Slíbené uzení ryb

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Zdenek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 36
Registrován: stř zář 27, 2006 5:56 pm
Reputace: 0
Bydliště: Liberec

Slíbené uzení ryb

Příspěvekod Zdenek » sob dub 26, 2008 12:10 am

Tento způsob uzení ryb, je starý čínský způsob, je ho jen vyzkoušel a jsem s ním spokojen. Neí potřebná klasická udírna, ale stačí pouze starý pekáč, nebo kastrol s poklicí, který by měl být vysoký asi 15 cm. Já jsem si tuto nádobu zhotovil z nerezového oplechu 1.5 mm, čtverhranou, aby se mi vešla na vařič ORIGO 1500, do jeho kardanu. Do této nádoby je nutné zhotovit vyjímatelný rošt na nožičkách tak, aby byl rošt po vložení asi 4 cm nade dnem/rošt jsem zhotovil z nerového drátu průměr 3 mm/. dále jsou potřebné suché piliny,nejlépe bukové. Nikdy ne z jehličnanu a nebo snad dokonce z dřevotřísky či překližky a podobně.
Ošištěné, opláchnuté a osušené ryby naporcujeme na velikost aby se nám vešly do pekáče na rošt. poté je nasolíme a necháme asi 3 hodiny proležet. Potom ryby opláchneme a osušíme.
Do nádoby dáme na dno hrstičku pilin, rošt a něj narovnáme ryby. Přiklopíme pokličkou a dáme na vařič. Ryby mimo uzení jsou i tepelně zpracovány, takže uzení, podle velikosti porcí může někdy trvat pouze 1/2 hodiny. Vzhzledem k tomu, že ryby po snímání z roštu mohou být potrané, dávám někdy pod každou porci kousek alobalu. Není to však nutné. Potrhanost ryby ji na chuti neubere.
Uživatelský avatar
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1581
Registrován: sob říj 27, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » sob dub 26, 2008 12:24 am

nemusíš používat alobal. Potřeš rošt rozříznutým citronem a maso se nepřilepí.
Uživatelský avatar
SailingChannel
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 34
Registrován: sob dub 19, 2008 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Earth

Příspěvekod SailingChannel » sob dub 26, 2008 7:56 pm

U nás v rodine tento zpôsob údenia rýb používame už asi 20 rokov a mám na to po otcovi urobenú nerezovú údiareň.Na lodi ju ale nepoužívam.Možno by bolo dobré dodať,že ryba je viacej pečená ako údená,trvácnosť preto nie je tak dlhá,ale je velmi chutná.Možno trochu poradiť,že svoje na chuti urobí i to,že na piliny prihodíte vetvičku rozmarínu a tymiánu.Alebo čerstvé listy z viniča.Očas medzi tým i plyn vypnúť a nechať iba dymiť. :thmbup:
Uživatelský avatar
MaPa
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 131
Registrován: čtv říj 04, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Znojmo Beluga "MOANA" Vranovská přehrada

Příspěvekod MaPa » úte dub 29, 2008 7:05 pm

Přiznám se, že o tomto způsobu slyším-vlastně čtu poprvé-a že mne velmi zaujal.
TO Zdenek: I když z popisu se mi zdá zařízení jasné-fotečky by nebyly? I případný rozměrový náčrt bych uvítal-díky.
TO designer, SailingChannel: díky za dobré připomínky ! :good:

U nás se už léta k všeobecné spokojenosti udí takto: nasolit, načesnekovat na kolečka rozkrájenými stroužky, nechat 2-3 hod proležet.Udí se teplým kouřem.

Obrázek
Cejni, září 2007

Díky pánové za recept.
Pavel
Zdenek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 36
Registrován: stř zář 27, 2006 5:56 pm
Reputace: 0
Bydliště: Liberec

Prima udírna

Příspěvekod Zdenek » úte dub 29, 2008 7:31 pm

MaPo.Ty způsoby uzení, v udírně, nebo v pekáči, dá se říci, že jsou stejné. V pekáči, to je také jako uzení teplým kouřem. No a příprava ryby na uzení to jak je kdo zvyklý. Ti co to neznají se alespoň s problémem seznámí. Pokud se týče náčrtku, či fotky, v současné době nemám k tomu možnost. Snad později. Ale např. velikost? tam nehraje vůbec roli. Záleží na tobě jak velký prostor máš na konkrétním místě, kde to chceš dát na vařič. Tvůj způsob uzení - v udírně - sme praktikovali na Vranovské přehradě kam jsme kdysi, opravdu dávno - před 35-4O lety jezdili do Bítovské zátoky a na Hatimov. Tam jsme nakrmili a nevěděli jsme co se Skalákama. Tedy jsme je udili a nakládali do oleje. Jenže to nakládání si už nepamatuju. Mohl bysi mi dát vědět jak to na Vranově vypadá dnes. Třeba i pomocí SZ. zATÍM AHOJ Zdenek
Uživatelský avatar
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 2380
Registrován: ned bře 02, 2008 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

Příspěvekod tataS » úte dub 29, 2008 11:05 pm

Ten udicí pekáč prodávají v OBI,BAUHASU,HORNBACHU a jiných od té drahé firmy co dělá grily. Je to smaltované a má v poklici teploměr
a regulační klapku. Mají k tomu i ty správné piliny. Když jsem ale viděl cenu, tak by mě z toho nic nechutnalo.
Zdenek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 36
Registrován: stř zář 27, 2006 5:56 pm
Reputace: 0
Bydliště: Liberec

Ahoj tataSi

Příspěvekod Zdenek » stř dub 30, 2008 1:15 am

já sice nic takového v těch obchodech neviděl, ale pokud to tam mají, tak si dovedu cenu představit. Pokud si někdo ten pekáč nemůže zhotovit sám, vždycky nějaký starý kastrol s poklicí doma ve sklepě nebo na půdě najde, mkísto roštu dá dovnitř pařáček /VĚJÍŘEK/ na knedlíky a může udit. Teploměr nepotřebuje, také ho nepoužívám, no a ty správné piliny dostaneš na kaqždé pile zadara.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů