Námořnické maso

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Zdenek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 36
Registrován: stř zář 27, 2006 5:56 pm
Reputace: 0
Bydliště: Liberec

Námořnické maso

Příspěvekod Zdenek » sob dub 26, 2008 1:16 pm

Šťavnaté dušené hovězí maso k vařeným nebo opékaným bramborám, těstovinám, nebo rýži. Množství pro 5 členů posádky.

0.5 kg hovězího ořezu
6 gr mletý pepř /přibližně-podle chuti/
sůl
60 gr škvařeného sádla
25 gr mouka hladká
80 gr cibule /s cibulí není nutno šetřit/
80 gr rajčatovéhoprotlaku
0.5 dl červeného vína /neupíjet/
2 dl vody

Hovězí ořez opláchneme, nařežeme na širší nudle, osolíme a opepříme. Oloupanou, jemně nakrájenou cibuli osmažíme do růžova,
přidáme maso které osmahneme, přidáme rajčatový protlak, mírně zalijeme teplou vodou a pod poklicí dusíme za občasného míchání
a mírného podlévání teplou vodou. V polovině dušení zaprášíme moukou, přidáme červené víno a za občasného míchání dodusíme do měkka.
POSÁDKA VÁS POCHVÁLÍ!!!
Zdenek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 36
Registrován: stř zář 27, 2006 5:56 pm
Reputace: 0
Bydliště: Liberec

Příspěvekod Zdenek » sob dub 26, 2008 1:18 pm

Dvě slova mi vypadla! ............dodusíme do měka, dosolíme, dopepříme !!!!!!!
Uživatelský avatar
Lachtan
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 423
Registrován: úte bře 25, 2008 1:00 am
Reputace: 15
Bydliště: Praha

Příspěvekod Lachtan » sob dub 26, 2008 2:05 pm

Byl jsem, dávno tomu na soustředění u Balatonu coby 13ti letý. Tehdy nám vařil nějaký pan Šíma z Republiky, nevím jesli byl plavčík, strojník, kuchař nebo kapitán. První oběd byl tzv. námořnický guláš. Bylo to v Maďarsku, tak samozřejmě žiletky a dost mastný. Mě a klukům to velmi chutnalo, ale vedocí akce byla ženská. Převládl tehdy jin faktor a jedla se samá ženská jídla např. rýžový nákyp. My jsme samozřejmě chystali protest, ale po potopení jedné lodi jsme to vzdali. Ještě že tehdy nebyly v módě diety. Taká jsem si vzpoměl jak bratři Pátí někdy v r. 1968 pluli z Černého moře kolem Evropy. Zaujala mě výměna posádky v Itálii. Píše se, že přijel jakýsi kuchař se zásobami čerstváho masa. Představte si, že jíta několik týdnů rýži s nazelanalou paštikou a náhle se objeví optimistický kuchař s snad 20 kg čerstvého masa. Muselo to tehdy být žrádlo, chrocht, bez jídla to nejde. Velmi sympatická mi byla ta žena s válečkem na nudle při televizní rekonstrukci toho nešťastného závodu v Irském moři. Dobrou chuť všem a vždy hlašte do kuchyně blížící se nebezpečnou vlnu nebo RE.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host