autohelm - autopilot (a větrné kormidlo)
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
-
- Reputace: 0
autohelm - autopilot (a větrné kormidlo)
Vynikající věc na plachetnici - kormidluje lépe než posádka
- nevede zbytečné řeči
- neujídá z lodních zásob
- při dlouhých přeplavbách šetří síly posádky
- nezabírá v lodi moc místa
Při plavbách umožňuje čas na odpočinek, jídlo, navigaci a práci na plachtách(refování....atd.)
Má jen dva mínusy - žere dost proudu
- při plavbě na zadáka a větších vlnách, někdy nestíhá
Někdo může namítnout, že samořiditelnost lodi lze dosáhnout vytrimováním plachet což je pravda, ale je to problém na malých lodích, kde jakýkoliv přesun těžiště loď rozhodí a ona změní kurz. Stačí přejít po palubě a usadit se jinde.
Vřele doporučuji autohelm. Sám mám autohelm ST-1000 a na mou 7m loď bohatě stačí. Cenově je okolo 20 000kč.
- nevede zbytečné řeči
- neujídá z lodních zásob
- při dlouhých přeplavbách šetří síly posádky
- nezabírá v lodi moc místa
Při plavbách umožňuje čas na odpočinek, jídlo, navigaci a práci na plachtách(refování....atd.)
Má jen dva mínusy - žere dost proudu
- při plavbě na zadáka a větších vlnách, někdy nestíhá
Někdo může namítnout, že samořiditelnost lodi lze dosáhnout vytrimováním plachet což je pravda, ale je to problém na malých lodích, kde jakýkoliv přesun těžiště loď rozhodí a ona změní kurz. Stačí přejít po palubě a usadit se jinde.
Vřele doporučuji autohelm. Sám mám autohelm ST-1000 a na mou 7m loď bohatě stačí. Cenově je okolo 20 000kč.
-
-
odpověď
Nepotřebuje GPS ale je mo?né ji připojit. Loď pak mů?e plout i bez kormidelníka po stanovené trase a autohelm v určených bodech mění kurz nebo provádí obrat. Lodě dnes, kdy? budou "nabouchané" elektronikou mohou obeplout svět i bez posádky. Autohelm má kompas a displej, kde se nastaví kurz a servomotorek kormidluje. Je přesněj?í ně? průměrný kormidelník. Neplatí to ov?em při zadních větrech a vlnách- lidská ruka je rychlej?í, citlivěj?í a předvídavěj?í, kdy? se vlna s větrem spojí a sna?í se loď vytočit s kurzu. Ale na zadních větrech se dá i bez Autohelmu. Star?í jsem někde viděl na netu, ale je to pár let. Myslím, ?e by se dal sehnat nový i pod 20 000kč( někde s výstavní slevou).
Já osobně ho pou?ívám na lodi, kdy? nemám komu svěřit kormidlo a potřebuju jít skasat plachty nebo navigovat.....atd. K GPS ho nepřipojuji.
Pokud si ho koupí? - neprohloupí?. Získá? tím dobrého člena posádky.
Ov?em také zále?í na tom, kde chce? plout nebo pluje? a co má? za loď.
Myslím si, ?e je zbytečné ho pořizovat někde na přehrady nebo jezera ale někdo to mů?e vidět i jinak.
Ahoj
Já osobně ho pou?ívám na lodi, kdy? nemám komu svěřit kormidlo a potřebuju jít skasat plachty nebo navigovat.....atd. K GPS ho nepřipojuji.
Pokud si ho koupí? - neprohloupí?. Získá? tím dobrého člena posádky.
Ov?em také zále?í na tom, kde chce? plout nebo pluje? a co má? za loď.
Myslím si, ?e je zbytečné ho pořizovat někde na přehrady nebo jezera ale někdo to mů?e vidět i jinak.
