Auta pro jachting
Moderátoři: Pepa, david, vilma
- Zdenda12345
- zkušený harcovník
- Reputace: 73
Re: Auta pro jachting
Já jsem s tim jel jen chvilku a bez vleku. Řadí to naprosto nelogicky, to je pravda. Tomu křápu vůbec nevadí držet otáčky motoru kolem tisíce. Celý auto se klepalo jako drahej pes a mě to rvalo uši. Po přepnutí na sport jsou ty otáčky zase strašně vysoký. Nic mezi není. Pravda ale je, že při přidání plynu to umí kick down klidně o 3 kvalty, takže motor pak akceleruje ve správných otáčkách. V tom problém není. Vlastně to bylo docela příjemný.
Otázka ale je, jak se to chová při rozjezdu. Já jsem prostě šlápl na plyn a jelo to. Jenomže když taham loď z vody, tak se potřebuju rozjet plynule s citem, aby to nehrabalo. Jde mi o to, jestli se to dá plynem ovládat a na jakých otáčkách to při rozjezdu drží motor.
S manuální spojkou je potřeba držet otáčky motoru takový, aby to mělo už dostatečnej krouťák a výkon, ale přitom co nejnižší, aby se nepálila spojka. Pak už je to jen hra s plynem a spojkou.
Třeba Mazda 2.0d potřebovala cca 15 - 18 set, BMW stačilo 11 - 12 set otáček a superblb 14 - 16 set. Berte to baj oko... Prostě na vytažení je potřeba nějakej krouťák a výkon. Čim silnější motor, tím níž je toto k dispozici. Třeba kamarád tahá auta s 760i a říkal, že se i v kopci rozjede na volnoběh.
Samozřejmě všichni víme, že dvouspojka není hydroměnič. Ten si klouže jak je potřeba a jediný co hrozí je, že se přehřeje olej a budu čekat na vychladnutí. Na druhou stranu má zase hydraulika dost nevýhod.
Otázka ale je, jak se to chová při rozjezdu. Já jsem prostě šlápl na plyn a jelo to. Jenomže když taham loď z vody, tak se potřebuju rozjet plynule s citem, aby to nehrabalo. Jde mi o to, jestli se to dá plynem ovládat a na jakých otáčkách to při rozjezdu drží motor.
S manuální spojkou je potřeba držet otáčky motoru takový, aby to mělo už dostatečnej krouťák a výkon, ale přitom co nejnižší, aby se nepálila spojka. Pak už je to jen hra s plynem a spojkou.
Třeba Mazda 2.0d potřebovala cca 15 - 18 set, BMW stačilo 11 - 12 set otáček a superblb 14 - 16 set. Berte to baj oko... Prostě na vytažení je potřeba nějakej krouťák a výkon. Čim silnější motor, tím níž je toto k dispozici. Třeba kamarád tahá auta s 760i a říkal, že se i v kopci rozjede na volnoběh.
Samozřejmě všichni víme, že dvouspojka není hydroměnič. Ten si klouže jak je potřeba a jediný co hrozí je, že se přehřeje olej a budu čekat na vychladnutí. Na druhou stranu má zase hydraulika dost nevýhod.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 33
Jo jediná výhoda je že má vyššie straty. Na druhú stranu aspoň to čo mal v rukách hydraulické automatky najmä z US tak sú blbovzdorne urobené, vieš ich abgrejdnuť na ďaleko vyššie krútiace momenty, tvrdšie radenia a pod. Akonáhle sa do toho zamiešali nemci tak elektronika kontroluje snaď i prdy vodiča, len aby sa niečo nevysralo. Pokiaľ to má správny olej, dostatok oleju chladenie tak s tým nie je žiadny problém. A to mi cih pod rukami prešlo docela slušne . Vždy to zakapalo na blbý servis alebo majiteľa. Ono v podstate najideálnejšie automatky maju japonci, vydržia neskutočne dlho aj bez nejakej vážnej údržby a kvalitatívne sú tak vysoko že fungujú aj 30 rokov, bez generálky. Aj VW pre Turaegy berie automatky z japan nakoľko nemci nie sú schopný skonštruovať a vyrobiť prevodovku pre tie kruťaky.
