Som rád, že toto vlákno opäť ožilo. My sme hľadali dlho vhodné auto pre naše záľuby. Mali sme 2 Kangá za sebou. Boli fajn, veľký priestor pre psov, nosič pre kajaky a utiahli aj náš malý motorák 850 kg aj s vlekom. Chýbal ale pohon 4x4. Hlavne v poslednej dobe, keď hladina Dunaja cez leto je nízka, sklzy sú väčšinou „krátke“ a na vyťahovanie potrebujeme silné auto, najlepšie štvorkolku.
Mynulý rok rodinná rada rozhodla, že teraz nastal čas na kúpu 4x4. Chceli sme jazdenku, ale kvalitnú. Najprv sme mali v hladáčiku benzínové Dustery a Vitary. Zistili sme, že všetky sú predražené, alebo zničené. Pozerali sme aj Grand Vitary, ale tie sú väčšinou dosť hrdzavé. Postupne sme preskúmali parametre, pozerali testy, čítali recenzie a zistili sme, že väčšina SUV majú v teréne problém sám so sebou, nieto ešte niečo ťahať, alebo dokonca vyťahovať z vody.
Pomali sme sa spriatelili aj s myšlienkou, že naše auto bude poháňať diablov pot, teda Diesel. V tomto segmente je už väčší výber. Ďalším kritériom bola ceľková váha súpravy, aby som nemusel robiť ďaľší vodičák. Teda max ceľková hmotnosť vozidla do 2500 kg.
Nikdy som nevenoval pozornosť značke JEEP. Registroval som tie autá, ale len tak povrchne. Raz sme sa išli pozrieť na jeden Compass a pri skúšobnej jazde urobil na mňa dobrý dojem. Po preštudovaní parametrov ale vyplával na povrch nie práve najlepší motor. Pochádza od nemeckého výrobcu, ale má problémy so vstrekovaním a aj s rozvodovým reťazom Simplex. Takže nie.
Cherokee je dosť velké, ale nejak ma neoslovil. V jednom bázari mali Renegade a hovorím zo srandy sa prevezieme na ňom. Jazda ma prekvapila a začali sme zisťovať podrobnosti. Motor Multijet 2 od Fiat-u. Hovorím Panebože. Ale potom som zistil, že tie agregáty sa montujú do veľa aut a sú ceľkom vydarené. Samozrejme majú aj nároky na servis. Potom som zistil, že existuje prevedenie Trailhawk, ktoré má zvýšený podvozok a dokonca aj „redukciu“ teda pomalý prevod. Bol jeden na predaj v Nitre a išli sme sa pozrieť. Pán bol trpezlivý a tak sme to čudo (manželka povedala, že veľkonočné vajíčko) sme prezreli dopodrobna. Kvalitné spracovanie, opancierovaný podvozok, čo je fakt poctivo urobené z oceľových prvkov. Už som vedel, že v aute pracuje prevodovka 9HP48 od renomovaného nemeckého výrobcu ZF.
Auto je na prvý pohľad malé, ale vo vnútri je dosť miesta a pre nás dvoch bude dostatočné. Dokonca aj menší pes sa zmestí. Väčší je už starý a najradšej vylihuje na slnku, takže aj toto je vybavené.
No čo dodať sme sa rozhodli pre kúpu. To auto z Nitry bolo cez náš rozpočet, ale pred Vianocami sa objavilo jedno vozidlo v Bratislave. Auto z op leasingu, 4 ročné, 110000 km, ukážkový stav a k tomu ešte farba Omaha Orange. No nemohli sme odolať. Nasledoval veľký servis, ktorý nebol lacný, ale chcel som mať istotu, že auto je OK. Odvtedy sme najazdili asi tak 4000 km a môžem povedať, že sme spokojný. Auto síce vyzerá ako presúvadlo pre slečinky z jedného nákupáku do druhého, ale zdanie klame. Je to silné (170 HP) obratné auto dobre vybavené aj do terénu. Jazda trošku traktorová, ale ako som Wikimu písal, mám rád také autá, ktoré sú ešte cítiť. Vyskúšali sme aj v teréne a zatiaľ spokojnosť. Auto je dosť testované aj na Youtub-e a prešlo aj Rubicon Trail čo je slušný výkon.
Ďalej už to poznáte. Prišla korona a všetko sa zastavilo. Nemám ešte ani ťažný hák namontovaný. Chodil som pádlovať na Dunaj. Aj na ten Malý aj Veľký.
Navyše sa mi zbláznil tlak a teraz chodím na Trailhawku po doktoroch. Dúfajme že čoskoro sa dá všetko do normálu a potom dám vedieť ako sa vyťahuje loď z Dunaja aj mimo spevnených sklzov.
Naše veľkonočné vajíčko: