z ceho ploutev na okruhovku
Moderátoři: vilma, Pepa, david
z ceho ploutev na okruhovku
Co si myslite o pouziti kaceny z 5mm nerezu na 4.8m dlouhe okruhove plachetnici domaci vyroby?
Naposledy upravil(a) Kacer37 dne čtv bře 26, 2009 1:04 pm, celkem upraveno 1 x.
predem diky moc za zajem.. pod lodi to bude to cumet cca 90cm.. to je asi dost co.. shanel jsem starsi ocelovou kacu na netu - to by bylo asi nejlepsi, ale zatim bez odezvy... do "komina" pro kacu se vejde max 10mm tlusta, takze preklizka je out.. Pak bych mohl úpouzit jeste 8mm nerez, ale to by bylo asi moc tezky..
- Charlie
- zkušený harcovník

- Reputace: 18
- Kontaktovat uživatele:
Mi když předělávali motorový člun na plachetnici, tak jsme také udělaly kýl z nerez plechu, tloušťka asi 5mm, délka kýlu byla asi metr, ale z toho asitak 25cm bylo v lodi nahoru, vršek byl opatřen dřevěným madlem pro snadné vytahování a sloužilo to kdoví jak, jen když rychlost lodi přesáhla určitou mez, tak začal kýl vibrovat, ale to se nám nestávalo až tak často.
- shooter
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 8
Tak mně smike předběhl na mým taky
, takže 5 mm bude asi fakt málo při metru vyložení.Nedostal bys tam texgumoid v 10mm má na metr docela slušnou pevnost ale nejsem si jistej jaký jsou ceny.Ve fabrickejch přebytkach by se asi dal sehnat Ale nevím jestli tě někdo neporadí něco schůdnějšího.Co je to za okruhovku??
Šutrák
, takže 5 mm bude asi fakt málo při metru vyložení.Nedostal bys tam texgumoid v 10mm má na metr docela slušnou pevnost ale nejsem si jistej jaký jsou ceny.Ve fabrickejch přebytkach by se asi dal sehnat Ale nevím jestli tě někdo neporadí něco schůdnějšího.Co je to za okruhovku??
Šutrák
Tak jsem na netu koukal na ten gumotex a je to drahy jak blazen..
8mm dural plech jsem nevidel vubec - jen plisky na modely.. Kaca bude cucet 90 cisel pod lodi a v "kominu" v kopkitu ji bude 45cm. Siroka bude 50cm.
Asi to teda udelam z nerezu o prumeru 8mm. Lod je 1.6m siroka a 4.75m dlouha okruhovka, ale LT 470to neni - z te jsem na to sehnal plachty a stezen. Budu jezdit (jestli se mi to teda podari nejak uplacat dohromady) jen tak pro relax a zabavu. Potrebuju tu kacu, kormidlo ( planuju ho udelat z brezove preklizky 15mm silne a pak olaminovat 2ma vrstvama 200stovky laminatu - dobry? ) , pak prilaminovat vyztuhy na podlahu ( to az ale bude teplo - nemam vytapenou dilnu ) a komplet pripravu na lak a nastrikat..
8mm dural plech jsem nevidel vubec - jen plisky na modely.. Kaca bude cucet 90 cisel pod lodi a v "kominu" v kopkitu ji bude 45cm. Siroka bude 50cm.
Asi to teda udelam z nerezu o prumeru 8mm. Lod je 1.6m siroka a 4.75m dlouha okruhovka, ale LT 470to neni - z te jsem na to sehnal plachty a stezen. Budu jezdit (jestli se mi to teda podari nejak uplacat dohromady) jen tak pro relax a zabavu. Potrebuju tu kacu, kormidlo ( planuju ho udelat z brezove preklizky 15mm silne a pak olaminovat 2ma vrstvama 200stovky laminatu - dobry? ) , pak prilaminovat vyztuhy na podlahu ( to az ale bude teplo - nemam vytapenou dilnu ) a komplet pripravu na lak a nastrikat..- shooter
- pravidelný návštěvník

- Reputace: 8
Já měl na finnu kormidlo z vodovzdorný překližky taky asi 20mm a jenom voštětkovaný lodním lakem jestli to máš jako rekreačku tak ůplně stačí bez výztuhy. Teď jsem koupil desku tvrzenýho polystyrenu v obi cca 90kč Vyříz jsem profil tu olaminuju ale to je jenom paráda překliž bohatě stačí.Zkus proběhnout stavobazary tam možná najdeš i ten texgumoid na kačenu za lidskej peníz. S oplachtěním ze 470 to zase až takovej rekreační relax nebude 

- karel
- Macher
- Reputace: 14
ahoj Kacere37 , jestli chceš jezdit pohodu tak klidně dej ocel nebo nerez , váha bude 43 Kg při 8 mm síle a rozměrech co jsi psal . Dural je lehčí , ale psal jsi že nechceš závodit , a při případným převržení se ti bude s těžší káčou líp stavět stěžněm nahoru . Taky bych být tebou promyslel jak káču zajistit aby se při případným převrhnutí nemohla sklopit dovnitř do do kýlové skříně a neudělala ti z lodi kůlničku na dříví
. A ten nerez jestli neseženeš někde pod rukou nebo z kovošrotu tak je docela pálka , jen materiál bez pálení nebo střihání cca 4 400 ,- s DPH
.
Ještě k tomu kormidlu , ta březová překližka není vhodná k výrobě čehokoliv co má být déle ve vodě . Už je to tu někde řešený , březovou a topolovou překližku nebrat . Vyjímku si uděl sám jestli ji už máš v dílně
.
. A ten nerez jestli neseženeš někde pod rukou nebo z kovošrotu tak je docela pálka , jen materiál bez pálení nebo střihání cca 4 400 ,- s DPH
.
Ještě k tomu kormidlu , ta březová překližka není vhodná k výrobě čehokoliv co má být déle ve vodě . Už je to tu někde řešený , březovou a topolovou překližku nebrat . Vyjímku si uděl sám jestli ji už máš v dílně
.železná káča + název vlákna
Se připojuji. To je rozumný a osvědčený. Jestli seženeš levně takhle tlustý nerez, tak to bude jenom fajn.ficcus píše:... výklopnou ploutev z 8mm pozinkovaného ocelového plechu
Přimlouval bych se, abys změnil Předmět svého prvního příspěvku v tomto vlákně z "kylova ploutev" na něco jako "železná káča" nebo "ploutev na malé plachetničce". Mě ten Tvůj název docela zmátl, protože jsem čekal, že to bude o ploutvi s olověvou bombou dole, která se snaží nahrazovat kýl.
Nerez bych sehnal ze znamosti - nekdo mi dluzi sluzbicku, ale s tou vahou jsi me celkem vydesil..? 43kg?
jsem pocital tak 25 max 30... Na kolik by to cenove vyslo z toho duralu..? A kde ho shanet? Preklizku v dilne nemam - volal jsem do JAFHOLZ, rekl ze shanim vodeodolnou preklizku na kormidlo do lodi a oni mi doporucily tuhletu brezovou ( 250kc bez DPH za m2 ) .. Tak jakou tedy, kdyz brezovou ne?
jsem pocital tak 25 max 30... Na kolik by to cenove vyslo z toho duralu..? A kde ho shanet? Preklizku v dilne nemam - volal jsem do JAFHOLZ, rekl ze shanim vodeodolnou preklizku na kormidlo do lodi a oni mi doporucily tuhletu brezovou ( 250kc bez DPH za m2 ) .. Tak jakou tedy, kdyz brezovou ne?
Naposledy upravil(a) Kacer37 dne čtv bře 26, 2009 1:15 pm, celkem upraveno 1 x.
vytahovací ploutev
No jo, no.
To máš blbý. Zlatý otočný ploutve... 
To máš blbý. Zlatý otočný ploutve... 
už jsem to tady někde psal:
kormidlo bych ti doporučil udělat takto: z gabonové překližky 5mm vyřízni tvar, z každé strany přilep (podélně) smrkové širší lišty 5-8mm silné, které vyhobluj do tvaru profilu. V horní části přilep opět z obou stran překližku (jako knihu).Celé nalakuj, nemusíš laminovat, protože kormidlo nemáš stále ve vodě, vyndaváš jej.Takto udělané budeš mít pevné a nebude se ti kroutit, myslím že i jeho výroba bude jednodušší než olaminovaný polystyrén.U něj bych se obával pevnosti a komplikací s přiděláním kování. (laminátová kormidla se dělají laminováním do formy a uvnitř mají systém výztuh)
Co se týká ploutve: nepopsal jsi, co je to za loď, ale představuji si, že systém ploutev - ploutvovka má být asi jako je u LT Evropa.
Pro loď tvé délky je to možná špatné řešení.. S těžkou železnou ploutví bez kladkostroje více méně neuděláš nic.A ty ji potřebuješ i vyndat, položit do lodě. A v tom se cvakneš - to abys udělal aspoň dvě
Nemáš možnost předělat ploutvovku - rozšířit ji na 30mm a udělat ploutev dřevěnou? Váha ploutve nehraje až takovou roli pro plavbu, ale pro manipulaci ano. Nebo to celé předělat na otočnou...
Nemáš fotku - abychom si každý nepředstavoval cosi svého a loď nevypadala uplně jinak
kormidlo bych ti doporučil udělat takto: z gabonové překližky 5mm vyřízni tvar, z každé strany přilep (podélně) smrkové širší lišty 5-8mm silné, které vyhobluj do tvaru profilu. V horní části přilep opět z obou stran překližku (jako knihu).Celé nalakuj, nemusíš laminovat, protože kormidlo nemáš stále ve vodě, vyndaváš jej.Takto udělané budeš mít pevné a nebude se ti kroutit, myslím že i jeho výroba bude jednodušší než olaminovaný polystyrén.U něj bych se obával pevnosti a komplikací s přiděláním kování. (laminátová kormidla se dělají laminováním do formy a uvnitř mají systém výztuh)
Co se týká ploutve: nepopsal jsi, co je to za loď, ale představuji si, že systém ploutev - ploutvovka má být asi jako je u LT Evropa.
Pro loď tvé délky je to možná špatné řešení.. S těžkou železnou ploutví bez kladkostroje více méně neuděláš nic.A ty ji potřebuješ i vyndat, položit do lodě. A v tom se cvakneš - to abys udělal aspoň dvě
Nemáš možnost předělat ploutvovku - rozšířit ji na 30mm a udělat ploutev dřevěnou? Váha ploutve nehraje až takovou roli pro plavbu, ale pro manipulaci ano. Nebo to celé předělat na otočnou...
Nemáš fotku - abychom si každý nepředstavoval cosi svého a loď nevypadala uplně jinak

- karel
- Macher
- Reputace: 14
Já bych nic nepředělával , vzlášť jestli je kýlová skříň v pořádku a nikde nerosí . Akorát s tím bude mít starosti místo toho aby jezdil . Jestli nemá dobrý pocit z té váhy nerezové /ocelové ploutve tak duralová bude vážit něco málo přes 16 Kg a to zmákne i dítě a dospělej to dá jednou rukou. Kacer psal že s lodí nechce závodit takže moc situací kdy by ploutev vyndal a položil na dno do lodě asi moc nebude . Asi jen při kotvení a to se snad necvakne a když cvakne tak by asi nebyl takový problém mít poutev k něčemu pevnýmu na lodi uvázanou .
- teista
- aktívní jachtař

- Reputace: 1
Ahoj, Kacer37, byl jsem na tom šrotplacu, bohužel dural (hliník) ´jen plechy 2mm.
ze silnějšího nerezu jsem našel pěkný kousek 100 * 84cm, tlouštka 4mm. S paní jsme ho zvážili na 26,5kg. Za kilo účtují 60 korun, to je celkem1600 korun . Jestli bereš, dej vědět, zabukuju to.
teista
A kurňa, čtu znova vlákno a vidím, že potřebuješ 1,5 metru. Tak v pondělí dám další kolo
,
Ta výše popsaná tabule nerzi je samozřejmě k mání. Jestli se vám někomu hodí, dejte vědět. Cena je pěkná. Je to potravinářská nerez. Takže do sladké vody OK.
ze silnějšího nerezu jsem našel pěkný kousek 100 * 84cm, tlouštka 4mm. S paní jsme ho zvážili na 26,5kg. Za kilo účtují 60 korun, to je celkem1600 korun . Jestli bereš, dej vědět, zabukuju to.
teista
A kurňa, čtu znova vlákno a vidím, že potřebuješ 1,5 metru. Tak v pondělí dám další kolo
,
Ta výše popsaná tabule nerzi je samozřejmě k mání. Jestli se vám někomu hodí, dejte vědět. Cena je pěkná. Je to potravinářská nerez. Takže do sladké vody OK.