Orlík

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Olda » stř čer 15, 2011 7:22 am

ano je to tak 300,- v jednom směru, byl jsem tam a je to tak, ale parkoval jsem mimo areál, parkovat uvnitř = další peníze

A já blbec se snažím lidem vysvětlovat, že jachting není jenom pro milionáře.
Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Olda » stř čer 15, 2011 7:25 am

Teď mě napadlo: Nedalo by se to hodit na vodu někde pod hrází a nechat se vytáhnout nahoru výtahem.
mirzik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod mirzik » stř čer 15, 2011 7:51 am

To mě taky napadlo, ale na Kamýcký přehradě jsem nenašel jediné vhodné místo, buď je tam zákaz vjezdu, cesta hrozná, nebo břeh na nic a rybáři :(
Párkrát jsem to dával za Kamýckou hrází proti proudu vlevo, je tam chatová osada, ale je tam zákaz vjezdu, ... na ten kašlu, protože ta cedule je přibitá hřebíkem na stromě :P , zákaz vplutí, tam jsem nikdy SPS ani Policii neviděl 8) . Nejhorší jsou ty chataři a snad pokaždé jsou tam rybáři sedící na místě kde je krásný vjezd do vody :x
Jestli někdo ví kde to sundat na Kamýku ať to sem napíše, klidně to omrknu. :good:
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř čer 15, 2011 11:35 am

YC Barrandov

Spouštění a vytahování lodí:
300,- Kč za použití cesty v jednom směru (spouštění nebo vytažení) vlastním vozem, ubytovaní mají slevu 50%

500,- Kč za vytažení nebo spuštění naším vozem
(pouze ve vypsaných, nebo předem domluvených termínech)

50,- Kč za každý započatý den za parkování vleku nebo auta

Nabídka pro víkendové návštěvníky Orlíka:
500,- Kč za 2x použití náplavky (dolů a nahoru), parkování auta a vleku na dva dny.

Na sjezd do vody nebudou puštěna vozidla u nichž je předpoklad, že ve vztahu k hmotnosti lodě manévr nezvládnou!!

Takže kdo jede na víkend, má to komplet za 500Kč
Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Olda » stř čer 15, 2011 12:37 pm

500,- Kč za 2x použití náplavky (dolů a nahoru), parkování auta a vleku na dva dny.

To už vypadá lépe pro nás chudé co provozujeme milionářský sport. Dík.
A co když bych přijel na 14 dní s parkováním, to by sleva nebyla? :roll:
Standa83
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod Standa83 » stř čer 15, 2011 2:09 pm

Olda píše:

To už vypadá lépe pro nás chudé co provozujeme milionářský sport. Dík.
A co když bych přijel na 14 dní s parkováním, to by sleva nebyla? :roll:

Asi by se dala vyjednat "sleva". Ale myslím že nadšeni z dlouhodobého parkování nebudou, protože co si vybavuji, tak to jejich parkoviště není zrovna největší.. I proto ta cena za parkovné..
sedivak
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod sedivak » stř čer 15, 2011 3:14 pm

Charlie píše:YC Barrandov

Spouštění a vytahování lodí:
300,- Kč za použití cesty v jednom směru (spouštění nebo vytažení) vlastním vozem, ubytovaní mají slevu 50%

500,- Kč za vytažení nebo spuštění naším vozem
(pouze ve vypsaných, nebo předem domluvených termínech)

50,- Kč za každý započatý den za parkování vleku nebo auta

Na sjezd do vody nebudou puštěna vozidla u nichž je předpoklad, že ve vztahu k hmotnosti lodě manévr nezvládnou!!

Takže kdo jede na víkend, má to komplet za 500Kč

Charlie,
jak je prosím tě prudký ten sjezd do vody. Na Trhovkách jsem to zvládnul v pohodě, je to podobný? Nemáš fotku?
Dík
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř čer 15, 2011 3:43 pm

Vypadá to tam asi takhle:

Obrázek

Obrázek

docela kopec !
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát čer 17, 2011 12:19 pm

Tak včera jsme spouštěli v Barrandově. Přijeli jsme přes Autokemp Velký Vír (odbočuje se ještě před Kožlím), až do kempu slušná cesta, z kempu k náplavce už je to horší, ale dá se dobře projet. Nejdříve je třeba zastavit před bránou a dojít si do restaurace YC Barrandov pro klíče, je třeba jít pod bránu po cestě dolů k chatkám, tam je taková pěšina do lesa a vyjde se u vjezdu do YC a pak s klíčema tou samou cestou zpět. Pak projet bránou a na místě kde parkují vleky se se soupravou otočit, nejlepší je se točit do prava a pak zcouvat po betonové cestě do vody, je to celkem z kopce a do zatáčky, ale dá se to v klidu. Betonová cesta je skutečně pěkná a vede až do vody, takže vlek je pořád na tvrdém podkladu. Je to asi nejlepší sjezd do vody co na Orlíku je a ty 300Kč za to opravdu stojí!!

