Orlík

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: Pepa, david, vilma

halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Re: Orlík

Příspěvekod halladin » úte črc 25, 2017 6:53 pm

Bedo,

ona má Vltava nad Orlíkem a Slapy tak nějaké říční přítoky. ;) ;)
A leckde pršelo.
Takže ten průtok Prahou není jen na vodě z Orlíka.
tove
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 4

Příspěvekod tove » úte črc 25, 2017 7:14 pm

http://www.pvl.cz/portal/Nadrze/cz/pc/M ... VLOR&oid=2

tady je jasne videt kolik odpousteji a k cemu, elektrárna jede ve spickach a spotrebuje narazove vody vic nez za celou dobu dotece
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod bernau1 » úte črc 25, 2017 8:02 pm

No jo,začíná to vypadat s Orlíkem špatně.To bude zase starostí s kotvením.Za posledních asi 24 hodin klesl o 40 centimetrú.To je výška hladiny.Ale třeba o 3 metry se mi přiblíží břeh k lodi.Jak se přehrada zužuje,tak rychleji klesá.Takové sucho jako před 2 roky zase není.Taky jsem se těšil do Budějovic,byl jsem tam na vojně.Tohle se asi také bude muset řešit,je po zesplavnění.Třeba jak psal Chalie o dalším plavebním stupni.Jinak to byly vyhozené peníze.Nedostatek vody se bude projevovat asi častěji... :(
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte črc 25, 2017 8:08 pm

tove píše:http://www.pvl.cz/portal/Nadrze/cz/pc/Mereni.aspx?id=VLOR&oid=2

tady je jasne videt kolik odpousteji a k cemu, elektrárna jede ve spickach a spotrebuje narazove vody vic nez za celou dobu dotece

A momentálně jsou Slapy plné po okraj, a vodou z Orlíka budou mlít po menších dávkách a delší dobu než přemlel Orlík.

http://www.pvl.cz/portal/Nadrze/cz/pc/M ... VLSL&oid=2
Funkce Orlíku a Slap jsou prostě jiné.
Máme smůlu.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 34

Příspěvekod Clouseau » úte črc 25, 2017 9:47 pm

Zrovna dnes jsem byl zkontrolovat loď cestou ze servisu v Písku.
Zátoka se zmenšuje a začíná to připomínat situaci před dvěma lety : http://www.strihanividea.cz/IMG_20170725_165945.jpg
Na jiném místě jsem někomu uvolnil již nasedlou loď a trochu ji přitáhl lano na přídi, aby byla víc na hloubce : http://www.strihanividea.cz/IMG_20170725_181118.jpg

O víkendu hladina stoupla o 15 centimetrů a dnes od 10 do 17 hodin byl odtok 180 - 320 kubíků za sekundu a hladina poklesla o 30 centimetrů
= -15
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » úte črc 25, 2017 11:05 pm

Clouseau,

odkud je ta fotka ? Z jakéhomísta ?
Termit
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 10

Příspěvekod Termit » úte črc 25, 2017 11:16 pm

Lidi, nešilte. Je pravda že je Orlík největší zásobárna na Vltavě a taky je to jeho úloha (viz předchozí příspěvky), ale ČEZ je v tom fakt dost nevinně. Sledoval jsem to předloni, jak mi mizí voda pod kýlem, a opravdu přehrada pouští v průměru jen 40m3. Ne samozřejmě furt, nasyslí si a pak dle potřeby spustí elektrárnu, ale víc to není. Jak už někdo psal, koukněte se na odtok dalších stupňů, pouští je postupně, ale nakonec Vrané jako poslední stupeň před Prahou pouští stabilních 40. Je to hygienické minimum pro Prahu.

Mohli by víc pouštět Lipno, ale když si ho vypustí, tak ho jen tak nenaplní, tam je přítok podstatně omezenější. Slapy jsou rekreační, tam se hladina drží, ale ne z vůle ČEZu, ale díky regulativu, se kterým ČEZ v podstatě nic společného nemá.

Pro informaci, na Orlíku jsou 4 turbíny, každá s hltností 150m3/s. Při nějaké opravě před lety měnili oběžná kola a teď mají hltnost dokonce 165m3/s (a úměrně tomu i výkon), ale pokud vím, nemohou to naplno použít, protože v regulačním řádu přehrady mají povolený maximální odběr 600m3/s. Možná jim to už povolili, ale nevím. Při současném suchu je jim to stejně houby platné.

