Orlík

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: Pepa, david, vilma

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 406
Kontaktovat uživatele:

Re: Orlík

Příspěvekod lynx » úte kvě 09, 2017 3:20 pm

RACEK píše:
pavelmicek píše:normálně najetím na břeh

To jako stojíš přídí na břehu? To jako nepoužíváš kotvu?

Asi Tě zmátla formulace „Prdel lodě si chytněš na kotvu…“ :lol:
pavelmicek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod pavelmicek » úte kvě 09, 2017 5:49 pm

RACEK píše:..To jako stojíš přídí na břehu? To jako nepoužíváš kotvu?..

Sasanka, kterou si na Orlíku půjčuji, má kotvu vzadu na bubnu na zábradlí. V půjčovně v Podskalí mají všechny lodě zabořenou špici na písko-hlinité pláži a ti zdatnější stihnou při přistávání vyhodit ve správný moment vzadu kotvu. Lodě mají výsuvnou ploutev. Jak jsem dostal tak i parkuji. Takže né, na Orlíku nestojím čistě na kotvu. Ale čumákem ke břehu vyvázaný ke kolíku a záď lodě je fixovaná kotvou, ideálně tak, abych se dostal suchou nohou na břeh a zároveň nedrbal dno trupu o případné kameny.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte kvě 09, 2017 7:32 pm

Ono nechat příď opřenou o břeh taky není nic moc, i když je tam písek. Já teda dávám zezadu kotvu, příď lanem na kolík na břehu, ale vždy tak, aby loď neměla kontakt s břehem, nebo dnem. Suchou nohou je sice dobrý, ale zámerně nechávám příďový schůdky tak, aby byly nad vodou, pak mi nikdo na loď netahá písek.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Příspěvekod Clouseau » úte kvě 09, 2017 10:49 pm

Také na Orlíku kotvím na kotvu hozenou ze zádi a lanem z přídě na břeh.
A také tak, abych se z příďové lávky dostal pohodlně na břeh a zároveň abych nedřel o dno.
Když kotvím mezi skálami, nebo kameny, tak použiji na vyvázání přídě dvě lana do V,
aby mi špička nejezdila do stran.
Na noc, než zalezu do pelechu, povolím lano na přídi a zkrátím lano ke kotvě.
Loď se tak dostane 2-3 metry od břehu a nehrozí nasednutí nebo dření o dno.
Když melou, tak někdy klesne hladina do rána třeba i o 20cm.
Pavel63
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 44

Příspěvekod Pavel63 » čtv kvě 18, 2017 9:29 pm

Jako námořní jachtař jsem na to koiukal jak z jara, ale když jsem si poprvé půjčoval plachetnici na Orlíku, tak jsem se ptal an kotvení - ve studánce byla palice, lano a ocelová trubka asi 3/4". A když mi majitel půjčovny vysvětlil, že popluju ke břehu, zpomalím a volně dojedu, až se mi příď zaboří do písku, vyskočím na břeh, zatluču kolík a uvážu k němu příď - koukal jsem na něj jak z jara, než mi vysvětlil, že použití kotvy je problematické, protože Orlík je nová nádrž (byť napuštěná před 60-ti lety nebo kdy) a pod vodou jsou pařezy. Takže když vyhodíš kotvu a chytíš za kořen, pokud se k ní nepotopíš, buď už neodpluješ a nebo ji tam necháš ...
Já to řeším tak, protože je mi proti srsti odírat příď lodě o dno a navíc tím zabráním i drncání, když jsou pak vlnky a příď naráží o dno, že ze zádě vyhodím olověnou zátěž (ještě kus od břehu místo kotvy), která mi umožní po uvázání lana z přídě na břeh, abych kousek povolil příďové lano a dotáhl zád dál od břehu. Pak nic neodírám, nedrncá to když jsou vlny a olovo obvykle vytáhnu, protože se nezaklíní pod kořen jako třeba kotva.

Pavel.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » čtv kvě 18, 2017 11:25 pm

Já vždy hážu kotvu a co nejdál od břehu, aby dobře držela. Hlavně když fouká a dno je ploché, tak je to hodně důležité. Někdy to neodhadnu , hodím moc brzo a lano mi nevystačí až ke břehu. to pak musím manévr opakovat.
Když přijíždím ke břehu, tak nejprve hodím kotvu a když se už blížím, tak přeběhnu dopředu a většinou skočím do vody, abych zachytil a zastavil loď před najetím na břeh. Fajn je, když nejsem sám a někdo mi zajistí naviják kotevního lana na zádi, aby se už neodvíjel.
A nebo dokonce navine i trochu zpět a pak zajistí, aby bylo lano od kotvy napnuté. Já mezitím uvážu loď na břehu. Potom vylezu znovu na loď a na zádi pořádně škubnu několikrát za lano od kotvy, aby se kotva pořádně zaryla do dna a pak lano vyšponuji. Mám mezi lanem a kotvou několik metrů řetězu, který funguje jako pružina. Takže tímto způsobem dostanu loď co nejblíže ke břehu a zároveň dostatečně daleko, aby se nedřela. Samozřejmě se to vždy nepovede a občas taky najedu na písek. Hlavně když jsem sám, tak je to někdy problém. Občas ještě dávám z přídě další lano do strany, aby tam byly dvě lana do V a loď nepopojížděla ze strany a stranu. Jednou, když dulo a zůstali jsme na noc mimo zátoku, tak jsem pro jistotu hodil ze zádi ještě jednu kotvu. Pro případ uvíznutí kotvy si sebou vozím nouzový potápěčský přístroj a baterku. Když je nejhůř, potopím se podél lana a kotvu vyprostím.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 97

Příspěvekod LadaM » čtv kvě 18, 2017 11:44 pm

Jak dlouhé máš kotevní lano ze zádi? Chystám se pořídit kotevní popruh a přemýšlím, jestli bude stačit 32 m.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát kvě 19, 2017 7:01 am

Já mám vzadu na navijáku 54m kotevního lana, ale dřív jsme měli 30m a taky to stačilo.

Já když zaplouvám ke břehu, tak dávám kotvu tak na 9 metrech, ale vždy to ještě hodnotím podle toho jak jsem cca od břehu. Ale vždy tak, abych se mihl s přîpadné řady lodí vytáhnout ke kotvě a bezpečně odplout. Kotvu spustim a při odvíjení mám lano pořád v ruce a kontroluji si odvíjení, jal cítím, že je kotva na dně, tak začnu loď kotevním lanem přibržďovat čímž zároveň cítím co kotva dělá, jestli už se zahrábla, nebo klouže po dně. Takhle si loď dobrzdím abych nedrcnul do břehu, pak už jen obhodím vazák a jdu na příď vyvázat. Pokud jsem rozjetej moc a nestíhám brzdit kotevním lanem, tak si přibrzdím motorem, protože beztak vždy kotvím pod motorem.

Zatím se nám nestalo, že by jsme kotvu nevytáhli, párkrát nešla ručně ven, tak jsme tahaly proti motorem, ale.vždy jsme ji vytáhli. Ale kotvy mám dvě, to že tam může zůstat s tím tak nějak počítám. Jen závaží bych moc nevěřil, nemám s tím dobrou zkušenost, za bezvětří dobré, ale za větru si ho loď tahala kam chtěla. Ale možná na lehčí loďce to fungovat bude.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » ned kvě 28, 2017 3:19 pm

Dneska první letošní koupačka v Orlíku. Nechápu jak to, ale vůbec to nebylo studený :)
Myslíte, že to zelený, co plave ve vodě už jsou letní řasy?

Sent from my iPhone using Tapatalk
michalmi1
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod michalmi1 » ned kvě 28, 2017 8:05 pm

Ahoj, právě jsme se z Orlíku vrátily. Koupali jsme se včera i dnes a prožili nádherný víkend pod plachtami. Michal.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » ned kvě 28, 2017 9:56 pm

No tak to je paráda, že je to na koupačku!
Zítra příprava a v úterý jedem se synkem spouštět loď a pobýt pár dnů na vodě.
Už se nemůžeme dočkat!
Dnes jsme holkám napustili bazén na zahrádce a hned jsme se v něm i vykoupali.
No, bylo to krapet studené, 15 stupňů, tak snad Orlík bude teplejší :-)
karel-h
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 2

Příspěvekod karel-h » pon kvě 29, 2017 3:24 pm

LadaM píše:Dneska první letošní koupačka v Orlíku. Nechápu jak to, ale vůbec to nebylo studený :)
Myslíte, že to zelený, co plave ve vodě už jsou letní řasy?

Sent from my iPhone using Tapatalk

To bude pyl, bylo tam toho spousta už před týdnem.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » pon čer 05, 2017 8:26 pm

Spuštění lodi a pár dnů na vodě bylo balzámem na absťák! A to zelené ve vodě není pyl, jsou to řasy. Klasicky více namnožené v klidnějších, závětrných místech. Tam kde nejsou je voda nádherně čistá, viditelnost odhaduji na 2,5-3 metry.
Prvního června jsme se stavili v hospodě na Radavě. Bylo velmi nezvyklé, že uvnitř nikdo nekouřil. O to víc však na zahrádce, takže jsme si s jídlem museli sednout mimo zahrádku , na dětské hřiště. Cigarety tam ještě prodávali. V Podskalí je už nemají v žádné hospodě.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » pon čer 05, 2017 10:56 pm

Také pozoruji, že po zákazu kouření uvnitř je o to víc zahulíno na zahrádkách. Nechápu, jak si někdo (zákonodárci) může myslet, že "venku to přece nevadí".
Abych nebyl úplně OT, v pátek a sobotu jsme také brázdili vody Orlíku a toho zeleného sajrajtu je tam na začátek léta docela dost. Jenže bylo takové vedro, že jsem do toho po ránu skočil i v zátoce. Teda i večer, ale to nebylo vidět :D Naštěstí jsem před vyplutím stihl nainstalovat novou solární sprchu a fungovala perfektně :good:
Také jsem zažil první (pro mě) lehce dramatické uvolňování seklé kotvy, kdy přesně při odplouvání fouklo z boku tak, že jsem jí nemohl obeplout z druhé strany. Nakonec jsem jí opatrně s lanem napnutým do boku objel na zpátečku a potom už na druhý škub povolila :whist:
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 8

Příspěvekod andrej » úte čer 06, 2017 8:04 pm

Ahoj všetci, chystáme sa na Orlík 20.6-25-6. aká je prosím kvalita vody? je jej dosť ? je zelená ?
Idú tam s nami známi ktorý tam ešte neboli , a bol by som rád keby sme im Orlík ukázali v plnej kráse . Dakujem za všetky info.
Andrej
pawlik
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod pawlik » stř čer 07, 2017 8:26 am

andrej píše:chystáme sa na Orlík 20.6-25-6. aká je prosím kvalita vody? je jej dosť ? je zelená ?

Ahoj, vody normálně, na plachtění to stačí, na utopení taky. Zelenina už se objevuje, dřív než obvykle. Bude záležet na místě koupání a taky na odolnosti posádky. My se o víkendu 24.6.-25.6. budeme koupat určitě.
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » ned čer 25, 2017 10:29 pm

Po čtvrteční bouřce se voda na Orlíku pěkně vyčistila, dokonce i v zátokách. Tak hlavně, aby to takhle co nejdéle vydrželo :)
Jinak v sobotu dost foukalo, zatím jsem takový vítr na Orlíku nezažil. Dneska foukalo trochu míň, ale i tak na naše podmínky parádní pojachtání :good:
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod andrej » pon čer 26, 2017 9:28 pm

Ahoj , v nedeľu sme sa vrátili domov .
Jedinečný predĺžený víkend.
Voda ideálna na kúpanie, slnka až moc a vietor taký aký som tam ešte nezažil. Bol som tam 7x a ani raz tam tak nefúkalo ako tento krát.
Dokonca sme refovali :-) , museli sme navliect ref.lanka do plachty , spravca v charteru tvrdil že to tam nikdy nik nepotreboval .
Škoda že u Nás na Slovensku niečo také nemáme. Nádhera.

PS ale nejak sa tam rozmohli skutre a motoráky ??? marína Barandov bola v nedeľu poriadne zastratá od oleja??!!!
LadaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod LadaM » pon čer 26, 2017 10:04 pm

Jo, něco tam někomu vyteklo :( A skůtristi jsou i tací, co za to neváhají vzít při odjezdu z maríny v úzké zátoce ještě mezi loděmi. Jinak ale většinou jezdili spořádaně za sport bójkami.
Andrej: Tak to ste boli vy, čo ste tam naháňali toho vodníka? :)
andrej
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod andrej » stř čer 28, 2017 7:45 pm

Hej hej asi určite sme to boli my ??? bolo nás tam 12ludí z toho 6 detí.
Andrej
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv čer 29, 2017 10:20 am

Mimochodem,
má někdo zkušenost s kempem Podskalí ? Dá se tam slušně kotvit s placetnicí ?
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 26
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » čtv čer 29, 2017 11:29 am

Je to zátoka s písčitou pláží, ale kotví tam několik půjčoven, většinou kotva - písek. Je-li tam zákaz, to jsem si nevšiml.
J.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » čtv čer 29, 2017 5:23 pm

halladin píše:Mimochodem,

Ahoj!

V Podskalí se dá zakotvit skoro před hospodou.
Ne ale až před ní, kde je soukromé molo ( a vedle něj nějaká soukromá plachetnice) ale až od značky doprava, směrem ven ze zátoky.
Tam stojíme dva, už mimo vyhrazené soukromé parkování.
Na této fotce je to trochu vidět. http://www.strihanividea.cz/podskal%C3%AD.jpg
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv čer 29, 2017 9:34 pm

Clouseau píše:
halladin píše:Mimochodem,

Ahoj!

V Podskalí se dá zakotvit skoro před hospodou.
Ne ale až před ní, kde je soukromé molo ( a vedle něj nějaká soukromá plachetnice) ale až od značky doprava, směrem ven ze zátoky.
Tam stojíme dva, už mimo vyhrazené soukromé parkování.
Na této fotce je to trochu vidět. http://www.strihanividea.cz/podskal%C3%AD.jpg

Myslíš hospodu Lodějnice ? Čili mezi břehem před hospodou a mezi pláží vlastního kempu ?
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » sob črc 01, 2017 5:29 pm

Ano, tam. V podstatě na pláži kempu, od cedule vpravo ven ze zátoky. Tam žádný zákaz , ani omezení není. Až dál myslím začínají žluté boje vyznačující vyhrazený prostor pro koupající. Přibližně v tomto prostoru : https://mapy.cz/s/1NFvd
Také je možno zakotvit trochu dál v zátoce, kde je prudší svah dna a dojít do hospody po pláži, nebo lesem : https://mapy.cz/s/1NFw4

Zpět na