Ahoj
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Re: autohelm
Chlapi neblbněte.Jakých 20.000,-Kč?? A ktomu ten nejslab?í model.Já jsem teď koupil z druhé ruky Navico(dneska u? Simrad) TP 200CX za 200,-eur.Nový Simrad TP 22(nástupce modelu Navico 200CX) stojí kolem 55O,-eur nový a je dvakrát silněj?í jak ST-1000.Ten stojí kolem 370,-eur.Jinak co se týče spotřeby,je nejlep?í autopilot větrný...Ale nevím ho u? dneska nikde sehnat.Snad se to přestalo i vyrábět.A kdo má star?í,tak ho nedá ani za Boha.Ale ten je dobrý u? na otevřené moře a oceán.Na Jadran moc né.
howk
Monty
howk
Monty
- ZdendaZ
- návštěvník fóra
Větrný autopilot si mů?ete udělat sami. Na www.hartley-boats.com vám jej navrhnou a vy si ho pak jen uděláte. Otázka ale je, zda vám ho po?lou, na Denise se vyka?lali a nec mu neposlali.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Hartley my ten plán na veterné kormidlo poslal. Chyba bola na mojej strane, niekde na objadnávke je treba uvies? na akú loď to má by?. To som tam nenapísal a oni čakali dokial si chlapec z europy rozmyslý na akú lodičku to chce. Po tom čo som to upresnil to trvalo dos? dlho, viac ako mesiac, myslím ?e ho asi robili- kreslili na tú loď čo som chcel. Tak?e mám ho.
Čo sa týka výrobcov , tak sa robia a sú dos? drahé. Pi?ta ho kúpil na výstave v Tullne a na 10 m loď cca 2000 Euro. Taká vec sa nekupuje v obchode, ale u výrobcu, treba to nadstavi? na velkos? lode, výtlak, plachty, na typ zrkadla, umiestnenia kormidla a bohvie na čo e?te. A v obchode si prihodia e?te 100% na vrch a kto to kúpi?
S pou?itím je to ako pí?e Monty, na Jadran zbytočné.
Čo sa týka výrobcov , tak sa robia a sú dos? drahé. Pi?ta ho kúpil na výstave v Tullne a na 10 m loď cca 2000 Euro. Taká vec sa nekupuje v obchode, ale u výrobcu, treba to nadstavi? na velkos? lode, výtlak, plachty, na typ zrkadla, umiestnenia kormidla a bohvie na čo e?te. A v obchode si prihodia e?te 100% na vrch a kto to kúpi?
S pou?itím je to ako pí?e Monty, na Jadran zbytočné.
- Monty
- zkušený harcovník
Denisi díky.Z toho,co jsem viděl,tak existují dva základní znaky těchto autopilotů.První skupina je přidělána systémem kladek na vlastní kormidlo lodi a ta druhá má svoje vlastní kormidlo.Spí?e mně zajímá ta druhá skupina,bo nevím,jak by to někdo udělal funkčně na kormidlo (pína)mojeho tě?kotoná?níka.Co je nutno v?echno na dobrý projekt jim poslat a kolik to cca vyjde...???Moc dík
howk
Monty
howk
Monty
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Nevyznám sa v tom na 100%, ale čo viem , tak windpilot namá vlastné kormidlo. To čo vyzerá ako kormidlo je plutva reagujúca na smer plavby prostrednictvom hydrodynamického tlaku, nejak je to spriahnuté s tou veternou lopatkou a výsledná sila sa prostredníctvom pákových prevodov za pomoci lán prená?a na tvoje kormidelné zariadenie, koleso, alebo pínu a ďalej na kormidlo lode.
Ja som im zadal loď Hartley 28 a to má kormidlo zavesené na zrkadle a oni tú podvodnú plutvu windpilotu pripevnili na čapoch na toto kormidlo- kormidelnú plutvu, teda nie je zvlá??, ale spriahnuté sú obydve spolu.
Ty má? kormidelnú plutvu pravdepodobne podvesenú pod loďou na skegu, alebo ako? Vyber si medzi projektmi Hartleyho podobný tvojej lodi a uvidí?. Cenu za projekt tam majú uvedenú, je to doslova pár ?u?ňov. Myslím , ?e sa to oplatí vyskú?a?.
Ten windpilot čo Pi?ta kúpil bola vá?na Nemecká strojárska práca. Pi?ta robil kus ?ivota v lodenici a skon?tatoval, ?e keby mal aj výkresy, tak to vyrobí len velmi ?a?ko a kdovie či by to fungovalo. Ten Hartlyho projekt je podstatne jednoduch?í a zostáva len dúfa?, ?e Novozélandský kon?truktéry nie sú blbci, čo asi nie sú. Ahoj
Ja som im zadal loď Hartley 28 a to má kormidlo zavesené na zrkadle a oni tú podvodnú plutvu windpilotu pripevnili na čapoch na toto kormidlo- kormidelnú plutvu, teda nie je zvlá??, ale spriahnuté sú obydve spolu.
Ty má? kormidelnú plutvu pravdepodobne podvesenú pod loďou na skegu, alebo ako? Vyber si medzi projektmi Hartleyho podobný tvojej lodi a uvidí?. Cenu za projekt tam majú uvedenú, je to doslova pár ?u?ňov. Myslím , ?e sa to oplatí vyskú?a?.
Ten windpilot čo Pi?ta kúpil bola vá?na Nemecká strojárska práca. Pi?ta robil kus ?ivota v lodenici a skon?tatoval, ?e keby mal aj výkresy, tak to vyrobí len velmi ?a?ko a kdovie či by to fungovalo. Ten Hartlyho projekt je podstatne jednoduch?í a zostáva len dúfa?, ?e Novozélandský kon?truktéry nie sú blbci, čo asi nie sú. Ahoj
- Monty
- zkušený harcovník
Denisi,drtivá vět?ina větrných autopilotů,co jsem viděl má svoje vlastní kormidlo.Trup lodi je nejvíc podobný s Tahitian 33 i velikostí,jenom nemám kolo ale pínu.A mám ostřej?í příď.Celej ten ansábl se zavěsí na zrcadlo, kormidlo je výklopné.Včera jsem se ale po jedno kormidlo na prodej dostal,tak uvidím,jěstli se dostaneme na normální cenu.Zatím to je děs .Je celé s duralu a docela by mně asi seděl.Je s 11 metrové laminátky.Jinak dík z tip.
- Monty
- zkušený harcovník
No Denisi,já Ti nevím.K čemu by tam ta ploutev byla...???.Vyděl jsem to v činnosti jenom jednou u jednoho Frantíka.Kormidlo zajistil a loď řídila právě tá ploutev.Já se skusím tady na to trochu poptat.Je tady i k dispozici kniha o windpilotech...Docela obsáhlá a stojí ve výprodeji 22euro.Je ale ve francou?tině:-(. To bych asi nezvládl ke spokojenosti.Jo a na tom windpilotu,cobyl na prodej jsem se s majitelem nedohodl na ceně.Při?el ale típek a vyplatil mu na dřevo to,co chtěl.Tak zase nic .
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Stránka (včetně nákresů) v různých jazykových mutacích je na http://www.windpilot.com
Myslím, ?e je to jasné.
Myslím, ?e je to jasné.
- Monty
- zkušený harcovník
Ty ceny ,to je ?ílenství ....Ale vypadá to na precizní prácičku.Pacific plus I,ten by byl pro mně jako vy?itý,ale 4400,-euro...Brrrrrr..A má svoje vlastní kormidlo.Pacific light a Pacific se připájí na pínu,nebo kolo.Chtělo by to jeden kus a nechal bych udělat druhý,jako naklonovaný za pár ?vestek....
- ZdendaZ
- návštěvník fóra
Objednej si na něj zapár korun plán na www.hartley-boats.com a udělej si ho sám
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
- Kontaktovat uživatele:
další odkaz do sbírky
http://www.selfsteer.com
http://www.selfsteer.com
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Ahoj
taky jsem okolo windpilota hledal. Dá se toho nalézt hodně. Většina kormidluje tím malým kormidlem které je součástí windpilota a pokud to malé nestíhá bývá to napojené na lodní kormidlo (provaz přes kladky) a tím se dokormidluje větší vybočení. Vypadá, že je lepší kyvadlová vějička než normální směrová - evidentně je mnohem citlivější.