A přiznejte se, kdo jsme měl včera vypůjčenou na Orlíku Vivien a stál mi uvázanej u bóje?? :roll:

A ještě poznámka k Orlíku, na orlíku pokud vím nejsou žádné bóje určené k volnému kotvení, všechno je to soukromé a vázané na danou loď která tam to místo má - bývá vyznačeno její registrační číslo na bóji !!!
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát čer 17, 2011 7:23 pm

Ahoj, mám jednu otázku k zátoce vedle kempu Popelíky - jezdil jsem tam s malým gumovým člunem - je tam obecní cesta sjízdná normálním osobákem, ale ne až k vodě, poslední úsek cca 100m se musel donést. Letos tam vyrostlo velké molo a podle informace majitelky okolních pozemků provozuje toto molo firma Yacht servis spol. s r.o. Byl jsem se tam podívat, ale nikde nikdo a firmu tohoto jména nezná ani internet, ani obch.rejstřík. Nevíte o tom někdo něco? Třeba kontakt, nebo stránky...
Díky. P.L.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát čer 17, 2011 7:46 pm

Kterou zátoku tam přesně myslíš? Jestli tu pod rekreačním střediskem Salaš, tak tam provozuje marinu Bučil z Příbrami, rozšiřoval místo ke kotvení, tak tam asi nějaké molo vyrostlo.

Hřebenská zátoka, marina Salaš: http://b-centrum.wz.cz/
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » pát čer 17, 2011 8:20 pm

Charlie píše:Tak včera jsme spouštěli v Barrandově. Přijeli jsme přes Autokemp Velký Vír (odbočuje se ještě před Kožlím), až do kempu slušná cesta, z kempu k náplavce už je to horší, ale dá se dobře projet. Nejdříve je třeba zastavit před bránou a dojít si do restaurace YC Barrandov pro klíče, je třeba jít pod bránu po cestě dolů k chatkám, tam je taková pěšina do lesa a vyjde se u vjezdu do YC a pak s klíčema tou samou cestou zpět. Pak projet bránou a na místě kde parkují vleky se se soupravou otočit, nejlepší je se točit do prava a pak zcouvat po betonové cestě do vody, je to celkem z kopce a do zatáčky, ale dá se to v klidu. Betonová cesta je skutečně pěkná a vede až do vody, takže vlek je pořád na tvrdém podkladu. Je to asi nejlepší sjezd do vody co na Orlíku je a ty 300Kč za to opravdu stojí!!

A přiznejte se, kdo jsme měl včera vypůjčenou na Orlíku Vivien a stál mi uvázanej u bóje?? :roll:

A ještě poznámka k Orlíku, na orlíku pokud vím nejsou žádné bóje určené k volnému kotvení, všechno je to soukromé a vázané na danou loď která tam to místo má - bývá vyznačeno její registrační číslo na bóji !!!

No, pokud opravdu neumíte perfektně couvat je to spouštění na Barandově o hubu.
Já tam předloni přišel o spojku na oktavii 1.9 TDI.
Dal bych přednost to spustit naproti Velkému Víru na Radavě. Široká, rovná pláž.
Viděl jsem tam spouštět bez problémů i kýlovou plachetnici.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát čer 17, 2011 8:31 pm

Jenže na Radavu tě v sezoně nepustí, je tam zákaz. Proto jsme jeli do Barrandova. Při spouštění spojky netřeba, na vytahování je to horší, je to kopec. Já tam couval se 7,5m vleku + Nissan Navara, takže celkem dlouhá souprava a šíře 2,5m a v pohodě se tam sjelo, chce to pomalu, pak to jde dobře.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát čer 17, 2011 8:53 pm

Charlie píše:Jenže na Radavu tě v sezoně nepustí, je tam zákaz. Proto jsme jeli do Barrandova. Při spouštění spojky netřeba, na vytahování je to horší, je to kopec. Já tam couval se 7,5m vleku + Nissan Navara, takže celkem dlouhá souprava a šíře 2,5m a v pohodě se tam sjelo, chce to pomalu, pak to jde dobře.

