Lipno
Moderátoři: Pepa, david, vilma
Re: Lipno
Pro Michala 123 - nějaký oficiální návod či popis Lipna pro jachtění jsem neviděl, ne že bych po něm nepátral, ale není. Pamětnicí Lipna před zatopením již prakticky nejsou. Když jsem na Lipně začínal, jezdil jsem s dlouholetými plachtaři, kteří Lipno projeli mnohokrát. Nejlepší máš přijet s lodí (nebo si najmout na víkend) a projet pár marín. Co se týká hloubky a nebezpečných míst, pár lidí má vlastní mapu se zakreslením a s naměřenou hloubkou. Pokud budeš chtít, od poloviny dubna jsem v marině v Černé - otevíráme 16/4.
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 406
- Kontaktovat uživatele:
Mimochodem, elektronická turistická mapa TOPO Czech 2.0 v případě Lipna obsahuje hloubnice. Jak je zmapování přesné ovšem nevím. Zkoušel jste to někdo?
(Pokud o tom už někdo psal, omlouvám se – celé téma jsem nepročítal.)
(Pokud o tom už někdo psal, omlouvám se – celé téma jsem nepročítal.)
- lynx
- zkušený harcovník
- Reputace: 406
- Kontaktovat uživatele:
Tu informaci mám přímo ze své ručí mapové GPS, kde TOPO Czech z roku 2012 mám – mapu jsem koupil s přístrojem.
A hloubnice tam jsou. Myslím, že jde o verzi 2.01, ale jist si nejsem.
A hloubnice tam jsou. Myslím, že jde o verzi 2.01, ale jist si nejsem.
Já nic.
Ne že bych to potřeboval, ale je to zajímavé. Musel jsem koupit Montanu650 v Chorvatsku a TopoCzech tam origo jako u nás koupené, nemám.
Pořídil jsem tu 2015 a není nic nainstalované v MapSource ani v přístroji. Ještě možná něco v nastavení, nemám ji tak úplně "v ruce".
Ale jo, nic se neděje. Kromě moře s ní stejně počítám jen do lesa nebo na motorku.

Ne že bych to potřeboval, ale je to zajímavé. Musel jsem koupit Montanu650 v Chorvatsku a TopoCzech tam origo jako u nás koupené, nemám.
Pořídil jsem tu 2015 a není nic nainstalované v MapSource ani v přístroji. Ještě možná něco v nastavení, nemám ji tak úplně "v ruce".
Ale jo, nic se neděje. Kromě moře s ní stejně počítám jen do lesa nebo na motorku.
- tkruska
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
Kdyz jsem byl posledni dva roky na Lipne, koupil jsem si obycejnou turistickou mapu a zapisoval jsem si melciny a ostatni veci.
Nejhorsi byl stav vody v roce 2014, takze vody opravdu malo, odhadem tak 1.5-2m podstav.
Za rok 2015 to bylo uz lepsi, ale stejne tak 0.5m chybelo.
Naskenoval jsem ji, takze pokud mate zajem, stahujte zde (cca 9MB).
Vysvetlivky jsou tam take, ale pro jistotu uvedu jeste zde:
Cerne poznamky = rok 2014
Modre poznamky = rok 2015
* pisecna plaz
= koreny
tecka/puntik blato
ctverec kameny
ctverec s krizkem velke balvany
Dodatecne info:
- u privozu Frymbuk a Dolni Vltavice je tocena Opocenska zmrzlina
- kotveni u privozu Dolni Vltavice je zakazano na cca 25m z kazde strany, znacka je citelna pouze ze brehu
- bile bojky - zatoka kde se nesmi rybarit
- YC Cerna v Posumavi - moc prijemny spravce, hostovske kotvenu u pontony u jerabu, http://www.yccerna.eu/, spusteni lode (uz nevim presne) 150, jerab 250 v jednom smeru.
- Marina Lipno / Landal - pres den kotveni zdarma, pres noc 300Kc. Spusteni lode zdarma, vyborny skluz. http://www.landal.cz/parku/marina-lipno/info-a-kontakt
- V Lukovicke zatoce je privatni jachtak s jerabem, ale malo vody a nema platne revize, tudiz nelze pro verejnost.
