Příspěvekod Denis » ned říj 12, 2008 11:59 am
Dobrá téma a rozpačité ticho dáva tušiť, že málokto to má má premyslené. V súvislosťami s popismi prežitých silných búrok ma napadá ako slabé sú tie naše jachtárske kurzy. My sa tu prieme či národný preukaz, alebo Chorvátsky a pritom u nás v kurze kde je predmet konštrukcia lodí na tému pokazené kormidlo ani slovko. Snažia sa vás tam naučiť čo je to laterál a podobné nezmysly, ale ako reagovať pri Pidzejom uvádzaných závadách ani slovko. Nič o konštrukcii kormidelných náhonoch, nič o odstraňovaní závad, nič o záchranných manévroch. Nič o jazde v búrke. Načo sú také kurzy? Človek by povedal že na h...., ale tie kurzy sú na jazdu v peknom počasí a s loďou na ktorej sa vám nič nepokazí.
Máte sa držať pri brehu, neplávať keď fúka a ak sa niečo pokašle tak mobilom zavolať do čártrovky aby si to prišli opraviť.
Rozprával mi známi ako boli na Kapverdoch plachtiť. Vystúpili z lietadla a pekne fúkalo. Takých 20 uzlov. Majitel čártrovky im povedal že dnes skoro nefúka a zajtra sa to zlepší. Potom fúkalo medzi 30 až 50, premenlivo a v kuse. Vyplávali na nejakú trasu a na druhý deň sa im pokazil motor. Boli to skúsený jachtári a na plachtách nebolo pre nich problém prísť do ďalšieho prístavu. Závadu považovali za dočasnú a tak nešetrili elektrinou. Ale potom sa im roztrhala gena a na hlavnú nedokázali plachtiť proti vetru. Batérie skoro vybité, hnalo ich na oceán a boli mimo dosahu vysielačky a mobilu. Podarilo sa im na schodky do vody priviazať prívesný motorček od bajbótu a s 5 l benzínu, hlavnu plachtou a božou pomocou sa im podarilo dostať do prístavu. Plavebný problém je tam v tom, že sa nedá pristáť kdekolvek na ostrove, ale len v chránených prístavoch. Žiadne romantické plážičky ktoré sú vidno na leteckých snímkoch. Ak by ich odfúklo na oceán tak s tou zásobou vody čo mali a s jedlom na týždeň by to bola zaujímavá preplavba Atlantiku. Po šťastnom pristáti zavolali do čártrovky čo sa stalo a odpoveďou bolo: chlapci pomôžte si sami, tu nie ste v Chorvátsku. Až keď sa mu začali vyhrážať súdnou žalobou pre všeobecné ohrozenie sadol do lode a doviezol novú plachtu a mechanika.
Ešte dodám že to neboli 20 r chlapci s čerstvým preukazom , ale starý skúsený čártrový jachtári ktorý sa plavia nielen v Chorvátsku.
Za seba poviem že na tie otázky neviem spolahlivo odpovedať. Pri menšej lodi, 30-35 stop sa dá vyrobiť kormidlo zo spinakrového pňa, ale či sa tým dá ovládať aj 40 a viac stopová neviem. V každom prípade by som sa pokúsil kormidlo opraviť. Ak by sa nedalo opraviť tak by som to skúsil plachtami a snažil by som sa využiť náveternosť a záveternosť lode, teda zvečšoval, alebo zmenšoval by som genu a hlavnú. Samozrejme ak by kormidlo nefungovalo na autopilot. Najdôležitejšie je podla mňa dostať sa do blízkosti signálu na mobil, alebo VHF.
Riešenie je tiež dať na vodu bajbot s motorom a loď ťahať.
Pri ťahaní lanom zrejme budeš vychádzať s toho čo tam máš. Bývajú tam 2x úvezové cca 8m a 1-2 springové cca 30m večšinou dimenzované na tú loď. Ja by som dal jedno /dve/ úvezové stredom okolo špice a konce by som naviazal o všetko o čo sa dá. Myslím že hlavný problém je aby to nevytrhlo rohatku . A až o to lano by som naviazal springové, a dĺžku by som dal podla vĺn, ale vypustil by som to lano celé a keby boli vlny tak by som dal možno aj obidve laná, nadviazané na dvojnásobnú dĺžku.
Kamarád tieto veci teoreticky riešil a výsledok je že neobjednáva starú loď a ani úplne novú, najlepšie 2-3 ročné a berie len 33 stopové, Elán, alebo Baváriu.