Je tam zákaz vplutí do zátoky, ale ráno nebo večer se tam po dohodě spouštět smí.
Samozřejmě ne tehdy, když je pláž plná lidí.
Problém na Barandově je, že je tam zatáčka pokud najedeš mimo beton , do svahu, a musíš s vlekem nahoru...
Ale věřím, že pokud někdo s vlekem opravdu umí, jde to.
OVšem pokud někdo používá lodní vlek jednou, dvakrát za sezónu.......
AdsBot [Google]

molo v zátoce

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát čer 17, 2011 9:06 pm

Ahoj, prohlédl jsem odkaz a podle fotek to není ono. Mám na mysli tu první zátoku proti proudu hned za kempem Popelíky, místní název přesně neznám, asi Hřebenky I., ale nejsem si jist. Je to tak asi km 145,5 a to molo je tam letos nové, loni tam nic nebylo. Nemůžu k tomu nic najít. Díky za nějaké info.
P.L.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát čer 17, 2011 9:16 pm

halladin píše:Je tam zákaz vplutí do zátoky, ale ráno nebo večer se tam po dohodě spouštět smí.Samozřejmě ne tehdy, když je pláž plná lidí. Problém na Barandově je, že je tam zatáčka pokud najedeš mimo beton , do svahu, a musíš s vlekem nahoru... Ale věřím, že pokud někdo s vlekem opravdu umí, jde to. OVšem pokud někdo používá lodní vlek jednou, dvakrát za sezónu.......

No já vlek používám dvakrát za sezonu, jednou na vodu a jednou z vody :-) Na Radavu v sezoně tě nepustí správce s lodí vůbec do kempu, píše se tu o tom o nějaké příspěvky výš, mi spouštěli vždycky na Radavě, ale letos už to nejde, leda před sezonou, ale to bylo na nás brzo.
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pát čer 17, 2011 9:19 pm

PL píše:...provozuje toto molo firma Yacht servis spol. s r.o. Byl jsem se tam podívat, ale nikde nikdo a firmu tohoto jména nezná ani internet, ani obch.rejstřík.Díky. P.L.

Že by to nebyla Yacht service, ale Jacht servis :?
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » pát čer 17, 2011 9:26 pm

Ahoj, díky, to je ono.
P.L.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát čer 17, 2011 10:01 pm

Charlie píše:
halladin píše:Je tam zákaz vplutí do zátoky, ale ráno nebo večer se tam po dohodě spouštět smí.Samozřejmě ne tehdy, když je pláž plná lidí. Problém na Barandově je, že je tam zatáčka pokud najedeš mimo beton , do svahu, a musíš s vlekem nahoru... Ale věřím, že pokud někdo s vlekem opravdu umí, jde to. OVšem pokud někdo používá lodní vlek jednou, dvakrát za sezónu.......

No já vlek používám dvakrát za sezonu, jednou na vodu a jednou z vody :-) Na Radavu v sezoně tě nepustí správce s lodí vůbec do kempu, píše se tu o tom o nějaké příspěvky výš, mi spouštěli vždycky na Radavě, ale letos už to nejde, leda před sezonou, ale to bylo na nás brzo.

A sakra :x
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » pát čer 17, 2011 10:01 pm

Byl jsem teď 14.-16.6. na Orlíku. Stručně pár informací.

Spouštění na vodu - všimnul jsem si, že dva menší motoráky spouštěli na vodu na levém břehu kousek (150 - 300m) nad mostem Temešvár - Podolsko. V mapě je vyznačená i příjezdová cesta.

Co se týká možnosti koupání, tak spodní část Orlické nádrže je celkem čistá, okolo Zvíkova a dál nahoru až k Podolsku je taky celkem čistá voda, kousek od Zvíkova (na dohled) je dost řas, dál proti proudu Otavy (nad Svatou Annou, až po Výří skály) to sice není tak čisté, jako vlastní Vltava, ale jde to. Teplota je už celkem rozumná, není to na dlouhé ráchání, ale vlézt do vody a zaplavat si celkem jde.

Jinak je třeba plout a koukat před sebe, protože jsem cestou potkal ve vodě několik menších kmenů a jednu stařičkou dřevěnou pramici (na dohled od sídla Povodí Vltavy).

Trochu mne překvapilo, že výletní parníky na některých místech (např. nad Žďákovským mostem) plují nahoru poměrně blízko pravého břehu, já plul po vodě, měl jsem jej tedy míjet vpravo (mezi parníkem a pravým břehem), jenže tam měli nahozeno rybáři. Ale až tak moc místa mi parník zase nenechal a nechtěl jsem ho míjet jen pár metry.

