Orlík
Moderátoři: Pepa, david, vilma
- tkruska
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
Na Hrebenech jsem loni poustel gumak na koleckach. Lidi v pohode a pan Jelinek nic nechtel ani za parkovani auta. Byl jsem tam tedy jen den.
Bohuzel ten sjezd k vode je dost prudky a pisecny, mel jsem co delat vytlacit 3m gumak s motorem. Hodne to pod nohama klouzalo. Nevim jestli tam jde vytahnout 2t za autem ikdyz je to 4kolka. Privesu tam ale na louce bylo hodne.
Asi to bude chtit rovnou zavolat spravci a optat se. Taky tam ted chci vyrazit, ale o nicem jinem krom YC Barrandov ted nevim, kdyz Radava padla.
Nerad teda poustim lod mezi rybari a plavci.
Update: ted koukam na stranky jachtservisu a vidim, ze tam nejake auto s mensim motorakem je

Bohuzel ten sjezd k vode je dost prudky a pisecny, mel jsem co delat vytlacit 3m gumak s motorem. Hodne to pod nohama klouzalo. Nevim jestli tam jde vytahnout 2t za autem ikdyz je to 4kolka. Privesu tam ale na louce bylo hodne.
Asi to bude chtit rovnou zavolat spravci a optat se. Taky tam ted chci vyrazit, ale o nicem jinem krom YC Barrandov ted nevim, kdyz Radava padla.
Nerad teda poustim lod mezi rybari a plavci.
Update: ted koukam na stranky jachtservisu a vidim, ze tam nejake auto s mensim motorakem je

Zdravím tady vespolek všechny. Sice už to tady dlouho pročítám, ale ještě jsem nic moc nenapsal. Před chvíli jsem se vrátil z Orlíku a lodě jsme dávali na vodu v kempu Bor souřadnice 49°34'59.689"N, 14°10'43.710"E. Poplatek za spuštění a vytažení 400.- Kč. Já mám 6 metrů dlouhou a 2,5 metru širokou plachetnici asi 700 kg a kámoš má motorový člun asi 400 kg, oba máme čtyřkolky bez redukce a nebyl problém s vytažením lodí. S ještě vetší lodí by mohl být problém s vjezdem do kempu, ale mají tam v jedné části plotu jenom řetěz. Byli jsme naproti tohoto sjezdu v areálu Loužek kde je taky sjezd, ale na mně byl dost prudkej. Budu rád pokud to někomu pomůže.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Na Loužku dávali minulý víkend velkej motorák na vodu a spouštěli ho dvouma autama - jedno zapřaženej vlek, druhý je mělo na laně, aby to ubrzdili. Na Boru dávají lodě na vodu buď na pláži, ale tam je to hodně mělké a nebo když se objede kemp dozadu k louce, tak na trávě v zátočině, ale tam je pak problém vytahovat, když zaprší.
- tkruska
- aktívní jachtař
Minuly vikend jsem to tam byl take objizdet s gumakem a ptal jsem se tak ruzne v kempech.
Gumak jsem dal na Hrebenech a pan Jelinek za to nic nechtel, ani za parkovani, takze velky dik. Jinak rikal, ze v tom srazu tam vytahujou i 4t lode, a ze kdyz je pry dobre auto tak to jde. No osobne bych to tam ale nedaval, mam z toho trochu bobky. Na cenu za sjezd plachetnice jsem se uz ale zapomel zeptat. Na parkovani auta s vlekem tam ma k dispozici velkou louku.
Naproti je kemp Spalenka (49°35'49.538"N,14°10'17.429"E) u ktereho jsou bojky YC Neptun. Tam maji v ceniku po rok 2014 sjezd do vody 300,- za plachetnice/velke lode a 100,- za gumak (zrejmne v jednom smeru). Parkovani pak kde je volno podel cest v kempu. Sjezd do vody tam maji prirodni (pisek), ale nic prudkeho ani na brehu ani pod vodou, takze parada. Jako zdroj pitne vody tam maji pumpu a pry delaji kazdy rok rozbory.
Pak jsem se jeste ptal v Marine Sturmovky (www.marinasturmovky.cz, 49°33'19.147"N, 14°9'13.100"E). Tam je vedle plaz, ale cedule se zakazdem vjezdu. Bohuzel majitel mariny mi dost neochotne rekl, ze ji lze pouzit, ale pouze pro cleny klubu.
Dalsi docela pekny skluz je u hotelu Orlik (www.hotelorlik.cz, 49°32'54.394"N, 14°9'24.527"E), ale podrobnosti neznam, takze pokud by tam chtel nekdo zavolat
Za me tedy bud YC Barrandov nebo Spalenka.
