echolot podruhé

Palubní instalace, zařízení a výbava lodě pro plavbu.

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

echolot podruhé

Příspěvekod mysacek » pát říj 03, 2008 10:06 am

Ahoj osazenstvo,
prosím o radu. Přestal mi ukazovat hloubkoměr. Mám starý VDO, potřeboval bych ho vyměnit, bo kotvit na neznámým místě, když dorazím v noci... mám vždycky jemné šimrání okolo žaludku.
Už jsem měl v Athénách vyhlídnutý Raymarine ST40, ale jsou to řekové. Jednou mi prodavač řekl, že by mohla fungovat stará sonda s novým zobrazovacím displayem, ale že je to potřeba odzkoušet. Další den tam byl jiný, ten to popřel, ale našel sondu, která by šla za tu moji vyměnit. No a když jsem to šel za týden koupit, tak tam byl zase jiný a ten mi ukázal dvě sondy a jiný že prý k tomu nejdou.
Já mám takovou tu klasiku, v trupu zamontovaná šachta a do ní se montuje sonda těsněná "O" kroužky, která se dá vytáhnout i když je loď na vodě, to samé sonda na rychlost - dá se vyndat a očistit kdykoli, jenom pár kapek vody šplouchne dovnitř.
Ucpávka na sondu hloubkoměru má průměr nějakých 4,1 cm. Viz obrázek.

ObrázekObrázek

Takže dotaz zní takto, nevíte, existuje přeci jenom k této sérii přístrojů ST4O tento typ sondy, nebo ne? Pokud ne, jaký hloubkoměr má tento typ sondy. Nemůžu si dovolit teď vytahovat loď z vody a dělat do ní díry, takže potřebuji využít stávající šachtu pro sondu.
Díky moc za rady!
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » pát říj 03, 2008 1:26 pm

Taky mám dotaz. Existuje něco malého, ručního, přenosného ?
Vůbec nic o tom nevím.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát říj 03, 2008 2:56 pm

halladine už jsme se o možnostech např. ručního bavili zde http://jachting.info/modules.php?name=F ... opic&t=390
To jsi tu ale ještě nebyl zaregistrovaný, to tě omlouvá.
Pro všechny obecně:
čím bude fórum obsáhlejší (a je stále více), tím více je třeba používat tlačítko s lupou nahoře co je u něj napsáno "Hledat". Jinak tu budou pořád stejné / obdobné dotazy popřípadě dotaz kde to je a takových dotazů pak bude více než věcných příspěvků. A to by byla škoda, to pak něco dohledat je nad síly i kouzelníka 2. stupně.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » pát říj 03, 2008 4:41 pm

No , už jsem tu přes rok, takže neomlouvá :thmbdn:
david
moderátor
Reputace: 234

Re: echolot podruhé

Příspěvekod david » pát říj 03, 2008 8:01 pm

[quote="mysacek"]

jak sem koukal na ono echo, tak existuje ve verzi "skrz dno" a pouzdro sondy má vnější průměr 2" ( 5O mm), tak by mohlo mít díru 6/4" (4,l) jako tvoje VDO. oni tuhle verzi řekové nemají?? změříš a uvidíš.
http://www.raymarine.com/ProductDetail. ... RODUCT=407

"censored", celý se to nerozbalí - tak klikni na " manuals a products " a na posledním PDF je celý popis

bohužel to vypadá, že to je jeden kus, nevyndavací. ale píšou, že jiný typy jsou na extra objednávku. Navíc tahle jejich sonda končí 3 vodičovým štekrem, já normálně znám jen klasickej stíňák - jako anténí. Sonda o jiné frekvenci nejspíš nebude měřit vůbec, protože krystal nebude odpovídat frekvenci vysílače.

ty máš trup ze železa, že měříš přímo?
Naposledy upravil(a) david dne pát říj 03, 2008 9:15 pm, celkem upraveno 2 x.
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » pát říj 03, 2008 8:37 pm

Ahoj myšáčku,
podle toho,jak jsi napsal,tak máš ucpávku na sondu,tak ji využij,(těch kapek asi bude trochu víc jak pár)ale můžeš lépe sondu porovnat.Pokud budeš kupovat celý echolot,tak bude záležet jen na velikosti sondy,pokud by jsi chtěl měnit jen sondu,tak je nutné vědět kolik kHz vyzařuje krystal umístěný v sondě.Pokud by měl jinou hodnotu než původní,tak by to zkreslovalo naměřenou hloubku.Ať se ti daří,R. :good:
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » pát říj 03, 2008 8:50 pm

jako vždy jsem se blbě vyjádřil...
řekl bych, že dřív se jiné sondy než skrz dno do šachty jako mám já nedělaly, teď už ano. Chci sehnat hloubkoměr se sondou, která je dělaná ještě na tuto šachtu, abych to nemusel předělávat - nemní čas teď tahat loď z vody a peníze navíc taky umím utratit jinak.
Takže letos nějak provizorně a napřesrok, už půjde Kirké z vody, poohlídnu se po něčem, co se mi bude líbit. (i když ta ST40 se mi vážně líbí - hlavně ty velké číslice, alespoň člověk nemusí moc žmourat očima :-D) Takže teď hledám cokoli, co bude mít sondu, která se vejde do té mé šachty.

Ještě k té sondě. Šachta je sešroubovaná skrz dno a samotná sonda evidentně ve tvaru lehkého kužele se tam natlačí silou a zajistí osičklou. Těsní to "jenom" "O" kroužky. Zdá se mi, že ty nové sondy mají rozměr stejný, jako ty původní šachty, ale ruko do ohně bych za to nedal.
Naposledy upravil(a) mysacek dne pát říj 03, 2008 9:30 pm, celkem upraveno 1 x.
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » pát říj 03, 2008 9:08 pm

No,jak jsem psal,jestli máš ucpávku,tak sondu vyjmi a můžeš ve kvelbech porovnávat.Ale pozor,je otázkou zdali je špatná sonda nebo měřák.Ideální by bylo vyměnit oboje jak píšeš,ale pak musí být průměr nové sondy přes O kroužky stejný jak u staré.

Zpět na