- ostatni mariny jsem nezkousel, vzdy me prisli plne.
- rakovska zatoka je myslim polna parezu, Kdyz jsem si nebyl jisty, uvazal jsem si na kotvu lanko s bojkou. Ale to plati pro vice zatok.
- zakaz nocniho kotveni na Lipne neplati (pro rok 2015 urcite), protoze tam neni zadne oznacene verejne misto.
PS: Co pomuze je, vzdy se v marine slusne zeptat, kde muzu zakotvit. Jako na ostatnich revirech, nekde nemaji cizaky radi, protoze se tam chartruji lode a posadky jsou mnohdy nezkusene.
PPS: Lipno je krasne!
Nejhorsi byl stav vody v roce 2014, takze vody opravdu malo, odhadem tak 1.5-2m podstav.
Za rok 2015 to bylo uz lepsi, ale stejne tak 0.5m chybelo.
Naskenoval jsem ji, takze pokud mate zajem, stahujte zde (cca 9MB).
Vysvetlivky jsou tam take, ale pro jistotu uvedu jeste zde:
Cerne poznamky = rok 2014
Modre poznamky = rok 2015
* pisecna plaz
= koreny
tecka/puntik blato
ctverec kameny
ctverec s krizkem velke balvany
Dodatecne info:
- u privozu Frymbuk a Dolni Vltavice je tocena Opocenska zmrzlina
- kotveni u privozu Dolni Vltavice je zakazano na cca 25m z kazde strany, znacka je citelna pouze ze brehu

- bile bojky - zatoka kde se nesmi rybarit
- YC Cerna v Posumavi - moc prijemny spravce, hostovske kotvenu u pontony u jerabu, http://www.yccerna.eu/, spusteni lode (uz nevim presne) 150, jerab 250 v jednom smeru.
- Marina Lipno / Landal - pres den kotveni zdarma, pres noc 300Kc. Spusteni lode zdarma, vyborny skluz. http://www.landal.cz/parku/marina-lipno/info-a-kontakt
- V Lukovicke zatoce je privatni jachtak s jerabem, ale malo vody a nema platne revize, tudiz nelze pro verejnost.
- ostatni mariny jsem nezkousel, vzdy me prisli plne.
- rakovska zatoka je myslim polna parezu, Kdyz jsem si nebyl jisty, uvazal jsem si na kotvu lanko s bojkou. Ale to plati pro vice zatok.
- zakaz nocniho kotveni na Lipne neplati (pro rok 2015 urcite), protoze tam neni zadne oznacene verejne misto.
PS: Co pomuze je, vzdy se v marine slusne zeptat, kde muzu zakotvit. Jako na ostatnich revirech, nekde nemaji cizaky radi, protoze se tam chartruji lode a posadky jsou mnohdy nezkusene.
PPS: Lipno je krasne!
- tkruska
- aktívní jachtař
- Reputace: 20
Kurna, nejde mi editovat muj vlastni prispevek, proc??
Opravil jsem link aby tam nebyla mezera, takze zkus to znovu zde.
Opravil jsem link aby tam nebyla mezera, takze zkus to znovu zde.
-
- radioamatér
- Reputace: 12
- Kontaktovat uživatele:
Na Lipne byl spusten radioamatersky prevadec OK0BLI,
Je napojen na sit Echolink, tak je z rucky jako je Baofeng propojeni na prevadece site po celem svete z jachty.....
vice je na
viewtopic.php?f=88&t=9984
Tak kdo z vas to aktivuje z lodi a bude prvni....
Info take u VO OK1ZJV
jv@starnet.cz
Diky propojeni site pres Echolink ( pomoci internetu ) zacinaji se uvadet do provozu nove prevadece.
Je napojen na sit Echolink, tak je z rucky jako je Baofeng propojeni na prevadece site po celem svete z jachty.....
vice je na
viewtopic.php?f=88&t=9984
Tak kdo z vas to aktivuje z lodi a bude prvni....
Info take u VO OK1ZJV
jv@starnet.cz
Diky propojeni site pres Echolink ( pomoci internetu ) zacinaji se uvadet do provozu nove prevadece.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Dobrý den,
mám možná blbý dotaz - jak je to vlastně letos na Lipně s použitím motoru? Stále platí, že jen v případě nouze, popř. při kotvení či zaplouvání k molu? Nebo se něco změnilo?
Děkuji předem za info. Znám trochu Orlík, na Lipně jsem ještě nebyl.
Pavel.
mám možná blbý dotaz - jak je to vlastně letos na Lipně s použitím motoru? Stále platí, že jen v případě nouze, popř. při kotvení či zaplouvání k molu? Nebo se něco změnilo?
Děkuji předem za info. Znám trochu Orlík, na Lipně jsem ještě nebyl.
Pavel.
- pavelmicek
- návštěvník fóra
- Reputace: 17
- Kontaktovat uživatele:
Taky bych rád odpověď. Narazil jsem na tento článek. Tak doufám, že to minimálně znamená to, že i v roce 2017 s plachetnicí v bezvětří na motor mimo marínu není problém.
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Změna se udála téměř přede dvěma lety. Vyhláška MD č. 46 z roku 2015 rozšířila plochy s povolenou plavbou na spalovací motor. V případě Lipna 1 je to s omezením na 10kW výkonu motoru a plavbu ve výtlačném režimu.
- Pavel63
- aktívní jachtař
Tak v uvedeném jsem se dočetl, jestli jsem to dobře pochopil, že je povolena výtlačná plavba pro lodě s motorem do 10 kW. A tak se ptám - co plachetnice, která má třeba 17 k, tedy cca 13 kW? Kdy může použít motor? Pokud v případě nouze, co sem patří? Kromě ohrožení života nebo zdraví, při zesilujícím silném větru, nebo navečer, kdy zůstanu díky lehnutí větru "viset" někde na place a musím minimálně doplout do nejbližší zátoky, abych mohl aspoń zakotvit - co v případě, kdy budu mít na 4 dny půjčenou plachetnici, dopluju někam a poslední den prostě nebude foukat a já budu 15 km daleko? Kdo s tím máte zkušenosti?
Dále se chci zeptat, kdo znáte Lipno - jak je to s kotvením na noc? Na Orlíku je poměrně dost různých zátok, kam se lze schovat např. za bouřky, díky reliéfu krajiny se domnívám, že zátoky jsoiu na Orlíku více chráněny před větrem, Lipno mi připadá víc otevřené, mělčí, zátoky nejsou tak kryté proti větru. Nebo se mýlím?
Díky za info.
Pavel.
Dále se chci zeptat, kdo znáte Lipno - jak je to s kotvením na noc? Na Orlíku je poměrně dost různých zátok, kam se lze schovat např. za bouřky, díky reliéfu krajiny se domnívám, že zátoky jsoiu na Orlíku více chráněny před větrem, Lipno mi připadá víc otevřené, mělčí, zátoky nejsou tak kryté proti větru. Nebo se mýlím?
Díky za info.
Pavel.
-
- moderátor
- Reputace: 230
Kdybys nebyl línej a přečet si v originále vyhlášku celou, tak by ses to dověděl:
§ 2
(1) Povrchové vody, které jsou nesledovanými vodními cestami1) nebo účelovými vodními cestami1) uvedenými v příloze č. 2 k této vyhlášce, je možné užívat k plavbě malého plavidla se spalovacím motorem pouze tehdy, je-li k pohonu použit spalovací motor o výkonu nejvýše 10 kW a plavidlo pluje takovou rychlostí, při které vztlak plavidla tvoří zejména hydrostatické síly a vliv dynamických sil vyvolaných rychlostí pohybu plavidla je zanedbatelný (dále jen „plutí ve výtlačném režimu“). Omezení výkonu spalovacího motoru se nevztahuje na plachetnici, která je plavidlem využívajícím při plutí jako hlavní pohon pouze sílu větru působící na plachty nebo obdobné zařízení na plavidle, používá-li spalovací motor jen jako pomocný pohon k manévrům v místě stání, v nouzi nebo za nepříznivých klimatických podmínek.
§ 2
(1) Povrchové vody, které jsou nesledovanými vodními cestami1) nebo účelovými vodními cestami1) uvedenými v příloze č. 2 k této vyhlášce, je možné užívat k plavbě malého plavidla se spalovacím motorem pouze tehdy, je-li k pohonu použit spalovací motor o výkonu nejvýše 10 kW a plavidlo pluje takovou rychlostí, při které vztlak plavidla tvoří zejména hydrostatické síly a vliv dynamických sil vyvolaných rychlostí pohybu plavidla je zanedbatelný (dále jen „plutí ve výtlačném režimu“). Omezení výkonu spalovacího motoru se nevztahuje na plachetnici, která je plavidlem využívajícím při plutí jako hlavní pohon pouze sílu větru působící na plachty nebo obdobné zařízení na plavidle, používá-li spalovací motor jen jako pomocný pohon k manévrům v místě stání, v nouzi nebo za nepříznivých klimatických podmínek.
- Pavel63
- aktívní jachtař
Davide,
díky za info, problém je akorát v tom, že když tě honí čas a nevíš, jaká vyhláška vlastně v tomto momentě platí (nejsem profík) a pak ji najít, hledat v ní tu jednu informaci, kterou potřebuješ (pokud vím, už pro mne byl svého času i problém zorientovat se, co je sledovaná, nesledovaná atd. vodní cesta ...), tak je daleko rychlejší sem hodit dotaz a někdo, kdo je mnohem víc v obraze, ti to vysype z rukávu nebo jen napíše odkaz. Od toho konec konců snad i to fórum je.
Hlavně ale pořád nevím jednu zásadní věc, která ve vyhlášce není - a proto jsem sem ten dotaz hodil - za jakých podmínek a zda se dá jet na motor (stále mám na mysli plachetnici), když třeba jsem na Lipně na 4 dny, 3. den potřebuju vrátit plachetnici na druhém konci a ono nefoukne a nefoukne. Jsou to ony "nepříznivé podmínky", nebo se tím myslí jen naopak silný vítr či nárazový a nebo blížící se bouřka a podobně? Mám obavu, že tohle v dané vyhlášce rozebráno nebude.
Pavel.
díky za info, problém je akorát v tom, že když tě honí čas a nevíš, jaká vyhláška vlastně v tomto momentě platí (nejsem profík) a pak ji najít, hledat v ní tu jednu informaci, kterou potřebuješ (pokud vím, už pro mne byl svého času i problém zorientovat se, co je sledovaná, nesledovaná atd. vodní cesta ...), tak je daleko rychlejší sem hodit dotaz a někdo, kdo je mnohem víc v obraze, ti to vysype z rukávu nebo jen napíše odkaz. Od toho konec konců snad i to fórum je.
Hlavně ale pořád nevím jednu zásadní věc, která ve vyhlášce není - a proto jsem sem ten dotaz hodil - za jakých podmínek a zda se dá jet na motor (stále mám na mysli plachetnici), když třeba jsem na Lipně na 4 dny, 3. den potřebuju vrátit plachetnici na druhém konci a ono nefoukne a nefoukne. Jsou to ony "nepříznivé podmínky", nebo se tím myslí jen naopak silný vítr či nárazový a nebo blížící se bouřka a podobně? Mám obavu, že tohle v dané vyhlášce rozebráno nebude.
Pavel.
Z vlastní zkušenosti z Lipna - na motor při nepříznivém počasí se dá jet, a to je i pro plachetnici bezvětří. Takže návrat do mariny s motorem bez problémů. Opakovaně se stává, že na ranní start závodů přijedou s motorem, závod odjedou na motor a návrat opět s motorem.
- pavelmicek
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
1. Souhlasím Pavel63 s tvým postojem. I mě se po přečtení někým nalezeného odkazu zdá, jak je to jednoduché si informace najít. Ale máme toto forum plné informovaných a děkuji za jejich trpělivost a ochotu nám pořád dokola objevujícím se nováčkům opakovat ty samé informace. Tím, že to děláte zakládáte dobré podhoubí novým generacím, kteří to jednou převezmou po vás a budou v dobrém vzpomínat a šířit dobré návyky dále.
2. Myslím si, že bezvětří není nepříznivá podmínka (jenom pro tvou zkaženou náladu) Toto znění tam asi bylo i před tím 10kW povolením a taky hlídka šikanovala plachetnice mimo marínu jestli se nepletu. Nicméně při konkrétní konfrontaci s hlídkou je to o lidech a tvé slušnosti. Můžou mít pro tvou situaci pochopení, určitě bych se nepříznivými podmínkami oháněl, ale jestli si stojí za svým dále bych se nehádal.
3. Co se týče těch zátok jsem docela překvapený jak blbě se o Lipně něco zjišťuje, přece musí existovat tisíce lidí, kteří tam někdy jedou poprvé a chtějí být nějak rozumně připraveni. Jedinou rozumnou mapu, ve které alespoň něco je jsou vkreslené poznámky od tkruska (odkaz má výše) Potom informace, že v turistických navigacích TopoCzech jsou hloubnice (nevím jak přesné vůbec jsou a jestli teda vůbec na něco jsou) a potom tato mapka z Heidi sailing, která už ale u autora není k mání. V ní jsou popisy zátok a jejich krytí. Docela bych ocenil, kdyby tuhle mapku někdo kdo měl u Heidi sailing charter, naskenoval.
2. Myslím si, že bezvětří není nepříznivá podmínka (jenom pro tvou zkaženou náladu) Toto znění tam asi bylo i před tím 10kW povolením a taky hlídka šikanovala plachetnice mimo marínu jestli se nepletu. Nicméně při konkrétní konfrontaci s hlídkou je to o lidech a tvé slušnosti. Můžou mít pro tvou situaci pochopení, určitě bych se nepříznivými podmínkami oháněl, ale jestli si stojí za svým dále bych se nehádal.
3. Co se týče těch zátok jsem docela překvapený jak blbě se o Lipně něco zjišťuje, přece musí existovat tisíce lidí, kteří tam někdy jedou poprvé a chtějí být nějak rozumně připraveni. Jedinou rozumnou mapu, ve které alespoň něco je jsou vkreslené poznámky od tkruska (odkaz má výše) Potom informace, že v turistických navigacích TopoCzech jsou hloubnice (nevím jak přesné vůbec jsou a jestli teda vůbec na něco jsou) a potom tato mapka z Heidi sailing, která už ale u autora není k mání. V ní jsou popisy zátok a jejich krytí. Docela bych ocenil, kdyby tuhle mapku někdo kdo měl u Heidi sailing charter, naskenoval.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 159
Záleží na argumentaci
Nepříznivé klimatické podmínky jsou i tehdy, když je bezvětří a mě zrovna móóóc bolí břicho nebo omdlévám a ztrácím rovnováhu u musím rychle do maríny, abych použil léky, které tam mám v autě, nebo přivolal lékařskou pomoc.
Jinak bych se taky přimlouval za tu naskenovanou mapku pokud ji někdo máte

Nepříznivé klimatické podmínky jsou i tehdy, když je bezvětří a mě zrovna móóóc bolí břicho nebo omdlévám a ztrácím rovnováhu u musím rychle do maríny, abych použil léky, které tam mám v autě, nebo přivolal lékařskou pomoc.
Jinak bych se taky přimlouval za tu naskenovanou mapku pokud ji někdo máte

- Jarda885
- zkušený harcovník
- Reputace: 102
Že je bezvětří pro plachetnici nepříznivá podmínka, o tom nepochybuji.
Při výkladu námořního COLREGu se používá příklad, že plachetnice v bezvětří může být seriózně považovaná za neovladatelnou loď a má právo vystavit příslušné znaky nebo světla.
EDIT:
Pozor na brněnské přehradě. Místní výletní lodě jsou někdy agresívní vůči plachetnicím stojícím v bezvětří poblíž jejich plavební dráhy. Je skutečností, že tyto plachetnice nemají vystaveny potřebné znaky neovladatelné lodě.
konec EDIT.
Trochu OFF TOPIC:
Definice klimatických podmínek podle wikipedie:
"Podnebí neboli klima je dlouhodobý stav počasí, podmíněný energetickou bilancí, cirkulací atmosféry, charakterem aktivního povrchu a dnes i člověkem. Změny probíhají v dlouhodobých časových úsecích."
Zdůrazňuji dlouhodobý.
V dané vyhlášce termín "nepříznivé klimatické podmínky" je nesmysl. Správně by mělo být "nepříznivé povětrnostní podmínky".
Záměna termínu klimatické a povětrnostní podmínky je v Česku běžná a nikomu (kromě mne a pár dalších) nevadí.
Při výkladu námořního COLREGu se používá příklad, že plachetnice v bezvětří může být seriózně považovaná za neovladatelnou loď a má právo vystavit příslušné znaky nebo světla.
EDIT:
Pozor na brněnské přehradě. Místní výletní lodě jsou někdy agresívní vůči plachetnicím stojícím v bezvětří poblíž jejich plavební dráhy. Je skutečností, že tyto plachetnice nemají vystaveny potřebné znaky neovladatelné lodě.
konec EDIT.
Trochu OFF TOPIC:
Definice klimatických podmínek podle wikipedie:
"Podnebí neboli klima je dlouhodobý stav počasí, podmíněný energetickou bilancí, cirkulací atmosféry, charakterem aktivního povrchu a dnes i člověkem. Změny probíhají v dlouhodobých časových úsecích."
Zdůrazňuji dlouhodobý.
V dané vyhlášce termín "nepříznivé klimatické podmínky" je nesmysl. Správně by mělo být "nepříznivé povětrnostní podmínky".
Záměna termínu klimatické a povětrnostní podmínky je v Česku běžná a nikomu (kromě mne a pár dalších) nevadí.
- Pavel63
- aktívní jachtař
Děkuji všem výše za uvedené informace, ono vyhláška a předpisy jsou jedna věc, ale není nad znalost místních poměrů a zvyklostí.
Mapové podklady jsou taky nutné, mám otevřenou mapu dle odkazu tkrusky, samozřejmě plout někam poprvé a navíc bez mapy s vyznačenými kotvišti, případně mělčinami (viz někde výše mělčiny u Kovářova) není ideální.
Takže ještě jednou díky za informace. Ještě sehnat loď pro 5 v daném termínu ...
Pavel.
Mapové podklady jsou taky nutné, mám otevřenou mapu dle odkazu tkrusky, samozřejmě plout někam poprvé a navíc bez mapy s vyznačenými kotvišti, případně mělčinami (viz někde výše mělčiny u Kovářova) není ideální.
Takže ještě jednou díky za informace. Ještě sehnat loď pro 5 v daném termínu ...
Pavel.
- pavelmicek
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já jedu poprvé na Lipno s lodí Tango 720 z Landal Marina Lipno v termínu 23.-25. červen. Jsem zvědavý jak je to se vzdálenosti na velkou vodu a dojetí tam na plachty. Vypadá to, že teoreticky převažující větry jsou západ, tak by tím zúženým úsekem (Landal - Frymburk - velká voda) mělo jít dojet bez problému, teoreticky. Ovšem dle vrstevnic to vypadá na údolí tak se obávám, že si zde vítr hledá spíše cestu po hladině v ose proudu.
Pokaždé záleží na větru. Při dobrém se dá pohodlně dojet za jeden den z Černé k Landal marině a nazpátek, a to i se zastavením na vaření a oběd (na volné vodě). A jsou také dny - bohužel, často i při závodech - kdy trasa z mariny - Tajvan - Dolní Vltavice -marina Černá trvá téměř celý den. Úzký úsek mezi Frymburkem a Kovářovskou zátokou se musí hodně křižovat. Vítr jde většinou od Smrečiny, tj. po proudu směrem k Frymburku. Hodně pohodvé je jet to na dvakrát, se zastávkou buď ve Frymburku v Azuře, nebo zátoka Za kamnama.