Gumak jsem dal na Hrebenech a pan Jelinek za to nic nechtel, ani za parkovani, takze velky dik. Jinak rikal, ze v tom srazu tam vytahujou i 4t lode, a ze kdyz je pry dobre auto tak to jde. No osobne bych to tam ale nedaval, mam z toho trochu bobky. Na cenu za sjezd plachetnice jsem se uz ale zapomel zeptat. Na parkovani auta s vlekem tam ma k dispozici velkou louku.
Naproti je kemp Spalenka (49°35'49.538"N,14°10'17.429"E) u ktereho jsou bojky YC Neptun. Tam maji v ceniku po rok 2014 sjezd do vody 300,- za plachetnice/velke lode a 100,- za gumak (zrejmne v jednom smeru). Parkovani pak kde je volno podel cest v kempu. Sjezd do vody tam maji prirodni (pisek), ale nic prudkeho ani na brehu ani pod vodou, takze parada. Jako zdroj pitne vody tam maji pumpu a pry delaji kazdy rok rozbory.
Pak jsem se jeste ptal v Marine Sturmovky (www.marinasturmovky.cz, 49°33'19.147"N, 14°9'13.100"E). Tam je vedle plaz, ale cedule se zakazdem vjezdu. Bohuzel majitel mariny mi dost neochotne rekl, ze ji lze pouzit, ale pouze pro cleny klubu.
Dalsi docela pekny skluz je u hotelu Orlik (www.hotelorlik.cz, 49°32'54.394"N, 14°9'24.527"E), ale podrobnosti neznam, takze pokud by tam chtel nekdo zavolat

Za me tedy bud YC Barrandov nebo Spalenka.
- veselyroman
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
Vody už je dost (http://www.pvl.cz/portal/Nadrze/cz/PC/M ... VLOR&oid=2).
Minulý týden spouštěl Eliáš a Dan Jelínek z maríny Hřebeny (ale ten má tu loď takovou větší <- na Orlík celkem nezvykle, takže to asi není ten správný reprezentant jachtařů s malou lodí).
Termíny jeřábování jsou zatím vypsané na 11. a 18. 4. (http://www.lode-orlik.com/). My půjdeme na jeřáb nejdříve toho 18.4., ale jen pokud stihneme přípravu lodě...
Minulý týden spouštěl Eliáš a Dan Jelínek z maríny Hřebeny (ale ten má tu loď takovou větší <- na Orlík celkem nezvykle, takže to asi není ten správný reprezentant jachtařů s malou lodí).
Termíny jeřábování jsou zatím vypsané na 11. a 18. 4. (http://www.lode-orlik.com/). My půjdeme na jeřáb nejdříve toho 18.4., ale jen pokud stihneme přípravu lodě...
- pavlii
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Romane - tady jde o registrované lodě a je jedno, jestli je 7,1m nebo 10m
ale zase by bylo vhodné mít třeba Sasanku 6,5m (samozřejmě s malým motorem a oplachtěním - prostě něco, co je těsně POD hranicí nutnosti registrace) a k tomu něco, co lehce přeleze těch 7m - to je ten pravý kontrast (jedna může, ale druhá ne)
P.

P.
- veselyroman
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Za týden jedu na Orlík, díky zákazu nočního kotvení teď studuju místa na kotvení a chci si je označit do mapy. Je to lepší, než jen mít vypsanou kilometráž a nevědět, jestli je to rovný břeh nebo zátoka. Zhorší se počasí a musím jet na jistotu a ne někde bloudit a hledat.
A při té příležitosti jsem na mapě Orlíku s kilometráží narazil na to, že zhruba na úseku 154 - 150 km u L břehu je vyznačený zákaz kotvení či plavby (je tam poblíž Vystrkov). Nejsem na Orlíku poprvé a nikdy jsem toto značení v reále nezaznamenal, nevíte někdo, o co jde? Není to úsek, kde byla Husákova vila?
Pavel.
A při té příležitosti jsem na mapě Orlíku s kilometráží narazil na to, že zhruba na úseku 154 - 150 km u L břehu je vyznačený zákaz kotvení či plavby (je tam poblíž Vystrkov). Nejsem na Orlíku poprvé a nikdy jsem toto značení v reále nezaznamenal, nevíte někdo, o co jde? Není to úsek, kde byla Husákova vila?
Pavel.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Jestli můžu, tak ještě jeden blbý dotaz na znalé místních poměrů, terénu a podmínek. Dle soupisu míst vyhrazených pro noční kotvení je mj.:
- km 191, P břeh. Dle mého odhadu je tam možná kem, u břehu mělčina, jinak relativně otevřenější delší údolí.
- km 194,1 - 194,15, P břeh. Podobná konfigurace terénu jako u předchozíko.
Nejbližší další kotvení je zhruba na 185 km P břeh, kde je zátoka. Nevím, jak dalece na Orlíku fouká třeba při bouřce nebo přechodu fronty a podobně, ale být někde na 191 - 195 km a hlásit silnější vítr, tak mažu do zátok na 190 km (P břeh) a nic dalšího mne nezajímá. Zakotvit na noc na rovném úseku řeky (přehrady) nechráněný před větrem - netrpím nějakou přehnanou opatrností či jinou psychickou poruchou danou 15-ti lety pobytů na moři? Asi budu muset vyhledat nějakého psychiatra - kapitána, který by dokázal pochopit obavy z kotvení na nechráněném místě ...
Pavel.
- km 191, P břeh. Dle mého odhadu je tam možná kem, u břehu mělčina, jinak relativně otevřenější delší údolí.
- km 194,1 - 194,15, P břeh. Podobná konfigurace terénu jako u předchozíko.
Nejbližší další kotvení je zhruba na 185 km P břeh, kde je zátoka. Nevím, jak dalece na Orlíku fouká třeba při bouřce nebo přechodu fronty a podobně, ale být někde na 191 - 195 km a hlásit silnější vítr, tak mažu do zátok na 190 km (P břeh) a nic dalšího mne nezajímá. Zakotvit na noc na rovném úseku řeky (přehrady) nechráněný před větrem - netrpím nějakou přehnanou opatrností či jinou psychickou poruchou danou 15-ti lety pobytů na moři? Asi budu muset vyhledat nějakého psychiatra - kapitána, který by dokázal pochopit obavy z kotvení na nechráněném místě ...
Pavel.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Pavel63 píše:A při té příležitosti jsem na mapě Orlíku s kilometráží narazil na to, že zhruba na úseku 154 - 150 km u L břehu je vyznačený zákaz kotvení či plavby (je tam poblíž Vystrkov). Nejsem na Orlíku poprvé a nikdy jsem toto značení v reále nezaznamenal, nevíte někdo, o co jde? Není to úsek, kde byla Husákova vila?
Pavel.
Tam byl zákaz za komunistů, teď je to tam volně přístupné.
- Lachtan
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 22
Chtělo by to vyfotit. Nevím, snad šlo o jiného soudruha (Štrougal?), znaky zde nějaké určitě jsou. A1 zde v minulosti byla. Připadá mi, že by někdo rád staré soudruhy napodobil. Dnes by zde nemusel ani nikdo hlídat se škorpionem a odhánět, bylo by to prostě jeho. Bouřky před studenou frontou jsem zde zažil, Když fouká hodně, je to podél toku většinou z jihu údolím řeky. Jak jinak na pevnině je bouřka v pozdních odpoledních, večerních i nočních hodinách, na otevřeném moři zase spíše po půlnoci. Mě by také nikdo po jedné bouřce nepřinutil přeparkovat, neb často jedna bouřka generuje druhou a je jich celý řetězec. Pamatuji jak jsem na poslední chvíli zaplul na Velký Vír, /2 restaurace /. Tehdy jsem byl za toto místo rád, i když vzduchem létaly podivné nafouklé i nenafouknuté věci z kempu. Litoval jsem plachetničku s přívěsným motorem bičovanou kroupama. Pravděpodobně neviděl, že couvá na něco jako skaliska v zámeckém esíčku. Zde jsou poryvy ze všech stran.
- tkruska
- aktívní jachtař
Vody malo viz http://www.pvl.cz/portal/Nadrze/cz/PC/M ... VLOR&oid=2
Kvalita 4 kvuli sinicim. Spenat u hraze zatim neni. Kvalita vody viz http://www.mzcr.cz/obsah/koupani-v-prir ... 073_5.html
Kvalita 4 kvuli sinicim. Spenat u hraze zatim neni. Kvalita vody viz http://www.mzcr.cz/obsah/koupani-v-prir ... 073_5.html
Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.
