Navigace s počítačem na palubě

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: windward, vilma, Pepa

Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Navigace s počítačem na palubě

Příspěvekod Monty » pát lis 10, 2006 11:02 pm

Pánové...Jistě každej ví,jaká je cena námořních ploterů a ceny map do nich...Dle mně to hraničí s kriminálem,ale asi na to ostatní mají jinej pohled...V každém případe mně to donutilo přemýšlet,jak s výrobci ploterů a map vybabrat.A vypadá to zatím nadějně.Nejlepším řešením se mně zdá předělat na to notebook.Ten sám o sobě zvládá hravě všechno,co potřebuji a na daleko lepší úrovni jako nějakej plotr.Bohužel ale není voděodolný.A to už vůbec né proti slané vodě.Řešení jsme ale částečně našli. Notebook,jakoš to počítač je velikostí displeje a možnosti využití asi milionkrát na tom líp,než úzcespektrální použití i toho nejlepšího a nejdražšího ploteru.A to nemluvě o komfortu používaní.Jistě každej z Vás má v počítači nějakej softík,kterej dokáže vykreslovat naskenované a nakalibrované mapy a ukazuje aktuální pozici po připojení i toho nejlevnějšího ,nebo aplikačního GPS.Všechny tyhle GPS,které jdou spojit s PC používají ke komunikaci s PC i protokol NMEA 183(www.nmea.org) s kterým pracují všechny,mně doposud známe nautické softy.Nebudu teď řešit ,jakej soft a jaké mapy používat,bo je to věc každého z nás,jak si tenhle soft a mapy opatří a jak je bude používat v souladu s licenčními podmínkami.(Skoro tady pláču smíchy).Jde mně hlavně teď o to,jak upravit laptop tak,aby byl použitelný na lodi v jakémkoli počasí a abych měl informace z něho k dispozici v kokpitu,kde je nejvíc potřebuji a né jenom na kapitánském stolku.Zabalit do igelitu ho nelze...To každej ví...Nehledě na potíže s chlazením,v dešti bych stejně přes igelit nic neviděl.A dost těžko i na sluníčku.Mám v hlavě dvě takové možnosti.

1..koupit LCD monitor na 12 voltů.Dá se pořídit za cca 400 euro,co jsem viděl,ale taky není veděvzdorný.Bylo by nutno ho upravit a to je technická otázka .Možností je hned několik.Buď mu udělám futrál z plexiskla a před displej dám sklo,nebo ho obalím folií,kromě displeje a zatěsní dokola silikonem.Displej samotnej zůstane nechráněný,což se mně nezdá až takovej průser.Nevýhody tohoto řešení jsou cena monitoru a to,že potřebuje vlastní napájení.A v neposlední radě taky potřebuje chladit.Výhoda je tá,že monitor odpojím a laptop zůstává neporušenej a použitelnej i na jiné věci.

2.Ta druhá možnost je o dosti složitější a jsu nucen to nechat udělat lidem,co s počítačema dělají a jsou v tom i docela dobří.Mám v plánu urvat a použít vlastní displej notebooku.To mně ale budou muset udělat kluci u nás doma.Jsem s nima tuhle věc konzultoval a řekli mi,že kromě pracnosti v tom nevidí vážnější problém.Obětuji na to starej Compaq Armada P III,650 Mhz,128 Mb RAM.Podobnej laptop se dá sehnat za pár korun a má na lodi i jiné využití(muzika,video,foto,internet a jiné),což plotr nemá.Vlastné tělo laptopu zůstane v podpalubí, na místě kde bude mít dobré chlazení a voda na něj nemůže.Pokud je teda loď ještě nad vodou.:-)))Samotnej displej pak vyberu z rámečku,kterej de rozšroubovat a natlačím do toho silikon a sešroubuji tak,aby voda nemohla na obvody a elektroniku.Kábel hodlám dát k tělu tak 5 metrový.Klávesnici jsem sehnal v IPX7 normě a pídím se ještě po myši.Monitor jako takovej
umístním na držáku kdekoliv na lodi,Ale hlavně v kokpitu.Laptop samotnej bude v suchu a displej by měl po dobrém zatěsnění vydržet nějakou tu vlnu a děšť.nebo možná udělám na to LCDéčko futrál...Tady by s chlazením němeli být potíže a půjde to líp zatěsnit a bude i odolnejší.Uvidím.

Co se týče map a softu,tak o tom tady bych taky rád podebatoval.Ale v mezích normy..Já osobně funguji na MaxSea v.10 a mám vektorové mapy C-MAP celého světa.Po připojení jakéhokoli GPS s podporou NMAE 183 ukazuje aktuální polohu přímo na mapě.Jde k tomu připojit i radar a anometr a plánovat cesty s podporou těchhle instrumentů.Po připojení na autopilota je soft schopnej vést loď k cíli bez mého zásahu.Neotočí loď proti větru,nenarazí do jiné lodě a nevjede na skáli.K tomu stahuji přímo od výrobce softu předpovědi počasí pro celej svět.A v docela solidní a inteligentní formě a jsou zobrazována přímo na mapě.A Trasu plánuje tak,že se dokáže špatnému počasí vyhnout...Je to dosti inteligentní soft...pokud vím,tak je venku už i verze 12.
Uvítal bych tady připomínky,nápady,skušenosti z podobně předělaným laptopem,nebo i jiné nápady.Včetně zkušeností z použitím nautických softů a map.Nebo i připomínky a poznatky lidí,co kompům rozumí.Jestli jsou i jiné možnosti,nebo co možné není a tak.
Ono....Takhle předělanej comp mně vyjde cca 10.000,-Kč.To jest nákup v bazaru,napájení i předělávka.To je oproti i mizernému plotru super cena a jeho možnosti jsou daleko před možnostmi ploterů i těch super drahých.A mapy jsou i zadara.Nehledě na to,že když mně omrzí v kokpitu za kormidlem čumět na mapy tak si tam pustím třeba porno :-).Tak snad se tady k něčemu hodně reálnému dobereme.Pánové,voila.

P.S.:Jdu si něco nalít.Tak mně to vyčerpalo :-)
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 6976
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 60
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » ned lis 12, 2006 11:12 pm

Ledva som to vládal prečítať, to si sa prekonal! Nechcem do toho moc kafrať, ale taký malý plotrik Eagll Intelli Map Color http://www.eaglegps.com/Products/Produc ... llimap500c stojí v USA asi 400 USD a používa C-map. Nie je to jednoduchšie? A notebook mať dole na ostatné a ako zálohu?
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » pon lis 13, 2006 5:56 pm

Denisi...Nebudu do tebe kafrat ani já,ale víš,co Ty mapy stojí...???A ten kousek mapy,co koupím za 230 euro prolítnu za tři dny,když foukne.A do plotru je nehackneš ani náhodou....A o tom to jě...A kromě toho,že umí dělat s mapami,neumí dělat nic víc....A to rozlišení a velikost displeje...No fuj... :D Ba ne,Denisi...Tohle pro mně není cesta.Tohle je všechno o velikých penězích,i když plotr stojí jenom 400$.Jo....A je to docela chuďounkej stroj...Jestli by jsme chtěli porovnávat funkce a možnosti laptopu a ploteru(nemyslím zrovna Eagll Intelli Map Color,ale něco,co se plotru alespoň podobá)tak furt vede na plné čáře laptop.I když ho budu srovnávat s vlajkovýma plotrama ,jako např.:Garmin 2110C (2500,-),Lorenz World Map LCD11 SunColor(2800,-),Lowrance GlobalMap 6500C (1800,-) a jiné,tak ani jeden z nich nedovede ani polovinu s toho,co cokáže softík,jako je třeba MaxSea,SeaTalk,Offshore,Tsunami(nebo podobnej) s laptopem a nejjednoduchšíma a nejlevnějšíma podpornýma instrumentama,jako radar, anometr,GPS a jiné.A za zlomek peněz,než bych dal za tyhle stroje s mapama a čidlama.Prostě za moc peněz,málo muziky.Za hoooodně moc peněz.Skus si to sečíst.Stačí jenom plotr a mapy západního středozemí....A já Ti pak sečtu moje náklady. :wink:.A to Denisi už vůbec nemluvím o ovládání a komfortu(třeba jenom velikost displeje)...To už se nedá srovnávat vůbec.Myslím,že bude lepší hledat možnosti,jak udělat noťas voděvzdornej.Alespoň pro mně.
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 6976
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 60
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » pon lis 13, 2006 6:48 pm

