Jedlo
Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma
Nápad to Denisi není špatný. Ale i když doma celkem vařím, na lodi se k tomu moc nedostanu. Abych byl přesný, tak vůbec. Tady s vlastním receptem nepomůžu.
Dá se říct, že převládají těstoviny a rýže jako příloha s masem z konzerv se spoutou česneku. Zelenina, ovoce. Ale měl jsem i takové věci jako smažený sýr s bramborem, houskové knedlíky se zavařeným vepřovým, nebo v troubě zapečenou tortilu naplněnou masovou směsí...
Ale řeči o jídle v tuto noční hodinu na mě nepůsobí dobře!!!
Dá se říct, že převládají těstoviny a rýže jako příloha s masem z konzerv se spoutou česneku. Zelenina, ovoce. Ale měl jsem i takové věci jako smažený sýr s bramborem, houskové knedlíky se zavařeným vepřovým, nebo v troubě zapečenou tortilu naplněnou masovou směsí...
Ale řeči o jídle v tuto noční hodinu na mě nepůsobí dobře!!!
- Wlady
- aktívní jachtař
- Příspěvky: 617
- Registrován: ned led 21, 2007 1:00 am
- Reputace: 4
- Bydliště: Praha
Chleba
Ahoj.
Bašta na lodi je dobrý téma. My většinou kombinujeme doma zavařené ňamky (vozíval jsem i svíčkovou) s hospodama. Začínal jsem za hlubokého totáče s karavanem a na hospody nebylo, takže mi protažené sosáky zazobaných Němců, kteří se vraceli z večeře v hospodě s velmi omezeným menu (neznáte-li bývalou Jugošku: pljeskavica, vysušenej kotlet nebo ražněči na roštu a max. nějaká treska) při pohledu na naší svíčkovou nebo vepřovou dělali náramě dobře. A co teprve ta vůně...málem nám vlezli až do talíře.javascript:emoticon(':lol:')
Laughing
Na lodi už to tolik nehrotíme, protože vařit knedle je otrava a bez nich to není ono...Proto by mě náramně zajímaly zkušenosti s pečením chleba (z čeho a jak) popřípadě nějakej recept na jeho dlouhodobé uchování. Kdysi jsem slyšel, že jej někteří jachtaři zavařujou a teď v poslední době prý někdo z našinců zkouší na delší plavbě nějakej s roční trvanlivostí.
Ale prosím jen odpovědi od lidí majících osobní zkušenost. Ptám se vlastně proto, že mi ten Chorvatskej po chvíli leze krkem a rád bych měl alternativu, ale přiměřeně poživatelnou. Ostatně myslím, že by tohle mohlo zajímat i širší okruh jachtařů.
Bašta na lodi je dobrý téma. My většinou kombinujeme doma zavařené ňamky (vozíval jsem i svíčkovou) s hospodama. Začínal jsem za hlubokého totáče s karavanem a na hospody nebylo, takže mi protažené sosáky zazobaných Němců, kteří se vraceli z večeře v hospodě s velmi omezeným menu (neznáte-li bývalou Jugošku: pljeskavica, vysušenej kotlet nebo ražněči na roštu a max. nějaká treska) při pohledu na naší svíčkovou nebo vepřovou dělali náramě dobře. A co teprve ta vůně...málem nám vlezli až do talíře.javascript:emoticon(':lol:')
Laughing
Na lodi už to tolik nehrotíme, protože vařit knedle je otrava a bez nich to není ono...Proto by mě náramně zajímaly zkušenosti s pečením chleba (z čeho a jak) popřípadě nějakej recept na jeho dlouhodobé uchování. Kdysi jsem slyšel, že jej někteří jachtaři zavařujou a teď v poslední době prý někdo z našinců zkouší na delší plavbě nějakej s roční trvanlivostí.
Ale prosím jen odpovědi od lidí majících osobní zkušenost. Ptám se vlastně proto, že mi ten Chorvatskej po chvíli leze krkem a rád bych měl alternativu, ale přiměřeně poživatelnou. Ostatně myslím, že by tohle mohlo zajímat i širší okruh jachtařů.
- Monty
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 1125
- Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
- Reputace: 6
- Bydliště: EU
Já asi opravdu nebudu tím pravým,kdo by tady měl přispět svou trochou,neboť můj jídelníček poněkud nekoresponduje s představou správných jachtařů,ale něco málo pro představu.Konzervy s polotovary,těstoviny,luštěniny jsou u mě na lodi více méně jídla poslední záchrany.A když mám být úpřimnej,když přišla chvíle,že nebylo na výběr,byl jsem raději dva dny hladem.Více méně.Konzervy na lodi jsou z 95% sterilizovaná zelenina(rajčata,hrášek,kapie,kukuřice apod.)Drtivou většinou jídel na lodi tvoří to,co z moře vytáhnu sám.Mlži(mnoho druhů),korýši,hlavonožce,ryby a v podstatě všechno,co se dá jíst..Ryb je vždycky dost,pokud nemáte představu,že musí mít alespoň půl metru.Z hlavonožců(sépie,chobotnice,olihně,kalamáry) se dělá milion věcí.Od salátů,přes rizoto až po docela složitosti Francouzské kuchyně,jako například plněná sepie,nebo kalamář s plnkou z borovicových semínek a pod.Jedinou těstovinu,kterou snesu a chutná mi jsou špagety(nejlíp ploché,ne kulaté) se slávkami. Jednoduchej Italskej recept.Ale maso kupuji na loď taky,ale jenom u břehu a v množství,které se zkonzumuje max do 12 hodin.Kuřecí do rizota,nebo paelle a vepřové na grill,jěhněčí povětšině taky na gril,nebo ho peču na bramborách(celou kýtu).Jinak mám povětšině na lodi sušené,nasolené malé ryby.To mně naučil dělat jeden Ruskej přítel.Ale mám li být úpřimnej,někdy jsu vděčnej i za dobrou konzervu.Třeba Cassoulet(trošku a vzdáleně je to podobné Trenčianskému párku z fazuľou),nebo Palla v konzervě a podobně…Ne jako moravské vepřové,hovězí ve vlastní šťávě ,nebo nedejbože ty omáčky na špagety a podobně.S toho je mně na blití.Někdy na lodi navařím plnej papiňák hovězího guláše.Ten se musí ale cca každých 4-6 hodin nechat projít varem,aby se nezkazil.Jeli možnost,tak alespoň jednou,dvakrát do týdne se jde jíst do restaurace.Vždycky si dávám něco z typické oblastní kuchyně.Povětšině je to seafood(mimo ryb),nebo třeba v Hr. a na jihu Itálie chodím často na jehněčí. A abych nezapomněl.Na lodi musí být vždycky základní ingredience k přípravě jídla.Pominu li samozřejmost jako sůl a pepř(nikdy ne mletej,ale jenom celej),tak hlavně je to tymián,rozmarín,provensálské byliny(sušené),bazalka,česnek(základ skoro všechnoho seafood),bobkovej list,olivový olej a bílé suché víno.K tomu vozím sebou ještě trochu specifickejší věci,jako např.chilli papričky,borovicové semínko,court-bouillon,spigol ,koření na paellu, olivy(zelené i černé)apod.K tomu ještě,je li možnost čerstvou zeleninu,salát a hodně důležitou petrželovou ňať.V neposlední řadě jsou to sladkosti.Na lodí musí být asi tuna musli tyčinek a podobných kravin.Často se dělají palačinky,nebo puding.Vaří se povětšině jednou denně a to večer.Snídaně jsou to,co si kdo ukradne(já už cca 20 let nesnídám),k obědu povětšině zeleninové saláty s nějakou Fr.zálivkou.No a nesmím zapomenout na kaffe.Bez toho nemůže začít den na lodi a ani nikde jinde.Loni jsem byl na otoku Vis,po emergency sitaci u přistátí na hl.plachtu u mola ,pozvanej jedním chorvatským vojenským legionářem na kaffe k němu domů.Lidi,to jsem ještě nepil.Pohádka.Bylo to míchané nějaké arabské kaffe s etiopským a ještě nějakým,co si přivezl z cest.Ale to jenom na okraj.Je ale jisté,že takováhle kuchyň funguje jenom za normálních podmínek(vítr do 20-25 kn a vlny do 2-2.5 metrů.)Pak se přechází na alternativní stravovací program,jěnž z 99% zahrnuje pojídání musli tyčinek a jiných kravin.Byli plavby,kdy i 4 dni se nikdo k plotně nepostavil.Všude se našli lidi,co nad tím,jak vařím na lodi pohrdavě ohrnovali nos a měli mě za rozmazlence.Ale že jim pak čvachtalo v rypákách…..Nevidím totiž jedinej důvod,proč bych se měl krmit samým svinstvem jenom proto,že jsu na lodi.Dobré jídlo je základ ke spokojenost nejen na lodi,ale i na pevné zemi.Věřte,nebo ne,ale dokáže to až neuvěřitelně zvednout náladu.
Ono to zní Monty velice krásně. I ty sliny se sbíhají. Ale pro lidi kteří se dostanou k moři na 1 - 2 týdny v roce to má jednu chybku. Ctějí si užít toho moře, větru a vln co nejvíc. Když se někde zakotví, prozkoumat okolí, poznávat nové......
Ty tvé kulinářské extravagance ti chválím a závidím. Ale jak říká klasik: Jídlo je jen prostředek, jak prodloužit pobyt na tomto světě. Já když se po cca osmi měsících dostanu na moře, bych se vyprdnul stát hodiny u plotny. Ten týden klidně vydržím i o chlebu se sádlem (když bude cibule )
S kávou samozřejmě souhlasím, i ty musli.
to Wlady: O jednoduchém pečení chleba na lodi mluvil v sobotu Ivan Orel. Né teda přímo recept, ale že jej téměř každý den na plavbě kolem světa pekl. Napíšu mu a věřím, že se o svůj recept podělí. Poprosím jej aby to sem napsal, nebo alespoň mě na mail a dal bych to sem já.
Ty tvé kulinářské extravagance ti chválím a závidím. Ale jak říká klasik: Jídlo je jen prostředek, jak prodloužit pobyt na tomto světě. Já když se po cca osmi měsících dostanu na moře, bych se vyprdnul stát hodiny u plotny. Ten týden klidně vydržím i o chlebu se sádlem (když bude cibule )
S kávou samozřejmě souhlasím, i ty musli.
to Wlady: O jednoduchém pečení chleba na lodi mluvil v sobotu Ivan Orel. Né teda přímo recept, ale že jej téměř každý den na plavbě kolem světa pekl. Napíšu mu a věřím, že se o svůj recept podělí. Poprosím jej aby to sem napsal, nebo alespoň mě na mail a dal bych to sem já.
Ale né, mě se to líbí! Mít svoji loď, bloudit si celé léto po moři od zátoky k zátoce, nikdo tě nehoní, ta vůně koření........
Jak jsi to popisoval, to by bylo krásné. Jen když to je tak nakrátko, jedeš spíš za zážitky. Tím nechci říct, že chuťové buňky musí strádat. Jen se hledá jednodušší a rychlejší řešení. A tak jak udělají dary moře ve venkovské rybárně, hmmm. Mlask!
Ta diskuse o HR konobách rychle skončila. Myslel jsem, že se dovím o tolika, že to nestihnu objíždět. A nic moc.
Jak jsi to popisoval, to by bylo krásné. Jen když to je tak nakrátko, jedeš spíš za zážitky. Tím nechci říct, že chuťové buňky musí strádat. Jen se hledá jednodušší a rychlejší řešení. A tak jak udělají dary moře ve venkovské rybárně, hmmm. Mlask!
Ta diskuse o HR konobách rychle skončila. Myslel jsem, že se dovím o tolika, že to nestihnu objíždět. A nic moc.
- Denis
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 7505
- Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
- Reputace: 152
- Bydliště: Bratislava
Ja sa zasa teším na týždňový čárter práve pre možnosť poflakovania sa po mori a do toho patrí aj varenie. V práci som v permanentnom strese a keď idem na loď, tak sa hrozím, že v posádke bude niekto, kto sa v práci nudí a na lodi bude chcieť zažívať adrenalín. Takýto neznášajú varenie, večer hurá do reštaurácie za ďalším zážitkom.
Keď ide s nami kamarát Vlado, ktorý varí dobre a rád aj doma, tak je to taká klasika. Začína tridsiatimi rízkami v kabely cez kurata v mrazaku až po doma zavarené maso v skle. Keď Vlado nejde, tak varím ja a často sa ostatní pridaju. Na rozdiel od Montyho, cestoviny môžem, rád a často. Najradšej mám najjednoduchšiu prípravu, korenie bazalka, olivový olej, a dobrý kečup Heinz. Alebo vrtulky z dusenou mrkvou, - velmi vela na hrubo nastrúhanej mrkvy sa udusí a pomieša sa z varenou cestovinou, do toho olivový olej, ak je syr, tak nahrubo nastrúhaný, alebo použijem tofu. Rád mám aj námornícku klasiku, šošovicu a fazulu. Je to jednohrncové varenie podla osvedčených receptov našich babiek. Moja klasika je Račanská fazulová zo slížami /nudlemi/ Túžbu posádky po mese upokojujem údeným bravčovým. Ráno na výdatný hemendex, večer opečené k šošovici, alebo k fazuli. Dvojkilová rolka vždy stačila, na týždeň. Zo šalátov vedie z čerstvej kapusty /zelý/ s cibulou a mrkvou. Na začiatku varenia zeleninu nakrájame, potom ju pocukrujeme a necháme pustiť šťavu, sol a poprípade ocot až na koniec. Než sa dovarý ostatné je šalát akurát. Na raňajky mám rád jogurt s ovsenými vločkami. Aby sa mi jogurty v chladničke neprerazili, tak používam placaté jogobely, zlepím ich k sebe viečkami z papierovou olepovacou /maliarskou/ páskou. Z Ovsákou robím aj kašu bez varenia, zalejem ich vriacou vodou, pridám sójové mlieko a cukor a je navarené.
Rád používam teplovzdušnú panvicu. V strede má dieru, kade valí donútra horúci vzduch a jedlo vnutry sa nedusí, ale pečie ako v trúbe. Super sa v tom pečú zemiaky. Omastené, okorenené,z nastrúhaným syrom a šalátom. Tiež som v tom robil picu z prášku, mala velký úspech, pica s velkou dierou uprostred.
Pečenie chleba. Ivan Orel to v knížke pekne a jednoducho popísal, ale on mal na lodi pec na drevo s klasickou rúrou. Dá sa to aj bez toho. Pečie sa v kuchte. Dôležité, resp. lepšie je ak je kuchta kónusová a nemá lem do vnútra, ale von. Tiež si ulahčíte život ak použijete papier na pečenie a kuchtu ním pred uložením cesta vysteliete. Recept na cesto je v hociakej kuchárke. Kvasnice bez problémov v prášku, použiť podla návodu. Štartujú sa s trochou cukru. Čas kysnutia cesta a čas pečenia si treba odskúšať. Pridať je možné lanové semiačka alebo slnečnicu, samozrejme kmín. Pozor pri miešaní múk, ak pridáte nejakú špecialitu,napr.ovsenú múku, tam už začína umenie a výsledok je nepredvídatelný. Tento spôsob pečenia mám od môjho kamaráda Pala Macháčka, ktorý ho úspešne používal 2 roky pri oboplávaní zmegule. Osobne som to odskúšal a fungu je to. Na čártry je to ale velká babračka a nepoužívam to.
Čo sa týka konzervácie chleba, nemám to z vlastnej skúsenosti, tak len informatívne. Hovoril mi o tom môj kamarát Pišta. Ten sa plavil za sociku z Béďou Skálou. A ten mal zmáknutú impregnáciu-konzerváciu chleba tak, že vydržal čerstvý aj pol roka. Ja by som ale uprednostnil radšej pečenie čerstvého.
Keď ide s nami kamarát Vlado, ktorý varí dobre a rád aj doma, tak je to taká klasika. Začína tridsiatimi rízkami v kabely cez kurata v mrazaku až po doma zavarené maso v skle. Keď Vlado nejde, tak varím ja a často sa ostatní pridaju. Na rozdiel od Montyho, cestoviny môžem, rád a často. Najradšej mám najjednoduchšiu prípravu, korenie bazalka, olivový olej, a dobrý kečup Heinz. Alebo vrtulky z dusenou mrkvou, - velmi vela na hrubo nastrúhanej mrkvy sa udusí a pomieša sa z varenou cestovinou, do toho olivový olej, ak je syr, tak nahrubo nastrúhaný, alebo použijem tofu. Rád mám aj námornícku klasiku, šošovicu a fazulu. Je to jednohrncové varenie podla osvedčených receptov našich babiek. Moja klasika je Račanská fazulová zo slížami /nudlemi/ Túžbu posádky po mese upokojujem údeným bravčovým. Ráno na výdatný hemendex, večer opečené k šošovici, alebo k fazuli. Dvojkilová rolka vždy stačila, na týždeň. Zo šalátov vedie z čerstvej kapusty /zelý/ s cibulou a mrkvou. Na začiatku varenia zeleninu nakrájame, potom ju pocukrujeme a necháme pustiť šťavu, sol a poprípade ocot až na koniec. Než sa dovarý ostatné je šalát akurát. Na raňajky mám rád jogurt s ovsenými vločkami. Aby sa mi jogurty v chladničke neprerazili, tak používam placaté jogobely, zlepím ich k sebe viečkami z papierovou olepovacou /maliarskou/ páskou. Z Ovsákou robím aj kašu bez varenia, zalejem ich vriacou vodou, pridám sójové mlieko a cukor a je navarené.
