laminovani pro zacatecnika

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 151

Příspěvekod Denis » ned pro 21, 2014 9:09 pm

David, vzorku treba spraviť vždy, ak ideme robiť niečo neobvyklé. Za štandartných okolností epoxid na polyesterovom lamináte drží. Mne sa osvedčilo dlátom osekať povrch až do vlákna a potom lepiť epoxidom. Na namáhaných miestach je problém prilepiť výstuhu vždy. Tam je najlepší polyuretánový tmel SIKA s použitím penetrácie.
Tu odpovedáme aTrejovi na konkrétnu otázku, ako prilepiť výstuhy na prednú palubu z vnútra, v stiesnenom priestore, nad hlavou. Polyesterom by som to nelaminoval, ani keby som bol opitý.
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 21

Příspěvekod aTrej » ned pro 21, 2014 9:51 pm

Ano Denis, zvlnene rebrovanie sluzilo ako vystuha. V podstate laminat sa prehybal presne tam, kde boli dute miesta. Zatial sa mi vidia tie drevene rebra asi ako najlepsie riesenie. Vybraty kus som sice zlaminoval dokopy, ale tak ci tak by som ho este musel po okrajoch dolaminovat, pretmelit, vybrusit a uchochmesit aby to malo nejaku formu. Predstava dalsieho zbytocneho brusenia laminatu ma teda uz nejako fakt nelaka. Vedel by si ma prosim nejako blizsie nasmerovat s tymi drevenymi rebrami?

David neviem ci rozumiem spravne. Som v tom, ze lod je z epoxydu a cele to laminujem CHS epoxy 1200. Ako priznam sa, pri citani fora v tom mam trochu zmatok, ale to bude tym ze to robim prvy krat. Polyesterovy tmel mi prisiel celkom ok. Teda neviem z dlhodobeho hladiska, ale pouzil som ho aj na praskline provy, pretoze ta bola po odstraneni silikonu pod farbou durch zlomena. To som teda kukal, ze cim to drzalo pohromade. :)

Zatial riesim naponorovu cast, dolu by som polyester urcite nedal, to mi je jasne. Spodok bol zevraj vyspraveny pred kupou a dany novy antifouling. Ale tym ze lod stoji dva roky za prve tomu moc verit nebudem a za duruhe bola by skoda to neurobit, takze asi budem robit aj ten.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned pro 21, 2014 10:44 pm

Drevené rebrá sú piplačka. Ja som to raz robil, že som dodatočne zosiloval prednú palubu, narezal som lišta 10 mm hrubé, pripravil som si vzpery a postupne som tam prilepoval jednu lištu za druhou, dokopy 3 kusy na jedno rebro, takže rebro malo na výšku 30 mm a šírku bola asi 25 mm. Ak budeš rezať lišty z fošni, a šírky bude 40 mm, tak zistíš či 10 mm hrúbka nie je moc. V každom prípade sprav vzorku, vlep tam na skúšku epoxidom kúsok dosky a uvidíš ako drží. Ak by si mal pochybnosti či to drží dostatočne, tak by sa dali zlepiť tie tri lišty jedného rebra odrazu, teda vyrobiť rebro ktoré drží tvar a vlepiť ho tam PU tmelom. To by som musel popísať podrobnejšie. Tiež môžeš vyrobiť pre jednotlivé rebrá šablóny, napríklad z 2 cm hr. polystyrénu, podla šablóny vyrezať rebro z hoblovanej dosky a vlepiť ho epoxidom, alebo PU tmelom.
david
moderátor
Reputace: 230

Příspěvekod david » ned pro 21, 2014 10:54 pm

bozakafka píše:jestli jsem pochopil Davide tebe, tak mi rekni jakto ze jsou veskere aplikace pro boj s osmozou na bazi epoxidu.

Božo, já se bavil o lepení konstrukčních dílů, ne o nátěrech. tam proti Epoxe nic nemám

Denisi, olaminovat dřevo pod příďovou palubu, kde se nejvíc sráží voda a je furt vlhko? navíc by to všechno dohromady mělo mít zhruba stejnou pružnost, jinak je riziko vytetování žeber do paluby - pokud dřív nepovolí lepení :hmm:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned pro 21, 2014 11:08 pm

Nie, drevo sa nemôže olaminovať. Ale ak by rebrá vlepil pružným PU tmelom, tak sa nič nestane. Epoxid je tiež dosť pružný. Aby sa rebrá otlačili do obšívky, muselo by tam byť velké namáhanie, videl som to na trupe.
david
moderátor

Příspěvekod david » ned pro 21, 2014 11:15 pm

Denis píše: Aby sa rebrá otlačili do obšívky, muselo by tam byť velké namáhanie, videl som to na trupe.

a když bude šlapat na laminát vedle žebra, myslíš, že to gelcoat neodskáče??
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » ned pro 21, 2014 11:18 pm

Ale aby sme sa držali témy o laminovaní pre začiatočníka, tak by sa to nové rebrovanie dalo spraviť aj tak, že namiesto drevených líšt by sa vlepili lišty z Herexu, alebo z Polyuretánu, po vlepení by sa vybrúsili, teda zrazili hrany, spravili obliny, aby sa dalo laminovať. Na laminovanie by bolo ideálne kúpiť širokú pásku, prípadne narezať zo sklenej tkaniny pásy a tie na kuse igelitu dopredu nasytiť živicou. teda mimo
miesta laminovania. Potom sa za čerstva, za mokra zmotajú a rozprestrú sa na miesto určenia.
david
moderátor

Příspěvekod david » ned pro 21, 2014 11:44 pm

já jsem přesvědčenej, že se tématu pro začátečníky statečně držím. ;)

a tvým posledním příspěvkem jsme se téměř vrátili k mému, už kus vejš navrženému, postupu - olaminovat husí krky, předem polyuretanovým tmelem bodově přilepené. vzhůru nohama to není velký žrádlo, ale jde to.

ještě jen pro upřesnení: pruh laminátu se musí připravovat na PE fólii, nikoli na igelitu - to je PVC a styren ho leptá a tím se zvlní a je to celý v censored
Naposledy upravil(a) david dne pon pro 22, 2014 11:01 am, celkem upraveno 1 x.
bozakafka
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod bozakafka » pon pro 22, 2014 9:18 am

david píše:
bozakafka píše:jestli jsem pochopil Davide tebe, tak mi rekni jakto ze jsou veskere aplikace pro boj s osmozou na bazi epoxidu.

Božo, já se bavil o lepení konstrukčních dílů, ne o nátěrech. tam proti Epoxe nic nemám

Denisi, olaminovat dřevo pod příďovou palubu, kde se nejvíc sráží voda a je furt vlhko? navíc by to všechno dohromady mělo mít zhruba stejnou pružnost, jinak je riziko vytetování žeber do paluby - pokud dřív nepovolí lepení :hmm:

No tak to je jina. Ted uz to chapu.
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod aTrej » pon pro 22, 2014 1:11 pm

Takze asi krky. David, na fotke je vidiet v pravo hore pas laminatu, ktory povodne drzal z vnutornej strany pokope prasklinu a vobec nedrzal. Strhol som ho skoro cely rukou dolu. Niekde som vygooglil, tusim na nemeckom fore o Neptunoch ze by mala byt lod epoxy. Ked som ju rezal vonala nasladlo.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pon pro 22, 2014 2:25 pm

Husie krky to je zúfalstvo, rovnako ako laminovať v takmer uzavretom priestore polyesterom. Používajú sa plastové vodovodné trubky, alebo kanalizačné, rezané na cyrkuláre po dĺžke na polovicu. Ale ja by som sa s tým radšej piplal /s drevom/ :) . Veľa úspechov prajem.
Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 28

Příspěvekod Vicky7 » pon pro 22, 2014 2:28 pm

Davide - styrén obsahuje jen polyesterová pryskyřice. Epoxidová ho neobsahuje....
Takže pokud si připravuješ pruhy/pásy a tkaniny s epoxidem, klidně to dělej na igelitu... já sám mám koupené stretchové fólie na špulce a vždy si s ní přetáhnu pracovní desku, na které laminuji.. dolaminování ji buď nechám zaschnout a natáhnu si další nebo ji zmačkám a vyhodím do plastu (ekolog)...

U polyesteru počítej, že všechny polystyrény a takové materiály ti bude žrát...

Proto dělej s epoxidem!!!
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 33

Příspěvekod Andrejjeep » pon pro 22, 2014 2:39 pm

Polyester je docela svinstvo, používam to len keď potrebujem rýchle formy na málo kusov (modelarina)

Na polyester sa síca dá čo to prlepiť epoxydom, ale lepšie je ísť aj pri oprave a lepení z pôvodným materiálom.

teda epoxid leliť zase epoxidom, polyester polyesterom, navzálom len v minimálnej miere, staré polyestery boli nelepiteľné nakoľko časom zmastnejú a potom na tom prt čo drží.

Je ľahké urobiť skúšku, na nepotrebnú vzorku nalepiť kus dreva epoxidom a potom to skúsiť odtrhnúť. Niekedy spoj drží niekedy nie, par krát sa už stalo že som mal problem a ľahkým poklepom mi lepené rebro odskočilo od polyesterovej škrupiny.

To je problem dnes aj čínskych lacných laminátov.

A.D.
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 12

Příspěvekod packa » pon pro 22, 2014 3:51 pm

rekl bych že to moc hrotíte-zaklad je poradne si to pripravit-servat podklad az na tkaninu něcim hrubym(rotacni rasplí)-poradne odmastit acetonem-nalepit vyztuze(ja na pramici dal el.plast.prechodovou lištu(pulkulatou) a prelaminovat-ja dal několik vrstev 10cm pasky( netrepí se okraje) od Havla-pramice je celorocne venku a drzí to (už 3-4 roky)-v klubu se do zavodnich pramic davají ty pulene trubky jak pise Denis
ten pěnič do epoxi se da koupit i u Skolila v Praze nebo Jaroměři
david
moderátor

Příspěvekod david » úte pro 23, 2014 1:05 am

Vicky7 píše:Davide - styrén obsahuje jen polyesterová pryskyřice. Epoxidová ho neobsahuje....
Takže pokud si připravuješ pruhy/pásy a tkaniny s epoxidem, klidně to dělej na igelitu...

že v epoxe není styrém, to pro mně není novina, bavil jsem se o polyesteru. jestli je Neptun z epoxidu, tak to je pro mně novina - tím to nezpochybňuju, jen se trochu divím

streč fólie, o které píšeš, není PVC, ale lineární nízkohustotní polyetylen LLDPE. tedy doporučuju si nejdřív vše ujasnit a pak se tu prezentovat

půlená trubka je z hlediska pevnosti profilu a spotřeby materiálu volovina. pevnost dělá výška profilu, nikoli šířka. tedy když říznu třeba tr. d 50, tak mám šířku 50 - zbytečně, ale výšku jen 25 - málo. :hmm:

edit: tak jsem měl pravdu, Neptun je z polyesteru :whist:

http://www.neptun-yachten.de/resources/ ... decker.pdf
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » úte pro 23, 2014 9:48 am

jo Davide mozna delam (me) volovinu ale prilaminovat trubku na rovinu-vzdycky se tam udela misto dutina kde to nedolehne a rupne-pri poslední oprave jsem tam dal ty elektrikarske. lišty-teda hlavne proto ze jsem je mel po ruce(KOPOS v KOLINE)a zatim to drží -ale je taky fakt ze je dost velkej rozdil mezi pramickou a lodí na more-tam je to namahaní asi(urcite) jiné-
david
moderátor

Příspěvekod david » úte pro 23, 2014 10:53 am

dutina se v "koutech" udělá, to jistě. proto se to tak dělá. tenhle nepřilepenej oblouček daleko líp roznese síly, jen jeho tloušťka laminátu se nesmí podseknout.
Naposledy upravil(a) david dne úte pro 23, 2014 11:21 am, celkem upraveno 1 x.
Andrejjeep
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 33

Příspěvekod Andrejjeep » úte pro 23, 2014 10:59 am

david píše:dutina se v "koutech" udělá, to jistě. proto se to tak dělá. tenhle nepřilepenej oblouček daleko líp to roznese síly, jen jeho tloušťka laminátu se nesmí podseknout.

Prípadne keby mal niekto chuť na piplačku tak presne do takýchto kútov sa dá aplikovať skelný či uhlíkový roving, presýtený epoxidom a vtlačený do toho kúta, zvrchu potom prelaminovaný pásikom tkaniny. Pevnosť stúpne enormne, len je to strašná babračka, takto mám stužené hrany na malej lodi FSR (malá ale o to rýchlejšia)

A.D.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » úte pro 23, 2014 2:34 pm

david píše:dutina se v "koutech" udělá, to jistě. proto se to tak dělá. tenhle nepřilepenej oblouček daleko líp roznese síly, jen jeho tloušťka laminátu se nesmí podseknout.

Tak to by som ten elegantný výsledok chcel vidieť. :D
david
moderátor

Příspěvekod david » úte pro 23, 2014 5:17 pm

Denis píše:
david píše:dutina se v "koutech" udělá, to jistě. proto se to tak dělá. tenhle nepřilepenej oblouček daleko líp roznese síly, jen jeho tloušťka laminátu se nesmí podseknout.

Tak to by som ten elegantný výsledok chcel vidieť. :D

tak to se mrkni, jak byla přilepená původní Neptunova výztuha :shock:

úplně správně by byl nejdřív širokej pruh, na něj trubka a přes ní další vrstvy, všechno do živýho. jenže dělat to vzhůru nohama je na voběšení
packa
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod packa » úte pro 23, 2014 8:44 pm

nojo-jenze ta vyztuha vypada jako by tam nalepili laminatovej ,,trapez,, než trubka-aspon podle fotky-co si narezat ta vyztuhy z laminatove stresní krytiny-ty tam vlepit a prejet jeste jednou nebo vice vrstvama-teda pokud to je rovné
Vicky7
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 28

Příspěvekod Vicky7 » stř pro 24, 2014 1:52 pm

Davide - děkuji ti za objasnění z čeho je sta fólie ;) Já také nemluvím o polyesteru.. očividně sji přehlédl, že píšu, že na polyester lze použít také epoxid a bude to bez dalších komplikací... o PVC fólii jsem snad ani nemluvil...

Navíc toto je téma pro lidi co začínají laminovat - tedy jak polyesterem tak epoxidem.. takže jsem pouze přihodil své.. nemusíš se hned navážet stylem "doporučuju si nejdřív vše ujasnit a pak se tu prezentovat"... to není zapotřebí ;)
david
moderátor

Příspěvekod david » stř pro 24, 2014 4:00 pm

tož si přečti, co jsi napsal :whist:
aTrej
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod aTrej » čtv pro 25, 2014 7:46 am

Aby som to ujasnil. Ten zvlneny kus nebol samostatny, v podstate bol sucastou dvojiteho laminatu. Len som ho vyrezal. Nasiel som fotku jedneho nemca, co s opravou zacal pol roka po mne a ten sa mi zda to tak trochu odflakol. Pripajam dole. Ale zasa daval na palubu drevo.

Po precitani vasich reakcii sa asi priklanam k lepeniu povodneho kusu a dolaminovania k povodnej casti.

Suhlas, laminovanie hore nohami je zazitok.

Obrázek
glenr
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Re: laminovani pro zacatecnika

Příspěvekod glenr » čtv led 18, 2018 9:16 am

Vážení potřebuji poradit mám skelnou tkaninu 350g a potřebuji olaminovat překližku a chtěl jsem se zeptat kolik epoxidu padne na cca 1m2 při laminování tkaninou 350g ?
(ano pročetl jsem forum a asi jsem slepej) - to říkám předem jde mi o hrubou představu.
Předem dík za odpověď.

Zpět na