Astronavigace: peklo na Námořní akademii

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: vilma, windward, Pepa

AdsBot [Google]
Reputace: 0

Astronavigace: peklo na Námořní akademii

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv zář 18, 2008 5:54 pm

-- prolog:
Ani nevím co mě přimělo k tomu napsat tento článek. Snad už totální vyčerpání a nutnost se povznést, nad již v předmětu tohoto článku jmenovanou, astronavigaci.

-- putování za poznáním:
Již pár let se prodírám polským jazykem a předměty, které mi do cesty nastražily osnovy oboru navigace na námořní akademii. Když už si člověk myslí, že je z nejhoršího venku a prošel si už tím největším peklem v rámci zkoušek z předmětů jako je navigace ve druhém ročníku, bezpečnosti navigace, stability a pevnosti, námořní komunikace a nevím co ještě, tak se zde objeví astronavigace.

-- cvičení bez sextantu:
Výklady předmětu začínají suchou teorií o čase, úhlech, výškách, deklinacích, rektascencích, retardacích atd. Po přednáškách má člověk pocit, že jeho cesta na této škola právě skončila a bude do smrti natírat a umývat loď :) Teprve první cvičení z tohoto předmětu vytvoří studentovi nepatrný úsměv na tváři a popustí ten obrovský kámen kousek od srdce. Přestane se s teorií a začíná se počítat a listovat v námořním astronomickém ročníku a tabulkách HD 605. Takže, první ´cvika´ by se dali opravdu označit jako "maybe, the man is not lost". Podle předpisů STCW (Mezinárodní úmluva o normách výcviku, kvalifikace a strážní služby námořníků ) musí každý student umět všechny varianty určení (opravy) pozice na zemi od těch jednoduchých po ty složitější. Takže po tom co se proletí metody poledníkového (kulminace) a rovníkového (západ, východ) měření slunce, se proletí měsíc (upper limb, lower limb, merr. pass.), následně čtyři planety a na závěr hvězdy, kdy Polárka byla za domácí úkol. :) K tomu stačí dodat pár oprav a postraních výpočtů doby ranní observace, večerní observace a student má pocit jako na začátku. Celých 24 cvičení člověk čeká na sextant a pořád nic. To už jsem nevydržel a zeptal se na to profesora pana mgr. ing. kapitána velké námořní plavby Jacka Frydeckého jestli se dostaneme k sextantu, odpověď byla jasná: "to pan moge tam na statku sie s tym pierdolić" (slušně přeloženo - s tím se chlapče můžeš "censored" na lodi), tady na to není čas ani podmínky. Ok, takže jsme to zabalili (já a spolužáci), jelikož tento profesor patří k těm, kterého je možné se zeptat na cokoliv. Když je to nesmysl tak tě vyhodí z přednášky a když je to věcné tak krátce napůl odpoví. Ovšem pokud člověk chce navštívit poslední ročník akademie, tak je dobré sním moc nediskutovat a rozhodně mu neříkat věci typu "bylo by dobré" apod., to Vám pak při první zkoušce ukáže, že jste se nic moc nenaučili a na tuto zkoušku se dá jít jen 2x, a když to neprojde, tak pak znovu celý rok. Sextant nebyl, není a určitě nebude. Nevadí na lodi to prozkoumám.

-- Teorie, listování a počítání:

Teorie u zkoušky není . . . ufff. Na to by již výše zmiňovaný kapitán utáhl určitě i ředitele Her Majesty´ Nautical Almanac Office. :) Listování a počítání jsem zvládal, ale s problémy!! Učení z nebe bohužel nepadají. Takže vlastně již před 5 měsíci jsem šel vyzkoušet jak jsem se to naučil. Zkouška je od slova zkusit, tak jsem to zkusil a za 2 body. Což by bylo prima tady u nás, ale v Polsku je to "niedostateczny" (myslím, že nemusím překládat). Chyba nastala pravděpodobně v tom, že bylo těch hodin prosezených u knih moc a člověk měl prostě zásek a nedopočítal to co měl. Jelikož v mých výpočtech nebyla chyba, ale příklad jsem nedopočítal. Takže, momentálně se všechno uložilo tak jak mělo, momentálně provádím poslední doladění a musím konstatovat, že na výpočty a způsoby počítání polohy nebo vlastně její opravy, jsem expert. Dejte zadání, almanach, HD tabulky a za 30 min máte pozici. :gun: Tak jak je vyžadováno u zkoušky - 30 min, jedno zadání, máš, nemáš. Ale stejně mě mrzí ten sextant - v zadání je vždy daná hodnota změřená sextantem, indexová chyba a tím to hasne. Bylo by asi lepší si to změřit a chytit gryf. Budu muset začít sám na lodi. Teorie je mi dobře známá! Tedy doufám - v úterý 23.9. 15:30 to jdu podruhé a naposledy v tomto roce vyzkoušet.

-- Domácí pokusy:
Moc se mi tady líbí Vaše domáci pokusy. Asi se budu muset někdy přidat, ale momentálně jsem tak extrém vytížen, že nemám vůbec čas mít školní předměty jako hobby. Nevím odkud berete příklady na výpočty a nebo jdete pouze v kolejích praktického měření. přeci jen si myslím, že mnoho metod je dost o počítání a hledání v tabulkách (opravy). V čemž je potřeba mít dostatek praxe. No a samozřejmě přesné měření sextantem. Každopádně pokud bych mohl pomoci nějakým materiálem nebo něčím co třeba windward (připadá mi tu jako guru astronavigace) nemá, tak rád pomůžu. Mám solidní sbírku zadání i s fragmenty námořního astronomického ročníku a tabulky HD - hlavně pro identifikaci hvězd jsou volně ke stažení na netu, takže se dá cokoliv pěkně spočítat.
Asi není nad to vypočítat čas ranní observace, změřit 'libovolnou hvězdu' - identifikovat jí a následně spočítat opravu pro vypočítanou pozici a do mapy zakreslit pozici observovanou z hvězd(y).

Přeju všem mnoho úspěchů v astru a ať fungují umělé horizonty!!! :good:
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv zář 18, 2008 9:43 pm

Pěkně jsi to napsal :good:
Neboj, dotazy zase budou až s tím zase přes zimu začneme. Jen na nás musíš pomalu. My na to jdeme z druhé strany = hlavně praxe. Tzn. kompletně máme probrané a nacvičené stanovení pozice pouze z kulminace Slunce. Dáli bůh a windward, bude pokračování.
Příklady zadává jen náš astroguru windward, jak jsi ho nazval a věř, že je v tom opravdu kovaný. Nemyslím si, že by mu něco chybělo...
Ostaní jsou skutečné naměřené hodnoty.

Jinak na jednu stranu ti závidím, mít možnost získat všechny ty informace, na druhou stranu tě lituji.... ;) Zkouška není praxe a naopak. :hmm:
Ale pokud se ti líbí naše pokusy a věř že to opravdu funguje (do 10 mil se už bežně dostanu = neztratím se dokud bude Slunce vycházet), doporučil bych ti nějaký sextant si opatřit (zrovna dnes končila na eBay jedna pěkná aukce) a případně se zůčastnit nějakého dalšího kurzu (ne že by jsi potřeboval teorii), ale v podání windwarda je to taková pěkná pohodička, jedna báseň..

Každopádně děkuji za nabídku, vím kam se obrátit, když bude windward plout...

Zpět na