Stazen
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
-
- nováček na fóru
- Reputace: 0
Stazen
Dobry den.
Mozem vas poprosit o informaciu kde sa da zohnat stazen na kajutovu plachetnicu, rozmeroch profil 70 mm x 84 mm dlzka stazna je 6.90 metra.Mohol by byt aj starsi alebo Vas poprosim adresu na vyrobcu profilov pre stazne . Mame starsiu plachetnicu a po dlksej oprave sme ju davali za pomoci vytahu na vodu no tazne lano sa nam roztrhlo a zohli sme stazen a odthli sme aj patku , a pri narovnavani stazna sa nam zlomil a uz ho neopravime a tak zhaname nahradu.Vopred dakujem za pomoc s pozdravom yachtari na suchu
Nosko Dusan a Juraj
Adresa> dusan@nosko.net
dusan.nosko@kios.sk.
Mozem vas poprosit o informaciu kde sa da zohnat stazen na kajutovu plachetnicu, rozmeroch profil 70 mm x 84 mm dlzka stazna je 6.90 metra.Mohol by byt aj starsi alebo Vas poprosim adresu na vyrobcu profilov pre stazne . Mame starsiu plachetnicu a po dlksej oprave sme ju davali za pomoci vytahu na vodu no tazne lano sa nam roztrhlo a zohli sme stazen a odthli sme aj patku , a pri narovnavani stazna sa nam zlomil a uz ho neopravime a tak zhaname nahradu.Vopred dakujem za pomoc s pozdravom yachtari na suchu
Nosko Dusan a Juraj
Adresa> dusan@nosko.net
dusan.nosko@kios.sk.
-
-
- nováček na fóru
Re: Stazen
Zatial dakujem za pomoc,budem hladat dalej hadam s uspechom s pozdravom.Dusan
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Du?ane.Mám tady před sebou podobnejch stě?ňů Asi 15,ze starejch laminátovek.Ale jsu ve Francii.Takovéhle věci je nejlep?í hledat přímo u moře po marínách.Loni jsem zlámal taky stě?eň,ale ten měl 11 metrů.Kopil jsem ho hned v maríně,kda mi kotví loď,komletní,ale star?í za 900,- euro.V Avaru chtěli za novej,ale vymakanej a úplně komplet 130.000,-Kč.Prostě u moře není problém ho sehnat asi za dvě hodiny.Jo lidi,tady se někdy válí věcí,to by človek koukal
-
- nováček na fóru
Dakujem vsetkym za pomoc ale mali sme stastie v nestasti a uz stazen mame , vcera (to je v nedelu) sme prehadzali vsetko potrebne zo stareho stazna na novy profil a buduci viekend sme na vode.Este raz dakujem a spozdraom jachtingu zdar sa lucim.
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Mám dotaz ke stěžni. Já mám nahoře na stěžni čtyři kladky, a lana by přes ně měli jít do stežně a dole by z něj měli vycházet a pak přes kladky na palubě se točit dozadu do stoperů, ale dole na stěžni není kudy ty lana vytáhnout. Dá se to nějak na stěžeň dodělat? Případně jak? Aby se výrazně nezměnili mechanické vlastnosti stěžně, nerad bych něco podělal, aby se mi pak stěžeň nezkácel na hlavu.
Já teď vlastně lana (výtah hlavní plachty a topenantu) protahuju přes ty kladky dopředu a podel stěžně vedu venkem dolů, ale při každé manipulaci s těmi lany musím dopředu ke stěžni, do kokpitu to nemám jak dostat a vlastně dvěma lany zaberu čtyři kladky a na příští sezonu chcy dodělat ještě druhý přední stěh, na který bych vytahoval menší kosatku, do většího větru, takže k ní budu potřebovat výtah.
Já teď vlastně lana (výtah hlavní plachty a topenantu) protahuju přes ty kladky dopředu a podel stěžně vedu venkem dolů, ale při každé manipulaci s těmi lany musím dopředu ke stěžni, do kokpitu to nemám jak dostat a vlastně dvěma lany zaberu čtyři kladky a na příští sezonu chcy dodělat ještě druhý přední stěh, na který bych vytahoval menší kosatku, do většího větru, takže k ní budu potřebovat výtah.
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Je to lehce řešitelné. Potřebuješ lanovou průchodku. Je tak většina lan svedena / vyvedena. Mám to taky tak. Dole u paty stěžně je pak uchycena kladka a lano vede přes kladku / řadič do stoperu.
Najdeš zde http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1397
Najdeš zde http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=1397
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak Charlie. Ten otvor je protáhlý, nejen kulatý vyvrtaný. |Mám je na obou stranách stěžně, v širší části profilu, cca 1 m od paty, kousek nad úrovní ráhna. |Ale výška "vyústění je asi málo podstatná. Je to myslím přinýtováno. Uvnitř by jsi neměl mít žádný výstupek, matku. Aby se za to lano nemohlo zachytit, odírat.
- Milos
- aktívní jachtař
laná na sťažni a nočný kľud
Ja mám na lodi MacGregor26M laná na sťažni vedené vonku.
Napadla ma v tejto súvislosti otázka - ja tieto laná na noc vyväzujem k bočnému stehu tak, aby nezvonili o sťažeň, ináč dosť rušia aj pri slabom vánku či miernom pohojdávaní lode.
Ako to riešite pri lanách vedených vnútrom sťažna - nezvonia pri tom ako sa loď hojdá na vlnkách?
Mne ide vnútrom iba kábel k svetlu, aj to iba cca 1/3 výšky sťažňa a občas je počuť ako "klopká" o profil.
Chcel som ťahať vnútrom sťažňa až hore káblik na vrcholové LED svetlo, a narazil som na problém - horné 2/3 sťažňa sú vyplnené polystyrénom (prevencia proti prevráteniu lode), zatiaľ som nenašiel dostatočne dlhú a pevnú tenkú tyč ktorou by som to prepchal.
Ak by som cez ten polystyrén nejako pretiahol aj laná, tak by určite už "nezvonili" o profil.
Napadla ma v tejto súvislosti otázka - ja tieto laná na noc vyväzujem k bočnému stehu tak, aby nezvonili o sťažeň, ináč dosť rušia aj pri slabom vánku či miernom pohojdávaní lode.
Ako to riešite pri lanách vedených vnútrom sťažna - nezvonia pri tom ako sa loď hojdá na vlnkách?
Mne ide vnútrom iba kábel k svetlu, aj to iba cca 1/3 výšky sťažňa a občas je počuť ako "klopká" o profil.
Chcel som ťahať vnútrom sťažňa až hore káblik na vrcholové LED svetlo, a narazil som na problém - horné 2/3 sťažňa sú vyplnené polystyrénom (prevencia proti prevráteniu lode), zatiaľ som nenašiel dostatočne dlhú a pevnú tenkú tyč ktorou by som to prepchal.
Ak by som cez ten polystyrén nejako pretiahol aj laná, tak by určite už "nezvonili" o profil.
- Milos
- aktívní jachtař
otočný sťažeň - laná vedené ku kokpitu
Libor píše: Jedině co klepe hodně, je výtah hl. plachty. Ten na noc odtahuji od stěžně pomocí gumicuku co nejdál.
... presne to robím aj ja, ale obe dĺžky mám zvonku. Ak však ide polovica lana v sťažni, neklepe o profil ak to nie je na fest našponované ?
Daľším problémom je otočný sťažeň, kopírujúci rovinu napnutia plachty za účelom lepšieho obtekania jeho kvapkovitého profilu.
Všetky laná končia na sťažni na rohatkách. Ak by som ich viedol vnútri profilu a/alebo následne ťahal ku kokpitu do nových stopperov cez kladky, bude ich ťah asi narušovať funkčnosť voľného otáčania sťažňa iba ťahom plachty.
Má s natáčacím sťažňom niekto skúsenosť?
- Charlie
- zkušený harcovník
- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Chci se zeptat jaký profil máte na svých lodích kolem 22ft délky ?? Nebo jsou nějaké zásady pro určení velikosti profilu stěžně?
Teď mám na lodi stěžeň cca 90x62mm a prý byl již dvakrát ohnutý větrem a dodatečně pak vyztužen babyvanty, na orlíku tenhle stačí, ale aby nebyl problém když bych se vydal na větší vodu.
Teď mám na lodi stěžeň cca 90x62mm a prý byl již dvakrát ohnutý větrem a dodatečně pak vyztužen babyvanty, na orlíku tenhle stačí, ale aby nebyl problém když bych se vydal na větší vodu.
- Lucifer
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Moc prosím o radu - koupili jsme plachetnici a na stěžni je potřeba sundat vadné kladky, vazáky atd. a vyměnit za nové. Absolutně netuším co s tím, nýtování je prý jako nic, já však znám pouze nýtování cvočků na látky - to jsou kleště, kterými se sevře látka z obou stran a bací se do toho. Jak to je ale na stěžni - dostanu se nějak dovnitř nebo je jiná cesta?