Kraj Název koupaliště
Praha Koupaliště Šeberák
Středočeský Písník Bakov nad Jizerou
Středočeský VN Orlík - Trhovky
Středočeský VN Orlík - Lavičky
Středočeský VN Orlík - Popelíky
Jihočeský VN Orlík–Vojníkov (veř.tábořiště)
Jihočeský VN Orlík – ATC Radava
Jihočeský Staňkovský rybník
Plzeňský Rybník Valcha
Karlovarský Koupaliště K.Vary - Rolava
Karlovarský Sokolov – VN Michal
Liberecký Koupaliště Zákupy
Liberecký Koupaliště Chrastava
Vysočina Vodní nádrž Skalka
Vysočina Rybník Velké Dářko
- Clouseau
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 34
tkruska píše:Vody malo viz http://www.pvl.cz/portal/Nadrze/cz/PC/M ... VLOR&oid=2
Kvalita 4 kvuli sinicim. Spenat u hraze zatim neni. Kvalita vody viz http://www.mzcr.cz/obsah/koupani-v-prir ... 073_5.htmlVoda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.
Kraj Název koupaliště
Praha Koupaliště Šeberák
Středočeský Písník Bakov nad Jizerou
Středočeský VN Orlík - Trhovky
Středočeský VN Orlík - Lavičky
Středočeský VN Orlík - Popelíky
Jihočeský VN Orlík–Vojníkov (veř.tábořiště)
Jihočeský VN Orlík – ATC Radava
Jihočeský Staňkovský rybník
Plzeňský Rybník Valcha
Karlovarský Koupaliště K.Vary - Rolava
Karlovarský Sokolov – VN Michal
Liberecký Koupaliště Zákupy
Liberecký Koupaliště Chrastava
Vysočina Vodní nádrž Skalka
Vysočina Rybník Velké Dářko
To jsi vyčetl z webu, nebo jsi na Orlíku byl? Já tam byl 23.7. v Podskalí a u Šturmovky. Voda v pohodě, všichni se koupali, nikdo žádné problémy neměl. Pláže opět o trochu větší, stav 345,3
Od té doby bylo trochu chladněji, i něco napršelo, tak bych se špatné kvality nebál...
- tkruska
- aktívní jachtař
Nevim jestli to tu uz bylo, ale toto je odkaz na studii CVUT ohledne mozneho vyuziti Vltavske kaskady jako proptipovodnoveho opatreni (Prosinec 2014) http://www.pvl.cz/vodohospodarske-infor ... ka-kaskada
Nicmene jako priloha jsou tam uvedeny seznamy plavebnich infrastruktur (mariny, kotviste atd) s kratky popisem na VD Orlik a na VD Slapy
Je tam videt i nekolik navrhovanych verejnych kotvsit - jiz z konce roku 2014
Mohlo by se hodit.
Nicmene jako priloha jsou tam uvedeny seznamy plavebnich infrastruktur (mariny, kotviste atd) s kratky popisem na VD Orlik a na VD Slapy
Je tam videt i nekolik navrhovanych verejnych kotvsit - jiz z konce roku 2014

Mohlo by se hodit.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
A teď můžou dělat studii jak využít kaskádu v době sucha.
Mariny a rekreační areály tam ani nemají všechny. Pár jich chybí, co jsem to tak zběžně pročetl.
A jak to tak vypadá tak splavnost orlíka bude končit někde u železničního mostu červená, pak už nebudou zaručený plavební hloubky, takže o zesplavnění až do budějek si asi můžem nechat zdát.
Mariny a rekreační areály tam ani nemají všechny. Pár jich chybí, co jsem to tak zběžně pročetl.
A jak to tak vypadá tak splavnost orlíka bude končit někde u železničního mostu červená, pak už nebudou zaručený plavební hloubky, takže o zesplavnění až do budějek si asi můžem nechat zdát.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Re: Orlík
Jihočeští hasiči píší že včera zasahovali na Orlíku, malá zmínka o tom byla i ve zprávách na ČT24
22:26 - dramatickou událostí s dobrým koncem byl zásah milevských a píseckých profesionálních hasičů, kteří zasahovali na Kovářově, kde se u kempu odpoutala od břehu plachetnice se dvěma osobami a byla po vodě unášena dál. Milevští hasiči, kteří se na místo dostavili dříve než písečtí profesionálové, dopluli k jachtě a dotáhli ji zpět ke břehu. Zde obě osoby prohlédli zdravotníci ZZS – nikdo nebyl nijak zraněn.
Zřejmě tedy na Radavě, ví někdo nějaké podrobnosti?
22:26 - dramatickou událostí s dobrým koncem byl zásah milevských a píseckých profesionálních hasičů, kteří zasahovali na Kovářově, kde se u kempu odpoutala od břehu plachetnice se dvěma osobami a byla po vodě unášena dál. Milevští hasiči, kteří se na místo dostavili dříve než písečtí profesionálové, dopluli k jachtě a dotáhli ji zpět ke břehu. Zde obě osoby prohlédli zdravotníci ZZS – nikdo nebyl nijak zraněn.
Zřejmě tedy na Radavě, ví někdo nějaké podrobnosti?
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 159
V tomto vlákně výše je dost negativních zkušeností ohladně zázemí na Orlíku, zvláště spouštění lodí a stání v různých campech a klubových marínách.
Přidám jeden svůj pohled charteristy, který si chtěl Orlík prohlédnout úúúplně poprvé, v minulém týdnu.
Ještě jsem nikdy jako turista nenavštívil hrad Orlík a Zvíkov a už jsem se za to pomalu styděl.
Chtěm jsem to tedy napravit netradičně, s lodí. Byl jsem velmi nemile překvapen, že ani u jednoho hradu není kde s lodí zastavit a kulturně vystoupit na břeh. Vůůůbec zde nepočítají s turisty připlouvajícími po vodě. Všechna mola jsou pouze pro parníky a jsou jimi dost frekventovaná. Zastavit zde na 2-3 hodiny (na prohlídku hradu) s rekreační lodí není možné. Zastavil jsem u klubové maríny na Orlíku kde nikdo nebyl. Ostudně jsem přelezl plot ve snaze se s někým na břehu domluvit. Nenašel jsem takového člověka. Přelezl jsem plot nazpátek a odplul.
Stydím se dál a snad se tam někdy dostanu jako suchozemec.
Přidám jeden svůj pohled charteristy, který si chtěl Orlík prohlédnout úúúplně poprvé, v minulém týdnu.
Ještě jsem nikdy jako turista nenavštívil hrad Orlík a Zvíkov a už jsem se za to pomalu styděl.
Chtěm jsem to tedy napravit netradičně, s lodí. Byl jsem velmi nemile překvapen, že ani u jednoho hradu není kde s lodí zastavit a kulturně vystoupit na břeh. Vůůůbec zde nepočítají s turisty připlouvajícími po vodě. Všechna mola jsou pouze pro parníky a jsou jimi dost frekventovaná. Zastavit zde na 2-3 hodiny (na prohlídku hradu) s rekreační lodí není možné. Zastavil jsem u klubové maríny na Orlíku kde nikdo nebyl. Ostudně jsem přelezl plot ve snaze se s někým na břehu domluvit. Nenašel jsem takového člověka. Přelezl jsem plot nazpátek a odplul.
Stydím se dál a snad se tam někdy dostanu jako suchozemec.
Omen: když obepluješ Orlík, je tam z druhé strany zátoka, kde se přes den dá docela slušně stát a i cesta na hrad je relativně pohodlná. U Zvíkova je možnost stát na Otavě kousek za hradem a vydrápat se do stráně, nebo vedle přistávacího mola pro parníky je vyznačené stání přes den.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Na Orlík se kotví v zátoce za zámkem, je tam pak cesta kolem zátoky až k zámku, tak 5minut procházka. U Zvíkova se dá kotvit přímo pod hradem, vlevo od mol pro parníky - defakto se stojí od značky co vyhrazuje stání pro quarter doleva, ba břehu písek a kameny, více vlevo skála, na dně ale písek.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 159
I to co popisujete Pawliku a Charlie mi připadá na to, že se jedná o turistické skvosty, hodně málo.
Nějaké molo pro krátkodobé stání veřejnosti by si ta místa určitě zasloužila, byť zpoplatněná.
Zátoku za Orlíkem jsem našel, místo k výstupu na břeh už ne. To snad vhodnější místo k vystoupení na břeh mi připadalo vzadu vlevo a tam bylo plno. Plno znamená asi 4 lodě.
Výstup na Zvíkov z Otavy jsem vhodný neviděl. Kotvení těsně vedle manévrujících parníků mi jednak nepřipadalo bezpečné, jednak jsem měl na charterové lodi kotevní lano jen cca 7-8 metrů dlouhé - a to mi připadalo jako nemožné při tom sešupu hloubky udržet záď na něm.
Nějaké molo pro krátkodobé stání veřejnosti by si ta místa určitě zasloužila, byť zpoplatněná.
Zátoku za Orlíkem jsem našel, místo k výstupu na břeh už ne. To snad vhodnější místo k vystoupení na břeh mi připadalo vzadu vlevo a tam bylo plno. Plno znamená asi 4 lodě.
Výstup na Zvíkov z Otavy jsem vhodný neviděl. Kotvení těsně vedle manévrujících parníků mi jednak nepřipadalo bezpečné, jednak jsem měl na charterové lodi kotevní lano jen cca 7-8 metrů dlouhé - a to mi připadalo jako nemožné při tom sešupu hloubky udržet záď na něm.