tummler

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

tummler

Příspěvekod marks » stř lis 19, 2008 6:12 pm

Dejžto PánBůh dobrý večer, ve spolek :)
Jak jsem již uváděl v jiných rubrikách, snažil jsem se poskládat ze dvou zanedbaných motorů tummler jeden funkční, s tím, že druhý pak odešlu na kompletní repas. Po dvou měsících skládání a zkoušení, jsem zprovoznil jeden, tak že chladil, sice jen v nízkých otáčkách ale na postrkávání postačil, no prostě ze dvou špatných věcí se dobrá skládá špatně, obzvláště když s tím nemáte zkušenosti. Při posledním dolaďování jsem přehazoval lépe vypadající zapalování a přestal chytat, k dalšímu dolaďování jsem se nedostal, neb mi ho stihly ukrást.
Díky tomu jsem dojel k panu Brezíkovi, který pro mě měl v záloze nachystaný jeden opravený a variantu dvou tumlerů jsem tím zavrhl. Druhý polorozebraný jsem mu tam nechal a už ho nechci ani vidět, co na něm šlo jsem přeházel na ten ukradený a tak by mi byl k ničemu. Běžný repasovaný motor, či repas vyjde u pana Brezíka kolem 5.500,-Kč dle stavu poškození, 3.500,- Kč základní sazba + více náklady. Měl tam v sešitě i opravu za tři je to prostě dle stavu, panu Brezíkovi je přes sedmdesát let a dělá to určitě dost i pro zábavu, což neznamená, že za darmo.
Já jsem měl možnost koupit jeden speciální, cena sedm tisíc i s vrtulí, jedná se o 2,5 hp s dvěma benzínovými plováky, tj s o dost rozdílným karburátorem, než je standart. Karburátor má sitič a dva plováky umožňují plout i ve velkých vlnách (na moři). U přebírání motoru jsem, jinak to ani u pana Brezíka nejde, prošel zaškolením a dostal vytištěný zkrácený připomínkový manuál a tak to dám do placu.

Technické údaje:
motor dvoutak OTTO - motor s vratným vyplachováním
váha motoru: okolo 11kg dle typu
Svíčka: Brisk N 19 nebo N 19 C pro dvoudobé motory, C=měděné konntakty pálení
palivo: AB speciál, ředěno olejem 1:50, SAE 40 API - TB, nebo ekologickým olejem dle návodu na nádobě, speciál možno
nahradit naturalem 95, olej nejlépe LS LOW SMOKE OIL Husgwarna, s tímto olejem nezůstane na přiloženém prstu ke
spalinám z výfuku žádná stopa
náplň oleje: v převodovce 65 cm[sup]3[/sup]
ve skříni ložiska 40 cm[sup]3[/sup], dříve se používalo gufero jednobřité, dnes už standartně dvoubřité a začíná dávat
tříbřité
elektronická výzbroj: 6V/20W střídavý proud
přerušovač: 0,4mm
předstih zážehu: 3.5mm před horní úvratí
jízdní rychlost: max 20 km/h podle tvaru lode a zatížení, nejlépe na 3/4 páky plynu, fin s ním dvacet jede, pirát zatím nevím
nádrž paliva: 2,75 litru
spotřeba: 0,5-1,3 l/h dle výkonu motoru, počítám li správně akční rádius kolem 100km
nastavení jehly karburátoru: 4-tý vroubek ze shora dle typu a opotřebení karburátoru, při dolaďování možno posunout
startovací zařízení: lanové se samočinným navíjením. U starších typů bez navíjení, u některých typů možno vyměnit.
chlazení: vodou, membránovým čerpadlem. Trysky jsou hodně náchylné, motor je při delší době bez provozu (cca týden) dobré
skladovat bez vody, nejlepší je profouknout chladící systém v opačném směru kompresorem (vyfouká se voda i
usazeniny a profouknou se trysky), před opětovným použitím se má chladič nejdříve naplnit vodou pod mírným
tlakem dostal jsem k tomu i velkou injekční stříkačku (profouknou se sedlé trysky, motor neběží bez vody)

vyrovnání motoru na lodi:
Podélná osa lodě a nástrčný hřídel motoru mají být v jedné přímce, motro by měl být uložen šikmo a to u svíčky cca 3cm výše aby docházelo ke správnému vyplachování.
Páka se zasune do spodního pouzdra, uvolní se svírací šrouby a motor ve vykývne směrem dolů, až se střed vrtule nalézá asi 160 mm pod hladinou, svírací šrouby se utáhnou.
nástrčný hřídel s vrtulí: běžně se použí vrtule se stoupáním 133mm, pto těžké lodě se stoupáním 100mm. Vrtuli s vyšším
stoupáním lze použít i na lehčí, zvýšší se rychlost, neúměrně více však spotřeba
zastavení motoru: uzavřít kohout na přívodu paliva, stisknout zkratovací knoflík a držet až se motor zastaví. Zdvihnout motor
(hřídel) do horní polohy, přistávat setrvačností. Některé typy držáků, spíše ty starší mají polohy motoru tři, ve
střední vrtule jen tak čeří vodu a dá se pomalu dojíždět ke kraji. Hrozí však ohnutí hřídele, pro začátek je lepší
zastavovat i startovat motor ve vodě, následně se učit hřídel volně do vody vpouštět i vyndavat. Startuje se vždy s
přidaným plynem, před startem je dobré párkrát motor pomalu protočit.
upozornění: před startováním s ponořenou hřídelí natočit loď do volného směru
uložení na zimu: - vyprázdní se nádrž a karburátor
- vyfouká se voda z čerpadla a chladícího systému
- vyšroubuje se svíčka a otvor se naplní asi 5 cm[sup]3[/sup] motorového oleje
- motor se přikryje a ulořží v suché místnosti

Některé věci jsem dopisoval co si pamatuji z rozhovoru, tak jsem to snad nezmastil. S panem Brezíkem jsme si nakonec pěkně popovídali (po telefonu se mi zdál trošku nepřístupný) a dozvěděl jsem se spoustu věcí. Někteří ho můžou znát i osobně, jezdí ještě dnes závody na finech a dřív je snad i vyráběl. Nechci tímto dělat zbytečnou reklamu, myslím že jí nepotřebuje, osobně jsem rád že jsem tyto informace zjískal a tím přepsáním sem je budu moci najít pokud papírové podklady ztratím. Snad to i někomu pomůže, skládal jsem motory naslepo, stálo to spoustu času, jeden motor jsem kupoval s lodí měl být zaručeně v pořádku, pro druhý jsem jel do Budějovic byl za dvojku, tam fungoval, doma už měl problémy. Resumé tedy pro mě źní, že jsem měl ten jeden poslat na repas hned ušetřil bych peníze, čas i cestu a s lodí tak jako tak radši pádluju než zbytečně honit jakýkoli motor. mára

Brezík Michal
Rokycany
tel: 723 144 515
Naposledy upravil(a) marks dne čtv lis 20, 2008 8:06 am, celkem upraveno 3 x.
samoliter
účet uživatele zrušen
Reputace: 0

Příspěvekod samoliter » stř lis 19, 2008 6:26 pm

Pozdrav PánBůh, marksi. Co tak napsat, kde se pan Brezík nachází a jestli opravuje i něco jiného, než je Tummler. Dát sem na něj spojení. Mám přívěšák Orlík 2,5 k. Akorát má rozhašený zapalování. Snad by mi to opravil. samoliter.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » stř lis 19, 2008 7:19 pm

Až na věky samolitře ;) . Psal jsem to na etapy bo jsem se bál aby se mi to neztratilo. Kontakt tam máš, on už tu na webu je stejně jako pár debat o tummlerech v jiných vláknech, ale ať tam zůstanou myslím, že ekologické včelky za chvíli zaplní i toto téma, jsem přípraven. :gun: :crazy:
S tvým motorem si zavolej, mluvil i o jiných motorech, ale to už musíš sám.
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod Corwin » pon črc 15, 2013 3:36 pm

Zdravím.
Netušíte někdo, jakou stabilní rychlostí může jet kánoe s motorem tummler 2,5hp?
Podrobné zadání: otevřená kánoe podobná typu orlice ca 5m délky/35kg se zátěží ca 140kg =dvě osoby...
K rychlosti jsem našel jen info v prvním příspěvku tohoto vlákna:
"jízdní rychlost: max 20 km/h podle tvaru lode a zatížení, nejlépe na 3/4 páky plynu, fin s ním dvacet jede, pirát zatím nevím"
Finn s délkou 4,5m by při 20-ti měl už jet ve skluzu, ne? Vychází mi max. výtlačná rychlost ca 13/hod....
Dík
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 36
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon črc 15, 2013 5:21 pm

S kanojí 15-20 pojedeš :)
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » pon črc 15, 2013 6:49 pm

Tak to jo.
Teď už jen sehnat a zprovoznit toho tummlera... :D
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon črc 15, 2013 7:11 pm

Mám :roll: A navíc !
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » pon črc 15, 2013 7:31 pm

A byl by k prodeji? A zač?
Kdyžtak SZ.
Už mám od tebe tu Optimistí plachtu, Cadetí kosatku - tak bych to dokompletoval....
Pracuju teď už konečně na opravě kéni... Dám sem info/foto...
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » pon črc 22, 2013 10:08 am

Našel jsem video:

https://www.youtube.com/watch?v=iviWhOnWBtU

Kde jedou dva borcí na keně s Tummlerem - a měří GPS. Jede jim to tak 11km/h.... (což mi přijde málo).
Tak jsem hodně zvědavý, jak to pojedě mě :D
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon črc 22, 2013 11:00 am

Kdy se zastavíš? :)
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » pon črc 22, 2013 11:51 am

Asi až příští týden, jestli neva.
Zase jsem v Brandýse a makám na kánoi. Dělám to venku, tak musím využít toho, že neprší.
Víkend jsem obětoval na oltář rodinného štěstí a tak práce stála....
Navíc mám nůž do krku - musím to odvézt do konce července (aby nehyzdila zahradu) - ať už to bude hotové nebo ne.... takže chci, aby hotová byla :-)
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » pon črc 22, 2013 2:26 pm

Vůbec to netlačí, jen dej vědět trochu dopředu, abych ho vyndal z depozitáře ;) A kouknol se po tom závěsu :?
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » čtv srp 15, 2013 11:22 am

Tak motor je už doma (díky Maxiku).

Dotaz na všechny 2T uživatele: Jaký olej lejete do svých miláčků?
Chci aby to nejen fungovalo, ale aby po mne nezůstávalo moc bordelu (= nějaký eko olej biologicky odbouratelný).
byl mi doporučený olej stihl - tomu by odpovídal:

http://www.stihl.cz/vysoce-vykonny-moto ... ultra.aspx
(bohužel dost drahý, klasický oler stihl HP (který je za polovic) nemá o odbouratelnosti ani slovo). Další je, že má být určený pro vysokootáčkové vzduchem chlazené motory.... Bude fungovat OK?
Nebo nějaký "lodní" 2T olej? Máte s nějakým zkušenosti?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » čtv srp 15, 2013 12:34 pm

Jak jsem říkal používám olej od Stihlu 12 let ve VŠECH dvoutaktech co mám. Vzduchem, i vodou chlatených, uvědom si že všechny výrobky Stihl, jsou určeny do přírody, a tento olej je pro ně předepsán, co se týká otáček, tak křoviňák má určitě víc ;) ale sekačka na trávu nee :) Na vysoké obrátky musí být hodně kvalitní olej, který jistě splňuje požadavky i pro nízkoobrátkové motory, naopak je to horší :?
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » stř bře 26, 2014 3:12 pm

chci se zeptat může se tummler nastartovat bez vody?
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř bře 26, 2014 8:47 pm

Tummler má membránové čerpadlo chlazení, takže by se nic poškodit nemělo.....
david
moderátor
Reputace: 234

Příspěvekod david » stř bře 26, 2014 10:38 pm

maxik1958 píše:Tummler má membránové čerpadlo chlazení, takže by se nic poškodit nemělo.....

......když poběží jen chvilku. proč nestrčíš hadici do kýble?

hlavně bez hřídele!
maxik1958
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod maxik1958 » stř bře 26, 2014 11:15 pm

:P kbelík je elegantní řešení, a s hřídelí je to větší sranda :lol:
geus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 40

Příspěvekod geus » čtv bře 27, 2014 10:41 am

Díky já jsem měl sebou vodu v kanystru,ale kupující tvrdil že voda být nemusí tak jsem si to chtěl ověřit pro příště.
Corwin
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Corwin » čtv bře 27, 2014 12:27 pm

Tak hlavně aby potom to chlazení šlo....
Vytáhl jsem tummlera na podzim a po ca 10-ti min. jízdy přestala jít z výfuku voda a začalo to kouřit (jít pára(?)) z výfuku až motor zdechl docela....
Zatím jsem po revizi čerpadla - ok - a teď půjdu na revizi těsnění. Chci teď na jaře zase vyjet!

Zpět na