Jsou tam Kaplanovy turbíny, podařilo se mi konečně vygooglit že od cca 30% max. hltnosti se už blíží plné účinnosti, v případě Orlíka to je cca 45m3/s. Taky je to hezky vidět na grafu odtoku že když už pouští tak minimálně 50. Míň nemá smysl, voda by jen protékala ale nevyráběla.
bernau1
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod bernau1 » stř črc 26, 2017 5:12 am

halladine,to je zátoka nalevo od Podskalí,přitéká do ní Kamenický potok.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » stř črc 26, 2017 5:15 am

Orlík má výkonnější turbíny než Slapy, Přesto Slapy vyrobí ročně skoro tolik elektřiny co Orlík
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_vo ... %C4%8Cesku
výkon Orlíka 364 MW, Slapy 144 1MW. O dost méně než polovina kapacity turbín na Orlíku. Orlík ročně vyrobí 300GWh, Slapy jen o něco méně - 256GWh. Je jen jedno vysvětlení - Slapy " melou " méně, ale déle.
Zatímco Orlík svou vodu spotřebuje na výrobu elektřiny docela rychle, Slapy pomalu . Jeho turbínám trvá docela dlouho,než zpracují vodu přitečenou z Orlíka.
Právě proto májí Slapy vždy vyšší hladinu než Orlík. Než svou vodu "vymelou" ,příjde z Orlíka další.
A samozřejmě, Ani Slapy nemelou příliš dlouho. Pouštějí dolu jen tolik vody, kolik je třeba . Další tak velká zásobárna vody na Vltavě už není.
A taky mají Slapy zhruba třetinový objem proti Orlíku.
Naposledy upravil(a) halladin dne stř črc 26, 2017 5:50 am, celkem upraveno 3 x.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » stř črc 26, 2017 5:21 am

bernau1 píše:halladine,to je zátoka nalevo od Podskalí,přitéká do ní Kamenický potok.

Díky bernau, myslel jsem si to, vzhledem k tomu , že mi clussoau poskytoval nějaké informace ohledně Podskalí, ale chtěl jsem si tím být jistý.
Letošní fotka nevypadá tak zle,jako z roku 2015
olin
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 96

Příspěvekod olin » stř črc 26, 2017 12:31 pm

Od včerejška zase půl metru dole.
Petan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod Petan » stř črc 26, 2017 2:29 pm

Tak můj první pokus dostat se do Budějovic o červencových svátcích skončil pod Kořenskem, kde jsme celou dobu viděli jen dvě červená světla. V pátek to jedeme zkoušet na novo, dál už to posunout nešlo, v práci nelze dělat holubník a i další lidi jsou na plavbu domluveni. Tak doufám, že se to podaří. Ikdyž jestli to bude za cenu toho, že tam budeme pořád moknout a nestihneme nic usušit - tak to snad raději ne. To splavnění mě tak navnadilo, že jsem konečně letos koupil loď, tak to třeba někdy vyjde. Ikdyby ne teď, ale dejme tomu později. Jenže to zase nepřeváží traktor na Slapech, ten končí tuším koncem září nebo jezdí i v říjnu a listopadu? Co pramen, to jiný údaj.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř črc 26, 2017 2:42 pm

Kořensko neproplavuje, tak to ani nemusíš zkoušet, minimální hladina při které proplavují je 347,6 a aktuálně k ní chybí 1,6m a to do víkendu těžko napustěj.

Ono nebude dlouho trvat a bude pod Kořenskem sucho.

