Navigace s počítačem na palubě

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: windward, vilma, Pepa

Uživatelský avatar
MARIS
moderátor
Příspěvky: 1087
Registrován: sob říj 21, 2006 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

navigace

Příspěvekod MARIS » úte kvě 22, 2007 8:01 am

Jo jo,rozumná řeč,třikrát zaklepu když se přijdu schovat :lol:
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » úte kvě 22, 2007 8:41 am

nazdar jirko, ono je to, ale porad jen o penezich (i kdyz pomines ten mapovy soft). .. a hlavne to montyho taky bavi.

nicmene, ja mam nazor, ze nahore to fakt nepotrebuji - to uz je moc vynalozene energie (moji i me penezenky). proto mi staci note dole a nahore mam 'obycejne' mapy a pda - to ovsem nepouzivam, ty mapy jsou pro me pohodlnejsi. plotter a rucni gps povazuji za krajne nedokonale zarizeni - i kdyz pravda je, ze ty novejsi jsou uz hodne dobre a hlavne 'citelne' a lepe 'obsluhovatelne', ale ty asi jen tak na chartrech nebudou a na vlastni lod uz mi zase lepe vychazi moje kombinace note+klasicke mapy 8).

ja netvrdim, ze by to nekdy nebylo pekne mit 'note' nahore - ale vetsinou bych si pripadal uz blbe a mel bych pocit, ze to uz neni jachting a ze tu lod muzu ovladat z domova bez moji pritomnosti na lodi :D.

2wlady: ty mapy by ses mel naucit cist ;-)
Uživatelský avatar
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 616
Registrován: ned led 21, 2007 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

to jerryx

Příspěvekod Wlady » úte kvě 22, 2007 2:31 pm

Ahoj.
Já čtu mapy jakž takž, ale tobě dělá potíže Čeština...alespoň ta moje :lol: :lol: :lol: . Psal jsem, že manželka to moc neovládá a že tudíž musím stále přebíhat, protože dotazy na stav plotru v salonu zásadně ignoruje :!: .
Wlady
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Re: to jerryx

Příspěvekod jerryx » úte kvě 22, 2007 3:08 pm

Wlady píše:Ahoj.
Já čtu mapy jakž takž, ale tobě dělá potíže Čeština...alespoň ta moje :lol: :lol: :lol: . Psal jsem, že manželka to moc neovládá a že tudíž musím stále přebíhat, protože dotazy na stav plotru v salonu zásadně ignoruje :!: .
Wlady


tak to promin, to mi opravdu dela potize cestina, cetl jsem tam o pismenko vic - neumim misto neumi :? (teda jestli si to nahodou na posledni chvili neopravil ;-) :D).
Uživatelský avatar
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 616
Registrován: ned led 21, 2007 1:00 am
Reputace: 4
Bydliště: Praha

to jerryx

Příspěvekod Wlady » stř kvě 23, 2007 12:50 am

Jasně. To jsi trefil krovák přímo na makovičku :!: , TO bych teda určitě neuměl :lol: :lol: :lol: .
Vlastně možná teď už jo, hodnej alffa zrovna kousek vedle zveřejnil návod jak na to. Taky nám moh matla poradit dřív :lol: , když si vzpomenu na to moře chyb co jsem tady napatlal, tak je mi do :cry: .
Wlady
Uživatelský avatar
Pajas11
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 134
Registrován: úte kvě 15, 2007 2:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Modra koule kousek od hvezdy nazyvane Slunce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pajas11 » čtv kvě 31, 2007 3:41 am

Nevim jestli to tady padlo,ale na ruzne hruzne veci plati jeden notas-Panasonic Toughbook.Pouziva se v armade a u policie.Vodotesny a narazuvzdorny.Na e-bay se da koupit za rozumnou cenu,jsou i jine ja pouzivam Itronix.Koupil jsem ho za $ 200 dolacu.No soft a mapy porad resim.Nabidku mam cely svet za $ 600 na externim disku http://www.cruisingservices.net/
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » ned čer 03, 2007 7:14 pm

To Monty, to all,
Rozhodl jsem se též pro navigaci GPS modul+noutbuk.
Potřeboval bych trochu uvést do problematiky softu, konkrétně MaxSea+C-MAP.

Jde mě hlavně o rozdíl mezi verzemi 10 a 12.
1) v čem se liší? Že je v.12 novější, nemusí automaticky znamenat, že je lepší. :?:
2) Jsou mapy C-MAP) vzájemně kompatibilní?
3) Jsou třeba kódy map i do softu na PC, nebo jen do plotru?

Zatím používám coby modul: Garmin 38. Je to takový 12 kanálový, nemapový ,ruční GPS.
Možná je to ještě na kličku. Tu nemám. Je k tomu ale napájecí a datový kabel.
Později se bude modul modernizovat. :wink:

To je asi tak vše. Víc o tom nevím.
Případné info bych tedy prosil, pro blba.
Díky, alffa
P.S.
Nevíte o softu do PC co by nahradil sonar? Pochopitelně že se sondou. :?:
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » ned čer 03, 2007 8:54 pm

alffa píše:Jde mě hlavně o rozdíl mezi verzemi 10 a 12.
1) v čem se liší? Že je v.12 novější, nemusí automaticky znamenat, že je lepší. :?:
2) Jsou mapy C-MAP) vzájemně kompatibilní?
3) Jsou třeba kódy map i do softu na PC, nebo jen do plotru?


rozdil mezi nima je, 12 je lepsi, ale nema cenu to rozepisovat, ponevadz udelatko je pouze na mapy do verze maxsea 10. tak jestli budes kupovat, tak koupis verzi 12 nebo jestli budes 'kupovat' ;-), tak verzi 10.1.3.2.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » ned čer 03, 2007 9:06 pm

jerryx píše:rozdil mezi nima je, 12 je lepsi, ale nema cenu to rozepisovat, ponevadz udelatko je pouze na mapy do verze maxsea 10. tak jestli budes kupovat, tak koupis verzi 12 nebo jestli budes 'kupovat' ;-), tak verzi 10.1.3.2.

Díky jerryx,
To jsem asi potřeboval slyšet.
Budu tedy „kupovat , verzi 10.1.3.2.
Uživatelský avatar
Jaarek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 64
Registrován: čtv pro 29, 2005 2:11 pm
Reputace: 0
Bydliště: Praha

Příspěvekod Jaarek » sob bře 15, 2008 3:35 pm

Ahoj,

taky bych se chtěl zeptat Montyho, jak skončil s tím marinizovaným notebokem :clap:

Já jsem skončil více méně na displeji, na který by bylo rozumně vidět. Pořídil jsem malý dotykový VGA ze států, jak jsem psal někde výše, ale na sluníčku je nepoužitelný.

Nakonec jsem narazil na velmi zajímavý článek, kde je to dobře vysvětleno :o

Tady - viditelnost displeje na sluníčku

Z toho vyplývá dobrý tip na notebook DEL ATG. :good: Až budu pořizovat nový notebook, určitě zauvažiji nad ním. A v té době už bude k sehnání i levnější ;)

Zatím zkusím sehnat jen malý samotný displej, na který by se dalo na palubě koukat. :shock:
Uživatelský avatar
david123
nováček na fóru
nováček na fóru
Příspěvky: 1
Registrován: čtv črc 10, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod david123 » stř srp 06, 2008 12:05 am

Ahoj Monty,

viděl jsem na výstavě elektroniky LCD displeje které byly demonstrovány i v provozu pod tekoucí vodou. Dokonce tam měli mini PC stroje kde nebyl ani žádný hard disk, takže celé PC bylo vemi miniaturní - na napájení 12V a vše si bralo z paměti - dle potřeby 4-8-16GB, některé tyto displeje byly i v provedení dotykového dispeleje takže ani myš či klávesnici jsi nepotřeboval - samozřejmě k takovému PC je možné připojit jeden LCD displej klasický - na sledování porna a jeden vodovzdorný do cokpitu. Pokud budeš mít zájem tak najdu dodavatele - ceny byly průmyslové pro zabudování do dalších aplikací, tzn. jako stavebnice a tím byla cena více než přijatelná.

Neměl bys mapy anglie - jedu za 20 dní plachetkou ze skotska Largs do Hamburgu?

Dík David
dvsdavid@volny.cz
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8196
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob pro 13, 2008 6:22 pm

V jiném topicu se rozebírá soft, to už je celkem jasné...

Ale hardware je pořád takové, ne zcela uspokojivé....
Když pomineme speciální přístroje, pořád je tu téma marinizace notebooku.
Jak dopadl Monty jsme se se nedočetli, jen že už to dokončil.
Skoro každý zde diskutující s něčím laboruje a něco zkouší.

Já nechci nic marinizovat, stačí mi ten nejlevnější stroj na kterém "pojede" Mapsource, nebo podobný soft s připojenou GPS.
Myslím si, že alfou a omegou bude spotřeba a s tím spojené napájení.

Rád bych se tedy zeptal, těch zkušenější, jaký stroj má nejmenší možnou spotřebu?
Někdo zmínil ASUS Eee, kde je místo HDD je SSD úložiště. Je to úspora ve spořebě? A jaká?
Existuje lepší alternativa?

Jakou část spotřeby vezme podsvětlení displee? Lze tady snížit spotřebu?

Slogan:

Hledám stroj s co nejmenší spotřebou, kdo poradí? (jsem limitován zdroji)
Uživatelský avatar
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1154
Registrován: pon kvě 07, 2007 2:00 am
Reputace: 8
Bydliště: Praha 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » sob pro 13, 2008 8:19 pm

Tady je nedávný test levných netbooků: http://notebooky.idnes.cz/hitem-letosni ... yrobci_jza
Uživatelský avatar
windward
moderátor
Příspěvky: 2684
Registrován: pát lis 16, 2007 1:00 am
Reputace: 37

Příspěvekod windward » sob pro 13, 2008 8:34 pm

Davam do pranice svou vlastni zkusenost. Muj "civilni" NTB Thinkpad odesel behem par let doslova. Delam rocne cca 5000Nm vetsinou v mokrych podminkach. Pro NTB to bylo smrtelne. Domnivam se, ze hodne zalezi na tom, v jakem prostredi a jakym zpusobem se NTB pouziva.

Baharis mi letos ukazoval, co se mi hodne libilo. Bylo to takove male, tenke a kompaktni. :)
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8196
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob pro 13, 2008 8:49 pm

windwarde to malé tenké kompaktní baharisovo jsem viděl.... ;) ;)
Ale právě proto, že se jedná o stroj na "odpis" díky náročnému prostředí.....(i když každý neudělá 5000 za rok), tak bych za to ty peníze nedal.
To je něco mezi subnotebookem a PDA, prostě plnohodnotý systém do kapsy. XP a potřebné programy co na nich běží (třebá ovládání své lodě ve Volvo Ocean Race :) ) máš pořád při sobě.

Na navigaci by možná byl lepší trochu větší display, ale hlavně to musí stát cca 4x méně, tak do 6000,-
Ideálně z druhé ruky ještě levnější, za půldarma. A mít tam jen kopie pracovních dat pro navigaci. Když se poroučí, ať jde ...., nastoupí jiný.

Proto sleduji jak uspějí všemožní s tím proklamovaným noťasem do 100,-USD :?
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » sob pro 13, 2008 8:54 pm

Jo, je to HTC SHIFT. Ale nepoužívám jej k navigaci. Pouze tam mám nahrané MapSource pro případ dohrávání map do GPS, zálohování uplutých tras a připojení k internetu, ICQ, Mail a tak...

Takže. NTB, ať starý nebo teď nový, mám během plavby tam, kde nelze očekávat přístup vhkosti, nedej bože vody. Buď v kajutě v báglu, nebo v navigačním stolku. Jedna z prvních instrukcí (hned po vysvětlení fungování WC) pro posádku je, že nikdo kromě mě nesmí otevírat okénko nad navigačním stolkem.
Zatím jsem mimořádku nezažil. Jen o spoustě slyšel... :hmm:
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » sob pro 13, 2008 9:10 pm

Baharis píše:Jedna z prvních instrukcí (hned po vysvětlení fungování WC) pro posádku je, že nikdo kromě mě nesmí otevírat okénko nad navigačním stolkem.
Zatím jsem mimořádku nezažil. Jen o spoustě slyšel... :hmm:


tak u mne uz je to instrukce c. 1 a uz to neni jen instrukce, nybrz varovani pred nedobrovolnym opustenim lode !! :twisted:
Uživatelský avatar
martinp
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 77
Registrován: sob čer 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Přerov

Příspěvekod martinp » sob pro 13, 2008 10:24 pm

Libore, pokud toužíš po ojetém NB podívej se sem: http://www.notebook-servis.cz/ je to solidní firma.Z těch repasů mají spoustu náhradních dílů a jsou schopni i ten starý NB opravit.
Doporučuji nějaké IBMko řady T40, T41. Modely se sdílenou grafikou mají nižší spotřebu.
Je to včetně legální licence Windows XP. Obvykle mají staré NB problémy s akumulátory a CD mechanikami.

Spotřebu eee někdo důkladně změřil tady: http://wiki.eeeuser.com/hardware_power_consumption , je měřená verze s SSD diskem.
Je z to poznat i vliv podsvětlení na spotřebu. Chystáš se dívat na displej proti světlu ?
Co týče minimální spotřeby SSD disků, to je sice pěkná věc ale bude ti stačit 12GB místa?
Spotřeba 2,5 HDD 160 GB je následující:
Read/Write 500 mA
Idle 400 mA
Standby 50 mA
Sleep 20 mA

Časem zjistíš že spotřeba všech notebooků je víceméně stejná, stačí se podívat na výdrž baterii a kapacitu baterii. Nejlépe vychází Intel chipset s sdílenou grafikou.
Asus eee je dobrý ale nezapomínej že nemá CD mechaniku, musíš mít externí.
Minimálně stejně dobré jsou Toshiba NB100 a Fujitsu-Siemens FS Amilo Mini Ui3520.
Hlavní výhoda těchto prcků je že se dají schovat do větší zavařovačky :) a jsou mechanicky velmi odolné

Osobně považuji marinizaci notebooku za pitomost a používat notebook, coby hlavní navigační zařízení, za cestu do pekel, ale proti gustu žádný dišputát.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8196
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob pro 13, 2008 10:40 pm

Martine od konce
Není a nebude hlavní navigační přístroj. Na to jsou jiné. Ale pro plánování atd. mají malý display.
CD mechaniku nepotřebuji.
12GB bohatě stačí. Mapy celého světa dám na 2GB flashku ;)
To podsvětlení jsem myslel snížit, ne zcela vypnout. Vše podřídit spotřebě.
Rozhoduje u mě cena a spotřeba.
Ten odkaz na repasované je dobrý, ještě vybrat nějaký s malou spotřebou a případně takový do kterého lze koupit aftermark baterii....
Uživatelský avatar
martinp
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 77
Registrován: sob čer 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Přerov

Příspěvekod martinp » sob pro 13, 2008 11:27 pm

Libore já raději zepředu :)
CD mechaniku nepotřebuji. To je odvážné tvrzení, ale v pokud je k dispozici internet dá se akceptovat. Už jsem zažil situaci kdy počítač požadoval vložení instalačního cd a ono nebylo kam. :?
Místo na disku je OK, já se na to dívám stejně.
Se snížení jasu displeje snížíš i kontrast , takže s minimálním podsvětlením budeš s nb pracovat ve tmě. ( teď nemám po ruce nb abych zkusil jak velká tma to musí byt, ale asi velká ) Jinak je úvaha správná.
Jedny z nejlevnějších baterii mají tady: http://eshop.bateria.cz/
Zkus se na celou úlohu podívat z jiné strany : použít repasovaný notebook ( baterky co tam sou vydrží minimálně 30minut ), ty IBMka řady T4x mají vyjímatelnou CDromku když ji dáš vytáhneš trochu ušetříš na spotřebě a zůstane do rezervy. Baterku z notebooku bych vytáhl taky, ušetří se za její nabíjení. Spotřeba bude tak o 10% vyšší než u asusu eee. Celé bych to napájel z hlavní baterie a na vykrytí spotřeby elektřiny použil něco takového : http://www.etrade.cz/eshop.php?ID=searc ... l=&idz=286 . Bude to o něco dražší ale přibudou další poziva.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8196
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned pro 14, 2008 12:15 am

IBM nemám rád kvůli trackpointu :x :x
Už jsem podobný stroj měl, ale jinak úvaha správná.
Napájení solarem mám vyřešené, podobný panel s podobnými parametry vozím. Ale ten ještě musí hladit pivo, napájet GPS a rádio pro předpověď, někdy i poziční světla a večer zářivku cca 20W.
Tu CD fakt nepotřebuji, naistaluji doma a jedu.
Baterie 30 min. lepší než nic. Je to jako záložní zdroj, jistí proti výpadku.
Počkám až se jim tam objeví něco slušného s touschpadem, nebo se podívám jinam.
Ten Asus má výhodu, že kolem 6 je nový a se zárukou. Plus dá se vzít do nákladů (ale jetý asi taky, jen záruka je 6 měsíců).
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » ned pro 14, 2008 12:55 am

martinp píše:Co týče minimální spotřeby SSD disků, to je sice pěkná věc ale bude ti stačit 12GB místa?

a proc by nestacilo ? ja mam jeste stare eee, tj. 4GB - mam tam xp vcetne sp, cely svet, neco pro geocaching, prohlizec a jeste nejake drobnosti a jeste mi tam 1GB zbyva 8)

martinp píše:Asus eee je dobrý ale nezapomínej že nemá CD mechaniku, musíš mít externí.

k cemu ?
martinp píše:CD mechaniku nepotřebuji. To je odvážné tvrzení, ale v pokud je k dispozici internet dá se akceptovat. Už jsem zažil situaci kdy počítač požadoval vložení instalačního cd a ono nebylo kam.

to neni odvazne tvrzeni - to je fakt. a internet je dobry, ale ne nutny - tedy aspon ja to akceptuji i bez nej.
vzdyt ta cd je jen dalsi kram navic.

martinp píše:Osobně považuji marinizaci notebooku za pitomost a používat notebook, coby hlavní navigační zařízení, za cestu do pekel, ale proti gustu žádný dišputát.

urcite s tebou souhlasim, ze to nesmi byt hlavni navigacni zarizeni. to si dotycny do budoucna muze zadelat na velke problemy. a i kdyz to ja pouzivam, tak na tom nikdy nebudu zavisly, proste mapa je mapa.
ale proc si proboha tyhle kecy neodpustite, toto vlakno je o tom JAK to udelat a ne o tom jestli je to dobre.
posledni dobou mam pocit, ze je lepsi se na nic neptat, protoze na otazku jestli mam pouzit tu bilou barvu syntetickou nebo akrylatovou? dostanu odpoved typu to je volovina, pouzij cervenou! :sorry: NO FLAME
Uživatelský avatar
martinp
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 77
Registrován: sob čer 02, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Přerov

Příspěvekod martinp » ned pro 14, 2008 10:53 am

Libore T4x mají jak trackpoint tak touchpad koukni se na obrázek. Rozšíření záruky z 6 měsíců na 24 stojí 500kč. Do nákladu jej samozřejmě dát můžeš.

Jerryx 12Gb samozřejmě stačí, jen jsem upozorňoval na malou kapacitu SSd disků. Někdo tam třeba plánuje archivovat fotky, video ( hovořilo se zde o pornu ) ... pak 12GB není nic moc. Co se týká CD mechaniky pro spoustu lidí je problém nainstalovat program z CD pokud CD mechaniku nemají, zvlášť pokud si koupi eee jako první a jediný počítač.

jerryx píše:ale proc si proboha tyhle kecy neodpustite, toto vlakno je o tom JAK to udelat a ne o tom jestli je to dobre.

Teď k těm kecům. Podle mě k diskuzi na téma jak něco udělat, patří diskuze na téma proč to dělat. Pokud bude chtít někdo strčit do vody taky se zeptám proč. Ty s Liborem máte ujasněno co chcete, ostatní možná teprve tápají.
jerryx píše:posledni dobou mam pocit, ze je lepsi se na nic neptat, protoze na otazku jestli mam pouzit tu bilou barvu syntetickou nebo akrylatovou? dostanu odpoved typu to je volovina, pouzij cervenou! :sorry: NO FLAME

Tak tomu nerozumím, napsal jsem dva odstavce obsahující relevantní informace ( aspoň doufám ) vztahující se k tématu. Na konec jednoho jsem napsal co si o celém projektu myslím. Myslel jsem že když něco považuji za blbost tak to mohu napsat , nebo ne ?
posledni dobou mam pocit, ze je lepsi se na nic nepsat, protože je přemodelováno.
:sorry: NO FLAME
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » ned pro 14, 2008 11:33 am

Ale jo, já tomu rozumím. A bohužel, i já někdy odpovídám na nevyřčené otázky.... :rtfm:

Jde o to, že někdo třeba i po dlouhých úvahách dospěje k nějakému rozhodnutí. Pak dojde po radu, jestli zvolit způsob A, nebo B. A my místo rady A / B, rozebíráme to jeho rozhodnutí. Ale to on nechce! Chce radu, jestli A, nebo B.
Už to tu nedávno bylo a mám pocit, že se to opakuje stále dokola.

Jestli jsem to napsal trochu srozumitelně.
Uživatelský avatar
maxik
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 86
Registrován: úte črc 31, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Jablonec nad Nisou

Příspěvekod maxik » ned pro 14, 2008 4:01 pm

Osobní zkušenost s repasem IBM T42 (Gigacomputer). Stabilní šasi na lehké přenášení, torzní tuhost jsem netušil co je až jsem dostal do ruky jiný "plastový" NTB, výdrž řešena novou neorigo baterií vyšší kapacity. Spokojenost maximální. Není vodotěsný, ale lehký a pevný na časté cestování, proto ho zmiňuju. Pokud se povypínají všechny bezdráty a odpojí CD, výdrž stačí. (a má touchpad)
Nemůžu najít, ale časopis Computer porovnával spotřebu a výkon. Procesory Atom vs. podtaktovaný low-end procesor vycházely proti Atomu. Při totožné spotřebě vyšší výkon Pentia.
Maxik

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů