Kapitánské licence

Pořád stejný problém: kde a jaký průkaz na loď je potřeba, je či není uznáván atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, windward, vilma

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 151

Příspěvekod Denis » čtv dub 05, 2007 12:04 am

To by nemal byť zásadný problém. Volá sa to lobizmus. Určitá záujmová skupina osloví poslancov, informuje ich o probléme a navrhne riešenie. Ak sú lobisti úspešný, tak sa volajú vplyvná lobistická skupina.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv dub 05, 2007 12:18 am

Ale tak jo. Já taky vím, že u nás je všude bor.el. Že pánové v námořní sekci přišli díky p.Koženému o celou flotilu, nemají do čeho píchnout a hojí se na rekreačním jachtingu. Že u nás jsou zkoušky, registrace a kdoví co jiného složitější, než u námořních států.
Jde mě o to, že většina lidí svoji příslušnost cudně tají, buď že se stydí, nebo se bojí problémů. To mě vadí. Vlastní loď nemám, takže rekreační papíry mě stačí. Ale když už mě teda přesvědčíte, že vyřizovat si českou vlajku na zádi je pro vás - majitele neúnosné, vytáhnete si alespoň CZ flag pod levý sáling?
dan
s/y Hannah
Reputace: 2

Příspěvekod dan » čtv dub 05, 2007 12:25 am

Mimochodem jsem si tenkrat myslel ze s razantne rostoucim poctem jachtaru automaticky stoupa i pocet registrovanych lodi,na primou otazku jsem se dozvedel ze je to naopak,teda snad krome gumovych clunu se silnejsim motorem udajne pocet rekreacnich lodi registrovanych v Cechach klesa.Nedivim se.....
dan
s/y Hannah

Příspěvekod dan » čtv dub 05, 2007 12:33 am

No ceske pivo kazdopadne pit neprestanu..... :D
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » čtv dub 05, 2007 12:45 am

tak si teda jeste taky prihodim. musim rict, ze jsem hrdy na to, ze jsem cech,
nicmene se nekdy stydim za to, ze jsem z cr.
pod ceskou vlajkou asi nikdy (ale nikdy nerikej nikdy) jezdit nebudu - presne
z duvodu, ktery napsal alffa - za 'svoji' vlajku proste platit nechci !!, ale na
druhou stranu, kdyz ted jezdim charter, tak proti vsem pravidlum mam pod
chorvatskou i nasi ceskou ;-)
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » čtv dub 05, 2007 8:03 am

jerryx píše:tak si teda jeste taky prihodim. musim rict, ze jsem hrdy na to, ze jsem cech, nicmene se nekdy stydim za to, ze jsem z cr.
Ano Jerryxi, taky to tak nějak cítím. Pokud jedeme ven - a je jedno jestli to je HR, nebo daleká cizina, něco reprezentujeme. A i ty kteří tu vlajku nemají, podle řeči jejich okolí stejně identifikuje. A pak se může říkat: ti češi v maríně dělali pěkný bordel, ti češi neumí kotvit, ani na bojku nenajedou.... V té maríně jsem se několikrát dostal do křížku, když jsem umravňoval posádku která příliš hlučně a v pozdních hodinách zapíjela, že ten týden přežili. Proti takovým to chce protiváhu. Jednak bych se přimlouval za "nemlčení" a pak: vlajku nahoru a všem ukázat, že jsme dobří a slušní jachtaři.
Je jedno jak ukážeš odkud jsi. Důležité je, že to ukážeš. I když si myslím, alespoň nás to v kursu učili, že vlajka příslušnosti posádky patří pod ten již vzpomínaný levý podsáling.

Jaké je to tady vlastně téma? Áááá, kapitánské licence. Tak pojďme teda na ně. Jak je to vlastně s tím neuznáváním CZ papírů? Je nějaká zkušenost, že by někde řekli: Ty máš české papíry, to tady u nás neplatí! :?:
A jaká je naopak pravda o tom, že HR licence pro nás platí jen v HR a It. :?:
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Kapitánské licence

Příspěvekod MARIS » čtv dub 05, 2007 9:30 am

Tak,a "vo tom to je" - pěkně to zní od valacha,že.My můžeme mít jakékoliv názory,ale platí vždy ty,co říkají páni zákonodárci.Ty naše názory nezajímají,proč taky,vždyť oni musí vymýšlet co již bylo vymyšleno,případně lobovat za něco,z čeho jim kápne do kapsy,ale hlavně musí být vždy papežštější než papež,protože oni mají patent na rozum,a ten jsme jim dali my,kteří je zvolili.
Co se týká papírů na loď,víš Monty,dříve byla situace jiná,dostat se na moře byl velký problém,jedině tak na Balt v okolí Rujány,a tak byl člověk vděčný,že si mohl udělat nějaké papíry aspoň u nás v republice,vyjimečně v Polsku.Tenkrát se VMP dělalo na SPS a ostatní papíry na moře u komise nám.jachtingu při ČSTV.O náročnosti školení a zkoušek tenkrát a dnes se nedá mluvit,dnes bych řekl,že je to několikrát náročnější.Mohu to posoudit,protože mám už tolik průkazů,že je mohu prodávat.A na nedávném setkání jachtařů severomor.kraje předseda ČANY ing.Kundrata nás přesvědčoval,že platí všechny,na rozdíl od ministerstva dopravy.Pokud se týká toho vlastenectví,je správné hlásit se k tradicím,ale právě spojování ve velké nadnárodní celky jako je třeba EU,už toto cítění začíná potlačovat.Vzpomeňte si na řevnivost za doby Československa,Češi nadávali,že se cpe jen na Slovensko,Slováci měli opačný názor,proto došlo k rozdělení a najednou se znovu združujeme,a už nám nic nevadí.A začínáme si vybírat.Mě vyhovuje plout pod chorvatskou vlajkou,proč?Nemusím plnit ty jejich nenasytné požadavky na cizí lodě.Každý přece hledá to co mu v životě vyhovuje nejlíp,a vlastenectví jde tak trochu mimo.A jestli nesouhlasím s přemrštěnými požadavky na naše papíry,tak si je udělám tam,kde to jde snáze,třeba v chorvatsku.Dnes už to možné je.A když je možné někde plout bez nich,tak je dělat nebudu.Tuto možnost svobodného rozhodování si cením více než nějaké schovávání za předstírané vlastenectví.To je můj názor,i když vím,že se mnou někteří nebudou souhlasit.
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Kapitánské licence

Příspěvekod MARIS » čtv dub 05, 2007 9:37 am

Omlouvám se,co jsem napsal v předcházejícím příspěvku,byla reakce na konec druhé stránky,aniž bych si přečetl stránku třetí.Takže to tak berte.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 174
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv dub 05, 2007 9:40 am

:!: Technická poznámka, která tu ještě nezazněla: je rozdíl (nejen v poplatcích) jestli je loď registrovaná u SPS nebo námořního úřadu. Tím by se mělo začít. Nějak tu každý mluví o svém a pak je z toho "ten o koze a ten o voze".
Maris to vystihl velice přesně... :)
Janík
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Janík » pon dub 09, 2007 10:24 pm

Mám kamaráda který s Hr.papíry už po několikáté chartroval plachetnici na Kanárských ostrovech a bez problémů. Pravda, dělal je asi před pěti lety, kdy v nich ještě nebyl dovětek , že platí jen v teritoriálních vodách Chorvatska. Ptal jsem se asi před rokem ve dvou společnostech, které se zabývají charterem po celém světě, jaké s tím mají zkušenosti a byl jsem ujištěn, že Evropa je bez komplikací. V mimoevropských destinacích se zajímají především o pojištění. Ovšem není nad osobní zkušenost, že.
marianb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marianb » stř zář 26, 2007 4:18 pm

Ted jsem kapnul na toto vlakno o prukazech. Jsem trochu zmaten, vychazi mi z toho, ze pokud si budu chtit pujcit nejakou vetsi lod u nas (treba na Orliku) je dobre mit prukaz VMP vydany SPS a u more prukaz vydany primorskym statem.... :? O ten mezinarodni u SPS jsem si zazadal, tak je mi to ted uz jedno a na tu zkousku pojedu, fakt je, ze pro laika jako ja, je v informacich o "nejakem" prukazu na plavbu docela chaos. Nabidka vseh moznych bumasek.... a prukazu.
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 1

Příspěvekod simon » čtv zář 27, 2007 8:39 am

Janík píše:Mám kamaráda který s Hr.papíry už po několikáté chartroval plachetnici na Kanárských ostrovech a bez problémů. Pravda, dělal je asi před pěti lety, kdy v nich ještě nebyl dovětek , že platí jen v teritoriálních vodách Chorvatska. Ptal jsem se asi před rokem ve dvou společnostech, které se zabývají charterem po celém světě, jaké s tím mají zkušenosti a byl jsem ujištěn, že Evropa je bez komplikací. V mimoevropských destinacích se zajímají především o pojištění. Ovšem není nad osobní zkušenost, že.

problem prijde, az prijde problem ...v pripade pruseru mas s Hr papirama mimo Hr celkem slusnou sanci, ze pojistovna odmitne plneni a pujde to ciste z tve kapsy, tot muj pohled na Hr papiry
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » čtv zář 27, 2007 8:59 am

To Simon:Proč si tohle myslíš...??? :shock:
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » čtv zář 27, 2007 9:03 am

S opravnenim k vedeni jachty je to prece stejne jako s ridicakem. Bez ridicaku muzes normalne jezdit ale jen do prvni kontroly nebo prusvihu.Pak samozrejme je problem.
Dle meho nazoru jsou ruzne typy chorvatsky prukazu, eventuelne jine typy prukazu a veci kolem nich absolutne nejasne a zmatecne.

Dle platne legislativy by kazdy obcan CR, ktery chce ziskat opravneni k vedeni jachty mel mit jen a pouze prukaz vydavany Ministerstvem dopravy CR a to bud "C", "B" nebo "A" a s tim spojeny prukaz od CTU pro praci s VHF.
Toto je podle meho nazoru jediny spravy prukaz se kterym nemohou vzniknout zadne potize at pri pujcovani lodi nebo pri pojistnem plneni.
Je to jako s ridicakem.
Ludek
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv zář 27, 2007 9:06 am

Monty píše:To Simon:Proč si tohle myslíš...??? :shock:

hadej jak se zachova pojistovna, pokud nabouras v aute a nebudes mit platnou technickou ci ridicak?
...tim, ze nemas vse v poradku poskytnes pojistovne celkem dost slusnou zbran a je jen na ni (na lenosti a motivaci jejich uredniku), zda ji pouzije ci ne.
(mysleny samozrejme ty zakladni Hr papiry, co u nas vsichni nabizeji, jsou platne jen pro chorvatske vody ... mezinarodne platne Hr ci jine jsou dle meho, ciste laickeho nazoru, bez problemu)
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » čtv zář 27, 2007 9:17 am

Simon ma pravdu. Hr papiry jsou mozna v poradku v Chorvatsku. Ja bych si na ne nikde lod nepujcil.
Tenhle radoby business s chorvatskymi prukazy vznikl v 90 letech, kdy si ruzne firmy z toho udelaly vcelku slusnou zivnost.
Principilane si asi kazdy muze delat co chce, ale asi jen do te doby nez se stane nejaky prusvih.

Ja bych jednoznacne doporucil, aby si kazdy kdo ma zajem o jachting poridil prukaz vydavany v CR Ministerstvem dopravy. To je podle me jediny spravny postup.
alffa
Site building team

Příspěvekod alffa » čtv zář 27, 2007 9:18 am

Ludek píše: Toto je podle meho nazoru jediny spravy prukaz
Ludek

To Ludek,
Ty sám sebe popíráš. :lol:
Ano je to jako s řidičákem. Chceš tím snad říct, že jediný správný řidičák na světě,
je ten náš :?:
Že jako Německý neplatí u nás a Italský u Frantíků :?:
To si snad děláš srandu. :shock:
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » čtv zář 27, 2007 9:32 am

Kurwa přestaňte tady už pleskat nesmysli.Nic není jako s řidičákama.A nikdo Ti je nikde kontrolovat nebude.Snad jenom na Balkáně.A na české orgány se můžu vys..t.Ty mně na moři nikdy nezkontrolujou ani kdyby chtěli.Už mám pokrk těchhle keců,kdo musí mít jakej průkaz.Průkazy jsou jenom pro charterovky a na to Ti v klide po celém světě stačí VMP.Porovnávat to s řidičákem je fakt zcestné.Naštěstí .V Itálii,Francii,Anglii a jiných normálních zemích a zemích třetího světa nepotřebuješ na vedení plachetnice nic.Ani rodnej list.Mám těch průkazů dost a nikdo nikdy žádnej po mně nikde nechtěl....Ani pojišťovna.A debaty,nebo spíše pleskání nesmyslů na českých webech o nebezpečnosti a ilegalitě Hr.papírů a o nutnosti mít české jsou k smíchu a je to čistej výplod chorých mozků.Co jsu u lodí,tak je to nekonečná debata.O ničem.Jo a mít jakýkoliv papír z přímořské země je lepší než mít papíry naše.A i když neexistujou nějaké bilaterální dohody o uznávání papírů mezi jednotlivýma krajinami,tak o uznávání pojednává nám.právo a dobré zvyky na moři.Jedinej,kdo tohle neví je MD ČR....Ale to mně je ukradený.Kdo chce české lajstro,ať si ho udělá.Kdo nechce,ať si koupí Chorvatskej papír.A kdo má čas,peníze,chce si jako skipper vydělávat a je vybaven solidní znalostí jazyků cizích,ať si klidně udělá skippera ve Francii,Anglii a nebo klidně i v jiné prdeli.Moře je poslední liberální zóna téhle planety a já doufám,že to tak ještě dlouho zůstane. :x
Naposledy upravil(a) Monty dne čtv zář 27, 2007 11:53 am, celkem upraveno 1 x.
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » čtv zář 27, 2007 9:37 am

To si nemyslim, ze sam sebe popiram. Cesky(tudiz narodni) ridicak plati skoro vsude krome zemi, kde je stale vyzadovan ridicak mezinarodni. Ale puvodne byla diskuze o tom, zdali je spravne pujcovat si lod na chorvastky prukaz jinde nez v Chorvatsku. Tady rikam, ze to legislativne spravne neni,protoze jako obcan CR musis mit take narodni prukaz k vedeni jachty a ten vydava jen a pouze MD CR. HR prukaz neni Tvym narodnim prukazem, protoze asi nebudes obcan HR. Samozrejme je to asi jine pro Chorvaty,pro ktere je ten jejich prukaz narodni.
Jinak receno. Pujicis si lod v Italii na HR prukaz. Chartrovce je to vcelku jedno. Budou the kontrolovat coastguardi.Tem to pravdepodobne uz jedno nebude, ale asi se daji nejak ukecat. Poskodis lod a pojistovna Ti nic neda a zaplatis to Ty,protoze mas opravneni k vedeni jachty pouze v teritorialnich vodach Chorvatska, takze v italskych vodach nemas jako kapitan jachty co delat.
A tak to je.
Ludek
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv zář 27, 2007 9:42 am

Monty píše:Kurwa přestaňte tady už pleskat nesmysli.Nic není jako s řidičákama.A nikdo Ti je nikde kontrolovat nebude.Snad jenom na Balkáně.A na české orgány se můžu vys..t.Ty mně na moři nikdy nezkontrolujou ani kdyby chtěli.Už mám pokrk těchhle keců,kdo musí mít jakej průkaz.Průkazy jsou jenom pro charterovky a na to Ti v klide po celém světě stačí VMP.Porovnávat to s řidičákem je fakt zcestné.Naštěstí .V Itálii,Francii,Anglii a jiných normálních zemí a zemí třetího světa nepotřebuješ na vedení plachetnice nic.Ani rodnej list.Mám těch průkazů dost a nikdo nikdy žádnej po mně nikde nechtěl....Ani pojišťovna.A debaty,nebo spíše pleskání nesmyslů na českých webech o nebezpečnosti a ilegalitě Hr.papírů a o nutnosti mít české jsou k smíchu a je to čistej výplod chorých mozků.Co jsu u lodí,tak je to nekonečná debata.O ničem.Jo a mít jakýkoliv papír z přímořské země je lepší než mít papíry naše.A i když neexistujou nějaké bilaterální dohody o uznávání papírů mezi jednotlivýma krajinami,tak o uznávání pojednává nám.právo a dobré zvyky na moři.Jedinej,kdo tohle neví je MD ČR....Ale to mně je ukradený.Kdo chce české lajstro,ať si ho udělá.Kdo nechce,ať si koupí Chorvatskej papír.A kdo má čas,peníze,chce si jako skipper vydělávat a je vybaven solidní znalostí jazyků cizích,ať si klidně udělá skippera ve Francii,Anglii a nebo klidně i v jiné prdeli.Moře je poslední liberální zóna téhle planety a já doufám,že to tak ještě dlouho zůstane. :x

nejde o kontrolu papiru pri "namornim Krystofovi" nebo nekde v marine, to je nesmysl .... cele to je o pripadne pojistne udalosti, nemam zkusenost se zahranicni pojistovnou, ale me vskere zkusenosti s nekolika ceskyma (koneckoncu oni tak uplne ceske uz ani nejsou), mne dokonale zbavili veskerych iluzi typu "ceska zaplati bez problemu do 3 dnu", pokud maji sebemensi duvod nezaplatit nebo alespon odlozit platbu, tak to nezaplati a odlozi ... casto je problem dostat z nich platbu i kdyz je vse v poradku. A to se tady nebavime o skode 15k z odrenej naraznik nebo 200k za ojety auto, cimz ta motivace vyuzit kazde nesrovnalostli celkem rapidne roste.

Monty, tohle fakt neni debata o tom, kterej papir, te nauci lip ridit lod
Naposledy upravil(a) simon dne čtv zář 27, 2007 9:43 am, celkem upraveno 1 x.
berty
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod berty » čtv zář 27, 2007 9:42 am

Takže je to o pojišťovně ne o HR papírech. Je otázka jaké papíry pojišťovna akceptuje. Otázka: Jaký rozdíl je mezi chorvatskými papíry vydanými ministerstvem dopravy HR v Zagrebu a papíry vydanými ministerstvem dopravy ČR v Praze? Stejnou otázku bych mohl položit jinak . Jaký rozdíl je mezi papíry vydanými SPS oblast mořská příbřežní plavba, a papíry vydanými regionálním kapitanátem třeba v Zadaru? O asociacích a různých občanských sdruženích se mi mluvit nechce nestojí to za to.
Až si to lidé uvědomí bude konec dohadům o HR papírech. Nebo jsou Chorvati nějaký méně cenný národ nebo jsou nějaká vyjímka, no to snad NE.
Pokud je mi známo, pojišťovny nabízí buď pojištění plavidla a nebo pojištění osoby. Pří uzavírání pojistné smlouvy na loď předkládáme TP plavidla a při pojištění osoby ty slavné papíry. Můžeme tedy mít dvojí pojištění jak své vlastní lodi tak své osoby, otázka je jak je to s plněním.
Stále si někdo nechce uvědomit tu vlastní zodpovědnost. Při půjčování lodi se někdy ptají jak to bude s pojištěním buď mám pojistku na osobu a je to v pořádku nebo ji uzavřu na místě na nezbytně nutnou dobu a je to taky OK , nebo ji nemám a ani ji nechci uzavřít a podstupuji riziko, že v případě zavinění nehody se může stát, že mne pak oberou o vše. Ale jinak kdo chce kam pomožme mu tam. Ode dneška začínám vystavovat papíry které nikdo neakceptuje protože s nikým ne mám dohody a ani na to nemám kompetence. Platí na mém soukromém rybníku o 0,5 ha bez omezení, ale o to jsou drašší cca 100 000.
Berty- bojovník za nové průkazy :gun:
Naposledy upravil(a) berty dne čtv zář 27, 2007 9:46 am, celkem upraveno 1 x.
Ludek
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Ludek » čtv zář 27, 2007 9:45 am

Kouknete se do legislativy CR.Co je spravne a co ne je tam vcelku jasne napsano.
Ludek
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv zář 27, 2007 9:47 am

berty píše:Takže je to o pojišťovně ne o HR papírech. Je otázka jaké papíry pojišťovna akceptuje. Otázka: Jaký rozdíl je mezi chorvatskými papíry vydanými ministerstvem dopravy HR v Zagrebu a papíry vydanými ministerstvem dopravy ČR v Praze? Stejnou otázku bych mohl položit jinak . Jaký rozdíl je mezi papíry vydanými SPS oblast mořská příbřežní plavba, a papíry vydanými regionálním kapitanátem třeba v Zadaru? O asociacích a různých občanských sdruženích se mi mluvit nechce nestojí to za to.
Až si to lidé uvědomí bude konec dohadům o HR papírech. Nebo jsou Chorvati nějaký méně cenný národ nebo jsou nějaká vyjímka, no to snad NE.
Pokud je mi známo, pojišťovny nabízí buď pojištění plavidla a nebo pojištění osoby. Pří uzavírání pojistné smlouvy na loď předkládáme TP plavidla a při pojištění osoby ty slavné papíry. Můžeme tedy mít dvojí pojištění jak své vlastní lodi tak své osoby, otázka je jak je to s plněním.
Stále si někdo nechce uvědomit tu vlastní zodpovědnost. Při půjčování lodi se někdy ptají jak to bude s pojištěním buď mám pojistku na osobu a je to v pořádku nebo ji uzavřu na místě na nezbytně nutnou dobu a je to taky OK , nebo ji nemám a ani ji nechci uzavřít a podstupuji riziko, že v případě zavinění nehody se může stát, že mne pak oberou o vše. Ale jinak kdo chce kam pomožme mu tam. Ode dneška začínám vystavovat papíry které nikdo neakceptuje protože s nikým ne mám dohody a ani na to nemám kompetence platí na mém soukromém rybníku o 0,5 ha bez omezení, ale o to jsou drašší cca 100 000.
Berty- bojovník za nové průkazy :gun:

ja myslim, ze tohle to Hr tak nejak dostatecne vysvetluje
Obrázek
Obrázek
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod simon » čtv zář 27, 2007 9:50 am

Ludek píše:Kouknete se do legislativy CR.Co je spravne a co ne je tam vcelku jasne napsano.
Ludek

ja bych se spis podival do podminek sve pojistovny, ale dle meho nazoru jspu si rovny vsechny prukazy dle STCW konvenci (http://www.imo.org/Conventions/contents ... pic_id=257) bez ohledu na narodnost jejich drzitele, ...nicmene kazda pojistovna muze mit svoje specificke podminky
marianb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod marianb » čtv zář 27, 2007 9:50 am

Monty píše: ... a nikdo nikdy žádnej po mně nikde nechtěl....Ani pojišťovna.

Musel si nekdy resit nejakou pojistnou udalost Tebou zapricinenou?

Zpět na