Plavba Baltem, Kategatem atd.

Vaše zprávy a cestopisy z plaveb a akcí kolem lodí a vody.

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 419

Plavba Baltem, Kategatem atd.

Příspěvekod lynx » pon črc 28, 2008 10:47 am

Vsechny vas zdravim!
Po tydnu plavby (ve 4 etapach) jsem z polskeho Svinousti pres Dansko a Svedsko dorazil do danskeho Skagenu. Kdyz jsem na jinem miste tohoto fora psal, ze na sever jezdim mimo jine proto, ze tady dobre fouka a nejsou to precpane pristavy, netusil jsem co me ceka. :-(
Posledni etapa ze svedskeho Hoganasu do Skagenu trvala kvuli bezvetri 48 hodin a v 10 hodin dopoledne byla marina plna k prasknuti, i pres to, ze jsem pri prijezdu videl hodne lodi odjizdet. Je tu bezne vyvazovat lode bokem k sobe treba pet, sest vedle sebe. Jak se pak chodi na breh, si dovedete predstavit. :-(
Diky tomu, ze Easy je mala (8 a ctvrt metru), nasel jsem mezirku primo u mola.

Nemam moc casu, vice podrobnosti napisu pozdeji - budete-li chtit. :-)
Jen snad to, ze po schaneni map ve Svedsku a Dansku mam zatim mapy az po Skagerrak, takze dalsim cilem bude asi jizni pobrezi Norska.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon črc 28, 2008 10:51 am

P. S.
Celou dobu na Easy vlaje vlajka jachting.info. :) :) :)
alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » pon črc 28, 2008 11:09 am

lynx píše:P. S.
Celou dobu na Easy vlaje vlajka jachting.info. :) :) :)

Tak jen piš a taky někdy foť. :D alffa
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » úte črc 29, 2008 9:57 am

Těším se na další informace a nějakou tu fotečku. Držím palce a přeju dobrý vítr a prázdné maríny.

Ahoj Janek

P.S.: sever mě nesmírně láká, mám Skandinávii i Balt nesmírně rád, byť zatím jen jako pěší, cyklo, moto a trajekto-turista. I když takový trajket přes Pentland Firth (Skotsko-Orkneje) je docela zážitek i na té ocelové obludě... Zatím sbírám zkušenosti na Jadranu, ale časem se nahoru rozhodně vypravím a pak Tě budu prosit o zkušenosti, takže čím víc toho tady napíšeš, tím míň Tě pak budu otravovat ;)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv črc 31, 2008 4:56 pm

Ahoj, no ja toho behem plavby asi moc nenapisu - az po ni. Ted uz me napriklad vyhaneji z knihovny, kde jsem na internetu. Je to v norskem Kristiansandu, kam jsem doplul ze Skagenu po 26 hodinove etape. Z pocatku to jelo i pres 7 uzlu, pak sotva dva a pul, ke konci zase 5 az 6. Temer celou dobu vitr do zad a slunce svitilo jako blazen. Schovaval jsem se do stinu, jak to slo. Ve Skagerraku byl podle ocekavani docela silny provoz, ale plul jsem stranou hlavnich tahu.
Zatim cau.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv črc 31, 2008 8:34 pm

lynx píše:Ahoj, no ja toho behem plavby asi moc nenapisu - az po ni. Ted uz me napriklad vyhaneji z knihovny, kde jsem na internetu. Zatim cau.

Nojo; KNIHOVNÍCI, to jsou prudiči. Zkus hospodu. ;)
Těšíme se na další zprávy. :good: Loď AHOJ ............ alffa
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pát srp 01, 2008 10:43 am

Dobra rada, ale v hospode neni internet zdarma a i konzumace by se VELICE prodrazila. V Norsku stoji i v obchode jedna plechovka piva kolem stovky ceskych. :(
Dnes (1. 8.) kolem pledniho vyrazim z Kristiansandu smerem ke Skotsku. Tak mi drzte palce.
Treba tam potkam Achlamarina? ;)
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » sob srp 02, 2008 6:39 pm

Linxi,

co astronavigace; stihas? :lol:
Achlamarin
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod Achlamarin » ned srp 03, 2008 1:08 pm

