Kviz: svetla

Trochu odlehčené téma pro zábavu a poučení. Kvízové hádanky, soutěže v poznávání míst, plavební teorie a praxe. A pár vtipů pro zasmání...to vše s jachtařskou či vodní tématikou (jiné nejsou žádoucí)

Moderátoři: vilma, Pepa, smike

AdsBot [Google]
Reputace: 0

Kviz: svetla

Příspěvekod AdsBot [Google] » pon čer 22, 2009 12:47 pm

co je to za lode 1. a 2.??

ad1.
Obrázek
ad2.
Obrázek
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » pon čer 22, 2009 7:12 pm

Nikdo nereaguje, tak já se klidně přiznám, že takové označení jsem nenašel ani na jedné externí paměti (chytré knihy).
Problém trochu vidím v tom, že každý to uvádi trochu jinak.
Druhé by teoreticky mohla být minolovka, ale nemusí.
Za to první... tady mě napadá sad jen plachetnice o silvestrovské noci. :D
Tak dobře, mohlo by to být něco s omezenou manévrovací chopností, bagr nebo tak něco.
Už jsem zvědavý, co se z toho vyklube.
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 43
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » pon čer 22, 2009 7:45 pm

... asi máme stejné externí pamněti :D Koukal jsem už odpoledne.

Z 1. je zřejmá omezená manévrovatelnost, ale co dál?

A z 2. pohledu snad opravdu jen ta minolovka (zelené nad sebou)
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pon čer 22, 2009 8:04 pm

Chyták bude v tom, že to není jedna loď, ale dvě v nějaké konfiguraci se míjející.
Bude tam asi plavidlo s omezenou manévrvací schopností, případně omezené svým ponorem + něco, to zelené bude asi rybář + něco. Vylučovací metdou při vynaložení času to lze rozklíčit.
Pokud není pravdou výše uvedené, tak do Polska asi raději neplout. :lol:
Pepa
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 22, 2009 8:26 pm

No já bych řekl, že Bilardos to napsal správně a jako první.
Já to diagnostikoval stejně, ale s pomocí "Skipper's pocketbook", tak jsem to sem nepsal.
Podle mě to jsou boční pohledy na světla - tedy momentálně nejsou, protože ty obrázky se mi neukazujou.
Omezená manévrovací schopnost mi připadala jasná, ale s minolovkou jsem byl teda úplně mimo, to jsem buďto nikdy v příručce neviděl, nebo viděl, ale nepamatuju :crazy:
Naposledy upravil(a) Strycek_Bidlo dne pon čer 22, 2009 8:34 pm, celkem upraveno 2 x.
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » pon čer 22, 2009 8:26 pm

Asi je chyba na mém přijímači, ale už tam žádné obrázky nevidím :-(
MARIS
moderátor
Reputace: 5
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod MARIS » pon čer 22, 2009 8:57 pm

obrázky se bohužel ztratily,ale jak jsem se na to díval odpoledne.tak to označení lodi s omezenou manévrovatelností se nejblíže blíží letadlové lodi,u toho druhého obrázku kromě označení minolovky nevím o označení,které má dvě zelená světla nad sebou,tak nevím. :?
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 11
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » pon čer 22, 2009 9:24 pm

Já si teď obrázky vytáhnul v off-line režimu, takže bych doplnil že podle mě je ten první obrázek loď s omezenou manévrovací schopností, a to konkrétně bagr. A vidím tu stranu, na které nebagruje, proto má nad sebou dvě zelená světla. Na druhé straně bude mít nad sebou dvě červená světla.
A to druhé je asi opravdu minolovka.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » pon čer 22, 2009 11:35 pm

Podle mě je na prvním obrázku kotvící a lovící minolovka,
ten druhý s plující minolovkou.
Ale nejsem si jistý,jestli vystavují všechna světla co mají, jestli jim nějaká žárovka třeba nepraskla :mad:
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » úte čer 23, 2009 12:05 am

Rekneme, ze prvni je motorove plavdilo dlouhe 50 a vice metru, provadejici prace podmorske nebo bagrovaci, pluje vpravo, projet je mozne na strane zeleneho "semaforu" (zelene svisle dvojsvetlo).

A rekneme, ze druhe je minolovka kratsi 50 m, pluje vpravo.
:)
AdsBot [Google]

vysledek

Příspěvekod AdsBot [Google] » úte čer 23, 2009 9:43 am

Zajimave navrhy, na vsem bylo neco pravdy . . . myslim ze bych mohl uznat odpoved windwarda, ikdyz se mi az tak nelibi ta formulace na kterou si windward potrpi . . . nic ve zlem ;) ja ji asi take moc neopravim, jelikoz znam COLREG ci MPDM jen polsky.
Ale pokusim se.

ad1.
Lod vetsi 50m (dve bila svetla) s ohranicenou manevrovaci schopnosti (cervena bila cervena) z duvodu prace, kterou provadi. Viditelna z prave strany a pohybujici se po vode (zelene svetlo). Bezpecne propluti kolem plavidla z pravoboku (semafor zelena zelena).

ad2.
minolovka tralujici miny mensi 50m viditelna z prave strany pohybujici se po vode

windward pokracuje, zavrel jsem obe oci ;)
windward
moderátor

Příspěvekod windward » úte čer 23, 2009 10:57 am

Ahoj, Kapitane!

Kdyz uz jsme u tech formulaci, na ktere si potrpim... :lol:

My mame statem schvaleny oficialni text COLREGu.

Pravidlo 27

Neovladatelne lode nebo lode s omezenou manevrovaci schopnosti

(d) Lod provadejici bagrovaci nebo podmorske prace a majici omezenou manevrovaci schopnost musi vystavovat svetla a znaky predepsane v odstavcich ... (tj. zejmena cervene-bile-cervene) tohoto Pravidla a krome toho musi, existuje-li v jeji blizkosti plavebni prekazka, vystavovat:

(ii) dve kruhova zelena svetla ... umistne svisle nad sebou k urceni strany, po ktere muze plout jina lod

Z teto definice plynou dve veci:

1. Na prvnim obrazku je zobrazena nikoliv lod s omezenou manevrovaci schopnosti obecne (obecne i minolovka je plavidlo s omezenou manevrovaci schopnosti), ale konkretne takova lod z teto skupiny plavidel, ktera bud bagruje nebo provadi podmorske prace.

2. Pravidlo mluvi v tomto pripade nikoliv o boku (jako pravobok ci levobok), ale o strane plavidla. Strana neni bok. Proto v cestine bude spravne rici, ze bezpecne propluti je mozne "na strane zeleneho dvojsvetla", nikoliv "z pravoboku". Takovy bagr, kdyz bagruje ze pride, bude mit vystaveny cerveny "semafor" na pridi (tj. z predni strany trupu) a zeleny "semafor" na zadi (tj. ze zadni strany trupu), tj. s jeho pravobokem ci levobokem to nema nic spolecneho. Pro srovnani Pravidlo 21 definuje "bocni svetla" jako "zelene svetlo na pravem boku" a "cervene svetlo na levem boku", nelze ale rozhodne rici, ze zeleny "semafor" znaci, ze proplout je mozne z pravoboku. (Je vsak pravda, ze na uvedenem konretnim obrazku muzeme predmetnou lod obeplout pravdepodobne skutecne z pravoboku, protoze zeleny "semafor" je vystaven patrne "na prave strane", na ktere lode obvykle mivaji "pravobok".)

Neni nutne privirat oci. Naopak - otevrit ze siroka. ;)

Ostatni "drobnosti" v definicich se netykaji predmetu kvizu.
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » úte čer 23, 2009 11:18 am

sice v němčině,ale česky jsem to nikde nenašel, třeba to někomu pomůže
v příštím kvízu
nebo na moři při setkání s minolovkou :D
Renda
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 7

poděkování

Příspěvekod Renda » úte čer 23, 2009 4:30 pm

Móc pěkný kvíz! Díky, Cono! Máš v rukávu víc takových?
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř čer 24, 2009 11:43 am

diky, alespon nekdo to oceni ;) mam jeste jeden takovej na kterej jsem pri studiu narazil, jde o svetla.

to windward: to "pluje v pravo" taky neni moc idealni vyraz a Colreg to vlastne taky neni ideal, spis Rules of Route at Sea, ale to jsou detaily, ktere tady opravdu asi nikoho nezajimaji. Polski je to take jinak atd. Hlavne ze vsichni vi o co jde, diky tomu jsem uznal tvoji odpoved.
windward
moderátor

Příspěvekod windward » stř čer 24, 2009 11:58 am

Kapitane,

tvoje usili jsem ocenil v jinem vlakne, kde jsem odkazal na tvou snahu pripomenout COLREG. A bude pekne, kdy "vysypes" jeste nejakou takovou lahudku. :) Vsem nam to pomuze.

Reagoval jsem na tvou poznamku o privrenych ocich. Ty jsi se jal provadet opravy. Je to jiste zasluzne, ale pri opravach je nutne byt presny - uz jsme to vice krat resili. A nejde o pouhe zneni, ktere jsem podporil oficialnim prekladem do cestiny, ale o podstate veci.

Podle tebe na prvnim obrazku plavidlo s omezenou manevrovaci schopnosti obecne, ale doopravdy toto plavidlo konkretne bud bagruje nebo vykonava podmorske prace. S ostatnim je to podobne.

Dovolim si poznamenat, ze pokud neco rikam, tak absolutne ve vsech pripadech jsem schopen sva tvrzeni dolozit na zaklade dokumentu. Pokud neco nevim presne, tak vzdy poznamenam, ze je to moje domenka. A ocekavam, ze v takto zavaznych pripadech, jako je COLREG, budou vsichni se ridit podobnymi postupy. Jak to patri mezi kolegy. :)

Tesime se na tvuj dalsi kviz.
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » stř čer 24, 2009 12:19 pm

Mě se ten kvíz také líbil :good:
Ale jsa dodržovat pravidla, nemám li co psát k věci, nepíšu. :)

Ale nedej se odradit a dej jakýkoliv další kvíz, také i pro nás laiky / nekolegy nějaký lehčí. :D

S tou pochvalou moc nepočítej, to časem poznáš tady. Když něco děláš dobře, je ticho. Něco špatně, hned máš někoho za krkem / pod svým příspěvkem s nějakou poznámkou. Tudíž když je to bez připomínek, je to pro tebe nejvyšší možná pochvala ;)
AdsBot [Google]

Příspěvekod AdsBot [Google] » stř čer 24, 2009 12:23 pm

to libor: jo jasne, rozumim, obcas ve me taky bouchnou saze, ale to uz me tady asi trochu znate, to vite na mori to ani jinak nejde a pak se to prenasi do soukromeho zivota. ted jsem dodal jeden kviz, dalsi lehci uvidime jak neco najdu ;)

Zpět na