Někde jsem viděl i "kreslené video" jak to celé funguje - snad je to někde v těchto odkazech.
http://www.windpilot.com/
http://www.blueanarchy.org/selfsteering/index.html
http://www.onpassage.com/Steering_Syste ... eering.htm
http://www.flemingselfsteering.com.au/
No a taky autopilot (Autohelm a pod) jde propojit i na větrnou vějičku a pak to kormidluje na vítr a ne na kompas, pokud to navolíte - to je ale asi všeobecně známé, že jo.
Ahoj Martin
taky jsem okolo windpilota hledal. Dá se toho nalézt hodně. Většina kormidluje tím malým kormidlem které je součástí windpilota a pokud to malé nestíhá bývá to napojené na lodní kormidlo (provaz přes kladky) a tím se dokormidluje větší vybočení. Vypadá, že je lepší kyvadlová vějička než normální směrová - evidentně je mnohem citlivější.
Někde jsem viděl i "kreslené video" jak to celé funguje - snad je to někde v těchto odkazech.
http://www.windpilot.com/
http://www.blueanarchy.org/selfsteering/index.html
http://www.onpassage.com/Steering_Syste ... eering.htm
http://www.flemingselfsteering.com.au/
No a taky autopilot (Autohelm a pod) jde propojit i na větrnou vějičku a pak to kormidluje na vítr a ne na kompas, pokud to navolíte - to je ale asi všeobecně známé, že jo.
Ahoj Martin
Jóóó pánové, DOBRÝCH větrných kormidel není nikdy dost.Denis píše:To by som bol zvedavý, aký úspech by mala čártrovka ak by svoje lode vybavila takým kormidlom SwingGate. A možno by sa na lodi zišli aj dve také kormidlá.
Rozhodování zda-li vlastní kormidlo, dodané charterovkou, nebo obě/více je dosti složité, vzhledem k problémům s vzájemnou kompatibilitou. Různé vědecké studie (např. dr.Plzák) uvádějí, že je nutné si dávat velký pozor na zapojení. Větrná kormidla typu cizí-cizí, lze zapojovat jak sériově, tak paralerně. Ale u spojení typu vlastní-cizí, se doporučuje pouze zapojení sériové. U paralerního zapojení může dojít k vzájemnému rušení a nezřídka i k destrukci samotného kormidelníka!!!
- Monty
- zkušený harcovník
To MartinB:Martine,co jsem viděl já,tak drtivá většina windpilotů se napájí na vlastní kormidlo lodě.Vlastní kormidlo mají jenom Ty nejdrahší a největší winpiloty,určené hlavně pro velké a těžké lodě.Taky drtivá většina widpilotů má korouhev výkyvnou.Směrovou jsem viděl jenom málo a to jenom na malých plachetnicích(největší měla 8 metrů).Je jasné,že jde zapojit i el.autopilot na windmeter,ale je to už trochu vysoká škola.Windmeter musí mít stejný kom.protokol jako autopilot(nejčastěji NMEA) a nebo musí mít všechny instrumenty jednu centrální řídící jednotku(nejčasteji PC ale i jiné,origo pro loď dělané).Ale stejně je el.autopilot moc pomalý a ve větších vlnách(někdy už nad jeden metr) nestíhá a loď pluje jako po dvou láhvích Jacka Danielsa.Dokud jsem se nezačal o windpilota zajímat,tak mně to připadalo jako hodně složitá věc a dělaná s největší přesností.Ale je to spíše naopak.Většinou jsou jednoduché a dají se vyvažovat a korigovat přímo uživatelam.Jednoho jsem už koupil,ale dodnes mi ještě volají lidé,že o nějakém windpilotu na prodej vědí.Jinak je tady po starších pilotech docela poptávka,bo nové stojí 2000,- euro a víc. A taky se dosti často umí polámat.Hlavně když někdo koupí Navika a dá ho na 13 metrovou ocelovku, a pak ho nechá makat ve 40 kn větru a v 6-7 metrových vlnách někde mezi Sardinií a Baleárama.
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
Ahoj Monty
Ono to asi s těmi Windpiloty bude tak, že ti co je vyrábějí a prodávají za ty horentní sumy tam to malé přídavné kormidlo šoupnou, aby to vypadalo složitěji a dala se na to napálit taková cena - přijde mi to hoodně drahé. Ale jak říkáš není to nijak složité zařízení, kyvadlo v drtivé převaze.
E.pilota jsem zažil snad na všech chartrovkách, kupodivu to dobře fungovalo, ale vzhledem k tomu, že se vždycky všichni hrnou ke kormidlu jsme ho moc neužili. Jestli jsem to zkoušel na větších vlnách si nepamatuji, ale ostře proti větru, menší vlny, to se držel fakt statečně . Většinou jsem to zapínal když byl proměnlivý vítr - fascinovalo mě jak se to samo točí podle větru.
No a k té složitosti, vždycky si tu půjčenou loď pořádně prohlídnu (asi by ze mě neměli radost kdyby viděli kam všude lezu), těch drátů co vede z navigačního panelu, na to snad nestačí ani ta vysoká škola.
Ahoj
Ono to asi s těmi Windpiloty bude tak, že ti co je vyrábějí a prodávají za ty horentní sumy tam to malé přídavné kormidlo šoupnou, aby to vypadalo složitěji a dala se na to napálit taková cena - přijde mi to hoodně drahé. Ale jak říkáš není to nijak složité zařízení, kyvadlo v drtivé převaze.
E.pilota jsem zažil snad na všech chartrovkách, kupodivu to dobře fungovalo, ale vzhledem k tomu, že se vždycky všichni hrnou ke kormidlu jsme ho moc neužili. Jestli jsem to zkoušel na větších vlnách si nepamatuji, ale ostře proti větru, menší vlny, to se držel fakt statečně . Většinou jsem to zapínal když byl proměnlivý vítr - fascinovalo mě jak se to samo točí podle větru.
No a k té složitosti, vždycky si tu půjčenou loď pořádně prohlídnu (asi by ze mě neměli radost kdyby viděli kam všude lezu), těch drátů co vede z navigačního panelu, na to snad nestačí ani ta vysoká škola.
Ahoj
- Monty
- zkušený harcovník
To Martin:To malé kormidlo je vlastně to,co hýbe vlastním kormidlem lodě..Korouhev by tu sílu neměla.Ale má sílu pohnout tím malým kormidélkem,což je vlastně jenom jakási ploutev,co pri malém vychýlení mění při pohybu ve vodě svoji polohu a tím vlastně přenáší tah na vlastní kormidlo lodě.Jestli by jsme to brali do detailů,tak vlastně kormidlem hýbe ta malá ploutev,která se hýbe díky pohybu korouhve.Ta ploutev už i při malém natočení díky odporu vody při pohybu lodě mění svoji polohu a v podstatě pod lodí opisuje jakoby polooblouk(vertikálně).A tenhle pohyb je následně přenášen pomocí páky a lan na vlastní kormidlo.Ať už na pínu,nebo kormidelní kolo.Asi jsem to nevysvětlil dosti jasně,ale nějak to nevím líp popsat.V každém případě ta malá ploutev není zbytečná.Jenom korouhev by kormidlem nepohla.Je to takové násobení síly.Nejdřív vítr a pak voda
P.S.:To se mně to teď kecá,ale ze začátku jsem v tom měl taky hokej,než jsem pochopil,jak to vlastně funguje.
P.S.:To se mně to teď kecá,ale ze začátku jsem v tom měl taky hokej,než jsem pochopil,jak to vlastně funguje.