Odesláno z mého D6503 pomocí Tapatalk
Naposledy upravil(a) Charlie dne stř črc 26, 2017 2:42 pm, celkem upraveno 2 x.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » stř črc 26, 2017 2:44 pm

Petane, ani to nezkoušej, dnes už hlásili i na Radiožurnálu, že komora v Kořensku nepremává. A hned tak nebude. Komorník (volal jsem tam) si myslí, že letos už to fungovat nebude.
To by muselo do pátku pršet přímo povodňově, aby se něco změnilo.
I kdyby pršelo hodně, země je tak suchá, že většina vsákne.
Petan
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 3

Příspěvekod Petan » stř črc 26, 2017 3:04 pm

Díky za info. Já to nemyslel tak, že to budu zkoušet jen tenhle víkend, dovolenou máme týden, ale jak vidím, nic se v tom nezmění ani tak. Hmm, příští rok se musím pokusit naplánovat dovolenou už na červen, jestli se to povede. Já se bál, že ještě bude studená voda na koupání. Škoda, že mě v práci nepustili na to slavnostní otevření a to jsem si bláhově myslel, že mi nic neuteče. Kdyby tam aspoň někde převážel traktor, jako na Slapech. Budeme se muset nějak domluvit a spojit a nechat vybudovat nový plavební stupeň. Vždyť ani OLD nemůžou jezdit z Týna na Zvíkov a Orlík. Jen se mi nechce zase tahat ty kanystry v Podolsku skoro 2km a to tam ani není kde kotvit (marína v Podolsku je plná). To v Týně je situace s tankováním jiná..
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » stř črc 26, 2017 3:27 pm

Já budu na Orlíku od neděle, a taky jsem to chtěl zkusit.Chtěli jsme plout současně plachetnicí bez stěžně a gumákem. Tam i zpět.
Uvažuju o tom, zajet do budějic s gumákem a zkusit to odtamtuď do Kořenska a zpět.
Ježe je nás jako hadů, včetně 2 čoklů, a gumák 3,20 nás všechny nepobere :-)
Druhá varianta je, že se někdo obětuje, přejede do kořenska, a tam počká s autem . A příjde o plavbu.
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » stř črc 26, 2017 4:01 pm

halladin píše:Clouseau,

odkud je ta fotka ? Z jakéhomísta ?

Ta první je jak říká Bernau.
A takhle to tam vypadalo v říjnu 2015 : http://www.strihanividea.cz/DSC_3570.jpg
A tohle je v Podskalí u schodů pod hospodou : http://www.strihanividea.cz/DSC_3565.jpg

Tak jsem zvědavý, jak to bude letos...
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » stř črc 26, 2017 4:23 pm

Jo , Přelom červenec/srpen 2015 jsem zažil na Velkém Víru.
Tak zlé to snad letos nebude..
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » stř črc 26, 2017 7:14 pm

Tak zlé snad ne, ale je k tomu dobře nakročeno. Komoru v Kořensku letos zavřeli dokonce ještě dřív, než v roce 2015. Přes léto 2015 nemám pozanemenané stavy vody, mám až září . 5.9.2015 byl stav 341,25 a 27.9.2015 stav 338,82 .
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » stř črc 26, 2017 7:31 pm

Charlie píše:Tak zlé snad ne, ale je k tomu dobře nakročeno. Komoru v Kořensku letos zavřeli dokonce ještě dřív, než v roce 2015. Přes léto 2015 nemám pozanemenané stavy vody, mám až září . 5.9.2015 byl stav 341,25 a 27.9.2015 stav 338,82 .

Dnes , zítra , a pozítří má v Budějicích pršet http://online-pocasi.eu/norske-pocasi-y ... Czechia|CZ
Já vím, že ne moc, ale lepší než mastnou handrou po papuli, jak říkaj bratia, a snad to pokles hladiny aspoň přibrzdí.
tove
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tove » stř črc 26, 2017 7:40 pm

tyhle deštiky nám to nenaplni, dolu to pujde, ted se jen modlit, aby to nebylo moc rychle
nemate někdo kotu hladiny pro vytah na hrázi ?
david
moderátor
Reputace: 232

Příspěvekod david » stř črc 26, 2017 8:03 pm

345,6 m
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » stř črc 26, 2017 8:43 pm

Na Orlíku nemelou, nic nevypouštěj, SlaPY MELOU...

V Kořensku stoupá přítok i odtok.
Naposledy upravil(a) halladin dne stř črc 26, 2017 9:36 pm, celkem upraveno 1 x.
tove
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod tove » stř črc 26, 2017 9:08 pm

david píše:345,6 m

tak to je kousek, povzbuzujici to není
Clouseau
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Clouseau » stř črc 26, 2017 10:39 pm

Když byla 2015 tak nízká voda, tak mohli ten výtah nastavit. Takhle bude brzo mimo provoz.

Zpět na