plavba ve vleku

Různá témata kolem ovládání lodě a bezpečnosti plavby

Moderátoři: MARIS, vilma, Pepa

david
moderátor
Reputace: 234

plavba ve vleku

Příspěvekod david » pát pro 19, 2008 10:04 am

dal jsem to sem, aby moderátoři nemuseli moderovat:

50m lana by stačilo, obecně čím dál, tím líp, ale nedá se to přehánět, protože když se šífy míjí v oblouku, mohl by tě ten poproudní sestřelit. Výrazně lepší je lano plavací. Když ti ho zahodí, není taková šance, že ti zajede pod lod´ a někde se namotá. Taky je lehčí a líp se tahá z vody. No a zase se s ním hůř háže do dálky. Ne vždycky se povede chytit šíf na kotvě – pokud nejsi dopředu domluvenej.

Nevím co máš za lod´, pokud jen s přívěsem, bez kormidla, je potřeba přívěs zaaretovat aby se nevyklápěl a fungoval jako plovoucí kotva a držel tě ve směru. U krátký lodě, zvlášť bez kormidla, je nebezpečný ve vleku zatížit příd´. Ta se zařízne do vody a lod´vyjede do boku, což je velká šance na převrácení a už se to taky stalo. Vlečená malá lod musí mít největší odpor vzadu, aby jela rovně a nekličkovala. Dej pozor na vázací prvek na přídi, musí být dost bytelný ( včetně paluby ) a co nejvíc vepředu. Případně vázat lod´na „ ohlávku“. Rychlost kolem 10km/h se zdá malá když jedeš na vlastní pohon, ve vleku to je docela jinak.

Kldyž se rozjedou, je potřeba délku lana upravit tak, abys nebyl přídí na vlně, to je děsný odpor. Ideální je mezi dvěma vlnami nebo lehce zádí ve vlně. Ne moc, to bys surfoval. S tím je potřeba počítat a nechat si dost lana na palubě. Nebo tě popustí posádka z vlečné lodě. Vždy se vázat tak, aby to šlo odvázat i v tahu, nevíš co se může přihodit.

Dobrá rada – připravenej motor a ostrej nůž u ruky.

Pokud je možnost výběru, nejlepší je táhnout se za sestavou co končí vlečným člunem – za ním je klid, stačí i kratší lano. Je to sice poněkud pomalejší ale v pohodě. Za tlačným remorkérem jsi mezi dvěna vrtulovými výhozy, tak že buď úplně za jeho reling a nebo co nejdál. MN „ rychloloď“ - nejdřív bych se zeptal, jak pomažou. Jestli hodlají spěchat, za předpokladu, že bude dost vody aby to vůběc šlo, dokážou mazat 14 – 18km/m a do toho bych nešel.

S bržděním při protiproudní plavbě si nedělej starosti, oni dojíždí setrvačností a tu mají výrazně větší než ty. Pořád budeš na konci napnutýho lana. Po proudu je lepší se nechat včas zahodit, sbalit lano a až zakotví, tak se chytit na bok.
Pokud jedeš s kýlovou plachetnicí a máš větší ponor než oni, dávej pozor při vyjíždění oblouků, už se stalo že táhli dva oplachťáky po boku tak, že lodě měly o dno řeky podrápaný bok. Lana vydržela. Pro znalce – byl to myslím Abramčuk s Musilem a jejich první loď + ješte jeden - Rozára a první Štír?

Každopádně je nutno počítat s tím, že jedou od nevidím do nevidím a pokud spěchají, jedou i v noci – 24 hod. To je dost náročné, protože oni jsou zvyklí a taky se můžou střídat. Mají kuchyň, WC, koupelnu a ty zatím vlaješ na konci špagátu a pivo ti dojde už v poledne. :hmm:
Z Magdeburku do Děčína to dělají max za 3 dny, tj. kolem 120 km za den, ale zase záleží na vodním stavu.
Naposledy upravil(a) david dne pát pro 19, 2008 1:16 pm, celkem upraveno 1 x.
hastrmank
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod hastrmank » pát pro 19, 2008 12:56 pm

Ahoj, použil bych uvázání ve tvaru Y, kdy jde jedno lano z vlečné lodě a potom se rozdvojí. Lépe se vyjíždějí oblouky, říkali jsme tomu scheere - nůžky. Hastrman.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát pro 19, 2008 1:16 pm

hastrmank píše:Ahoj, použil bych uvázání ve tvaru Y, kdy jde jedno lano z vlečné lodě a potom se rozdvojí. Lépe se vyjíždějí oblouky, říkali jsme tomu scheere - nůžky. Hastrman.

nechtěl jsi napsat z " vlečené"?, jinak mi to totiž nejde do palice. kam si ta dvě lana v svý lodi uvážeš??
hastrmank
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod hastrmank » pát pro 19, 2008 1:25 pm