Šak já len tak. Mapy Navionics XL stoja podla druhu od 270 po 300 USD za kus, na stredozemné more potrebuješ 3 ks a je to od Bretagne po Cyprus a na celú Europu 12 ks. Tie drahšie verzie majú okrem klasickej mapy aj letecký pohlad, satelit a obrys pobrežia. Neviem či nebudem vyzerať ako mastňák, ale je to drahé?
Tú kvalitu displeja neviem posúdiť, ale na vjazd do prístavu by to mohlo snáď stačiť. Tie parametre sú horšie ako na Garmin 276C ? Čo ti na to Baharis? Ty máš garmina.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » pon lis 13, 2006 9:18 pm

No drahé...Jak si to vezmeš....Není a je.Proč ale platit ty dosti veliké prachy,když neporovnatelně větší komfort a služby mám za zlomek peněz mi nějak uniká...???Tak si to spočítám tak zhruba.Tři mapy a nejlevnější plotr,to jesti cca 1300$.Já mám za ty prachy laptop(starší ale min PIII),mapy celého světa,dvě GPS,anometr předělávka a měsíc jídlo v restauracích....A nechci se zase opakovat,všechno v neporovnatelnm komfortu.No a Garmin276C není plotr,ale přenosné GPS...S monitorem jako na hodinkách :D .Mám Magellana Meridien Gold i s mapama celé Evropy a Karibikuu . Displej taky nic moc,ale jako záložák mi stačí.....Ale i tohle všechno mně stálo 570,-éček...Za to mám primární luxusní systém, a né jenom záložní :lol:.Nu...Pojdmě raději něco vymyslet...Koupit to můžeme pak,až tohle nebude fungovat.
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 6976
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 60
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » pon lis 13, 2006 9:43 pm

Všetko ti verím, len ten mesiac v reštauráciach sa mi nezdá.
Najjednoduchšie by sa to dalo vyriešiť tak ako je inkubátor na novorodencov. Teda dať ho do bedničky ktorá má z jednej strany plexy a nad klavesnicou vodotesne pripevnenú gumenú rukavicu. Tiež som videl gumenú klávesnicu. Ale vodotesná myš asi nie je. Alebo variacia na túto tému, do salónu spraviť z kokpitu okienko, znútra pripevniť laptop a gumená rukavica.
AdsBot [Google]
Příspěvky: 0
Registrován: ned říj 25, 2015 1:10 am
Reputace: 0

Příspěvekod AdsBot [Google] » pon lis 13, 2006 9:53 pm

:lol: Hahahahahaha já se počůrám smíchy - gumový rukavice hahahahaha :lol:
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 6976
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 60
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » pon lis 13, 2006 10:04 pm

Počúvaj koňu, keď si bol v tom inkubátore, nepametáš ako si bol rád že tam tie gumené rukavice sú, a teraz sa rehoceš? Nevďačník jedna. :D
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř lis 15, 2006 9:40 am

Tak Ti nevím Denisi,ale chtěl bych to udělat na trochu vyšší úrovni.Protože samotnej displej z noťase je tenkej a křehkej,tak budu pro něj dělat asi futrál na předu ze sklem.A když se naseru tak i ze stěračem :lol: .Mám ale dojem,že potíže budou z myší...Zatím nic nenacházím.Ale myslím,že nějakého voděodolného hlodavce snad někde vyšťourám.A když ne,klávesnice bude stačit.
AdsBot [Google]
Příspěvky: 0
Registrován: ned říj 25, 2015 1:10 am
Reputace: 0

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř lis 15, 2006 10:38 am

Kdyz uz tam budes dealt sklo tak to udelej jako Tablet PC. Kdysi byvaly displeye (kdyz jeste nebyly dotykove) delane s prekrytim - sklo s medenou mrizkou, pres ktere se ovladalo pohyb kurzoru. Napr. na nadrazich a jine info. Navody na to nekde budou. Mas dve moznosti:
vykuchat notas s dotykovym displeyem nebo prekryt takovouto mrizkou (neni to tak presne - ovladas to prstem). Ucel to splni stejne jako mys.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř lis 15, 2006 2:59 pm

Hmmm...Docela dobrej nápad.Jenom nevím,jestli bych prstem dokázal ovládat comp ke spokojenosti....Myš je předce jenom trochu přesnější....No a displej sice bude na očích ale asi ne na dosah.Musel bych někde sehnat tu mřížku,bo noťas na to určenej tohle nemá...Compaq Armada M700.Podívám někde po infu na netu,ale kdyby jsi měl nějakej relevantní link,hoď to sem.Je to zajímavej nápad a nebyl by myslím zase tak těžce proveditelnej.Hmmm..Ale teď mně něco napadlo....No...Ověřím si to a pak to sem hodím...Nechci vypadat jako blbec,jestli je to nereální kraviny.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » stř lis 15, 2006 3:52 pm

Vidím to naprosto plasticky, jako v 3D kině. Prosím trochu úsměvu a čtení podbarvit dramatickou hudbou:
Je podvečer, širé moře, jediná loď na obzoru, hustě prší a fučí tak 45 uzlů. Loď se v náklonu 30° prodírá vlnami ostře proti větru, kokpit zalévá jedna vlna za druhou. Monty stojí široce rozkročený za kormidlem, v očích zarputilý výraz, po tvářích mu stékají proudy vody. Jednou rukou svírá kormidlo, zatímco druhá hbitě přechytává z klávesnice na myš a Monty neomylně veden obrazovkou ploteru, bezpečně vpouvá do závětří maríny.
Není to hezké? :lol:
Uživatelský avatar
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 265
Registrován: čtv srp 24, 2006 9:00 pm
Reputace: 0
Bydliště: Presov
Kontaktovat uživatele:

tablet

Příspěvekod Frantisek » stř lis 15, 2006 3:52 pm

Kamarát používa notebook fujicu-siemens, so zdvojdnou definíciou pre aktívnu plochu tabletu, množstvom možností pre rychle funkcie (na jeden ťuk) a vraví, že k myške by sa už nevrátil.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř lis 15, 2006 5:31 pm

Hele Baharisu...Skus si přečíst,co jsi napsal.Možno se Ti rozsvítí :idea: Absolutně nemám ponětí,proč bych v 45 Kn větru se ostře proti němu pral do maríny.A ještě k tomu šaškoval s klávesnicí a myší.Kolik jsi toho naplaval sólo.Kolik lidí potřebujěš na to aby jsi zakotvil,vyvázal se u mooringu,nebo se vyvázal v maríně...???Někdy jsi to skus sólo i v horším počasí,a uvidíš,že všechno,co i nějak může pomoct budeš blahořečit. Pokud to přežiješ.Chápu ale,že u výkonech typu 7 dní na Jadranu v létě Ti stačí buzole a hodinky.

P.S.:A když prší,zásadně dívám jenom porno. :wink:
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř lis 15, 2006 5:39 pm

Franto,takovej noťas bych asi neobětoval na tohle.Ale věřím,že je to jiné kafe.Tohle je notebook za cca 5-6 litrů,to se dá oželet.A jestli prdne,tak koupím takovej jinej,podruhé to dělat bude daleko jednoduchší.Myslím,že jestli nekoupím nějakého hlodavce,co vydrží trochu vody,tak nějakého předělám....Možná těch pokusů bude víc :D
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 6976
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 60
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » stř lis 15, 2006 5:52 pm

Já žijem v tom, že na vplávanie do maríny, prístavu, zátoky mi stačí GPS-ka velkosti Garmin 276, na hrubú orientáciu kde sa vlastne nachádzam to tiež postačuje. A keď sa presúvam z bodu A do bodu B, tak si na papierovej mape za navigačným stolkom určím kurz a idem podla kompasu, alebo to zverím na autopilota. Keď sa priblížim na dostrel, tak zapnem GPS a valím na istotu.
Viem, že mať super ploter spriahnutý s radarom, windmetrom atď by bolo super a tak isto aj myšlienka spraviť to za pár šušňov je lákavá.
Myš na laptope ovládaš prstom, to by nešlo spraviť tú dotykovú plochu citlivú na dotyk prstom cez fóliu?
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » stř lis 15, 2006 6:14 pm