Z môjho pohľadu ma hydraulika pre to čo potrebujem viacej výhod ako nejaká robotizovaná nemecká prevodovka. Už v aute z roku 94 mala riadiačka adaptabilné mapy ktoré sa prispôsobovali štýlu jazdenia vodiča. Dnes máme 2016 a máloktorá automobilka to tak rieši. Viď dsg a podobne robotizované prevodovky či niektoré europske hydrauliky, z divným chovaním počas jazdy.
tfuj zase som sa rozkvákal.
A.
Z môjho pohľadu ma hydraulika pre to čo potrebujem viacej výhod ako nejaká robotizovaná nemecká prevodovka. Už v aute z roku 94 mala riadiačka adaptabilné mapy ktoré sa prispôsobovali štýlu jazdenia vodiča. Dnes máme 2016 a máloktorá automobilka to tak rieši. Viď dsg a podobne robotizované prevodovky či niektoré europske hydrauliky, z divným chovaním počas jazdy.
tfuj zase som sa rozkvákal.
A.
- AussiePaul
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
Andrejjeep píše:Presne nezodpoviem, len z pocitov ako sa ta DSG chová v kopcoch a na tempomate.
Samo si to otáčky nepridá pri rozjazde, na to máš nohu na plynovom pedále. Skôr je vtip v tom že pri pustení plynu sa automaticky zaradí 1. Potom si už auto kontroluje ako sa rozbieha a keď máš náklad tak samozrejme ťa nepustí moc radiť ak nedosiahne stanovené parametre. Rovnako v kopci tá hydraulicky riadená manuálna prevodovka sa rôzne chová aj podľa toho koľko je ludí v aute, je to cítiť že to potiahne na kvalte viac ako povedzme pri jazde len vodiča. Pri rozbehu by som v tomto problém nevidel. Skôr je problém to že to je stále len manuál navyše z dvoma spojkami a dvojhmotovým zotrvačníkom. ďalšie negatívum vidím že pri plne autonómnom režime to dokáže už skoro v 50km/h na kvaltovať všetky kvalty a potom to auto je strašne lenivé podtáča sa motor. proste tak ako všetky nové autá z elektronickým plynom treba tomu šliapať na krk trochu.
Ďalšie negatívum tejto automatky vidím v tom, že ak niekto zvýši čipom výkon motora tak sa dosť skoro poserie prevodovka, nakoľko sila prenosu je v podstate nadstavená silou prítlaku lamiel na spojke. A toto súdruhovia v škodovke narátali bez nejakých rezerv. Takže ak niekto nedá upraviť aj toto tak v podstate za chvíľu spáli spojku nakoľko to bude neustále kĺzať.
A.
Mám Octavia Scout 4x4 DSG TDi 135 kw - v plně automatickém režimu záleží jestli máš nastavené Economy, Normal či Sport. Vždy lze jednoduše přehodit na "manual", aby se to nepodřazovalo. Ale to při běžném provozu, čeká mě vyžití s vozíkem a určitě nebudu kvůli tomu kupovat 2. vůz.
Jinak právě řeším k tomu vlek na 18' Silhouette trojkýl. A říkám si bržděný dvouosý? Máme řidičák B, tak se potřebujeme vejít do lodě+přívěsu max. cca 1500 kg - loď má cca 900 kg.
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
Já mám dvouosý vlek s provozní 380 kg, celková 2600. Jestli má loď 900, do 1500 se musíš vejít s čímkoli. Otázkou je, jestli ty věci opravdu váží, kolik píšou
- AussiePaul
- návštěvník fóra
LadaM píše:Já mám dvouosý vlek s provozní 380 kg, celková 2600. Jestli má loď 900, do 1500 se musíš vejít s čímkoli. Otázkou je, jestli ty věci opravdu váží, kolik píšou
Loď budeme muset tak jako tak nechat někde převážit, abychom měli jistotu.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
každopádne kúp najväčší vlek aký môžeš za dané auto. Ak budeš v budúcnosti meniť náhodou loď tak vlek Ti nebude musieť stačiť, či auto. Vlastná skúsenosť. prvé auto z guľou som mal Hondu Civic ktorá mohla ťahať 1000kg, takže sa kúpil taký vlek. na okruhovku cez uši na prvú loď v pohode, keďže vážila do 500kg ale teraz som na hrane, a keď ju naložím všetkým čím musím tak som cez a to už upravoval vozík aby ho trochu odľahčil. tiež ešte nebol na váhach čo váži samotná loď.
