Kdo poradí s koupí staršího gumáku + motor + řídící konzole

Nejen na "velkých" lodích se plavíme ...

Moderátoři: vilma, Pepa, david

flashbiker
nováček na fóru
nováček na fóru
Reputace: 0

Kdo poradí s koupí staršího gumáku + motor + řídící konzole

Příspěvekod flashbiker » ned srp 10, 2008 7:48 pm

:?
Chtěl bych si koupit gumový člun s motorem a řídící konzolí,něco staršího s cenou cca do 150.000 Kč. Už delší dobu koukám na jeden inzerát,který si dovoluji vložit pod tuto zprávu,mohl by mi někdo z vás zkušených poradit jestli má smysl kupovat tento kousek anebo napsat nějaké rady jestli se vyplatí kupovat starší techniku a jak moc starý člun a motor se ještě vyplatí kupovat, abych pak neměl víc starosti s opravami než radosti z plavby.Člun bych chtěl pro plavby na našich přehradách,ale také pro plavbu na moři. Díky moc

Inzerát: "Člun Eurovinil-Novus, délka 490cm, laminátový hluboký V-kýl (RIB), nafukovací dvojité plováky - vnitřní prostor jako u 6,5-metrového člunu. Konsole řízení - deska spínačů, sonar FishFinder Blue 160 (50/200kHz, profil dna, teplota, rychlost, napětí). Palivová nádrž 60 litrů v sedačce před konsolí. Podpalubní pumpa. Vybavení pro námořní plavbu např. v Itálii do 12nm - signalizační prostředky + záchr.vesty. Kotva + 50m lano + řetěz. Nerez. sklápěcí schůdky + držák na potápěčské lahve. Hlavní motor Evinrude BE70TLEO 70hp 2-takt 3-válec výr.1995, v zimě 2006/7 GO."
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » ned srp 10, 2008 9:22 pm

Asi se nebude moc lidí hrnout do odpovědi. Takovýchto naivních dotazů zde bylo již více. Dříve než se budeš více zajímat o ten
inzerát, tak ti vřele doporučuji aby sis velmi dobře přečetl vše o legislativě a poplatcích spojených s provozem těchto člunů v ČR a
HR, případně i jinde v evropě. Je toho zde hodně a po přečtení tě to možná přejde. Jak říkával můj kamarád, je na to dobrá
teplá voda a mýdlo. Pokud vytrvá i potom tvá touha po lodičce, tak vítej mezi nás. S tak velkým člunem jsou i velké starosti.
Vše není pouze o penězích.
Jinak je zde hodně milých, slušných a pracovitých lidí ale nevšiml jsem si, že by zde byla poradna tohoto druhu.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » ned srp 10, 2008 9:30 pm

Nejsem odborník ani na gumáky ani na moře, ale pro plavbu na českých přehradách, pokud nebudeš jezdit v zimě, ti na takový gumák stačí motor 10 koní, jelikož v sezóně je zde povolena plavba pouze ve výtlačném režimu. Ale na druhou stranu jsou tací , kteří mají na našich přehradách lodě o výkonu 400 koní a více. Když jedeme na výlet z maríny na hráz oba tam dojedeme za litr. Já za litr benzínu a on za 1.000,-Kč. :D
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 7

Re: Kdo poradí s koupí staršího gumáku + motor + řídící konz

Příspěvekod Renda » pon srp 11, 2008 9:26 am

flashbiker píše:Člun Eurovinil-Novus, délka 490cm, laminátový hluboký V-kýl (RIB), nafukovací dvojité plováky - vnitřní prostor jako u 6,5-metrového člunu.
Viděl jsi ten člun? Jak je možné, aby u člunu o celkové délce 490cm byl stejný nebo dokonce větší vnitřní prostor než u člunu o 1,6m delšího?? To by musel mít extrémně tenké buřty...?
flashbiker
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod flashbiker » pon srp 11, 2008 10:02 am

Je pravda, že na fotce má opravdu docela dost tenké buřty a ten vnitřní prostor je o hodně větší než u většiny jiných člunů. Můžu poslat fotku.