Ale Monty, dyď se nečerti. To nepřijmeš trochu "odlehčení"? :wink: :D
Já se o tom s tebou nechtěl přít a vážně diskutovat. Rozumím tvým důvodům, věřím i tomu že to jsi schopen realizovat. Ale nelíbí se mě to. Když pominu to, že mě není jasné umístnění celé sestavy v kokpitu, tak si myslím, že každá technika na lodi, aby přečkala extrémní podmínky slaného prostředí, musí být 100% zajištěná a hlavně jednoduchá. Každý spoj, káblík, konektor, tlačítko je riziko. Čím víc jich je, tím víc je rizika. Jestli jsi četl "Před přídí mys Horn", tak jistě víš, jak jim odcházeli profesionální přístroje.
Je spousta věcí, které se dají udělat doma. Ale v tomto případě jsem zastáncem profesionálního řešení. Klasická GPS (Garmin GPSmap 276C) a mapy BlueChart. A neváhám koupit novou mapu Řecka za 6000, i když nevím, kdy tam zase pojedu.
Ale to je MŮJ názor. TY máš jiný a já tě nebudu přesvědčovat. Jestli jsem se tě mým odlehčením tématu nějak dotkl, tak se moc omlouvám a tluču hlavou o klounovec. :wink: Přeji mnoho štěstí.
BTW: Do diskuze kolik toho kdo najel a nacouval se zapojovat nebudu. Jsem bývalý řidič profesionál a užil jsem si toho dost.
AdsBot [Google]
Příspěvky: 0
Registrován: ned říj 25, 2015 1:10 am
Reputace: 0

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř lis 15, 2006 9:56 pm

Teď jsem si vzpomněl, že přece jenom někdo ty vodotěsné klávesnice a jako myši vyrábí. Když jsem byl letos v lednu a únoru na běžkách v Novém Městě na Moravě, tak tam v těch dědinách okolo ( Studnice, Maršovice, atd.) mají na návsi na vpodstatě volném prostranství, kde když zafouká i prší veřejný internet. No a na něm jsou použité klávesnice z nerezi a docela určitě jsou vodotěsné. Teď jenom zjistit kdo to vyrábí co za to chce a máš vyhráno.
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř lis 15, 2006 10:56 pm

Další důvod,proč nespoléhat na „profesionální“krámy.(Jenom tak mezi řečí 276 je fakt trochu mimo.Bavíme se o plotrech.)Už jsi slyšel o něčem,co by bylo uděláno za posledních pět let tak,aby vydrželo víc,než svoji záruku...???Nebavím se o rekreačním použití.Další důvod,proč dělat z noťasa plotr je jeho životnost a možnost pravidelné údržby.Což u “profesionálních“shitů je kuwa problém..:Ale s čeho by jinak ty vyděrači žili...???Skusil jsi se někdy zamyslet nad tím,proč uliční mapa celé Evropy stojí míň,než námořní mapička Jadranu...???Skus přemýšlet.Ale o tom to není...Skus mně spočítat ty tvoje mapy,co Ti vlezou do 276 třeba ze Zadaru na Kanáry s tím,že jedu Zadar,Puglia,Calabrie,Sicílie,Sardínie,Korsika ,Cotes d´Azure,Costa Brava,Baleáry ,Maroko,Kanáry a možná Kapverdy...No a máš dojem,že v domácích podmínkách udělám spoje, a všechno ostatní hůř,než“profesionálové“...???Nežertuj...Tos nemohl myslet vážně...Mně spoje nevyhnijou,jako třeba na mém datovém káblu k magellanu.(novej 48,- éček)Kdepak chlape.... Víc peněz se investuje do zabezpečení,jak do upgrade map a vývoje.A jestli se vyjde mnohokrát s novým modelem,tak je to akorát marketingovej tah a nové od starého se liší akorát designem a možná nějakým softwaerovýma úpravami.(třeba jako že to už neděla tolik kravin,jako shit starej)A cena jasně jako za novinku.Jinak,já za tu tvoji cenu nové 276 C s mapami se dostanu do Karibiku a k tomu ještě připočtu ten noťas.Když si sečtu,že mně moje 10.5 metrů dlouhá ocelovka vyjde ročně cca 5-6 litrů(letos 7,5 litu) a cca 6 měsíců ročně tráví na moři, tak fakt na něco,jako je 276 bych peníze nedal ani za boha.Když tak pořádnej plotr...Ale ten nestojí 700 euro.Jinak co se týče umístnění,možností je milion...A všechny lepší,než kapitánskej stolek.A proto,že budu k tomu dělat i mobilní držák(ne profesionální- plastový)tak si ho klidně zavěsím i nad hlavu,abych mohl jet v poloze ležícího střelce.Sorry,ale mně fakt uniká důvod,proč kupovat shity za veliké peníze,které nedovedou kromě zobrazení map nic,a ještě dávat 200,-euro za kousek mapy,kterou prolítnu za dva.tři dny po dobré hrachovce...???Ale tohle asi nemá už cenu rozebírat.Já bych tady rád uvítal dobré nápady,třeba už i na zakonzervování spojů.Né bláboli o nějaké 276-ce a o tom,jak stačí.No možná stačí na dvoutýdenní charter(tím se nechci nikoho dotknout)ale určitě ne mně.Už po troch deckách Jacka bych neviděl ani na tu krabičku a né na displej.Skus mi prosím Tě dát jedinej,jedinoučkej důvod,kromě línosti,proč“profesionální“ 276 C s“ profesionálníma“ mapama(které jinak u Garminu fakt za moc nestojí,míněno graficky) vyměnit za dobře předělanej noťas..Jěště,kdyby šli hacknout do toho mapy,asi by u mně taky zvítězila lenost,ale takhle fakt nemám co řešit.A mně podobní,nerentiéři,asi taky ne.No a v neposlední řadě,já nemusím kupovat nové mapy proto,že mně exlo GPS a oprava je drahší než cena nového.Starej noťasů je po bazarech stovky za hubičku.
Tím tuhle planou debatu končím a budu se bavit jenom nových možnostech a nápadech.Více hlav,víc rozumu.

Kuwa,kde jsou ty časy,kdy si každej owner svoji loď hýčkal a vymýšlel zlepšováky,co výrobci opomenuli,a´t už byl důvod jakýkoliv.Jo,dneska už loď předělává málokdo a o stavbě nemluvě( Pro Denise-klobouk dolů).Zaplatí si nějakou laminátovku,která byla pro charter udělaná(jak říkají mojí slovenští kamasi“tlačítkové loďě“) a týden na ní blbne třeba i s 276-kou.Chlapy,já denně vidím,ty laminátové hrůzy.Jedna jako druhá,bez duše,bez života.Smutně se houpat v maríně s cajchem každého,kdo si ji kdy půjčil.Vídám ale taky majitelské lodě.Vídám je každičký den.Na některých bych oči nechal.Krása v detajlu ,krása v originalitě..:Ani jedna není stejná.Každá má podpis svého majitele,každá je individualita sama o sobě,každá s nich má duši , srdce.Všimli jste si někdo,že ty lodě se v maríně houpou tak jaksi jinak,jaksi důstojně a majestátně...??? :?:
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř lis 15, 2006 11:07 pm

Anonymous píše:Teď jsem si vzpomněl, že přece jenom někdo ty vodotěsné klávesnice a jako myši vyrábí. Když jsem byl letos v lednu a únoru na běžkách v Novém Městě na Moravě, tak tam v těch dědinách okolo ( Studnice, Maršovice, atd.) mají na návsi na vpodstatě volném prostranství, kde když zafouká i prší veřejný internet. No a na něm jsou použité klávesnice z nerezi a docela určitě jsou vodotěsné. Teď jenom zjistit kdo to vyrábí co za to chce a máš vyhráno.


Ha...Máš recht...U Dubrovníku je taky jedno inet-caffe v parku a měl tam gumové klávesnice,ale nepamatuji si myši .Kryty na kompy měl dělané z plexiskla a docela zajímavě...Ale použitelné jenom na vodu,co kape zhora.Klávesnici už mám gumovou IPX-7...Bohužel s Francouzským rozložením kláves,ale myš zatím ne.No to by mohlo být řešení...Jenom zjistit,kdo to dělá.Prohledal jsem něco na netu,ale kde nic,tu nic...Jinak,tu nerezovou klávesnici bych chtěl vidět...Nějak si to neumím konstrukčně představit.Ale i tady je vidět,že kdo chce,nebo musí,ten si cestu najde.Budu pátrat dál.Dík
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » stř lis 15, 2006 11:55 pm

Denis píše:Já žijem v tom, že na vplávanie do maríny, prístavu, zátoky mi stačí GPS-ka velkosti Garmin 276, na hrubú orientáciu kde sa vlastne nachádzam to tiež postačuje. A keď sa presúvam z bodu A do bodu B, tak si na papierovej mape za navigačným stolkom určím kurz a idem podla kompasu, alebo to zverím na autopilota. Keď sa priblížim na dostrel, tak zapnem GPS a valím na istotu.
Viem, že mať super ploter spriahnutý s radarom, windmetrom atď by bolo super a tak isto aj myšlienka spraviť to za pár šušňov je lákavá.
Myš na laptope ovládaš prstom, to by nešlo spraviť tú dotykovú plochu citlivú na dotyk prstom cez fóliu?


Denisi,já netvrdím,že to nestačí,jenom mně dovádí do šílenství hlavně ceny map...Jinak,s tou dotykovou plochou,jsem měl na mysli něco podobného...Je to taková,jakoby podložka a dá se s tím kreslit v PC a k tomu je ještě takové pero....Malá plocha.Myslím,že ovládat comp přes tohle by neměl být problém a je to jenom otázka driverů...No ale chtěl jsem si to nejdříve prověřit,než jsem s tím vběhnu.... :-)
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » čtv lis 16, 2006 1:08 am

Monty píše:Denisi,já netvrdím,že to nestačí,jenom mně dovádí do šílenství hlavně ceny map...Jinak,s tou dotykovou plochou,jsem měl na mysli něco podobného...Je to taková,jakoby podložka a dá se s tím kreslit v PC a k tomu je ještě takové pero....Malá plocha.Myslím,že ovládat comp přes tohle by neměl být problém a je to jenom otázka driverů...No ale chtěl jsem si to nejdříve prověřit,než jsem s tím vběhnu.... :-)


cauky,
neco podobneho bych chtel taky vyresit. dle me je lepsi se vykaslat na
klavesnici a mys a pouzivat jen touchpad (tj. asi ta desticka ;-) o ktere tady
byla uz rec ). ty touchpady byvaji i v klavesnicich - jednu takovou jsem
rozkuchal. no a to ti muze nahradit i klavesnici - stejne pri tom nepises
romany - staci spustit program, kterej emuluje klavesnici.
ma to vyhodu, ze kdyz to zalejes silikonem, tak to vydrzi vsechno a je to
maly.
ale nejvice by se mi stejne libil note s touchscreenem - dost o tom
uvazuju, akorat nevim kdo by mi to zaplatil :-( - a pouzdra na cely
note s touchscreenem existuji
AdsBot [Google]
Příspěvky: 0
Registrován: ned říj 25, 2015 1:10 am
Reputace: 0

Příspěvekod AdsBot [Google] » čtv lis 16, 2006 8:20 am

Tak mně to tak netrápí, ale zkus Monty zatelefénovat na Obecní úřad do Maršovic, do Studnice starostovi nebo na Národní výbor do Nového Města na Moravě a tam se na ten veřejný inernet zeptej, kdo to instaloval atd. atd.
Přeji Ti úspěch.
AVE
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » čtv lis 16, 2006 11:07 am

jerryx píše:
Monty píše:Denisi,já netvrdím,že to nestačí,jenom mně dovádí do šílenství hlavně ceny map...Jinak,s tou dotykovou plochou,jsem měl na mysli něco podobného...Je to taková,jakoby podložka a dá se s tím kreslit v PC a k tomu je ještě takové pero....Malá plocha.Myslím,že ovládat comp přes tohle by neměl být problém a je to jenom otázka driverů...No ale chtěl jsem si to nejdříve prověřit,než jsem s tím vběhnu.... :-)


cauky,
neco podobneho bych chtel taky vyresit. dle me je lepsi se vykaslat na
klavesnici a mys a pouzivat jen touchpad (tj. asi ta desticka ;-) o ktere tady
byla uz rec ). ty touchpady byvaji i v klavesnicich - jednu takovou jsem
rozkuchal. no a to ti muze nahradit i klavesnici - stejne pri tom nepises
romany - staci spustit program, kterej emuluje klavesnici.
ma to vyhodu, ze kdyz to zalejes silikonem, tak to vydrzi vsechno a je to
maly.
ale nejvice by se mi stejne libil note s touchscreenem - dost o tom
uvazuju, akorat nevim kdo by mi to zaplatil :-( - a pouzdra na cely
note s touchscreenem existuji


Tak...A je to...Tohle bude lék na tu myš.Skus poradit klávesnici,ze které jsi to vykuchal.Myslím,že už to je tak napůl vyřešené...Jinak,já tu voděvzdornou klávesnici už mám.A není problém tohle sloučit.
Co se týče těch pouzder ,tak co to je zač..???Jsem nic podobného neviděl.Jinak bych asi tohle všechno řešil jinak.Ono...Jestli by to k něčemu bylo,tak za to ty prachy dám.Nestálo by mně to ani zlomek s toho,co bych dal do za mapy do plotru,které potřebuji ,nebo potřebovat budu.Jestli chceš helpnout s mapami a softem,tak není problém.Napiš ale přímo na mail.Ale ostatní házej sem.Možná nejsme jediný,kteří se na něco podobného dají.A každá rada dobrá.Jinak,řešil jsi to urvání monitoru z noťasu a pak jeho zatěsnění...??
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » čtv lis 16, 2006 11:59 pm

Monty píše:Tak...A je to...Tohle bude lék na tu myš.Skus poradit klávesnici,ze které jsi to vykuchal.Myslím,že už to je tak napůl vyřešené...Jinak,já tu voděvzdornou klávesnici už mám.A není problém tohle sloučit.


ja uz nevim z jake to mam, ale stejna je CHICONY KTP-7903 (treba alza)
BTW neprekazi ti ta klavesnice ? ja mam pocit, ze by po 10 min letela !

Monty píše:Co se týče těch pouzder ,tak co to je zač..???Jsem nic podobného neviděl.Jinak bych asi tohle všechno řešil jinak.Ono...Jestli by to k něčemu bylo,tak za to ty prachy dám.Nestálo by mně to ani zlomek s toho,co bych dal do za mapy do plotru,které potřebuji ,nebo potřebovat budu.Jestli chceš helpnout s mapami a softem,tak není problém.Napiš ale přímo na mail.Ale ostatní házej sem.Možná nejsme jediný,kteří se na něco podobného dají.A každá rada dobrá.Jinak,řešil jsi to urvání monitoru z noťasu a pak jeho zatěsnění...??


to pouzdro jsem videl u automechaniku, notebook na kterem bezel
diagnosticky soft - pouzdro i note bylo od hp
tomu pouzdru by se muselo jeste trochu pomoct silikonem, ale slo
by to a navic je to pak skoro nerozbitny
akorat mistu prstu musis pouzivat dotykove pero - displej je chranen
sklem

ALE: ber to jen jako napad - ja to takhle zatim nepouzivam, ponevadz
na takovy note nemam.
ten touchpad jsem pouzival kdysi pro pc v aute

NA LODI MAM:
dole note + gps + soft
nahore mapy (v prirucnim formatu) a pda

ja jsem zastancem klasickych map, ale note mi musi slouzit :-) , plotter
nemam rad - moc penez za moc malo muziky
jinak note je super na delsich trasach, v noci a pri planovani a do budoucna
bych do toho chtel naprat vsechno

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů