Platby za používání člunu.
Moderátoři: Pepa, david, vilma
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Platby za používání člunu.
V jednom inzerátu na prodej člunu 3 m s motorem 5HP prodávající uvádí, že má zaplaceno povinné ručení pro celou Evropu. O čem to mluví ? Mám člun stejných parametrů ale nic jsem zatím nikomu neplatil. Podle materiálů co mi poslali z chorvatského sdružení nepotřebuji ani tam nic platit. O co se tedy jedná ?
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Povinné ručení tzv. "modrá karta" je pojista proti ?kodám způsobeným třetí straně. Chorvati tento doklad při vyřizování jejich viněty (nálepky) vy?adují. U nás to celkem bez problému provádí Allianz. Témeř na počkání, doklad=kartička přijde z Prahy do 2-3 dnů. Dá se udělat i v Chorvatsku, ale prý to stojí víc.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Nevím kolik bude stát "modrá karta". Za moji loď 6,5 m jsem platil roční pojištění 1400,-Kč. Předloni to bylo 1200,-Kč. V Chorvatsku ještě k tomu budeš platit 210,-Kn. Viz diskuze v sekci viněta http://jachting.info/modules.php?name=F ... topic&t=17
a dále pak poplatek za bezpečnost plavby, admin. poplatek a poplatek za info mapu. Nevím jestli ti dali správné informace, ale platí se za čluny od 2,5m!
a dále pak poplatek za bezpečnost plavby, admin. poplatek a poplatek za info mapu. Nevím jestli ti dali správné informace, ale platí se za čluny od 2,5m!
Naposledy upravil(a) Libor dne stř čer 13, 2007 9:36 am, celkem upraveno 2 x.
-
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
Citace z publikace "Informace pro jachtaře" :
"Nálepku nemusí mít plavidlo, jehož délka je menší než 2,5m nebo jehož celková síla pohonného motoru je menší než 5 kW".
Mám nafukovací člun 3 metry osazený motorem 5 HP(skutečně 7,5HP ale to není zjistitelné) což je 3,7....a něco kW. tak musím paltit ? Podle toho co jsem tuhle větu četl několikrát jsem dospěl k závěru, že nikoliv a u nás také ne to mám zkonzultováno s pracovníkem ředitelství Plavební správy a kdybych se prý dostal do problémů tak se mám odvolat na jeho jméno.
"Nálepku nemusí mít plavidlo, jehož délka je menší než 2,5m nebo jehož celková síla pohonného motoru je menší než 5 kW".
Mám nafukovací člun 3 metry osazený motorem 5 HP(skutečně 7,5HP ale to není zjistitelné) což je 3,7....a něco kW. tak musím paltit ? Podle toho co jsem tuhle větu četl několikrát jsem dospěl k závěru, že nikoliv a u nás také ne to mám zkonzultováno s pracovníkem ředitelství Plavební správy a kdybych se prý dostal do problémů tak se mám odvolat na jeho jméno.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tato pasáž se na internetu na několika místech probírala už dříve. Závěr byl (dle vlastní zkušenosti odesílatele), že tam mají chorvati tiskovou chybu a správně tam má být "a". Tzn. že při překročení jednoho z uvedených parametrů vybírají poplatek. Ale taky to může být jen rozdílný výklad úředníka v daném místě a jeden bude vybírat a druhý ne. Nejlepší asi bude nechat si to poslat před cestou písemně, ale i tak to může být problém.
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
člun a poplatky podruhé..
je to sice delčí dobu, co sem někdo nakoukl, ale stejně to zkusím.. Víte někdo jak je to s poplatky přesně? Chápu to, že nad 2,5m délky raději zaplatím vinjetu. OK. Co po mně budou chtít na kapitanátě? Pas, řídičák na loď, doklady od lodi - co budu mít od gumáku 3m? ...Registraci - jakou a kde? Seznam posádky - i pro čluny bez kajuty...? co když si to za měsíc půjčí kamoš na dovolenou.. Víte to někdo určitě? Moc děkuju za cokoliv. Ferdas.
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 152
Ak máš loď s motorom nad 5k, alebo plachtami nad 10 m2 / alebo 12 m2 ?/ tak taká loď podlieha registrácii podla zákona v ČR. Registrácia sa vykonáva na SPS. K registrácii potrebuješ nadobúdacie doklady k lodi a k motoru, samozrejme občanku a kolok. A tento doklad budú od teba na kapitanáte v HR pýtať. Samozrejme aj pas, alebo občanku a potom peniaze. Problémi nastávajú vtedy ak máš loď trebars 5m a na nej 5 k motorček a teda podla zákonov svojej vlasti nemáš od nej techničák. Ale Chorvati ho chcú aj keď ho nemáš. Ako sa takáto situácia má riešiť neviem a chcem sa na to na kapitanáte spýtať. Ak by niekto vedel, budem vďačný.
gumak v chorvatsku
před odjezdem na svoji dovolenou jsem se pokoušel všemožně informovat o poplatcích v chorvatsku mam 4 metrovou lod s turbinou s motorem 90 kw byl jsem ze všech stran ujištován že poplatky jsou beze změny dostal jsem mejlem odkazy na vše možné kde byla cena za vynětu ale nikdy ne cena za pojištění a to pojištění šlo tak nahoru že jsem za svoji lod měl plati 1800 kun stejně jako majitel 10 metrové jachty pro 12 lidí asi tyden jsem to řešil jizdou načerno po dohodě z domacímy kteří mě utvrzovaly že tam policie nejezdí muj kamarad byl v 6 kilometru vzdaleném kempu kam jsem za ním jezdil nebo on za námy na gumaku 3.1 metru dlouhém s motorem mercury 5 koní on byl v kempu s rodinou a jedno z dětí odjiždělo po 1 tydnu domu tak musel zaplatit kemp a znova se přihlasit platil kartou a po neochtě si stěžoval na personal a ti na něj zavolali policajty a zaplatil pokutu 3000 kun že na gumaku neměl zaplacenou vynětu za 330 kun takže skažená dovolená ja jsem lod vytahnul na vozík a nejezdil vždycky jsem bral řeči o zabavené lodi jako " jedna paní povidala "ale setkal jsem se lidmy kteří na lod čekaly 7 měsícu než ji dostaly zpatky takže bych to nechal na každem at sam zváží co je dobré ja už bych bez papiru asi nejel
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 4
Letos upozorňují HR orgány dokonce v češtině kde všude, že od 1.1.2008 je povinnost mít nálepku na člunu od 3,00 metru nebo od
motoru nad 5Kw. Dá se v létě čekat masakr, protože si asi chce gosudarstvo naplnit kasu. Na druhou stranu je pravda, že za posledních
pár let lodí v HR výrazně mezi místními přibilo a jezdí podobně jako na silnicích. Asi je také zasáhl naplno kapitalismus s bezohlednými
způsoby.
motoru nad 5Kw. Dá se v létě čekat masakr, protože si asi chce gosudarstvo naplnit kasu. Na druhou stranu je pravda, že za posledních
pár let lodí v HR výrazně mezi místními přibilo a jezdí podobně jako na silnicích. Asi je také zasáhl naplno kapitalismus s bezohlednými
způsoby.
- ferdas
- aktívní jachtař
- Reputace: 36
Ještě něco - tady http://www.mmpi.hr/default.aspx?id=474 je stránka Chorvatského ministerstva pro moře, provoz a infrastrukturu. Jsou tu ke stažení všechny související dokumenty - zákony, nařízení i dodatky. Jinak je tohle téma vyčerpávajícím způsobem popsáno Liborem v tématu VINJETA A POPLATEK.
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Stačí trochu číst.
Článek už je starší, zde http://jachting.info/modules.php?name=N ... cle&sid=61
A na chorvatských stránkách píšou (zatím se ceny, pokud vím, neměnily):
Za brodice:
• do 2,5 metra duljine s porivnim uređajem snage preko 5 kW 140 kn
• od 2,5 do 4 metra duljine 210 kn
• od 4 do 5 metra duljine 280 kn
• od 5 do 6 metara duljine 350 kn
• od 6 do 7 metara duljine 525 kn
• od 7 do 8 metara duljine 630 kn
• od 8 do 9 metara duljine 735 kn
• od 9 do 10 metara duljine 840 kn
• od 10 do 11 metara duljine 945 kn
• od 11 do 12 metara duljine 1050 kn
Takže budeš platit 210 kn + poplatek za bezpečnost plavby + správní poplatek + pojištění .....(vše už jsme tu probírali loni).
Článek už je starší, zde http://jachting.info/modules.php?name=N ... cle&sid=61
A na chorvatských stránkách píšou (zatím se ceny, pokud vím, neměnily):
Za brodice:
• do 2,5 metra duljine s porivnim uređajem snage preko 5 kW 140 kn
• od 2,5 do 4 metra duljine 210 kn
• od 4 do 5 metra duljine 280 kn
• od 5 do 6 metara duljine 350 kn
• od 6 do 7 metara duljine 525 kn
• od 7 do 8 metara duljine 630 kn
• od 8 do 9 metara duljine 735 kn
• od 9 do 10 metara duljine 840 kn
• od 10 do 11 metara duljine 945 kn
• od 11 do 12 metara duljine 1050 kn
Takže budeš platit 210 kn + poplatek za bezpečnost plavby + správní poplatek + pojištění .....(vše už jsme tu probírali loni).
- Libor
- bez hodnocení
- Kontaktovat uživatele:
Myslím že nezdražili od roku 2004, kdy došlo k zavedení poplatku za bezpečnost a správní poplatek. Dříve to bylo v jednom. Nebo tak nějak.
Proč by to mělo být divný? Nejsou až tak ........jak se někteří domnívají, nebo se snaží naznačit.
Kupoval jsem první vinětu pro loď do 7m v roce 2004 za 525, bezpečnost 186, správní 40
Další jsem platil v roce 2006 a to za 525, bezpečnost 75, správní 40
Proč by to mělo být divný? Nejsou až tak ........jak se někteří domnívají, nebo se snaží naznačit.
Kupoval jsem první vinětu pro loď do 7m v roce 2004 za 525, bezpečnost 186, správní 40
Další jsem platil v roce 2006 a to za 525, bezpečnost 75, správní 40
- tataS
- zkušený harcovník
- Reputace: 4
Myslím že máte pravdu všichni ale pokud si to chcete přečíst tak prvně jsem to viděl na http://navycentrum.cz a myslím, že to má i
adriatika.cz, která vám tu vlevo inzeruje. Jinak jsem na to narazil na stránkách chorvatských cestovek.
Obávám se, že je to bohužel pravda.
O poplatcích se nikde nepíše (v češtině).
adriatika.cz, která vám tu vlevo inzeruje. Jinak jsem na to narazil na stránkách chorvatských cestovek.
Obávám se, že je to bohužel pravda.
O poplatcích se nikde nepíše (v češtině).
Pro knoki.
Chorvatské předpisy v češtině.
http://www.mdcr.cz/cs/Vodni_doprava/Namorni_urad/
vyber : Informace námořního úřadu veřejnosti
vov
Chorvatské předpisy v češtině.
http://www.mdcr.cz/cs/Vodni_doprava/Namorni_urad/
vyber : Informace námořního úřadu veřejnosti
vov