Dá se nějak shrnout proč je tak náročné u nás provozovat takovýhle člun? Je mi jasné, že plavbu na přehradě nepotřebuji silný člun, ale chci člun využívat taky na moři a ze zkušenosti vím, že slabší motory mají i s trochu většími vlnami docela problém a tak se s nimi drží každý radši hodně při břehu. Mám chatu u Orlíku a chci si v létě zpestřit víkend tím, že si někam na přehradě zajedu a zároveň bych člun využil na dovolený třeba v Chorvatsku.
knoki
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod knoki » pon srp 11, 2008 10:04 am

Souhlas s tím, co píše tataS: těžko Ti někdo poradí, je to vždy sázka do loterie. Ale, když už: projeď se s ním, vše zkontroluj, hlavně motor. U něj záleží: 1. co sám zvládneš a za 2. co Ti majitel dovolí. Jinak vizuálně je ten člun pěkný, ale mě trochu zaráží to GO. Pokud by opravdu byl celý generálkován, tak jen cena za GO by mohla být v řádu desetitisíců a pak cena za komplet (vč. 2 roky starého 4-t Merkury) by byla nízká. Vím, že se celý nabízí, vč. vozíku za 120 tis. Viděl jsem tento inzerát už loni někde na italských stránkách - bazar .
flashbiker
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod flashbiker » pon srp 11, 2008 11:57 am

Jo jo je to ten inzerát, ta cena mi přišla trochu podezřele nízká, ale pak jsem si říkal, že na těch pár dní v roce co bych měl možnost vytáhnout by mi stačil.

Zajímá mě jestli máte někdo zkušenosti, že třeba motor starý 10 let nebo člun, který po tuhle dobu je třeba měsíc v roce namočenej v moři nemá smysl kupovat, protože se opravy budou jen množit a cena za ně nebude nízká. Chápu, že záleží jak se k člunu majitel chová a kolik má najeto, ale pokud je možné napsat nějakou obecnější radu, zda není lepší přidat na novější člun.

Díky moc, omlouvám se za naivní otázky, ale jako nováček jsem zatím bez větších zkušeností na gumáku.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Sullaco » pon srp 11, 2008 1:54 pm

Ahoj,

když jsem si vybíral lodičku já (nemám gumák) tak jsem spíš řešil to, jestli to budu mít přes sezonu zakotvené nebo to vozit k vodě a dále kde to budu parkovat na suchu (bydlím v bytě) To bys měl zvážit i ty. Tebou avizovaný člun mi nepřijde nikterak obřích rozměrů, já mám 5,85m dlouhý. Co se týká motoru (můj je 135 HP) je mi jedno jestli to žere 10 nebo 15. Nekouřím, nepiju, já to holt projedu v benzínu, pořádně si to užiju protože loď mám pro radost. K vodě se dostanu 1 nebo maximálně 2x za 14 dní, plus 14dní ročně u moře, takže tolik benzínu zase neprojedu. U nás žádné poplatky neplatíš, kromě přihlášení, a když pojedeš ven, budeš potřebovat vinětu a pojištění odpovědnosti. Vinětu koupíš za cca 100Eur a pojištění mě vyšlo na cca 60Eur (na 135HP. 70HP bude o dost levnější.) To si myslím není žádná tragédie. Samozřejmě něco sežere auto když se to táhne na vleku. Ale gumák bude o dost lehčí. Sám musíš zvážit na co loď potřebuješ, kolik toho na ní najedeš a zda ti to všechno za to stojí. Ona ani ta údržba není úplně zadarmo. Mě teď například odešel startér z ničeho nic a v ceníku dovozce je suma 15 000,- Ale pokud se trochu porozhlídneš po netu, dají se i ty díly sehnat venku dalece levněji (ten samý startér Německo 130 Eur, USA 60 USD). Zkrátka a ještě jednou, porozmýšlej, zhodnoť tvůj rozpočet pro koníčky a pak se rozhodni.

PS: kamarád má cca 4metrového Zodiaca Futuru s 50HP motorem a je to suprovka. Dobrý na manipulaci, jede to jak čert. U nás ho koupíš taky za slušnou cenu a v dobrém stavu.

Čus.
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 5

Příspěvekod tataS » pon srp 11, 2008 4:37 pm

Vidím, že se již vidíš na tom člunu a nestojí ti za to si něco přečíst o předpisech v HR. Je toho zde dost napsáno o tamějších
omezeních. Pokud máš průkaz VMP, tak tě opravňuje k jízdě do vzdálenosti 0,75Nm od pobřeží t.j. 1,35km. Do vzdálenosti
300 od pobřeží, nebo vyznačeného prostoru pro plavce můžeš jet rychlostí max. 4-8 uzlů (někde se uvádí 5-10). Proto většina
loděk a člunů v HK nepoužívá moc silné motory. Jezdit s lyžařem, nebo s něčím v závěsu se může pouze v povolených
místech (nikde jsem ale nenašel kde jsou). Od letoška v HR mají provádět kontroly i na civilních člunech. Pokuta je od 1 do 8000Kn.
Na eBay.de je takovýchto souprav více a většinou se opakují delší dobu i více let. I u nás je dost problém se zbavit většího člunu
se silnějším motorem. Je problém s převodem vleku. Přez 3/4 roku zabírá v garáži spoustu místa. Serviz je dosti drahý.
U nás je největší zájem o nafukovací čluny okolo 3m s motorem 5Hp, na který není třeba viněta a dají se složit do auta. Ona jízda
dva dny někam do prostoru Makarské rychlostí do 80km na dva týdny max. a to samé zpět spojené s čistěním dna od toho sajrajtu
co se ti tam udělá a problémy s dáním na vodu a potom vyndáním a spousta dalších nepříjemností již od opakování tohoto
odradila spoustu prvotních nadšenců, hlavně když všechna ta práce zůstala na nich. Těch kteří se rádi svezou je vždy dost ale tím
to většinou končí. A to je většina inzerátů na eBay.de ( člun 3,8m motor 50PS s vlekem 1x na moři velmi levně). U nás lidi
většinou preferují co můžou smotat a dát do sklepa, dílny, garáže, skříně a motor tak do 20Hp (cca 50kg) co je možné odnést.
Jak ti mohou potvrdit někteří zde i tohoto je u nás problém se zbavit. Na rychlost do 25km, která je přez léto u nás povolená
k ježdění, stačí motor 8-10Hp. Se stoupajícím výkonem motoru, stoupá jeho cena (nového) a také cena servizu a součástek.
Za těch 150000Kč máš 3 soupravy člunu 3m s motorem 5-6Hp fungl nových. A těch se bez problému zbavíš a na vyzkoušení to
a zjištění jestli to je ono to většinou stačí. Ono musíš mít také kam jezdit a je dosti podstatný rozdíl mezi kajutovým člunem,
kde se dá přespat a nafukovačkou, kterou dotyčný používal v Italii k potápění. Hlavně začni střízlivě a hodně opatrně počítat
kolik jsou náklady okolo. Je jich opravdu hodně a člověk musí být velký fanatik a bydlet kousek od vody.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » pon srp 11, 2008 7:39 pm

No nevím, ale zase na takovou tragédii s větší lodí to teda nevidím. Pokud není vlek vyloženě staršího data (tuším do 98), má tudíž ABE číslo, tak nevím o žádném problému při přihlášení vleku. Když jedu jednou ročně na dovolenou, ta cesta s vlekem mě nijak neubíjí. Nikam nespěchám, v autě je klimatizace, tak co. Přiznám se, že nejezdím 80tkou ale 100vkou a mrzí mne, že i když je vlek venku schválen na 100km/h, tady povolí jen 80tku. Co se týká dávání na vodu a z vody, v každém přístavu je skluz do vody a při výběru bydlení vybírám místo, kde se dá u bydlení zakotvit. To, že pak musím loď očistit mi vůbec nevadí. Je to můj koníček a já leštím hodně a leštím rád!!! :) A jestli mám čistit loď o metr nebo dva delší, je přeci úplně fuk. Měl jsem gumáky do 4m s 5HP, 10HP a 15HP. Mě osobně to nevyhovovalo z hlediska výkonu a místa na lodi (při použití s rodinou+pes), na krátkodobé vyjížďky (na rybách) to bylo ale naprosto super. Já mám zase spoustu známích, kteří tyto čluny prodali a šli do větších a silnějších jen kvůli prostoru a výkonu. Jak už jsem psal, musíš sám vědět na co máš (rozpočet na koníčky) a na co to chceš používat. Psát, že větší loď je k ničemu, nebo to samé o menších lodích je holý nesmysl. Každý má jiné priority, jiné zájmy a každý je ochoten proto obětovat více či méně.

Můj názor. 8)

PS: toho Itala bych nebral, bude dosti ztahaný. U nás najdeš Zodiaca Futuru s 30HP a výše za solidní cenu.
flashbiker
nováček na fóru
nováček na fóru

Příspěvekod flashbiker » úte srp 12, 2008 12:07 pm

Díky moc za vaše názory, myslím, že po přečtení příspěvku od tatyS začnu vybírat trochu víc zodpovědněji a ještě k tomu něco zkusím načíst ohledně legislativy.

Popravdě ale musim hodně poděkovat za příspěvek Sullaca, protože jak čtu, tak vidim, že je to podobny nadšenec jako já ;) . Nějaké peníze vydělám, motorky jsem jako koníček už opustil a po desítkách plaveb na jachtách klasicky půjčených v marinách v Chorvatsku bych si chtěl udělat radost a zainvestovat do člunu, ale většího a silnějšího, aby mě plně uspokojil ( na jachtu zatím nemám :D ). S taháním přívěsu nemám problém, s tou 80kou trochu jo :) ( dnešní nové vozíky stačí osadit tlumiči za příplatek a dá se s nima jet 100kou i u nás ). Člun bych nejspíš garážoval na chatě. Jinak díky za tip s e-bay, na Itala se vykašlu a zkusim se ještě po něčem porozhlídnout.

Doufal jsem, že se takovej gumák dá jednoduše někde v marině spustit do vody a zdarma a podle Sullaca to vypadá, že ano, pak už stačí asi akorát zaplatit nějaký polatek za pivázání v marině anebo bydlet v apartmánu se soukromým molem.
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » úte srp 12, 2008 11:14 pm

Motorky mě nepustili :oops: , s tím vlekem s tou schválenou rychlostí si to maluješ moc růžově a venku něco málo za spuštění lodi taky dáš i když ne všude. ;)

Joooo nadšenec to jsem! A velikej! :lol:

Ještě bych ale potřeboval najít na zahradě ložisko ropy :mad:
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pát srp 15, 2008 8:49 am

Jo, a taky si uvědom jednu skutečnost, která ovlivní Tvé finance na dlouhé roky dopředu.Totiž pokud Tě to chytne, za rok kupuješ větší /silnější/ rychlejší :) . Já jsem začal u malé třídové plachetničky a skončil u motoráku 13,5 m během pár let :) :) :)
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Sullaco » pát srp 15, 2008 1:27 pm

Macek0585 píše:Jo, a taky si uvědom jednu skutečnost, která ovlivní Tvé finance na dlouhé roky dopředu.Totiž pokud Tě to chytne, za rok kupuješ větší /silnější/ rychlejší :) . Já jsem začal u malé třídové plachetničky a skončil u motoráku 13,5 m během pár let :) :) :)

Mlč prosím tě :mad:

Furt jsem nenarazil na tu ropu :gun:

Zpět na