To Lynx, uzij si cestu do Skotska, ja ted v jiznych oblastech takze tentokrat se ve Skotsku nepotkame, snad priste ;) mimochodem kazdy rok v cervnu se kona zavod z Norska /Stavanger do Skotska / Banff, a dalsi rok opacnym smerem. Jmenuje se North Sea Yacht Race, a bylo by hezke se nejak pripojit - musi se jen mit lod, prihlasit se pak neni problem, jeste jsem to nedelal ale znam tu starsi a strasne milou pani ktera zavod zakladala. :idea: Jestli myvas lod tam nekde v okoli muzem jako sranda ten zavod udelat nekdy ?
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv srp 07, 2008 3:52 pm

To Windward: Sextant se mi uz nevesel do zavazadel. :(
V jednom cloveku by to stejne asi neslo - jedina za uplneho bezvetri. (I to jsem tady na severu zazil. :-(

To Achlamarin: Lod je pujcena v Polsku a na zavodeni moc neni (40 let stara, 27 feet). Ale docela bych to take zkusil!

To all: Porusil jsem namornickou tradici, ktera rika, ze v patek se nema vyplouvat, ze to prinasi smulu, a vymstilo se mi to:
1. 8. jsem opustil Kristiansand v jiznim Norsku a mel v umyslu doplout do Peterheadu ve Skotsku. Po dvou a pul dnech plavby jsem uprostred Severniho more stal v bezvetri a asi 15 mil ode mne byla bourka s blesky. Docela jsem mel nahnano, tak jsem nastartoval motor a jel pryc. Po 20 minutach motor prestal fungovat a uz nenaskocil.
Po kratkem uvazovani jsem se rozhodl plout zpet, protoze Kristiansand znam a umim si predstavit vjezd na plachty. Vcera odpoledne jsem doplul.Vjezd na dvakrat zarefovanou hl. plachtu se zadnim vetrem se zdaril skvele. :good:
Ted rozvazuju co dal.
Zatim se mejte dobre, priste zase neco napisu.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv srp 07, 2008 4:49 pm

drzim palce ... a zavidim, samorejme :)
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon zář 08, 2008 10:24 am

Ahoj všichni,
hlásím, že mě Neptun opravdu nepohltil.
Až se vyhrabu z počátečního náporu práce, zkusím svoji plavbu popsat podrobněji - tedy pokud budete chtít. :-)
Krátké shrnutí:
Svinoústí - Rodvik (Dánsko), Rodvik - Barsebeckshamn (Švédsko), B. - Hoganas (Švédsko), H. - Skagen (Dánsko), S. - Kristiansand (Norsko), K. - (cca) střed Severního moře (směrem do Skotska) - Kristiansand.
Celkem asi 750 mil, z toho asi 50 na motor.
To vše bez posádky.
Uprostřed Severního moře se na moři neopravitelně porouchal motor, takže jsem musel zpět do Kristiansandu doplout jen na plachty. Tam jsem se vracel, protože jsem přístav znal a dovedl si představit vjezd na plachty jen v jednom člověku na palubě. Taky se to zdařilo. :-)
Tahle etapa, tedy Kristiansand - Kristiansand, trvala 5 a čtvrt dne.
V Kristiansandu jsem se pokusil zařídit opravu motoru, ale po odstranění jedné poruchy se projevila další, jejíž oprava byla mimo moje možnosti. Kontaktoval jsem majitele a po složitější domluvě - byl právě v Atlantiku - a po osmidenním čekání jsem se vydal domů.
Naposledy upravil(a) lynx dne pon zář 08, 2008 11:06 am, celkem upraveno 1 x.
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pon zář 08, 2008 10:52 am

Samozřejmě že budeme chtít, dokonce jsi byl poslední kapkou, abychom zřídili dlouho plánovanou novou sekci a to REPORTÁŽE.
Sem budou postupně přeneseny i ostatní reportáže, které už někde na foru jsou, aby byly rychleji dohledatelné, protože je to všechno krásné čtení.

Lynxi, byl jsi sem přenesen jako první, ať můžeš jen pohodlně pokračovat.
janekz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod janekz » pon zář 08, 2008 12:27 pm

Co je to za otázku: "jestli budete chtít"? Už se nemůžeme dočkat! Přecijen jednočlověková plavba tam na Severu má v sobě ohromný kus romantiky a dobrodružství i pro nás, námořníky jižních moří (=jižního Jadranu)...

Těším se na vyprávění. Ahoj, Janek
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon zář 08, 2008 3:11 pm

Tak tedy první etapa:

V neděli 20. července po třetí hodině odpoledne vyplouvám ze Svinoústí na první etapu. Chci se dostat do některé mariny na jižním konci Oresundu, abych další den vyrážel do téhle plavebně i navigačně komplikovanější úžiny za světla a odpočatý.
Celní odbavení ve Svinoústí probíhá, jako i loni, dost legračně. Letos jsem jim na kanále 12 zavolal, že pluju sám a nechce se mi u nich stavět, a oni řekli, že nemusím. Celník mi zamával rukou z okna. :-) Mimochodem, tohle bylo jediné odbavení, které jsem za celou plavbu zažil.
Po vyplutí na moře překřížím plavební trasu trajektů a nákladních lodí – do Svinoústí a Štětína jich jezdí spousta –, poodjedu kousek dál, postavím plachty, uklidím fendry a vyvazovací lana a vypínám motor.
Fouká tak 2 Bf od SW. Na obloze je několik řad mraků, které přicházejí od západu. Ve větší výšce je asi vítr trochu stočený. Zajímavé je, že mezi řadami mraků, v mezerách dlouhých 3 až 5 mil fouká ona dvojka. Když vjedu pod okraj mraku, stále dvojka, pod středem mraku – dvojka, v druhé polovině mraku až k okraji a kousek za něj 4 až 5. Takhle poskakuji až do večera.
Postupně se zatahuje a vítr se stává pravidejnějším – tak kolem čtyřky. Protože ho mám v podstatě z boku, jede to krásně 5 až 6 uzlů, ale musím pořád sedět u kormidla. V první polovině noci proplouvám pár mil od ostrůvku Greifswalder Oie (snad to píšu správně), který je v ústí Greifswaldské zátoky, oblíbeného terénu českých jachtařů za komunizmu.
Na ostrůvku je maják, který mi pěkně ukazuje, jak rychle postupuji. Celý zbytek noci je stejný: asi 4 Bf, bočák, zataženo bez deště. Až na ospalost se jede dobře.
Když se rozednívá, právě míjím výběžek Rujány, kde je Sasnitz. Tam jsem byl před dvěma lety a docela mě láká tam přistát a vyspat se. Pokušení překonám, za což jsem odměměn tím, že se trochu vyčasí, a o něco později krásným pohledem na monumentální útesy Kapu Arkona.
Když vypluju zpoza Rujány na otevřené moře, vlny začnou narůstat. O hodinu později jsou asi třímetrové. To není nic hrozného – ani se nezalamují (většinou :-)–, ale můj kurz je rovnoběžný s jejich hřebeny. Znamená to známý slalom: při stoupání po svahu vlny vyostřit, při sjezdu dolů odpadnout. Plachtění krástné, ale také slušný tělocvik.
Později se vlny trochu zmenší, ale zatáhne se a začne pršet. Nepromokavý oděv, který mi tak dobře posloužil v noci proti chladu, se osvědčuje i teď. (Až asi o dva týdny později, když mi nezbedná vlna v Severním moři naplní celý kokpit, trochu vody se dostane i pod oblek. Ovšem pouze nezapnutým otvorem u krku. Bunda, kalhoty i holinky vydržely. Jedna holinka kapitulovala později, když jsem klopýtl na palubě při spouštění kosatky při 5 až 6 Bf a noha se pod relingem až po koleno dostala do vody.)
Odpoledne zažívám zajímavý úkaz, který by ale při silnějším větru byl nebezpečný: Zataženo, déšť, vítr NW 4 až 5 Bf. Doslova v jednom okamžiku vítr přeskočí o asi 150°, takže co byl předobočák, teď je zaďák. Ráhno přeletí, trochu se mi ho podaří zbrzdit rukou za otěž. Není to ale osamocený poryv – z nového směru fouká asi 40 minut. Pak se vítr pomaleji vrátí do původního směru.
S mapou při ruce probírám přístavy, ve kterých bych mohl přistát. V Oresundu jsou jich spousty, ale mě se nechce vplouvat do téhle frekventované vodní cesty v pozdním odpoledni. Uvažuji o dánském Koge, ale tam bych se asi nedostal za světla, takže nakonec zvítězí Rodvik. Je totiž nejblíž.
Před přístavem přestává pršet, takže plachty spuštím už za svitu slunce. Přístav je hodně plný, takže v marině kroužím a hledám slušné místo. Nechce se mi vyvazovat se bokem k další lodi, což je tu v případě přeplněnosti běžné. (Možná i na Jadranu, ale to neznám. :-) Nakonec nacházím nábřeží, které vypadá jako rybářské, ale nikdo neprotestuje, když u něj bokem přistávám. Vedle vykládá rybář svůj skromný úlovek. Když mu řeknu, že jinde není místo, a odtahuji loď tak, aby se mu lépe odjíždělo, říká, že je to OK a velice zručně vymanévruje. Pak přichází harbour master a jediné, co kromě ceny za postoj říká je, že mi tam okoloplující lodi budou dělat vlny, což se ale neděje.
Konečně odpočinek!
Etapa trvala 28 hodin, délku si z hlavy nepamatuji – odměřte si to na mapě. :-)
Ještě pár údajů o lodi:
Typ Halcyon 27, takže délka 823 cm, šířka 234 cm (!), práce s plachtami je poctivá ruční – žádný rolfok, žádný lazyjack, žádné ovládání z kokpitu. Ono je to jasné – byla postavena firmou Offshore Yachts Ltd., England v roce 1969. Je ale ve velmi dobrém stavu (až na motor, jak se ukázalo později) a má velmi dobré plavenbní vlastnosti.
No, až na to, že kvůli své štíhlosti je hodně měkká – houpe se při každé vlnce. Na druhé straně jsou takové lodi bezpečné – jsou schopny se narovnat při daleko větším úhlu náklonu než moderní „široké kachny“. V jedné knížce jsem četl, že u takových štíhlých lodí je takovým mezním úhlem náklonu třeba 140° až 160°. Bachratky jsou rády, když to dotáhnou na 110°– 120°. Já vím, ani takový náklon není právě malý, ale jde o to, že když se loď v bouři dostane bokem k zalamující se vlně, štíhlá se narovná, i když jí chvíli kouká kýl z vody. (Nemusíte mě upozorňovat, že se loď nemá dostat bokem k zalamujícím se vlnám – občas to nejde dodržet.)
Jo, a jmenuje se Easy. :-)

P.S. Vyfotil jsem mapu jižního vjezdu do Oresundu. Je z doby před dostavením mostu z Kodaně do Malmo.

Obrázek
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pon zář 08, 2008 5:00 pm

podle mne, je rolfok jeden z nejlepsich jachtarskych vynalezu vsech dob a jako jedna z mala "novinek" stoji i rozumny peniz
...takze jeho absenci na lodi prilis nechapu. nemysleno pejorativne, je to jen muj nazor
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon zář 08, 2008 5:15 pm

Ohledně rolfoku souhlasím, ale loď není moje – já si ji jen půjčuju.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » pon zář 08, 2008 5:23 pm

lynx píše:Ohledně rolfoku souhlasím, ale loď není moje – já si ji jen půjčuju.

darovanemu koni na zuby nekoukej :D
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » stř zář 10, 2008 5:20 pm

Druhá etapa: Rodvik – Barsebackshamn
Dopoledne jsem vyplul z mariny do slunečného dne s 2 až 3 Bf z jihu. Vítr postupně slábnul, takže to jelo stále pomaleji. Kolem mě projížděli místní „jachtaři“ – většina z nich absolvuje dlouhé etapy i při velmi příhodném větru na motor. Práce s plachtami je pro ně asi moc namáhavá.
Cestou jsem minul krásný klasický škuner, kterému to i se všemi plachtami jelo ještě pomaleji než mně.

Obrázek

(Omluvte sníženou kvalitu obrazu – závada není na vašem monitoru :-)

Asi v půli cesty z Rodviku k začátku Oresundu přestal foukat vítr. Nejdřív jsem asi hodinu čekal, jestli se nerozfouká – pauza se hodila k uvaření oběda a odpočinku. Loď si jako přestupní stanici vybralo několik set vosiček, které se ve stále větším počtu usazovaly na palubě, záchranných kolech a čemkoli v kokpitu. Tedy i na mě. Naštěstí neměly žihadlo.
Protože jsem chtěl rušným Oresundem projíždět za světla, po hodině a něco jsem nastartoval motor a vydal se ke zdáli viditelnému mostu z Kodaně do Malmo.

Obrázek

Cestou k němu jsem potkal dvě nákladní lodi a dva trajekty. Jeden z nich proplul až dotěrně blízko. Uhnul jsem mu za kraj plavební dráhy, moc daleko se mi ale nechtělo – poblíž jsou mělčiny nebezpečné i pro plachetnice a také několik desítek větrníků, které na mé mapě z roku 1999 nebyly zaznamenány.
K mostu už jsem se blížil zase na plachty. Poté, co jsem pod ním projel, ještě chvíli jsem sledoval plavební dráhu,

a tam potkal další krásnou klasickou loď:

Obrázek

a pak jsem střihnul její několikamílový zákrut přes další mělčinu, už ne tak nebezpečnou. To už se solidně rozfoukalo – 5 Bf – takže plavba byla pěkně svižná.
Zdáli byla na švédském břehu vidět nějaká velká hranatá továrna, elektrárna, či co. Přístav, do kterého jsem mířil – Barsebackshamn – je dvě až tři míle od ní. Musel jsem doplout trochu víc na sever, protože přístup od jihu vede přes rozsáhlou mělčinu s mnoha kameny. Kolem deváté večer jsem před marinou spustil plachty a vplul dovnitř.
Místo jsem našel rychle – dalo se stát bokem k molu. Vítr si se mnou trochu zašpásoval: Ukázkově jsem přijel k molu, vyhodil na ně záďové i příďové lano, ale než jsem došel k bortu, odfoukl loď od mola tak daleko, že se mi nechtělo přeskakovat, možná bych ani nedoskočil. Musel bych znovu najíždět, což by znamenalo stáhnout lana do vody. Naštěstí byl na molu jakýsi pán, který mě ochotně přitáhl zpět.
Pak už jsem vyvázal loď a jal se odpočívat, jíst, pít, mýt se atd. Jako když se přistane v marině – však to znáte.
Další den jsem věnoval údržbě lodi, odpočinku a nákupům v nákupmím centru, kam od mariny jezdí autobus, který je zdarma.

Třetí etapa: Barsebackshamn – Hoganas
Když jsem ráno připravoval loď k vyplutí, zpoza vlnolamu se ozval ošklivý rachotivý zvuk. Zahlédl jsem silně nakloněný stěžeň, což bylo ve větru 2 Bf podezřelé. Vyběhl jsem na molo a zahlédl plachetnici, která byla několik metrů za červenou bójí. Pohybovala se v oné kamenité mělčině, které jsem se tak pečlivě vyhýbal. Právem. Proč tam ten člověk plul, když pro bezpečnou plavbu je hned vedle dost místa, je mi záhadou.
Později jsem vyplul a namířil na sever. Pomalu jsem křižoval proti stále slábnoucímu větru. U jižního konce ostrova Ven vítr ustal úplně. A to předpověď říkala, že od rána bude foukat pětka s poryvy šestky. Znovu jsem více než hodinu čekal, jestli se nerozfouká, a pak nastartoval motor. Ještě jsem ani neminul severní výběžek ostrova, na kterém je pěkná vesnička a několik majáků,

Obrázek

Obrázek

když se od švédského břehu začalo šířit pořádné oraniště. V jednu chvíli úplný klid a v zápětí se blížil slibovaný vítr síly 5.
Easy se s chutí rozeběhla směrem k severu. Odpoledne jsem přistál v přístavu RAA (píše se s kroužky nad A a vyslovuje róó), kde je hned v marině jachtařská prodejna. Potřeboval jsem dokoupit mapy. Sehnal jsem dobrou mapu Kattegatu a méně podrobnou mapu Skagerraku. Pak jsem odplul vstříc úžině u Helsingoru. Tady je velice silný provoz – Oresund je tu nejužší a také lodí, které plují z jednoho břehu na druhý, je spousta. To foukala poctivá šestka, Easy plula mezi sedmi a osmi uzly. Alespoň jsem byl rychle pryč.
Pak vítr zase slábnul, takže se rychlost zase snižovala. Trasu jsem měl pečlivě připravenou, ale v jednu chvíli mě vylekal sonar, který místo obvyklých 15 či 20 metrů (s občasnou úchylkou :-) k 9 metrům, z ničeho nic ukázal pouhé 3 metry. Naštěstí hned povylezl na 4 a pak na 6. Pak už se takové šoky neopakovaly. Uff!
Večer, po šesté hodině, jsem přistál v Hoganasu. To je pěkný přístav při severním konci Oresundu. Na břehu je hned u přístavu několik příjemně vypadajících hospůdek. Žádná ale neměla menu v anglánštině, takže na mě nezbohatli.
Severně od Hoganasu začíná poloostrov s majákem Kullen, který označuje vstup do Kattegatu. Středem poloostrova se táhne několik set metrů vysoký místy skalnatý hřbet, který by stál za výlet.

Obrázek

Snad příště, já jsem se nechtěl zdržovat, šetřil jsem čas pro Skotsko, Shetlandy a Norsko. (Nakonec to ale dopadlo jinak, jak už víte.)
Hned další den jsem pokračoval – vydal jsem se na dvoudenní etapu Kattegatem do Skagenu.
LiborK
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Příspěvekod LiborK » stř zář 10, 2008 6:55 pm

Ahoj,
ten klasik škuner spíš vypadá jako keč
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » stř zář 10, 2008 8:18 pm

LiborK píše:Ahoj,
ten klasik škuner spíš vypadá jako keč

Oba dva jsou KEČ s kutrovou takeláží. ;) To je bordel, .... co? :D
alffa
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv zář 11, 2008 9:10 am

Jó, to je klidně možný. Já si těmihle "jemnostmi" hlavu nelámu. :D
V jednom z dalších dílů bude plavidlo, které poznám bezpečně, a taky jedno, které nepoznám. Pak se ukažte!!! :D
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » čtv zář 11, 2008 11:58 am

Čtvrtá etapa: Hoganas – Skagen
Dopoledne jsem vyplul na etapu, během níž jsem chtěl proplout celým Kattegatem. Zvolil jsem trasu ve východní části Kattegatu, protože jeho západní část, zejména v okolí ostrovů Anholt a Laeso je velice mělká, a tudíž pro plavbu nebezpečná – zejména pokud by se rozfoukalo.
Mně ale hrozil spíš opak. Na celkem ještě slušný vítr jsem se dostal pár mil severně od majáku Kullen. Pak ale přestalo foukat. Ano, ve svých příspěvcích ve fóru jsem vždycky psal, že na sever jezdím také proto, že tu dobře fouká, ale člověk míní, Neptun mění. :-)
Slunce pralo jako zběsilé, takže jsem se schovával do kajuty, jen jsem občas vykouknul, jestli se na mě nesápe nějaká velká loď. Ty se v rámci slušnosti držely dost daleko. Odpoledne zase začalo trochu foukat, takže jsem s chutí usedl ke kormidlu. Večer přišlo další bezvětří,

Obrázek

Obrázek

ale krátce po tom, co jsem nastartoval motor, začalo foukat, což vydrželo celou noc. V první polovině noci pětka, pak čtyřka. Prostě ideální.
Další věc, která je na severu perfektní, je fakt, že v létě je velice dlouho světlo – opravdová tma je až po jedenácté hodině, a období vhodné pro astronavigaci (= jsou dobře vidět hvězdy + jde rozeznat horizont) je mnohem delší, než na jihu. Určitě víc než hodinu je možné měřit. Škoda, že jsem neměl sextant. :-(
Jasné počasí mě vůbec namlsalo. Úplná tma tak od půl dvanácté do třetí hodiny, jinak je alespoň trochu vidět. Když jsem pak v Severním moři měl v noci úplně zataženo, zaskočilo mě, jaká tma byla. Vůbec nebylo vidět, kam loď pluje.
Ráno vítr zase slábnul a dopoledne přestal foukat úplně. Už jsem nadával na blízkou tlakovou výši. Zase jsem před sluníčkem zalezl do kajuty, vařil a pospával. Odpoledne trochu dýchlo, takže jsem plavební dráhu nákladních lodí křížil závratnou rychlostí 2,5 až 3 uzly. Byl bych přivítal silnější vítr, protože jsem se potkal se čtyřmi nákladními loděmi, které se vzájemně najednou předjížděly. Nakonec to vyšlo dobře – tu nejpomalejší jsem minul asi třičtvrtě míle.
Po překřížení plavební trasy jsem vplul mezi mělčiny severně od ostrova Laeso. Musel jsem i trochu křižovat, ale v těchhle místech není tak mělko, aby to bylo nebezpečné pro plachetnici. Večer jsem nechal mělčiny za sebou a mířil už přímo ke Skagenu. Na vzdálenost asi dvou mil jsem potkal ohromný superrychlý trajekt, který mířil nejspíš do Norska. Moře za ním zůstávalo zpěněné několik mil.
Po půlnoci se stalo – hádejte co. Přestalo foukat. Už naprosto zkušeně jsem nejdřív uvařil a pak šel spát. Občas jsem vykouknul kvůli lodím, ale nic nejelo. Probudil jsem se za světla asi v půl páté. Moře bylo jako zrcadlo. Nastartoval jsem motor a asi za tři a půl hodiny doplul do Skagenu.
Skagen je svojí polohou předurčen k tomu, aby se tu stavovaly téměř všechny jachty. Podle toho to v přístavu vypadá. Přecpáno tak, že jsem musel víc než 20 minut objíždět přístavem, než jsem našel slušné místo. Spousty lodí byly k sobě vyvázány bokem i po pěti. Nechtělo se mi lézt na břeh přes čtyři lodi, a proto jsem objížděl přístav, než jsem našel mezírku mezi dvěma motoráky právě tak širokou na moji loď. Přistál jsem přídí k nábřeží, z okolních lodí se chopili vyvazovacích lan a bylo. Z Hoganasu jsem vyplul před 48 hodinami.
Skagen je docela pěkné město na zajímavém místě – na samém severním konci Dánska, ale přístav jsem si pro sebe nazval peklem osamělého mořeplavce. Manévrování v takové tlačenici je pro jednoho člověka docela náročné.

Obrázek

Obrázek
Naposledy upravil(a) lynx dne čtv zář 17, 2009 5:11 pm, celkem upraveno 1 x.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » pát zář 12, 2008 8:21 pm

Ahoj Petře,
krásné reportáže, navíc máš výtvarné oko. Ty fotky jsou pěkné.
Západ slunce se Ti moc povedl.

Obrázek

Až se vrátíš, budu od tebe chtít nějaké fotky v PLNÉM rozlišení. A nejen to. :?
Paráda. Moc děkuji, za všechny, co to tady sledujeme.
Ahoj, alffa
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod lynx » pon zář 15, 2008 11:57 am

Ahoj všichni,
Alffe, západ slunce se nepovedl mně, ale přírodě :) , já to jen fotil. (A nijak jsem to kromě zmenšení neupravoval.) Mimochodem, hezká montáž. Zaregistroval jsem i vlajku jachting.info. :-)
Jo, a už jsem několik týdnů zpátky.

Tak mi přeci jen nedal spát typ lodi, o které jsem napsal, že je to škuner a někteří jste mě opravili.

Obrázek

Já jsem soudil podle gaflových plachet. Stěhovku a létavku samozřejmě vidím, ale také vidím dva stěžně, takže kutr nee. Krom toho, kutr i keč (nebo ketch, chcete-li) mají bermudské plachty.
A fčil sa hukážte. :D
Předem se omlouvám za tohle píchnutí do vosího hnízda, ale jak to tedy je??? :?

Popis dajší etapy bude následovat (snad) ještě dnes.

Zpět na