Navigace s počítačem na palubě

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: windward, vilma, Pepa

Uživatelský avatar
Milos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 648
Registrován: pát zář 14, 2007 2:00 am
Reputace: 3
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Milos » pon pro 15, 2008 12:04 am

Ako dlhoročný užívateľ PC techniky, mám nejaké tie skúsenosti aj s notebookmi. Stručne a zhruba - čím väčší, ťažší, tým poruchovejší.

Rekordmanom je archaický Compaq Contura (486/50MHz, 512MB, 120MB HD, 9.5" Monochrome STN, 640*480 VGA, Win95, vykopávka z roku pána 1993 ?), ktorý bez baterky dodnes vozím pod sedadlom medzi hrubým náradím, používam ho ako terminál pre pripojenie k zariadeniam cez serial port.

Do dnešných čias som postupne používal rôzne NTB, rôznych typov aj ceny. Žiadny z nich som si nejako extra neobľúbil, vláčil som ich po cestách z nutnosti.

Teraz však jeden stále nosím zo sebou, aj keď nemusím, nahrádza mi v podstate aj PDA. Je to:
ASUS EeePC 901 8.9" 1024MB 12GB WiFi Web XPH :good: Myslím, že je vhodným kandidátom na lodné PC (aj keď nie je vodotesný), lebo:
- má NÍZKU SPOTREBU, okolo 10W (WiFi zap!), baterka 7.4 V, 4.4Ah potiahne okolo 5 hodín
- je mechanicky odolný (pád pri práci zo stola na tvrdé - zakopnutie o šnúru - bez následkov). Má SSD polovodičovú pamäť namiesto rotujúcich citlivých HD. Príjemná je rýchlosť bootovania XP okolo 1/2 min!
- nižšiu kapacitu SSD pamate (12GB) kompenzujem 16/32GB SD kartou alebo + USB pamaťou, na filmy nie je problém externý USB 300GB HD (za cca 2000SK) alebo DVD.
- Malá váha (1kg) aj veľkosť (A5 formát) umožní bezpečné skladovanie vo vodotesnej krabičke, prípadne aj prevádzku v Aqua pack igelitke. Po viac minútach by ale asi nastal problém s chladením ... aj keď 10W by sa možno odchladilo aj cez fóliu.
- má NÍZKU CENU (cca 8000Sk). Tá umožní (ak to naozaj treba) aj bezkonkurenčné zvýšenie spoľahlivosti - redundanciou, zabezpečením dvoch EeePC na loď.
http://www.agem.sk/?flag=kategorie&cat=0001400582

Komu však subnotebook nevyhovuje veľkostne, IBM ThinkPad T42 v kovovom kryte, za 6000 KCZ je určite dobrá voľba!
http://www.gigacomputer.cz/cs/vysledek- ... 6-98126:1/
Naposledy upravil(a) Milos dne pon pro 15, 2008 9:24 am, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8196
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon pro 15, 2008 6:53 am

Díky Miloši, to jsem potřeboval slyšet.
EEE asi to bude to co hledám, ten údaj o spotřebě a pevnosti je fakt zajímavý. Navíc váha poloviční proti IBM :?
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1415
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 32

Příspěvekod marks » čtv bře 04, 2010 10:29 pm

Zůstala tu viset otázka připojení monitoru od noteboku z kokpitu do kajuty. Koupil jsem na loď malý ntb a zároveń mi tu leží jeden starší větší s nefunkčním procesorem. Zvažoval bych napojení většího z kokpitu jako druhého monitoru, ale ficus zde upozorňoval na problém s délkou kabelu. Jsou už na světě nějaké zkušenosti, nešlo by kabel z převodovat na klasické usb?
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » čtv bře 04, 2010 11:13 pm

Měl jsem před lety stejný nápad a přede mnou ještě Monty a kdoví, kdo ještě.
Přesto, že mě mnozí říkali, že nelze, nevěřil jsem. Nakonec jsme se před pár týdny s Montym shodli, že opravdu nelze. Takže věř fikusovi. Nelze.
Jedině použít jiný noutbuk, do sítě. Pak by to šlo i bez kabelu (možná). (sdílení). ;)
alffa
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1415
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 32

Příspěvekod marks » čtv bře 04, 2010 11:38 pm

Alfo já věřím, byla to otázka na resumé vaší debaty. S tím USB kabelem to tu ještě neproběhlo a tak jsem to jen nahodil, mě dva metry stačit budou.
Uživatelský avatar
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 265
Registrován: pon led 21, 2008 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Praha

Příspěvekod Ante » pát bře 05, 2010 8:20 am

existuje něco co se jmenuje KVM je to zařízení právě pro vzdálené připojení monitoru a klávesnice a myši. Pracuje to pod TCP/IP takže délka bez přídavných zařízení až 100m. Je to krabička co se připojí k PC -> siťový kabel -> krabička co se připojí k monitoru, klávesnici a myši.
Uživatelský avatar
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 722
Registrován: čtv srp 30, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Dolni Kounice

Příspěvekod simon » pát bře 05, 2010 10:13 am

KVM tohle neresi ... KVM funguje tak, ze mas jeden pocitac A pripojeny na kratko ke KVM, pak mas sit (tzn. "dlouhy drat") a pak mas druhy pocitac B.
Na B si otevres prohlizec, v nem si das adresu KVM a v prostredi prohlizece ovladas A.

Cili misto 1 pocitace mas 2 + prohlizec neni na delsi praci stabilni prostredi.

http://www.acent.cz/DetailPage.asp?CatID=0&DPG=75419 ... DVI az na 50m

A urcite by stacil i pocitac s TV out a k tomu obycejny S-Video, s kvalitnim kabelem das 10m bez ztraty kvality (mam tak doma pripojeny projektor z pocitace).

Pocitac dole + dotykovy monitor nahore bych povazoval za dobre reseni, jen to bude chtit prumyslovy case nebo se s smirit s castejsi umrtnosti hardwaru.
Uživatelský avatar
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 265
Registrován: pon led 21, 2008 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Praha

Příspěvekod Ante » pát bře 05, 2010 10:22 am

určitě je KVMko co se připojuje přímo k monitoru to vím na 100% bo ho mají v servrovně co máme servery a viděl jsem ho na vlastní oči
Uživatelský avatar
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 722
Registrován: čtv srp 30, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Dolni Kounice

Příspěvekod simon » pát bře 05, 2010 10:35 am

Ante píše:určitě je KVMko co se připojuje přímo k monitoru to vím na 100% bo ho mají v servrovně co máme servery a viděl jsem ho na vlastní oči

taky sem ho videl ... a pomerne casto ho i pouzivam :)

pocitac -> grafickej vystup do KVM -> sit -> druhy pocitac s vlastnim monitorem.

zkus si vyhledat kvm over IP

KVM se pouizva bud na vetsi vzdalenosti ... a/nebo na agregaci vice serveru do jedne ovladaci konzole. Na lodni vzdalenosti (na bezne lodi :)) urcite repeater signalu.
Uživatelský avatar
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 265
Registrován: pon led 21, 2008 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Praha

Příspěvekod Ante » pát bře 05, 2010 10:54 am

na druhé straně právě není pc ale další "krabička" která se připojí k monitoru, myši a klávesnici.
Uživatelský avatar
TRIM
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 454
Registrován: pát lis 06, 2009 1:00 am
Reputace: 8

Příspěvekod TRIM » pát bře 05, 2010 3:35 pm

Moje řešení navigačního hardware :
starý noteboak DELL Lattitude umístěný v kajutě , upevněný suchým zipem
( u lodí s ploutvovou skříní jej lze umístit tak že je vidět i z kokpitu )
- spotřeba 12 W (je nevýkoný, má malý kmitočet , nehřeje)
- připojená GPS je vyvedená ke kormidlu .

Použití :
SW Garmin mapsource - na noteboaku naklikat trasu a odeslat do GPS
Na GPS spustit přislušnou trasu a kormidlovat .
Rychlé, jednoduché, levné .

Sestava funguje už možná 10 let.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » pát bře 05, 2010 5:40 pm

TRIM píše:noteboak umístěný v kajutě , upevněný suchým zipem ( u lodí s ploutvovou skříní jej lze umístit tak že je vidět i z kokpitu )

No nevím, ... ... ... já bych teda od kormidla, na ty tři metry na monitoru nic neviděl. :(
alffa
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1415
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 32

Příspěvekod marks » pát bře 05, 2010 8:51 pm

Ante píše:na druhé straně právě není pc ale další "krabička" která se připojí k monitoru, myši a klávesnici.

Takhle nějak jsem si to představoval, v notebooku ten kabel taky někam musí vést. Osobně bych asi ani nepotřeboval ovládat monitor na palubě, dotykový už vůbec ne. Spíš bych chtěl aby to bylo snadno a vodotěsně napojitelné, doufám že se do debaty ještě někdo připojí.
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » pát bře 05, 2010 9:51 pm

po usb to nepujde ... krabicka existuje - staci obycejny elektronicky prepinac s napajenim ....
ale nechapu, proc to resite tak slozite :?
marks píše:Alfo já věřím, byla to otázka na resumé vaší debaty. S tím USB kabelem to tu ještě neproběhlo a tak jsem to jen nahodil, mě dva metry stačit budou.

staci obycejny prodluzovak, ktery koupite bezen. marks chce dva metry. tri metry prodluzovak neni problem, to je i se zakladnim kabelem cca 3,5 metru ... a kdyz bude stineny s odrusovaci, tak muze byt jeste delsi ...
ty tri metry mam mnohokrate vyzkouseny ... bez ztraty kvetinky ... jediny problem je, kdyz se nestineny prodluzovak vede tesne kolem elektrorozvodu, to se pak projevuje rusenim.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1415
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 32

Příspěvekod marks » sob bře 06, 2010 1:08 pm

Dík Jeryxi jsem v oboru neznalec, tak mé otázky tak i ber, jsem pro co nejjednodušší varianu, ve vsi někoho na zkušební spojení najdu. Je ten prodlužovák je určen pro kabel od monitoru v ntb, daj se ty spoje udělat vodotěsný a zárověň rozpojitelný, neměl bys nějakej odkaz abych to pochopil z obrázku?
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » sob bře 06, 2010 4:02 pm

To mě moc zajímá. Z který díry taháš z noutbuka, ten prodlužovák na druhý displei v kokpitu, jerryxi ?
Nemohl bys to třeba vyfotit?
Tady už se to neúspěšně, řeší tři roky. To by teda byla bomba ……………. :?
Předem díky za námahu, alffa
Uživatelský avatar
Ante
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 265
Registrován: pon led 21, 2008 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: Praha

Příspěvekod Ante » sob bře 06, 2010 4:21 pm

myslím si, že jde o výstup pro monitor, projektor, má to většina NTB, jen u těch mini si nejsem jist. Na nějaké tři metry to bude fungovat určitě.
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » sob bře 06, 2010 5:10 pm

jj, je to normalni vga vystup z note - nevim, jestli to maji vsechny note, ale urcite vetsina ano, napr. ted se divam na subnote od hp a ten to ma taky, nejmensi subnote - muj stary eee ho ma taky, vsechny note, ktery mi prosly rukama mely vystup vga.
prodluzovak ma vga konektory (3 rady canon) samice - samec, vodotesny nevim, neni to delane na vodotesnost, ale kdyz to jeste zabalis, tak ja bych tomu veril, ale asi trvalo do vody neponoril, nejhorsi bude v konektoru (prodluzovak - kabel monitoru), to si musis nejak poradit - natrvalo treba zatavit do smrstovacky ?
a fotit na tom neni co ;-)
kabely najdete treba zde http://www.alza.cz/kabely-a-konektory/v ... 848910.htm , maji dokonce 30 metrovy ! doporucuji stineny s ferity kvuli ruseni.
a marksi na zapojeni nikoho hledat nemusis ;-), staci spojit a pak na note zapnout dualni zobrazeni - na noteboocich to lze vetsinou specialni funkcni klavesa + nejaka F klavesa, napr. FN+F7 (to je muj note ;-)), v note musis mit nainstalovany spravne ovladace, aby tam byla podpora pro dualni zobrazeni. v nastaveni pak lze jeste nastavit bud klonovani - na monitoru budes mit to same jako na note nebo rozsireni - pak budes mit monitor jako druhou plochu.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1415
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 32

Příspěvekod marks » sob bře 06, 2010 5:20 pm

Nevím jeryxi jestli si úplně rozumíme, ten druhý monitor by měl být ze starého ntb, ale jelikož nevím jak je zapojen v ntb,možná je spojení s prodlužovákem jednoduché.
Vga prodlužovák jsem po odkazu pochopil, to je ten normální výstup z monitoru, na eee1005 je zásuvka taky.
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » sob bře 06, 2010 5:29 pm

ale ze to si ty alffe, tak tady mas obrazky : :-P
note:
Obrázek
prodluzovak:
Obrázek
Obrázek
monitor ;-):
Obrázek

a kdyby ten monitor byl jeste dotykovy jako treba tenhle http://www.alza.cz/dotykovy-lcd-monitor ... d63369.htm , tak by to bylo super. ale uprimne: vyvstane ti spise
problem s osvicenim od slunicka, tez bych si myslel, ze monitor na primem slunci dlouho asi nevydrzi ... takze nevim, ja i kdyz jsem z IT, tak tomuhle nejak nefandim, papirove mapy jsou
papirove mapy. note pouzivam jen dole v kajute ;-) a za nejdulezitejsi funkci povazuji pohodlne naplanovani, ktereho se stejne vetsinou nedrzim a taky hlavne jako zaznamnik ujeteho ;-)
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » sob bře 06, 2010 5:37 pm

marks píše:Nevím jeryxi jestli si úplně rozumíme, ten druhý monitor by měl být ze starého ntb, ale jelikož nevím jak je zapojen v ntb,možná je spojení s prodlužovákem jednoduché.
Vga prodlužovák jsem po odkazu pochopil, to je ten normální výstup z monitoru, na eee1005 je zásuvka taky.

jestli chces pouzit jen displej z jineho, tak budes mit asi problem ... asi by si musel sehnat schema, to je prvni problem a druhy je, ze ty kabilky uz asi nesnesou prodlouzeni, to uz jsou zpracovane signaly primo na displej - ale mozna, ze se mylim. nicmene bych tuto variantu zavrhnul jako moc narocne (jen to schaneni schema ... ) a hlavne az ho rozbijes, tak to budes resit znovu - s monitorem je to univerzalni, vezmes jiny a vymenis ;-)
a jeste me napadlo, je to sice drazsi, ale kdyz bych neco takoveho chtel, tak bych asi sahnul po malych dotykovych monitorech do auta (7" do carputeru) ...
Uživatelský avatar
designer
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1581
Registrován: sob říj 27, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod designer » sob bře 06, 2010 5:48 pm

to, co píše jerryx o monitoru - v tom vidím zásadní problém.
Na slunci na něm neuvidíš skoro nic (nebo vůbec nic)a nevím, jak se bude tvářit po zalití slanou vodou.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1415
Registrován: stř pro 26, 2007 1:00 am
Reputace: 32

Re: Navigace s počítačem na palubě

Příspěvekod marks » sob bře 06, 2010 5:51 pm

Monty píše:2.Samotnej displej pak vyberu z rámečku,kterej de rozšroubovat a natlačím do toho silikon a sešroubuji tak,aby voda nemohla na obvody a elektroniku.Kábel hodlám dát k tělu tak 5 metrový.Klávesnici jsem sehnal v IPX7 normě a pídím se ještě po myši.Monitor jako takovej
umístním na držáku kdekoliv na lodi,Ale hlavně v kokpitu.Laptop samotnej bude v suchu a displej by měl po dobrém zatěsnění vydržet nějakou tu vlnu a děšť.nebo možná udělám na to LCDéčko futrál...Tady by s chlazením němeli být potíže a půjde to líp zatěsnit a bude i odolnejší.Uvidím.

To já jen, že to nenapadlo mě a líbilo se mi to v tom, že by byl monitor alespoň trochu vodotěsný při šplouchnutí vlnou. Tu složitost zapojování chápu a proto jsem o tom i mluvil, těžko budu při poškození schánět zas ten samý noťas. Varianta krabice na lcd je samozrřejmě jednoduší obzvlášť když je jich takový výběr a ceny rapidně klesají. Taky nejsem zrovna zastánce takového řešení, ale zažil jsem situaci při nočním vjezdu, kdy byl každý detail z mapy důležitý a proto bych tuto krizovou variantu zvažoval, obzvlášť pro sólo plavbu.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » sob bře 06, 2010 5:59 pm

jerryx píše:jestli chces pouzit jen displej z jineho, tak budes mit asi problem ...
jeste me napadlo, je to sice drazsi, ale kdyz bych neco takoveho chtel, tak bych asi sahnul po malych dotykovych monitorech do auta (7" do carputeru) ...

Aha,
tak to sme si od začátku nerozuměli. Od začátku se tu diskutuje o displei ne o monitoru.

Ale těch 7", by bylo tak akorát. To by se mě líbilo. Ten monitor je napájen extra, či jak?
Co to tak asi může žrát?
Poohlédl bych se po něčem starším. By nebyla velká škoda, až to hodím přes palubu.
alffa
P.S.
carputer = palubka :?:
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 1
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » sob bře 06, 2010 6:10 pm

designer píše:to, co píše jerryx o monitoru - v tom vidím zásadní problém.
Na slunci na něm neuvidíš skoro nic (nebo vůbec nic)a nevím, jak se bude tvářit po zalití slanou vodou.

To jako problém nevidím designere,
Samozdřejmě, holej monitor bych si do kokpitu nedal. Chce to spešl kastlík.
Tím je vyřešeno zastínění i vodotěstnost.
Chce to ale trvalé kormidelní stanoviště. Takže nic pro charter. Tady (mě) jde o majitelskou loď. ;)
alffa

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů