PU Pěna pro vnitřní prostory a alternativy
Moderátoři: Pepa, david, vilma
PU Pěna pro vnitřní prostory a alternativy
Zdravím, můžete mi někdo poradit? Potřebuji vypěnit na lodi vnitřní prostory nějakou specielní málo nasákavou pěnou, určenou pro lodní konstrukce, aby zajišťovala tuhost konstrukce a nepotopitelnost. Případně kde by se dala sehnat.
Dík Pavel.
Dík Pavel.
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
PU pěna
Podívej se na:
www.tvi-pur.cz
www.sinpol.cz
popř. se podívej na:
http://www.snehurka-yacht.cz/ kde M. Račan použil nástřik PU (možná by poradil).
Další možnost je lepení deskových izolačních hmot (PU, Armaflex, Mirelon ...)
Pěkný den.
www.tvi-pur.cz
www.sinpol.cz
popř. se podívej na:
http://www.snehurka-yacht.cz/ kde M. Račan použil nástřik PU (možná by poradil).
Další možnost je lepení deskových izolačních hmot (PU, Armaflex, Mirelon ...)
Pěkný den.
-
- Reputace: 0
Koukněte se na web www.bvv.cz - na minulém stavebním veletrhu jedna z firem nabízela pěnění ve stavebnictví i pěnění komor v lodích a vypadalo to, že jich dělali hodně. Jinak pěnu používají hlavně firmy, které pokládají do země tzv. předizolované potrubí, např. ISOPLUS - viz. http://www.isoplus-eop.cz/dokumentace/prislusenstvi.pdf a http://www.isoplus-eop.cz
Jirka
Jirka
- Denis
- zkušený harcovník
- Reputace: 151
Problém vidím v tom, okrem technického, že prídeš do firmy a ich hlavná otázka je kolko kubíkov toho potrebujete. Riešenie v malom vidím takto: predávajú sa studniarske alebo kanalizačné PU peny, ktoré by mali mať uzavretú bunkovú štruktúru. Robím s tou nasiakavosťou studniarskej peny skúšku nasiakavosti, mám vzorku už asi mesiac vo vode. V pondelok to prevážim a dám vedieť výsledok. Druhá možnosť je v Havel composites kúpiť napeňovací epoxid. Je to zložka A a B. Namiešaš a naleješ do diery, počkáš kolko napení a prípadne doleješ, alebo prebytok odrežeš. Technické parametre majú uvedené, ak sa chceš dozvedieť viac, majú technického poradcu, na maily odpovedá.
Tak vela úspechov a daj sem vedieť ako si dopadol, čo si použil, čo si zapeňoval a pod.
Tak vela úspechov a daj sem vedieť ako si dopadol, čo si použil, čo si zapeňoval a pod.
- Nemo
- návštěvník fóra
- Reputace: 3
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pěna pro vnitřní prostory
PavelK píše:Zdravím, můžete mi někdo poradit? Potřebuji vypěnit na lodi vnitřní prostory nějakou specielní málo nasákavou pěnou, určenou pro lodní konstrukce, aby zajišťovala tuhost konstrukce a nepotopitelnost. Případně kde by se dala sehnat.
Dík Pavel.
Tento problém jsem řešil při stavbě mé malé dinghy. Pěna měla vyztužit konstrukci a současně zajistit její nepotopitelnost. Nakonec zvítězila nejnižší kupní cena. Uvědomil jsem si, že pokud bude pěna v uzavřeném prostoru (dutině) a celou jí vyplní, zamezí tím 100% kondenzaci vodních par v takovém prostoru. Pokud nedojde k proražení stěny takové dutiny, pak je úplně jedno, zda je pěna nasákavá třemi, nebo deseti procenty. Vypěnil jsem tedy všechny dutiny pod sedáky, v kryté přídi, a protože mi ještě něco zbylo, vlepil jsem v kokpitu do obšívky dna vymezovací laťky 10x10mm, natřel je lepidlem, prostor mezi nimi lehce vyplnil pěnou a ihned zaklopil podlahovou překližkou a zafixoval ji proti vzedmutí. Pěna má značnou sílu v rozpínavosti. Jsem přesvědčen, že i kdyby loď nabrala vodu, nemůže se potopit. Dvojité dno a vypěněné sedáky (po obvodu kokpitu), spolu s vypěněnou příčnou dutou lavicí, naprosto dokonale vyztužují celou konstrukci, která je mimochodem jen z 6mm okoumé překližky (včetně žeber). Loďka váží něco kolem 50kg a jen vypěněné dutiny mají obsah 150 litrů.
Jinak samozřejmě existují různé druhy vypěňovacích materiálů. Některé mají buňky uzavřené, jiné částečně otevřené. Některé jsou tvrdší, jiné pružnější. I jejich tepelná odolnost se liší. Ale s tím si nehodlám lámat hlavu. Ve světě se běžně používají bezpečnostní komory prázdné. Jaká-koliv pěna je jen vylepší. Zvýší pevnost, zabrání kondenzaci vodních par, při proražení trupu v místě pěny zabrání vodě, aby zalila kokpit. Důležité je, ošetřil povrch vypěňovaných dutin tak, aby byl chráněn před případnou vlhkostí, protože po vypěnění se k němu už nedostaneš.