Lana na vlečené lodi se uváží na každou stranu kde jsou rohatky-knaky.pacholata.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát pro 19, 2008 1:45 pm

hastrmank píše:Lana na vlečené lodi se uváží na každou stranu kde jsou rohatky-knaky.pacholata.

no to muí být hodně přesně a nedej bože, aby jedno prasklo nebo ulít vazák. to nevidím jako bezpečný úvaz. navíc většina menších lodí má na přídi vazák nebo samsona jen jednoho. to už je lepší obráceně, V-éčko z vlečné lodi - drží tě to aspoň víc v ose plavby.
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát pro 19, 2008 2:22 pm

K Davidovi už téměř není co dodat, zjevně takhle plul :-)
Mám relativně čerstvou zkušenost, takže několik postřehů:

na člunu, který řídí jenom přívěsným motorem, bych improvizoval kormidlo alespoň z pádla uvázaného za zádí, protože vlny od protijedoucí lodě v pohodě dotlačí lehký člun ke břehu;

vcelku funguje systém, v němž se před plavbou domluvím se kterýmkoliv kapitánem šífortu, že mne bude po telefonu jistit. I když zrovna není v dosahu osobně, tak ví, kdo kde pluje a může s ostatními posádkami domluvit, kde mne přivěsí. Platidlo je obvyklé :-)

vlál jsem na osmdesáti metrech lana za TR a bylo to tak akorát. Koec lana na tažné lodi se překvapivě mocně tře o loď, jak za ní kličkuju, a je potřeba s tím počítat, sám jsem musel udělat na laně oplet, aby vydrželo;

na zrušení napnutého lana se mi osvědčila sekera víc než nůž.
halladin
vytrvalý návštěvník
Reputace: 2

Příspěvekod halladin » pát pro 19, 2008 4:14 pm

Felixi, to TR znamená tlačný remorkér nebo tažný ? Jakou rychlostí plul, a jak velkou loď jsi měl zavěšenu za remorkérem ?

A z jakého důvodu jsi "rušil " to lano ?
A ještě něco - odkud je tenhle ten topik odseknutej ?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát pro 19, 2008 4:42 pm

Ano, TR je tlačný remorkér, plul proti vodě s jeden a půl vanou, rychlost jsem neměřil, ale z Magdeburku jsme byli v Děčíně čtvrtý den později odpoledne. Plavil jsem nahoru 20er jollenkreuzer, takže cca 8 m lodě.

Tažné lano jsem rušil dvakrát a právě proto, že poprvé to nožem šlo příliš pomalu, vozím sekeru - no, spíš sekerku :-) Poprvé se mi v Pirátu vlečeném za motorákem kousnul výtah od kačeny a Pirát se mi rozlítal do čím dál širších zatáček, protože vlny od motoru mi rozhazovaly špičku tak, že jsem kormidlem směr neudržel. Zároveň proti plul velký šíf a kormidelník z tažné lodě se věnoval cestě a neohlédl se. Buď bych to vyklopil nebo v oblouku naplul pod šíf, takže jsem to říznul.
Napodruhé to bylo právě v onom vleku po Labi, poproudní tanker tlačil vlnu, po které mi sklouznula záď a tažná loď v tu chvíli buď trochu ubrala nebo zakopla o vlnu, v každém případě na chvíli zpomalila. Výsledkem byl JK přetočený víc než kolmo na tažné lano, tedy záď jsem měl blíž k tažné lodi než příď, když se lano zase napnulo. Přídí jsem mířil na břeh a ke břehu chybělo tak málo, že bych se musel otočit prakticky na místě. To jsem si pod tahem lana ze špičky nedovolil, držel jsem loď jenom v takovém oblouku, abych ještě nenabíral do kokpitu a kolega, naštěstí velmi duchapřítomný, seknul lano. I tak jsme káčou a kormidlem pěkně zachrastili v šutrech. Hnusnější situaci jsem na lodi už nezažil :-)
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát pro 19, 2008 5:03 pm

Díky Felixi,
Ještě se zeptám - takže ve vleku raději se zataženou kačenou ? Pochopil jsem správně ?
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pát pro 19, 2008 5:36 pm

Právě naopak :-) Kačena se vytahuje jen plavbě na plachty po větru, aby se zmenšila obtékaná plocha a loď plula rychleji (a pokud je to na hraně spinoutu, je lepší nevytahovat, i když brzdí). Ve vleku tohle "brždění" nehraje žádnou roli, na remorkéru by na rychlosti a na spotřebě nepoznali ani že tě táhnou stěžněm dolů :-) S káčou je loď násobně ovladatelnější, což sice po skoro celou plavbu ve vleku nepotřebuješ, ale může nastat ten jediný okamžik, kdy se to zatraceně hodí :-)
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » pát pro 19, 2008 5:41 pm

No, já pochopil, že se ta káča kousla, když jste ji chtěli vytáhnout :-).
Dobře , že jsem se zeptal :-)

Díky, JK
Naposledy upravil(a) halladin dne pát pro 19, 2008 6:19 pm, celkem upraveno 1 x.
JK
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod JK » pát pro 19, 2008 5:48 pm

2Halladin: A ještě něco - odkud je tenhle ten topik odseknutej ?

Bydlení na lodi.
david
moderátor

Příspěvekod david » pát pro 19, 2008 11:11 pm

Felix píše:Právě naopak :-) Kačena se vytahuje jen plavbě na plachty po větru, aby se zmenšila obtékaná plocha a loď plula rychleji (a pokud je to na hraně spinoutu, je lepší nevytahovat, i když brzdí). Ve vleku tohle "brždění" nehraje žádnou roli, na remorkéru by na rychlosti a na spotřebě nepoznali ani že tě táhnou stěžněm dolů :-) S káčou je loď násobně ovladatelnější, což sice po skoro celou plavbu ve vleku nepotřebuješ, ale může nastat ten jediný okamžik, kdy se to zatraceně hodí :-)

S tou káčou a kýlem vůbec u plachetnice to je dvousečný. samozřejmě lépe manévruje se spuštěnou. Ale, když se stane to, co se ti přihodilo, bez káči je šance že si lano prostě stáhne příd´bokem, zatímco se spuštěnou je odpor takový, že něco uletí nebo jdeš na bok. Já bych jel s vytaženou.
Ta sekerka je jistě rychlejší, jen zůstane památka v palubě. Mimochodem, taky jsem párkrát řezal, ne ve vleku, a napnutý l5 mm lano nožem ulítlo jako nic.
K těm hnusnejm pocitům: kormidloval jsem kamarádovu Coronu po Hořínským kanále a dojel emku. Před komorou už nemělo cenu předjíždět a tak když jsme se proplavili, vyrazil jsem co to dá, ubych ji předjel ještě na rejdě pod komorou. jenže kapča emky taky vosolil a když jem byl už v jeho půlce, začal být rychlejší. Ve finále jsem se dostal na poslední vlnu u zádě a s tou Corono začal svižně serfovat. Blbý bylo, že už jsme byli na začátku zúžení kanálu a já serfoval směrem na břeh. Dal jsem volnoběh, pak i zpátečku, kormidlo jako by nebylo, a nakonec jsem nějakých 5m před břehem z tý vlny spadl dozadu. fujtajksl. Navíc to bylo brzo po tom, co takhle na Rýnu serfovali s motorákem rovnou do buny a byli dva mrtví.

Jinak já se netahám, zato každou chvíli vláčím někoho za sebou a tak v tom mám praxi. Labe mezi Lauenburgem a Kolínem docela znám. Prvně v 73 - Parey a na jezera, pak každej rok, až teď jsem párkrát vynechal nemaje možnost si vzít dost dlouhou dovolenou. Nejlepší trasa byla Praha - Heiligenhafen, Lubeckým kanálem. Paráda.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob pro 20, 2008 8:34 am

Hm, a co teď ?
Dva očividně zkušení plavci říkaj něco opačného.
A teď si zelenáči vyber :?
david
moderátor

Příspěvekod david » sob pro 20, 2008 9:34 am

halladin píše:Hm, a co teď ?
Dva očividně zkušení plavci říkaj něco opačného.
A teď si zelenáči vyber :?

Asi tak, z kýlové kýl nesundáš a taky se vlekají. Jen je vyzkoušené, že s kýlem vystoupáš na laně klidě téměr na úroveň vlečné lodi. Z to ho plyne, že má obrovské boční vedení. To je dobré když se chceš něčemu vyhnout, nebo vyjet oblouk. Předpokládá to ale neustálou kontrolu kormidla, protože když lod´ vyrazí do boku, sama se nesrovná. Zatímco bez kýlu, nebo klasicky motorák, pokud je těžší na zádi se udrží ve směru sám, oblouky trochu řízne, a když se nic neděje ( míjení, mosty ) chce jen občasnou kontrolu. Teda určite ne jít spát.
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » sob pro 20, 2008 10:11 am

No, vychází mi z toho, že tu káču kdykoliv spustím dost rychle. S vytahováním to bude horší....
david
moderátor

Příspěvekod david » sob pro 20, 2008 11:48 pm

halladin píše:No, vychází mi z toho, že tu káču kdykoliv spustím dost rychle. S vytahováním to bude horší....

asi takhle: ondyno, asi dva roky zpět, upavala při takový malý podovničce odněkud Beluga. Chytla se za stěžeň o železniční most a někdo zavolal PČR, ti volali měšťáky - poříčáky a ti volali mě esli bych ji někam neodtáh. Ve l2 v noci. Byl sem línej startovat velkou, vzal jsem bajbót, 9,9 koně a jel jsem. Přivázal jen kornidlo na tý Beluze, dovnitř jsem nechtěl,, odvázal kopec uzlů co policajti udělali, zapřáh ji za příď a jel sem. No ještě štěstí, že byla povodeň a parníky nejezdily. Beluga byla nezvládnutelná. Jednou mě předjížděla z prava, pak zleva, vypadalo to, že končím opět na mostě. Nakonec jsem do ní vlez a vyndal káču a bylo po problému. Pak už jsem dokázal stáhnout příď kam jsem potřeboval, komidlo, nekormidlo. Z toho plyne poučení, že se spuštěnou káčou, případně pevným kýlem musíš kontrolovat kormidlo, a to furt. Opak byl se zmiňovanou Coronou, když nás vzali do vleku z Niegrippu a ukazovali co jim to jede. Corona ještě nedostavěná, bez kýlu a takeláže, jen se Zetorem. Rozjeli to s náma na 18km/h. Kormidelní pína jen vibrovala, pohnout s ní nešlo a mazali jsme ve stopě za vlečnou lodí, žádný kličkování.

Nejlepší je si udělat malej trénínk za nějakým sporťákem- motorákem. Hned uvidíš vocogo a není to nebezpečný, při chybě zastaví hned a ne jako šíf po 5OO metrech - teda pokud se vůbec všimne

ps: ta Beluga byla ze ČYKu - Balů nebo nějak tak
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » ned pro 21, 2008 12:33 am

ja bych si dovolil potvrdit davidova slova - kacu vzdycky ven, kdyz se nechavate tahat a cim rychleji jste tahnuti, tim je to dulezitejsi.
nas to ucili jeste co by cadetaky ;-)
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » ned pro 21, 2008 8:36 am

Sláva a dík :D
Tohle je už i zelenáči jasné. Sice nemám žádné vlečení v plánu, ale nikdy človšk neví.
Vlastně... jedenkrát mě na Dunaji táhli, když jsem při vplouvání do komory urazil čep na vrtuli.
Ale to jsem byl uvázán na boku, a káča byla spuštěná jen kousínek.
Motorák neměl problém. Dokonce i když lovil ztraceného fendra.
david
moderátor

Příspěvekod david » ned pro 21, 2008 10:20 am

halladin píše:Sláva a dík :D
jedenkrát mě na Dunaji táhli, když jsem při vplouvání do komory urazil čep na vrtuli.
Ale to jsem byl uvázán na boku, a káča byla spuštěná jen kousínek.
Motorák neměl problém. Dokonce i když lovil ztraceného fendra.

jen bych ještě dodal, že na boku velký plavby s kýlem nebo káčou ani náhodou a že když tě potáhnou rychlejc, může ze švertkastle pěkně stříkat voda - to ti asi potvrdí jerryx s ježdění na Cadetu
halladin
vytrvalý návštěvník

Příspěvekod halladin » ned pro 21, 2008 10:46 am

No, voda mi trochu stříkala i když jel kolem motorák, a nadělal vlny. Většinou jsem otáčel, abych měl příď kolmo.
Takže kilometry navíc :)
Jo, a ten motorák co nás tahal
http://img2.rajce.idnes.cz/d2/0/990/990 ... G_0321.JPG
david
moderátor

Příspěvekod david » ned pro 21, 2008 11:11 pm

odpovídal jsem hatrmanovk na mejl a myslím, že by to měli znát i ostatní:
Taky Ahoj,
v pohodě, každý má svůj systém a způsob a už jsem dávno odvyk někomu něco radit, jak má dělat. Dám námět a vyberte si. Mě ten tvůj způsob jen připadá trochu víc riskantní, asi proto, že jsem se díky přesně tomu udělal po železničním mostem v Praze. Jedno lano prasklo, loď vyjela do boku a vzápětí se převrátila. Tenkrát o nic nešlo, malá loď, v ní jen vysvědčení z 9. třídy. Jen mám od té doby respekt z vlečení, zvlášt´když tě stále nemá někdo pod dohledem, a to většinou nemá. Pokud já někoho vleču,každou chvíli, koukám víc dozadu než dopředu, případně někoho pověřím trvalým sledováním vlečeného.

Veselý svátky, dobrej další rok, David
Felix
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Felix » pon pro 22, 2008 12:16 am

Naprosto souhlasím, že se spuštěnou káčou nebo s pevným kýlem musím nepřetržitě kontrolovat kormidlo.

Zpět na