plochu plachiet. Hlavná plachta má dole rahno a teda sa dá lahko vyklopi? do boku, teda stranou. A ta kulata tyč je namiesto rahna. Na jednu stranu tyče pripevní? kosatku a druhú stranu tyče pripevní? o s?a?eň, mal by si tam ma? na to kovanie. No a na ten koniec tyče s plachtou pripevní? lano- o?a?e a cez vin?ňu ?ahá? plachu do strany opačnej ako je hlavna plachta. Tento spôsob nastavenia plachiet sa volá " na motýla". Tie? mô?e? plachti? na dve kosatky, v predu mô?e? ma? dve ocelové laná/ predný steh alebo aj forstág/, na ka?de vytiahne? kosatku a pomocou tých pňov da? ka?dú plachtu na inú stranu a hlavnú plachtu vtedy nevy?ahuje?. Do tretice mô?e? jazdi? so spinakerom, to je taká velká lahučká plachta, balón. Ale to sám rad?ej neskú?aj, na to treba 2-3 ludí a ma? to nacvičené, inak ?a to oplieska.
cirus
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod cirus » čtv bře 23, 2006 8:39 pm

Denis uz ma oplieskal ten ,,balon,,:-).Inak dik za radu bude to na dve kosatky.V sobotu to vyskusam
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv bře 23, 2006 8:45 pm

Kup si nejaku knihu o jachtingu, tam je to podrobne opísané.
Carlos
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Carlos » pát bře 24, 2006 11:24 am

doporucuji ti knihu "Plachty, V?e o seřizování plachet a takelá?e" kde je to velice pekne a prehledne vysvetleno. Hodne uspechu pri testovani :-)
Tom
návštěvník fóra
návštěvník fóra

odpověď

Příspěvekod Tom » pát bře 24, 2006 4:23 pm

Ahoj,

nebo se svézt na lodi při regatách a v?echno si okouknout a osahat. Kní?ka je dobrá ale tohle je myslím lep?í. Nebo se pletu?

Tomá?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » sob bře 25, 2006 12:04 am

Carlos, v Atlante tu knihu čo pí?e? asi ma? nebudú.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon kvě 01, 2006 6:40 pm

to: cirus
Nevím, kam se se svou lodí chystá?. Pokud by to bylo na moře, bylo by určitě nejlep?í, jak pí?í vý?e, s někým se svézt. Spousta organizací pořádá kondiční plavby, namátkou www.navigatour.cz . Pokud by jsi chtěl získat zku?enosti na vlastní lodi, tak je ře?ením najmutí soukromého skippera. Není problém sehnat za cca 5000 Kč na týden.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon kvě 01, 2006 10:10 pm

To neverím, ?e Cirus v USA, v ?táte Atlanta zo?enie zo?enie súkromného skipera za 5000,-Kč. Leda ?e by niekomu s tu prítomných zaplatil letenku.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pon kvě 01, 2006 10:45 pm

Co k tomu mů?u říct? Jak jsem starý, tak jsem zbrklý. Je?tě ?e tě mám, Denisi. Ono je někdy tě?ké naskakovat do rozjetého vlaku. Ale slibuju, ?e se polep?ím. :-)
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon kvě 01, 2006 10:53 pm

To ja len tak, pre poriadok. Aby si Cirus o nás niečo nepomyslel.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 39
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » úte kvě 02, 2006 6:51 am

[quote="Denis"]To neverím, ?e Cirus v USA, v ?táte Atlanta zo?enie zo?enie súkromného skipera za 5000,-Kč. Leda ?e by niekomu s tu prítomných zaplatil letenku.[/quote]

... věřím, ?e i v Atlantě se najdou nad?enci, kteří by s Cirusem strávili pár odpoledních kondičních plaveb. Za pár piv. Stačí rozhodit sítě po místních yacht clubech ...

Zpět na