A.
A.
- AussiePaul
- návštěvník fóra
Andrejjeep píše:každopádne kúp najväčší vlek aký môžeš za dané auto. Ak budeš v budúcnosti meniť náhodou loď tak vlek Ti nebude musieť stačiť, či auto. Vlastná skúsenosť. prvé auto z guľou som mal Hondu Civic ktorá mohla ťahať 1000kg, takže sa kúpil taký vlek. na okruhovku cez uši na prvú loď v pohode, keďže vážila do 500kg ale teraz som na hrane, a keď ju naložím všetkým čím musím tak som cez a to už upravoval vozík aby ho trochu odľahčil. tiež ešte nebol na váhach čo váži samotná loď.
A.
Teoreticky ano, prakticky asi ne? Dle mého, nemá smysl koupit větší vlek než bržděný přívěs 1300, který bohatě stačí na stávající loď (u kterého tak jako tak se složitě dopracovávám váhy ) jelikož jsme stejně omezeni 3500 kg. I s B96 jsme TP vozu omezeny a 3992. Hlavně, mám slušnou rezervu a nechci vůz přepínat na delší pravidelné cesty. Součet váh (v kg) jednotlivých prvků vidím na cca 3262:
vůz - 1559
plná nádrž - 55
pes - 28
řidič + pasažér - 200
motor + 2x baterie - 50
loď po dovybavení vnitřku - 800-900 kg?
přívěs - 320
bagáž, potraviny atd. na několik dní - 150
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
Tak ano pokiaľ môžeš ťahať príves o celkovej hmotnosti 1300kg a sa vpraceš do toho tak je to OK. akurát mal na mysli ak môžeš ťahať 1800kg celkovú, aby bola možnosť. A vojdeš sa do hmotnosti prívesu aj z komplet vybavením lode proviantom a pod. Sa to nezdá ale rastie to slušne čo sa týka hmotnosti.
A moja skúsenosť je taká, že síce auto má uvedenú hmotnosť v techničáku povedzme 1300kg ale na rovine, a do stúpania sa tá hmotnosť rapídne znižuje, niekde to postrehol u škodovky.
Čiže ja mám rád ak mám rezervu min 1/3 hmotnosti k dobru a nevyužijem ju. Napr. Toyota Auris má písaných 1300kg na guli, ale popravde už tých 1000kg jej dá riadne zabrať v tiahlych kopcoch, takže radšej jazdím jeepom kde mám 3,5t na ťažnom a ani neviem že niečo moc ťahám, a hlavne netrápim auto a pohonné ustrojenstvo ako pri toyote.
A.
A moja skúsenosť je taká, že síce auto má uvedenú hmotnosť v techničáku povedzme 1300kg ale na rovine, a do stúpania sa tá hmotnosť rapídne znižuje, niekde to postrehol u škodovky.
Čiže ja mám rád ak mám rezervu min 1/3 hmotnosti k dobru a nevyužijem ju. Napr. Toyota Auris má písaných 1300kg na guli, ale popravde už tých 1000kg jej dá riadne zabrať v tiahlych kopcoch, takže radšej jazdím jeepom kde mám 3,5t na ťažnom a ani neviem že niečo moc ťahám, a hlavne netrápim auto a pohonné ustrojenstvo ako pri toyote.
A.
- AussiePaul
- návštěvník fóra
Přesně takto s tím počítám - na kouli mám 1800 kg, takže za mě přívěs do 1300 je akorát + s plnějším nákladem. Těch 3262 znamená, že si klidně pojedu i do hor.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Reputace: 43
- Kontaktovat uživatele:
Upozornuju, ze kdybys mel B96, tak sice musis mit nalozeno jen do 3992, ale vlek muze mit maximalku v papirech vic (az do souctu auto plus vlek 4250). Takze pak by te tolik neomezovaly papiry vleku, mohl bys mit treba 2t dvouosak s peknou rezervou na vetsi lod (a jiny auto).
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
Presne ako píše Viky_CZ, ak mám možnosť ťahať 1800, tak vlek radšej z väčšou rezervou ako z menšou, rozdiel vo váhach už tak rapídny nie je.
Vymeníš loď a môžeš mať potom problém, a kupovať nový príves nové auto atď...
A nejako mi nesedia počty:
loď po dovybavení vnitřku - 800-900 kg
motor + 2x baterie - 50
přívěs - 320
Stále som cez 1300kg na prívese. Nie všetko schováš do auta, lebo by si šiel ako motorový čln.
napr. ak budeš mať box na baterky, asi ich ťahať z lode nebudeš a bežný akumulátor 70Ah váži skoro 3kg x 2 máš 60kg naviac v lodi atď.
ak vybavená loď bude vážiť 900kg tak pri 1300 prívese máš rezervu cca 100kg, čo naložíš do lode ani nepoznáš. Pritom vozík z celkovou hmotnosťou váži 340kg a na 1300 nejakých 300kg, rozdiel v hmotnosti vozíku malý ale nosnosť vyššia, pri 1800 je to ešte radikálnejšie. Ale všetko záleží koľko chceš investovať.
osobná skúsenosť mám 1000kg vozík, vozím na tom loď kde podľa papierov to prekračujem o 20kg, v reále to bude asi čosi viac, nebol na váhach, a ver keď vidím ako ten vozík pruží, uvažujem o výmene za silnejší. nehovoriac tie malé vozíky 1000-1300 majú užší rozchod nápravy ako 1500 a 1800. Druhá limitná vec je zaťaženie na guli. ak bude málo problém pri jazde ak bude príliš veľa dostáva zabrať auto.
Píšem len to čo zažil na svojím trailer sailerom.
A.
Vymeníš loď a môžeš mať potom problém, a kupovať nový príves nové auto atď...
motor + 2x baterie - 50
přívěs - 320
Stále som cez 1300kg na prívese. Nie všetko schováš do auta, lebo by si šiel ako motorový čln.
napr. ak budeš mať box na baterky, asi ich ťahať z lode nebudeš a bežný akumulátor 70Ah váži skoro 3kg x 2 máš 60kg naviac v lodi atď.
ak vybavená loď bude vážiť 900kg tak pri 1300 prívese máš rezervu cca 100kg, čo naložíš do lode ani nepoznáš. Pritom vozík z celkovou hmotnosťou váži 340kg a na 1300 nejakých 300kg, rozdiel v hmotnosti vozíku malý ale nosnosť vyššia, pri 1800 je to ešte radikálnejšie. Ale všetko záleží koľko chceš investovať.
osobná skúsenosť mám 1000kg vozík, vozím na tom loď kde podľa papierov to prekračujem o 20kg, v reále to bude asi čosi viac, nebol na váhach, a ver keď vidím ako ten vozík pruží, uvažujem o výmene za silnejší. nehovoriac tie malé vozíky 1000-1300 majú užší rozchod nápravy ako 1500 a 1800. Druhá limitná vec je zaťaženie na guli. ak bude málo problém pri jazde ak bude príliš veľa dostáva zabrať auto.
A.
- Ozzie
- zkušený harcovník
- Reputace: 42
Určite užitočné informácie, ale mňa by zaujímalo aj to s akými autami ťaháte tieto vleky a ako ich vyťahujete z vody?
- bedrich
- aktívní jachtař
- Reputace: 22
Add zatížení na kouli: Pro něj není úplně podstatná celková hmotnost naloženého přívěsu, ale jeho správné vyvážení. Proto mají některé vleky možnost posunout osu. Staticky se to dá jednoduše zvážit. Během jízdy ještě přibývá setrvačnost při akceleraci či brzdění. Běžné zatížení na kouli v klidu je v intervalu 50-100 kg.
- bedrich
- aktívní jachtař
- Reputace: 22
Sorry, ode mne spontánní reakce na Andreje. Vlákno má býti o autech pro...
- AussiePaul
- návštěvník fóra
Andrejjeep píše:Presne ako píše Viky_CZ, ak mám možnosť ťahať 1800, tak vlek radšej z väčšou rezervou ako z menšou, rozdiel vo váhach už tak rapídny nie je. Vymeníš loď a môžeš mať potom problém, a kupovať nový príves nové auto atď...
motor + 2x baterie - 50
přívěs - 320
A.
K počtům:
vůz - 1559
plná nádrž - 55
pes - 28
řidič + pasažér - 200
motor + 2x baterie - 50
loď - 900 kg
přívěs - 320
= 3262 kg - mé to vychází. Přívěs + loď + motor mi vychází po 1300 kg. Nevím proč bych měl cokoliv jiného dávat do lodě? Jinak 2x baterie - 40 kg, ale ty převážíme v autě a nemáme je zabudované právě aby se dali vyndávat kvůli krádeži ale hlavně dobíjení. Investovat cca 1.5 až 2x tolik za přívěs na 1800 kg, který nevyužiji, mi nepřijde rozumné. Auto také určitě nebudu měnit a loď mámě 5 let, jsme s ní spokojeni a naopak budeme právě investovat do interiéru, elektriky a příslušenství. Víme co umí a co neumí, vítr větší než 10 m/s nás nezajímá a komfortní zona s náklonem je do 8-9 m/s.
Jinak auto je Octavia III Scout 4x4 135 kw, takže si s tím hravě poradí a nechci ho zbytečně přetěžovat.
Všem MOC děkuji za postřehy a zpětné vazby!!
- PEPO
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 13
LadaM píše:Já mám dvouosý vlek s provozní 380 kg, celková 2600. Jestli má loď 900, do 1500 se musíš vejít s čímkoli. Otázkou je, jestli ty věci opravdu váží, kolik píšou
Akej značky je ten vozík?
Ja mám jednoosí 1800 kg a prázdny má 400 kg.Taká hmotnosť je v techničáku- v skutočnosti som ešte nebol na váhe, ale zdá sa mi že môj čln je na ten príves asi aj tak moc...Ale možno sa mi to len zdá...
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Reputace: 159
Není to sice o autech, ale …..
Je dobré zvážit také budoucí manipulaci s vlekem. Jestli ti s rezervou stačí jednoosý vlek, nekupuj dvouosý.
Poznáš to, až budeš do zimního stání zajíždět příčně na válečcích jako já, nebo na zahradě do kopce se zatáčkami s navijáky jako Geronimo
Je dobré zvážit také budoucí manipulaci s vlekem. Jestli ti s rezervou stačí jednoosý vlek, nekupuj dvouosý.
Poznáš to, až budeš do zimního stání zajíždět příčně na válečcích jako já, nebo na zahradě do kopce se zatáčkami s navijáky jako Geronimo
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Ozzie píše:Určite užitočné informácie, ale mňa by zaujímalo aj to s akými autami ťaháte tieto vleky a ako ich vyťahujete z vody?
Tak jsem si rikal, ze tu nebudu zasirat vlakno a pak jsem zjistil, ze od roku 2012, kdy jsem se tu rozplyval nad Maxikovym T3 Syncro se toho zmenilo docela hodne. Ja jsem si teda taky koupil (po vzoru Maxika) T3 Syncro, ovsem 1.6TD (r.v. 1988).
Ma to tazny na 2t a dost slabej motor (51kW.... kdysi), ale trik T3 Syncro je v tom, ze ma (krome nahonu 4x4 a motoru vzadu) pod jednickou jeste jeden super pomalej kvalt (G), kterej umoznuje bez velkyho paleni spojky uvest do pohybu prakticky libovolny naklad. Na lode, co mam ja, je tohle auto naprostej overkill. Byl jsem s nim na srazech loni a predloni (Edit: jo a taky letos v Hodonine), takze kdo jezdi, auto uz videl. Proti puvodni konfiguraci jsem auto doplnil o mensi kola s poradnym vzorkem do bahna a od ty doby taham co je zrovna potreba.
Takhle jsme vyrazeli na lonsky "zamrzly" jarni sraz:
Je to fakt velkej pracant, diky rozlozeni vahy to vlek prakticky nema sanci rozhoupat, ale na silnici to s vetsim nakladem dost zdrzuje. Vicemene se z toho stava traktor, takze na delsi trasy to chce hodne trpelivosti. Jako fakt hodne.
Edit: Primo video jak to taha lod z vody nemam, ale tohle myslim dobre demonstruje ten potencial: https://youtu.be/KSaOKE8ypNs
- Ozzie
- zkušený harcovník
Prečo by si zasieral vlákno. Veď je to o autách pre jachting. Potešil si ma Tá T3-ka ide ako Pinzgauer
Mám rád takéto autá. Tu ešte máš riadný feedback od stroja. Pri šoférovaní sa cítiš ako mašinista a nie ako programátor. A keď to ešte poslúži aj na jachting to je len bonus. Len treba sa poponáhľať s kúpou, lebo za chviľu takéto skvosty už nebudú.
Mám rád takéto autá. Tu ešte máš riadný feedback od stroja. Pri šoférovaní sa cítiš ako mašinista a nie ako programátor. A keď to ešte poslúži aj na jachting to je len bonus. Len treba sa poponáhľať s kúpou, lebo za chviľu takéto skvosty už nebudú.
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Heh, dekuju. No ne nahodou jede jako Pinzgauer, kdyz jsou ze stejny fabriky (i kdyz teda s rezervou, ten ma o hodne lepsi svetlost a najezdovy uhly).
A s tim nakupem vim dobre, jak tezko se shani. Koupil jsem ji celkem nahodu za dobry penize v Litve a vezl domu po vlastni ose.
Je to proste auto s pribehem: https://youtu.be/uyntkBpm5n0
A s tim nakupem vim dobre, jak tezko se shani. Koupil jsem ji celkem nahodu za dobry penize v Litve a vezl domu po vlastni ose.
Je to proste auto s pribehem: https://youtu.be/uyntkBpm5n0
- Ozzie
- zkušený harcovník
Som rád, že toto vlákno opäť ožilo. My sme hľadali dlho vhodné auto pre naše záľuby. Mali sme 2 Kangá za sebou. Boli fajn, veľký priestor pre psov, nosič pre kajaky a utiahli aj náš malý motorák 850 kg aj s vlekom. Chýbal ale pohon 4x4. Hlavne v poslednej dobe, keď hladina Dunaja cez leto je nízka, sklzy sú väčšinou „krátke“ a na vyťahovanie potrebujeme silné auto, najlepšie štvorkolku.
Mynulý rok rodinná rada rozhodla, že teraz nastal čas na kúpu 4x4. Chceli sme jazdenku, ale kvalitnú. Najprv sme mali v hladáčiku benzínové Dustery a Vitary. Zistili sme, že všetky sú predražené, alebo zničené. Pozerali sme aj Grand Vitary, ale tie sú väčšinou dosť hrdzavé. Postupne sme preskúmali parametre, pozerali testy, čítali recenzie a zistili sme, že väčšina SUV majú v teréne problém sám so sebou, nieto ešte niečo ťahať, alebo dokonca vyťahovať z vody.
Pomali sme sa spriatelili aj s myšlienkou, že naše auto bude poháňať diablov pot, teda Diesel. V tomto segmente je už väčší výber. Ďalším kritériom bola ceľková váha súpravy, aby som nemusel robiť ďaľší vodičák. Teda max ceľková hmotnosť vozidla do 2500 kg.
Nikdy som nevenoval pozornosť značke JEEP. Registroval som tie autá, ale len tak povrchne. Raz sme sa išli pozrieť na jeden Compass a pri skúšobnej jazde urobil na mňa dobrý dojem. Po preštudovaní parametrov ale vyplával na povrch nie práve najlepší motor. Pochádza od nemeckého výrobcu, ale má problémy so vstrekovaním a aj s rozvodovým reťazom Simplex. Takže nie.
Cherokee je dosť velké, ale nejak ma neoslovil. V jednom bázari mali Renegade a hovorím zo srandy sa prevezieme na ňom. Jazda ma prekvapila a začali sme zisťovať podrobnosti. Motor Multijet 2 od Fiat-u. Hovorím Panebože. Ale potom som zistil, že tie agregáty sa montujú do veľa aut a sú ceľkom vydarené. Samozrejme majú aj nároky na servis. Potom som zistil, že existuje prevedenie Trailhawk, ktoré má zvýšený podvozok a dokonca aj „redukciu“ teda pomalý prevod. Bol jeden na predaj v Nitre a išli sme sa pozrieť. Pán bol trpezlivý a tak sme to čudo (manželka povedala, že veľkonočné vajíčko) sme prezreli dopodrobna. Kvalitné spracovanie, opancierovaný podvozok, čo je fakt poctivo urobené z oceľových prvkov. Už som vedel, že v aute pracuje prevodovka 9HP48 od renomovaného nemeckého výrobcu ZF.
Auto je na prvý pohľad malé, ale vo vnútri je dosť miesta a pre nás dvoch bude dostatočné. Dokonca aj menší pes sa zmestí. Väčší je už starý a najradšej vylihuje na slnku, takže aj toto je vybavené.
No čo dodať sme sa rozhodli pre kúpu. To auto z Nitry bolo cez náš rozpočet, ale pred Vianocami sa objavilo jedno vozidlo v Bratislave. Auto z op leasingu, 4 ročné, 110000 km, ukážkový stav a k tomu ešte farba Omaha Orange. No nemohli sme odolať. Nasledoval veľký servis, ktorý nebol lacný, ale chcel som mať istotu, že auto je OK. Odvtedy sme najazdili asi tak 4000 km a môžem povedať, že sme spokojný. Auto síce vyzerá ako presúvadlo pre slečinky z jedného nákupáku do druhého, ale zdanie klame. Je to silné (170 HP) obratné auto dobre vybavené aj do terénu. Jazda trošku traktorová, ale ako som Wikimu písal, mám rád také autá, ktoré sú ešte cítiť. Vyskúšali sme aj v teréne a zatiaľ spokojnosť. Auto je dosť testované aj na Youtub-e a prešlo aj Rubicon Trail čo je slušný výkon.
Ďalej už to poznáte. Prišla korona a všetko sa zastavilo. Nemám ešte ani ťažný hák namontovaný. Chodil som pádlovať na Dunaj. Aj na ten Malý aj Veľký.
Navyše sa mi zbláznil tlak a teraz chodím na Trailhawku po doktoroch. Dúfajme že čoskoro sa dá všetko do normálu a potom dám vedieť ako sa vyťahuje loď z Dunaja aj mimo spevnených sklzov.
Naše veľkonočné vajíčko:
Mynulý rok rodinná rada rozhodla, že teraz nastal čas na kúpu 4x4. Chceli sme jazdenku, ale kvalitnú. Najprv sme mali v hladáčiku benzínové Dustery a Vitary. Zistili sme, že všetky sú predražené, alebo zničené. Pozerali sme aj Grand Vitary, ale tie sú väčšinou dosť hrdzavé. Postupne sme preskúmali parametre, pozerali testy, čítali recenzie a zistili sme, že väčšina SUV majú v teréne problém sám so sebou, nieto ešte niečo ťahať, alebo dokonca vyťahovať z vody.
Pomali sme sa spriatelili aj s myšlienkou, že naše auto bude poháňať diablov pot, teda Diesel. V tomto segmente je už väčší výber. Ďalším kritériom bola ceľková váha súpravy, aby som nemusel robiť ďaľší vodičák. Teda max ceľková hmotnosť vozidla do 2500 kg.
Nikdy som nevenoval pozornosť značke JEEP. Registroval som tie autá, ale len tak povrchne. Raz sme sa išli pozrieť na jeden Compass a pri skúšobnej jazde urobil na mňa dobrý dojem. Po preštudovaní parametrov ale vyplával na povrch nie práve najlepší motor. Pochádza od nemeckého výrobcu, ale má problémy so vstrekovaním a aj s rozvodovým reťazom Simplex. Takže nie.
Cherokee je dosť velké, ale nejak ma neoslovil. V jednom bázari mali Renegade a hovorím zo srandy sa prevezieme na ňom. Jazda ma prekvapila a začali sme zisťovať podrobnosti. Motor Multijet 2 od Fiat-u. Hovorím Panebože. Ale potom som zistil, že tie agregáty sa montujú do veľa aut a sú ceľkom vydarené. Samozrejme majú aj nároky na servis. Potom som zistil, že existuje prevedenie Trailhawk, ktoré má zvýšený podvozok a dokonca aj „redukciu“ teda pomalý prevod. Bol jeden na predaj v Nitre a išli sme sa pozrieť. Pán bol trpezlivý a tak sme to čudo (manželka povedala, že veľkonočné vajíčko) sme prezreli dopodrobna. Kvalitné spracovanie, opancierovaný podvozok, čo je fakt poctivo urobené z oceľových prvkov. Už som vedel, že v aute pracuje prevodovka 9HP48 od renomovaného nemeckého výrobcu ZF.
Auto je na prvý pohľad malé, ale vo vnútri je dosť miesta a pre nás dvoch bude dostatočné. Dokonca aj menší pes sa zmestí. Väčší je už starý a najradšej vylihuje na slnku, takže aj toto je vybavené.
No čo dodať sme sa rozhodli pre kúpu. To auto z Nitry bolo cez náš rozpočet, ale pred Vianocami sa objavilo jedno vozidlo v Bratislave. Auto z op leasingu, 4 ročné, 110000 km, ukážkový stav a k tomu ešte farba Omaha Orange. No nemohli sme odolať. Nasledoval veľký servis, ktorý nebol lacný, ale chcel som mať istotu, že auto je OK. Odvtedy sme najazdili asi tak 4000 km a môžem povedať, že sme spokojný. Auto síce vyzerá ako presúvadlo pre slečinky z jedného nákupáku do druhého, ale zdanie klame. Je to silné (170 HP) obratné auto dobre vybavené aj do terénu. Jazda trošku traktorová, ale ako som Wikimu písal, mám rád také autá, ktoré sú ešte cítiť. Vyskúšali sme aj v teréne a zatiaľ spokojnosť. Auto je dosť testované aj na Youtub-e a prešlo aj Rubicon Trail čo je slušný výkon.
Ďalej už to poznáte. Prišla korona a všetko sa zastavilo. Nemám ešte ani ťažný hák namontovaný. Chodil som pádlovať na Dunaj. Aj na ten Malý aj Veľký.
Navyše sa mi zbláznil tlak a teraz chodím na Trailhawku po doktoroch. Dúfajme že čoskoro sa dá všetko do normálu a potom dám vedieť ako sa vyťahuje loď z Dunaja aj mimo spevnených sklzov.
Naše veľkonočné vajíčko:
- Ozzie
- zkušený harcovník
Viky: to videjko si nechám na večer. Dík
- Viky_CZ
- zkušený harcovník
- Kontaktovat uživatele:
Budu rad kdyz to nekoho pobavi, o ty T3 toho mam na kanalu docela dost.
Ten oranzovej Jeep je dobrej bonbon!
Ten oranzovej Jeep je dobrej bonbon!
- LadaM
- aktívní jachtař
- Reputace: 97
PEPO píše:LadaM píše:Já mám dvouosý vlek s provozní 380 kg, celková 2600. Jestli má loď 900, do 1500 se musíš vejít s čímkoli. Otázkou je, jestli ty věci opravdu váží, kolik píšou
Akej značky je ten vozík?
Ja mám jednoosí 1800 kg a prázdny má 400 kg.Taká hmotnosť je v techničáku- v skutočnosti som ešte nebol na váhe, ale zdá sa mi že môj čln je na ten príves asi aj tak moc...Ale možno sa mi to len zdá...
Jinos Příbram.
Jinak samozřejmě pokud stačí nosností jednoosý, tak na manévrování je to určitě mnohem lepší. Lámat to nějak s lodí na neklouzavém povrchu, to mám vždycky strach, že ty nápravy vylomím Ale vozím na tom přes 2 t. a 3,60 na výšku
- PEPO
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 13
Mna len zarazila tá nízka váha prázdneho prívesu oproti môjmu....Lebo v tvojom prípade sa mi to zdá dosť málo.Myslel som že to máš nejaký US-hliníkový alebo nebodaj z nejakých ešte ušlachtilejších kovov...