-
- moderátor
- Reputace: 230
Re: Pěna pro vnitřní prostory
quote]jen z 6mm okoumé překližky (včetně žeber). Loďka váží něco kolem 50kg a jen vypěněné dutiny mají obsah 150 litrů¨
Tak že je tam na váhu víc pěny než dřeva ?
Tak že je tam na váhu víc pěny než dřeva ?
- samoliter
- účet uživatele zrušen
Tak jsem se náhodou dozvěděl parádní pomůcku. Když potřebuješ vypěnit nějaké komory, prostory, tak tam vložíš přiměřeně větší, silnější igelitový pytel. Do něj pak foukneš, nebo naliješ tu pěnu a necháš expandovat. Vyplní prostor. Pak uzavřeš pytel i komoru. Pokud dojde k porušení obšívky a pronikne tam vlhko, pěna je v igelitovém pytli a a nedojde k nasáknutí vody do pěny. Asi by to chtělo vyzkoušet s nějakým menším prostorem o objemu pár litrů. Nemusí být zrovna na lodi. samoliter.
Vazeni,
dnes jsem byl na forarchu a narazil jsem na: www.zazracnapena.cz
Pouzivaji to na izolace, na prvni pohled to vypada jako montazni pena, nicmene chlapik
na stanku prisahal na hrob sve matky, ze pena neni nasakava. Cituji;" Ani po roce
ve vode nenasakne ani gram". Prijedou nastrikaji....
Cena: 395/m2 pri tloustce 10cm.
No a tak jsem si nechal do igelitky nastrikat takovou kouli. Ted vazi necelych 200g.
Vecer pujde do kyble s vodou a uvidime, jak se pochlapi.
))
dnes jsem byl na forarchu a narazil jsem na: www.zazracnapena.cz
Pouzivaji to na izolace, na prvni pohled to vypada jako montazni pena, nicmene chlapik
na stanku prisahal na hrob sve matky, ze pena neni nasakava. Cituji;" Ani po roce
ve vode nenasakne ani gram". Prijedou nastrikaji....
Cena: 395/m2 pri tloustce 10cm.
No a tak jsem si nechal do igelitky nastrikat takovou kouli. Ted vazi necelych 200g.
Vecer pujde do kyble s vodou a uvidime, jak se pochlapi.

- Jarda_x
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
Denis píše:Jardo, čím vypeňujete? Je to nenasiakavé?
Denisi, já přímo s výrobou nic společného nemám, tak promiŇ, že ti neumím zodpovědět veškeré detaily. Ale v případě vážného zájmu bych jistě byl schopen podrobnosti zjistit. U nás se vypěňují díly pro výrobu karavanů a obytných aut.
Co vím ze svého oboru (stavařina), tak při použití PU nástřiku jako termoizolace plochých střech, tak prý nesmí dojít k porušení "slupky" horního líce vrstvy pěny. Slupka sama je celistvá, ale buňky PU pěny jsou v řezu otevřené a tudíž do jisté míry nasákavé. Možná ale existuje více druhů PU pěny.
Napíšu ti ještě SZ.
Dodatečně jsem si pročetl 2 příspěvky došlé až po Denisovi - vidím, že se zabýváme stejnou problematikou. Také si myslím, že tvrzení o nenasákavosti mohou být jen pravdivá jen do doby narušení slupky. Pro využití v lodním stavitelství by záleželo by na % nasákavosti.
- Jarda_x
- návštěvník fóra
- Reputace: 2
výsledek testu nasákavosti
Takže Denisi i vy ostatní, kteří jste ze o PU pěnu zajímali. Vzal jsem kus PU desky, odtrhl z ní obě vrchní desky (byl to sendvič), tedy lze říci, že odtržením byly otevřeny póry v polyuretanové hmotě a desku jsem zvážil. Dnes jsem ji zvážil podruhé, poté, kdy jsem ji asi 20 dní měl z 1/3 potopenou ve vodě. Zde výsledek:
hmotnost před: 119 g
hmotnost po: 142 g
% nárůst tedy je: +19,3%
výsledek tedy je: dost na pytel
hmotnost před: 119 g
hmotnost po: 142 g
% nárůst tedy je: +19,3%
výsledek tedy je: dost na pytel
-
- moderátor
- Reputace: 230
PU pěna
Podařilo se mi vyfoukat hnací plyn z pistolové pěny a zbytek - cca půlka obsahu - pak nechtěla ven. Hravě jsem to vyřešil butanem do zapalovačů. Trochu jsem zapalovačovej plyn přihřál v teplé vodě ( ne horké), nasadil ventil na ventil a super. Stačilo trochu, podle váhy plyn. bombičky to ani nešlo poznat.
Čištění pistole a ventilu PU pěny: nevytvrdlá pěna se v pohodě rozpustí v acetonu nebo nitroředidle, které jsou proti orig čisticímu přípravku za babku. Taktéž zamatlanej vercajk a ruce.
Čištění pistole a ventilu PU pěny: nevytvrdlá pěna se v pohodě rozpustí v acetonu nebo nitroředidle, které jsou proti orig čisticímu přípravku za babku. Taktéž zamatlanej vercajk a ruce.
- heavy
- pravidelný návštěvník
Jako "TIP" když potřebuju něco dodělat v neděli večer je to dobrý, ale vzhledem k ceně PU pěny bych to jinak asi neřešil. Jinak plyn ze zaplovače se hodi i pro spoustu jiných věcí... kdo se ještě mácha v chemii a děla si fotky doma tak tam krasně zakonzervuje chemikalie
, vlastně cokoli... vytvoří krásnou separační vrstvu.

- captain65
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Když je tady řeč o polyuretanové pěně tak jsem slyšel, že se snad dá pěna (pro tepelnou izolaci vnitřku lodi sehnat i ve větším (tedy levnějším) balení) Snad někde v UK. Vím že v Litoměřicích je firma co to na zakázku, je schopná nastříkat i do lodě, jenom si tak nějak radši všechno dělám sám i když je jasné že profík a zkušenosti se nahradit nedají.
díky.
díky.
Také jsem nad PU pěnou uvažoval. Protože s ní v jiné souvislosti hodně pracujeme, získal jsem od dodavatelů hodně informací i vzorků. Dokonce mám ještě 1+1L pěny v plechovkách
Bez tlaku – volně nalitá tekutina. Když se tyto dvě složky nalijí do prostoru, společně začnou reagovat a vypění. Mohu ji mít v jakémkoli množství /normálně ji nelze koupit/ Dosti jsem to testoval. Povrch jako sklo, hladký, uzavřené buňky, pevná a tvrdá, zaručeno nasátí vody max 2%..atd. Potom jsem učinil poslední test a všechno jsem vyhodil.
Ke vzorku jsem přiložil zapálenou sirku......
Papír je proti tomu protipožární rouška.
Když si vaše žena při zaplování vařiče připálí prsty a naprosto reflexivně sirku kamkoli odhodí a sirka se dostane k pěně, nikdo již tu loď nazachrání - potud moje zkušenost a zjištění.
Doporučuji každému začít u té své pěny, právě tímto testem.
Pepa
Bez tlaku – volně nalitá tekutina. Když se tyto dvě složky nalijí do prostoru, společně začnou reagovat a vypění. Mohu ji mít v jakémkoli množství /normálně ji nelze koupit/ Dosti jsem to testoval. Povrch jako sklo, hladký, uzavřené buňky, pevná a tvrdá, zaručeno nasátí vody max 2%..atd. Potom jsem učinil poslední test a všechno jsem vyhodil.
Ke vzorku jsem přiložil zapálenou sirku......
Papír je proti tomu protipožární rouška.
Když si vaše žena při zaplování vařiče připálí prsty a naprosto reflexivně sirku kamkoli odhodí a sirka se dostane k pěně, nikdo již tu loď nazachrání - potud moje zkušenost a zjištění.
Doporučuji každému začít u té své pěny, právě tímto testem.
Pepa
- captain65
- návštěvník fóra
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Pepo,
našel jsi tedy nějaké jiné řešení? uvažoval jsem do prostor mezi přepážky vlepit AEROFLEX. Je to izolace - černá pěna, dělá se v deskách a v trubkách. Používá se na izolaci potrubí, vzduchotechniky atd. Mám před sebou vzorky, tloušťky od cca 5mm - 18-20 mm. Cena bude taky dost vysoká, ale skelnou vatu tam dávat nechci, to snad radši skončím u polystyrenu. Je to velký téma a informací o tomto moc u nás není.
našel jsi tedy nějaké jiné řešení? uvažoval jsem do prostor mezi přepážky vlepit AEROFLEX. Je to izolace - černá pěna, dělá se v deskách a v trubkách. Používá se na izolaci potrubí, vzduchotechniky atd. Mám před sebou vzorky, tloušťky od cca 5mm - 18-20 mm. Cena bude taky dost vysoká, ale skelnou vatu tam dávat nechci, to snad radši skončím u polystyrenu. Je to velký téma a informací o tomto moc u nás není.
- Richard
- věčný začátečník
- Reputace: 82
Ne Aeroflex nýbrž Armoflex - ano, velmi vhodný materiál, jen drahý. Drahé jsou ostatně všechny. Sám používám Mirelon (obdobné parametry jako Armoflex - nasákavost pod 2%), desky 40 až 50 mm (kupoval jsem u výrobce II. jakost). Lepím na Al plech chemoprénem strong - drží velmi dobře (lepený povrch mirelonové desky "strhnu" před lepením smirkovým papírem). Na rovné plochy pak polystyren XPS (50 mm) - lepím pomocí LEABOND PU 10 (již se nedodává) - toto lepidlo je drahé, leč kvalitní - vytvářím třívrstvý sendvič Al plech, XPS izolace, interiérová překližka. Jako vhodné a levnější se pro tento sendvič zdá být lepidlo Unilep LA (mám objednáno a brzy odzkouším).
Mimochodem - toto téma tu již bylo.
Mimochodem - toto téma tu již bylo.