Lipno

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 16

Re: Lipno

Příspěvekod Finn » čtv črc 27, 2017 9:06 am

Já spouštěl v jachťáku v Černé v pošumaví a cestou kolem vody do toho jachťáku je nejmíň jeden kemp se sjížďákem, takže tam by to určitě šlo.
černá v pošumaví.jpg
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » čtv črc 27, 2017 9:08 am

Díky, Finne
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » čtv črc 27, 2017 9:44 am

Akorát se připrav, že ten sjížďák v tom kempu před jachťákem je dost mělkej, čili vlek na lano cca 10m a ručně tlačit do hloubky.
Ale ono to bylo mělký i v tom jachťáku, tam jsem potřeboval cca 5m lana. Pro info v tom jachťáku sem platil za sjížďák tam i zpět celkem 200,-[/attachment]
ceník černá.jpg
Přílohy
sjížďák černá.jpg
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » čtv črc 27, 2017 10:56 am

Finne,

se zataženým kýlem mám ponor 30 cm, takže tak daleko jako ty s 50 cm nebudu muset.
Finn
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Finn » čtv črc 27, 2017 11:25 am

Jasně halladine, taky ale záleží jak vysoko máš loď na vleku. Ale určitě to tam bude pro tvoji loď v pohodě. Přeji pohodovou plavbu.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 33

Příspěvekod Andrejjeep » ned črc 30, 2017 10:21 pm

Malá ochutnávka z Lipna. Dnes síce podvečer moc nefúkalo ale aj tak sa trochu dalo povoziť, na záver trochu motorovania.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Rakušania tam behajú na pekných trimaranoch .o)

A.
Pekikh
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod Pekikh » ned led 14, 2018 5:47 pm

Ahoj všichni, rád bych se zeptal, jestli máte někdo zkušenosti se sezónním kotvením v některé z marin na Lipně. Chtěl bych tam nechat loď na pár měsíců, nebo celou sezónu a zatím se zdá, že je to nemožné. Budu rád za jakékoliv informace. Díky Ivan
PetrP
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod PetrP » stř zář 19, 2018 4:05 pm

Ahoj,

chodim si sem na forum cist a cerpat zkusenosti, ale az ted se me stalo neco, s cim bych se Vam chtel take podelit. :)

Meli jsme neprijemny zazitek na Lipne, jelikoz se mne podarilo najet na prekazku ve znacene vodni ceste.

Na Lipne jsem byl uplne poprve a v sobotu 8.9. jsme si krasne zaplachtili, moc se nam to libilo. Lod jsme meli pujcenou od Noeasiling a to Attalia32, ma ponor 1.74 metru. Pristup pujcovny pri prebirani lode vyborny, lod krasne uklizena a udrzovana. Pres den jsme jezili na nejsirsi casti Lipna az za Dolni Vltavici. Chteli jsme na noc zajet do Cerne v Posumavi, ale konaly se nejake zavody a marina byla beznadejne obsazena. Nechteli jsme zajizdet do domovske mariny, ani stat v noci na kotve a tak jsme zavolali do mariny v Hrdonove, kde nas vzali.

Druhy den, 9.9. uz foukalo velmi malo a tak jsme chvili pokouseli vitr, ale po hodine jsme to vzdali a na motor se pomalu presouvali zpet do mariny v Lipne nad Vltavou. Cestou take prisel onen "vyborny" napad, ze se jeste podivame k hrazi. Znaceni bylo jasne, s rezervou pred zlutymi bojkami jsem se chtel otocit a jet zpet. Plavebni drahou jsme nejeli uplne ve stredu, ale laterarni znaky byly tam, kde mely byt.
Kolize nastala priblizne ve 14:00, drzeli jsme se v plavebni draze a ve chvili, kdy jsme mijeli pravobokem ve vzdalenosti asi 5 m posledni cerveny laterarni znak (priblizna poloha zde: 48°38'3.222"N 14°13'49.489"E) rychlosti asi 4 uzle, doslo k narazu a lod se uplne zastavila. Jeste jsem zatim na nic nikdy nenajel, ale rana to byla strasna. :shock: Po celou dobu priblizovani se ke hrazi jsme sledovali hloubkomer, ktery zobrazoval hloubku 7 - 6 m ne mene. Vubec nevim do ceho jsme narazili, ale objevilo se to nahle. S lodi jsme zacali couvat, byla v poradku, stabilni a zadna voda ani viditelne poskozeni na maticich sroubu uchyceni kylu se neobjevilo.

Lod jsme predali, samozrejme i s nahlasenim najeti na dno zamestnanci Noesailngu, ktery nam zadrzel nasi kauci s tim, ze se druhy den pod vodu podiva potapec. Ten nalezl misto, kde kyl narazil do prekazky, doslo zde k relativne malemu poskozeni povrchu. Bohuzel fotky nemam. Do lodi neteklo a s majitelem lodi bylo dohodnuto, ze bude provedena zakladni oprava tmelem, ktery tvrdne pod vodou. Na konci sezony, az bude lod vytazena na breh, dojde k oprave finalni. Z kauce me byla odectena, dle meho nazoru, korektni castka 1000,- Kc.

Nevim to jiste, ale je mozne, ze je lod robustnejsi konstrukce, nez se dela dnes. Jestli to spravne chapu, kyl je tvoren ocelovou deskou, okolo ktere je litina: http://sailboatdata.com/viewrecord.asp?class_id=1268

Pristup charterovky i majitele povazuji za prikladny, doufam, ze i pres moje pochybeni bude lod slouzit dal k puvodnimu ucelu a nepridelal jsem nikomu priliz mnoho prace. Priste akorat musim panovi, co sel kvuli mne dvakrat pod vodu v marine privezt neajkou tekutou dezinfekci. ;)

Pro mne je to pouceni, ze znacena plavebni draha nic neznamena a ze jet vice v jejim stredu a take pomaleji nemusi byt spatny napad. No ale nedalo mi to a podival jsem se na parametry vytycene plavebni drahy a nasel jsem, ze mela byt plavebni draha znacena na 2,0 m ponoru a pritom hladina byla v teto dobe urcite vyssi nez 719,60 mnm. Je to tak a nebo se mylim? Pravdou je, ze rezerva je minimalni... :hmm:

https://plavebniurad.cz/predpisy/predpi ... ge=1&id=45

Zde take prikladam mapu priblizneho mista stretu.

https://en.mapy.cz/letecka?vlastni-body ... 49.489%22E

To je vse, dejte si pozor, hlavne jsem Vas chtel uporoznit, aby jste nedostali podobny napad jako ja a to podivat se k hrazi. A kdyz ano, abyste byli opatrnejsi, jeli pomaleji a urcite mnohem vice uprostred.

Dobry vitr do plachet a vzdy alespon stopu vody pod kylem. :-)
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » stř zář 19, 2018 4:30 pm

V místě které popisuješ jsou podle dobových snímků na dně budovy. Možná jsi najel na komín některé z nich... :? Stejný případ je i u Frymburka, kde je nebezpečí kolize se zatopenou budovou...
Dobové mapy jsou zde dá se plynule přecházet z dobového do současného snímku...
honza_k
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 11

Kotvení Lipno

Příspěvekod honza_k » úte úno 11, 2020 10:02 am

Ahoj,
letos budeme opět hledat místo, kde v horní části Lipna v sezóně kotvit s malou plachetnicí (délka 5.25m, ponor 1.2 metrů s ploutví). Nevíte, že by se objevila nějaká nová možnost? Marina v Černé by byla ideální, ale zdá se beznadějně plná. V minulých letech jsme kotvili na bójce povodí Vltavy (OK, ale trochu nepohodlné, nalodění/vylodění trvá dlouho, loď není moc chráněná ), u HZS Kovářov (kde na nás bohužel zbylo jen příliš mělké místo) a ve Frymburku (kotvení OK, ale trochu daleko, než se člověk dostane do širší části Lipna, kde se dá plachtit). Kdybyste někdo o něčem věděli, dejte prosím vědět. Díky,

Honza
Michal123
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 5

Příspěvekod Michal123 » úte kvě 12, 2020 11:32 pm

Ahoj,
jak to vypadá letos s půjčováním lodí na Lipně? Plachetnice bez kabiny na jeden nebo dva dny, něco levnějšího pro 2 - 4 osoby.
(Kdy vlastně mohou začít půjčovny fungovat?)
tosvo
nováček na fóru
nováček na fóru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod tosvo » stř kvě 13, 2020 8:39 am

v Lipně nad Vltavou v maríně se už o minulém víkendu půjčovalo. https://www.lipno.info/pujcovny.html
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 43

Příspěvekod pik » ned čer 21, 2020 1:00 pm

Ahoj,
mrcha koronavirová způsobila, že je moje oblíbená destinace uzavřená a tak se chystám s ,,Vrabčákem,, na Lipno. Zabukoval sem si místo v marině Lipno a začal studovat mapy. První na co sem narazil bylo, jak se vlastně s lodí na přívěsu do té maríny přes landalresort dostanu. Přes cestu je podle googlemap závora se zákazem vjezdu s přívěsem a poznámkou soukromý pozemek, přičemž podle výpisu z katastru jde o pozemek patřící obci Lipno, tak nevím, snad ten street view není aktuální.
příjezd.jpg

Další překvápko bylo, když sem srovnal břehové značení v mapách na stránkách sps. Konkrétně místa pro kotvení a vyvázání. Něco jiného je v pdf verzi ke stažení a něco jiného v online verzi :lol:
sps zn.jpg
zn.jpg

Od přívozu ve Frymburku je dál proti proudu CHKO, můžu si večer na břehu v písku zapálit táborák? Tak nevím, asi to bude větší dobrodružství, než sem čekal
No, pro plavbu mám Garmina se sonarem, jako podklad v něm verzi topo čr s hloubkama, v navigaci v tabletu a na papíře tohle
4-tisk.jpg

Je tu někdo znalý místních poměrů, kdo by se podělil o aktuální info ohledně plavby, kotvení, vyvazování a zdejších poměrů? Díky
Omen
vytrvalý návštěvník
Reputace: 159

Příspěvekod Omen » ned čer 21, 2020 2:32 pm

Před třemi lety to bylo tak, že se s lodí projíždělo tou závorou, pak se to stáčelo doprava a dolů k maríně.
geronimo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 201
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod geronimo » ned čer 21, 2020 5:40 pm

Je to stejné, v recepci se domluvíš, že jedeš do mariny a oni tě pustí, jen musíš do protisměru, kde je průjezd závorou širší pokud máš širší loď.Na kapitanátu ti pak otevřou závoru na slip. Vlek a auto pak musíš odvézt nahoru na parkoviště...
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » ned čer 21, 2020 7:00 pm

Díky za info
Jarek02
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Jarek02 » pon čer 22, 2020 3:00 pm

Pik: nejsem úplně místní znalec, ale dovolím si upozornit na výskyt několika "kos" s malou hloubkou (záleží jaký je stav vody). Např.na S od Králičího ostrova a taky od Velkého Tajvanu přes Malý Tajvan směrem ke břehu (loni bylo cca 20m od Malého Tajvanu směrem k břehu hloubka po kolena). Týká se to i výjezdů z některých zátok, ale na to nejsem dost znalec. Uplatňuju pravidlo: jakmile začne začne hloubka povážlivě klesat, je třeba otočit i když mám před sebou zdánlivě volnou vodu.
Někde se tu vyskytovala taková mapa (taková hezká se speciálními symboly, nikoli námořní..v podstatě kombinace mapa+pilot) a tam byly mělčiny vyznačené (a taky pole kamenů/pařezů na dně).
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » pon čer 22, 2020 4:13 pm

Jj, to sou ty růžový flíčky v té mé papírové verzi mapy. Sem si to do ní zakresloval podle leteckých snímků z r. 2003, tam to bylo všechno pěkně vidět. Ještě tam mám vyznačený zeleně místa k vyvazování, ale jak sem psal, v jedné mapě je to tak a v druhé jinak, přitom stejný aktuální zdroj - sps. Mám udělaný celý Lipno, ale neumím to sem nacpat v lepším rozlišení a bohužel sem ani nejde vložit pdf formát. Díky
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon čer 22, 2020 7:29 pm

Kdy tam jedes? My se chystame s motorakem na vikend 3.-5.7.
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » pon čer 22, 2020 8:20 pm

Až 18.7. do cca 8.8.
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » pon čer 22, 2020 11:28 pm

Skoda, mohla byt legrace. Tak treba jinde a jindy. :-)
pik
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod pik » úte čer 23, 2020 8:36 pm

Třeba jo :)
bobeš
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod bobeš » sob črc 11, 2020 8:45 am

prosím, můžete někdo doporučit, kde se na Lipně dá pohodlně dát loď na vodu a nechat vozík? Chceme jet na týden trampovat, potřebujeme nějaký pohodlný sjezd do vody - mám ploutvovku, takže mírně svažitý nájezd nevyžadující extra zručnost při couvání. Díky
Viky_CZ
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Viky_CZ » sob črc 11, 2020 10:25 am

Ja spoustel primo v Lipne n/Vlt, sjezd je dobrej, ale vlek jsem tam nechat nemohl.

Mistni obsluha mariny je banda nejakych zmatenych brigadniku, jeden nevi co dela druhej. Docela peklo je dokopat k nejaky akci, vic je zajimaji Rakusaci co si pujcuji koleckovy brusle a s lodi tam stojis kvuli nim jak k*kot a cekas.
Jirka_TEC_Tce
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 28
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka_TEC_Tce » pon črc 13, 2020 7:01 am

bobeš píše:prosím, můžete někdo doporučit, kde se na Lipně dá pohodlně dát loď na vodu a nechat vozík?

Ahoj, nevím na kolik Ti to pomůže, ale před několika lety jsem nakládal loď mého kamaráda, který na Lipně kotvil celou sezonu. Byla to Sportina a vyndali jsme ji z vody ve Frymburku u přívozu. Asfaltový sjížďák (bývalá silnice). Tahal jsem ji Fordem Galaxy (pouze přední náhon). Vozejk měl na zahradě u někoho z místních (za nepatrnou úhradu).
Ahoj Jirka

Zpět na