Jak neuvařit motor

Firmy, technika, servis, údržba, zkušenosti apod.

Moderátoři: vilma, Pepa, david

Olchor
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

Jak neuvařit motor

Příspěvekod Olchor » stř kvě 27, 2009 8:45 am

Párkrát se mi stalo, že se ucpalo, nebo jinak porouchalo vodní chlazení motoru a já si toho všiml až na poslední chvíli. Abych zabránil zničení motoru v takovém případě, koupil jsem v prodejně GES www.ges.cz tepelnou pojistku SM4 120S. Je vratná, spínací, pevně zvolená teplota, malý čudlik ( pro slováky: dzindzik) cca 5x5x20mm, 115Kč. Přidělal jsem ji tepelně vodivě na hlavu válce, kontakty zapojil paralelně k elektrickému chcípáku. Pozor ! jeden kontakt pojistky je vodivě spojen s pouzdrem, ale chcípák se většinou taky spojuje proti zemi, takže je potřeba to správně zapojit. Kdo nemá el. chcípák, může na to napojit třeba sirénu, spínač snese 4A. Funguje to dobře, minulý týden jsem to ověřil na trase Břeclav - Bratislava (Dyje-Morava-Dunaj). Modernější motory asi něco takového už mají, ale u starších by to mohlo zabránit větším problémům.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 154

Příspěvekod Denis » stř kvě 27, 2009 9:02 am

Super, pozrel som si tu web stránku, ale je tam toho na mraky, nemohol by si prosím ťa dať odkaz priamo na ten dzindzík? :) A ako si to vodivo pridelal na hlavu válca? Dík
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Ante » stř kvě 27, 2009 9:11 am

přímej link máš tu http://www.ges.cz/?page=index&inc=searc ... h=SM4+120S

jen si myslím, že to připojení na chcípák není úplně ideální, když ti motor bez varování chcípne v nějaké nevhodné situaci. Signalizace je myslím lepší, můžeš se sám rozhodnout co je v tu chvíli nejlepší řešení.
smike
moderátor
Reputace: 18

Příspěvekod smike » stř kvě 27, 2009 10:59 am

pak je možné použít dvě, jednu s nižší hodnotou jako varovnou a druhou, která pak vypne..
Olchor
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Olchor » čtv kvě 28, 2009 8:11 am

Ještě k tomu tepelně vodivému spojení - je dobré pojistku podmáznout silikonovou vazelínou, nebo ještě lépe teplovodivou pastou, co se používá v počítačích pro montáž procesoru ( k dostání v prodejnách elektrosoučástek GES, GM ap.) Původně je na pojistce navlečena průhledná bužírka, tu jsem sundal. A ještě jedna věc - tyto součástky nejsou běžně používány ( většinou se používají pojistky rozpínací pro ochranu elektroniky před přehřátím) a proto jsou některé hodnoty jen na objednání. Je lepší se předem domluvit telefonem, nebo majlem.

Zpět na