Pavel.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát čer 17, 2011 10:40 pm

Na Orlíku jezdí parníky jak se jim to povede a jak mají místo, někdy ho míjíš jednou stranou, jindy druhou, ale většinou se snaží aby se plachetnicím nepletly. Záleží jak máš velkou loď, ale nebývá problém se k němu dostat na pár metrů.
david
moderátor
Reputace: 232

Příspěvekod david » sob čer 18, 2011 10:04 am

to je teď nová móda. plavat v pravo jako na silnici. A je jedno jde-li o míjení, předjíždění nebo volnou řeku. za každou cenu a co nejvíc ke břehu. i když tam stojí loď . pravděpodobně vypadli noví VMP, kterým tuhle volovinu někdo řekl na kurzu
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » sob čer 18, 2011 1:32 pm

Davide, při vší úctě - nechci citovat Colreg nebo pravidla pro vnitrozemské vodní cesty - ale zásada za normálních okolností je, že míjení dvou plavidel plujících proti sobě na motor (plul jsem na motor, protože nefoukalo, v předchozím to možná není uvedeno), se provádí vpravo, tedy jako na silnici. Jestli na širokém úseku, kde já pluji s plachetnicí nějakých 2 - 2,5 KN v rozumné vzdálenosti od pravého břehu (abych netrhal rybářům vlasce) a proti mně se vyřítí výletní parník, který to má ke břehu na moji stranu 50 m a na druhou stranu asi 300 m, tak to nepovažuji za korektní, a to jsem napsal hodně diplomaticky. A jestli on se řítí možná 20 KN a já 2 KN, tak bych byl blbej, kdybych mu chtěl křižovat jeho dráhu a míjet ho zleva. Pokud ti to ovšem připadá normální, budu rád, když tě nebudu muset na vodě potkávat. A doufám, že vás takových není víc ...

Ale to jsme trochu mimo téma, tady se má psát o Orlíku.

Pavel.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob čer 18, 2011 2:22 pm

Jedna věc je vzdálenost od břehu, a druhá věc je vhodná plavební dráha pro parník.
A plavební dráha je na mapě při směru proti proudu vyznačena opravdu blíže břehu po pravoboku. (od krkavčí skály proti proudu)
david
moderátor
Reputace: 232

Příspěvekod david » sob čer 18, 2011 7:40 pm

Pavel63 píše:Davide, při vší úctě - nechci citovat Colreg nebo pravidla pro vnitrozemské vodní cesty - Pavel.

citovat nemusíš, stačí když to najdeš, zejména si povšimni odst.6

ŘPB - Čl.6.04

Základní pravidla potkávání

Kategorie I

1. Při potkávání musí plavidla plující proti proudu uvolnit vhodnou stranu plavební dráhy plavidlům plujícím po proudu; musí přitom brát zřetel na místní podmínky a ostatní plavební provoz.

2. Plavidla plující proti proudu, která ponechávají plavidlům plujícím po proudu místo po svém levém boku, nedávají optické signály.

3. Plavidla plující proti proudu, která ponechávají plavidlům plujícím po proudu místo po svém pravém boku, musí včas na pravém boku signalizovat:

ve dne - silným blikavým bílým světlem nebo světlemodrou vlajkou nebo světlemodrou tabulí nebo světlemodrou tabulí s jasným blikavým bílým světlem současně,

v noci - jasným blikavým bílým světlem, může současně i světlemodrou tabulí.

Tyto signály musí být viditelné zepředu i zezadu a musí se dávat po celou dobu potkávání. Zakazuje se dávat signály nad stanovenou dobu, s výjimkou signalizace dávané dalším poproudním plavidlům, kterým rovněž ponechávají místo po svém pravém boku. Světlemodrá tabule musí být bíle olemována pásem širokým minimálně 5 cm; nosná konstrukce, rám a držák svítidla s blikavým světlem musí mít tmavou barvu.

4. Vznikne-li obava, že úmysl plavidel plujících proti proudu plavidla plující po proudu nepochopila, musí plavidla plující proti proudu dát signál:

- "jeden krátký zvuk" má-li se potkávání uskutečnit levými boky, nebo

- "dva krátké zvuky" má-li se potkávání uskutečnit pravými boky.

5. Až na výjimky uvedené v čl. 6.05 musí plavidla plující po proudu použít strany, kterou jim ponechala plavidla plující proti proudu v souladu s odst. 1; plavidla plující po proudu musí opakovat optické signály uvedené v odst. 3 a zvukové signály uvedené v odst. 4, které jim dávají plavidla plující proti proudu.

6. Odst. 1 až 5 neplatí pro malá plavidla ve vztahu k ostatním plavidlům ani pro malá plavidla navzájem.

Dál taky nevím, co teď plave na Orlíku za parníky, ale 20kn plavala jen za bolševika loď typu Něva ( jet ) Ostatní, jako např. maďaráky, umí max. 25 km/h, cestovní tak 14 - 16.

Kdyby to vzal 20 kn kolem tebe, tak jsi ten příspěvek už asi nepsal.

Zpět na