Rád používam teplovzdušnú panvicu. V strede má dieru, kade valí donútra horúci vzduch a jedlo vnutry sa nedusí, ale pečie ako v trúbe. Super sa v tom pečú zemiaky. Omastené, okorenené,z nastrúhaným syrom a šalátom. Tiež som v tom robil picu z prášku, mala velký úspech, pica s velkou dierou uprostred.
Pečenie chleba. Ivan Orel to v knížke pekne a jednoducho popísal, ale on mal na lodi pec na drevo s klasickou rúrou. Dá sa to aj bez toho. Pečie sa v kuchte. Dôležité, resp. lepšie je ak je kuchta kónusová a nemá lem do vnútra, ale von. Tiež si ulahčíte život ak použijete papier na pečenie a kuchtu ním pred uložením cesta vysteliete. Recept na cesto je v hociakej kuchárke. Kvasnice bez problémov v prášku, použiť podla návodu. Štartujú sa s trochou cukru. Čas kysnutia cesta a čas pečenia si treba odskúšať. Pridať je možné lanové semiačka alebo slnečnicu, samozrejme kmín. Pozor pri miešaní múk, ak pridáte nejakú špecialitu,napr.ovsenú múku, tam už začína umenie a výsledok je nepredvídatelný. Tento spôsob pečenia mám od môjho kamaráda Pala Macháčka, ktorý ho úspešne používal 2 roky pri oboplávaní zmegule. Osobne som to odskúšal a fungu je to. Na čártry je to ale velká babračka a nepoužívam to.
Čo sa týka konzervácie chleba, nemám to z vlastnej skúsenosti, tak len informatívne. Hovoril mi o tom môj kamarát Pišta. Ten sa plavil za sociku z Béďou Skálou. A ten mal zmáknutú impregnáciu-konzerváciu chleba tak, že vydržal čerstvý aj pol roka. Ja by som ale uprednostnil radšej pečenie čerstvého.
- Olda
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 100
- Registrován: pát pro 09, 2005 2:26 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Sobotín
Jeden čas jsem se vyptával a pak jsem jednu zimu strávil pokusama o upečení chleba na malém lihovém vařiči. Chlebovou hmotu nacpanou do plechové bábovkové formy dám na rošt do vyhřátého nerezového hrnce peču něco kolem hodiny. Později jsem to ještě vylepšil čepicí z nehořlavého hadru nasazenou na hrnec. Klesla tím spotřeba lihu na polovic. Pokud jsem zmlsaný, a to já jsem, dám chleba vyklopený z formy ještě na pár minut dopéci na rošt. Taky pak lépe vypadá. A když už tohle zařízení sebou tahám, taková čerstvá bábovka s kakaem k snídani taky není k zahození.
Jinak ještě k tomu vaření. Je to věc přístupu. Já mám raději válení v opuštěné zátoce a občasné vaření a pečení, než běhání po městě za potravou. I časově mi to přijde výhodnější. A taky to sebevědomí, že to dokážu.(Doma zvládnu maximálně hemenex.) I když uznávám, že občasná návštěva místní hospody má taky něco do sebe, aby byly zážitky kompletní.
Jinak ještě k tomu vaření. Je to věc přístupu. Já mám raději válení v opuštěné zátoce a občasné vaření a pečení, než běhání po městě za potravou. I časově mi to přijde výhodnější. A taky to sebevědomí, že to dokážu.(Doma zvládnu maximálně hemenex.) I když uznávám, že občasná návštěva místní hospody má taky něco do sebe, aby byly zážitky kompletní.
jidlo na lodi
Pri dlouhych preplavbach na nasi male plachetnici zalezi pri vareni hlavne na tom, jake je pocasi. Pri klidne plavbe se da uvarit temer vse, od masa s testovinami po smazene ryby. Kdyz prifoukne vic, dojde na konzervy z domova, pripadne cinske polevky. V okamzicich, kdy nam pocasi nedovoli ani udrzet misky, prijde na radu instantni strava, napr. polevky do hrnicku, inst. kase... Jako doplnkova strava - banany, kokosove orechy, papay,
manga..., coz v tropech neni problem nasbirat.
Pri kotveni vetsinou grilujeme, ruzna masa, ryby, kurata. Je to perfektni zmena jidelnicku.
Ostatne, v klidne zatoce pri zapadu slunce pod palmami u vinka a vonaveho grilovaneho klokaniho stejku se vsechny problemy tak nejak vidi jednoduseji.
manga..., coz v tropech neni problem nasbirat.
Pri kotveni vetsinou grilujeme, ruzna masa, ryby, kurata. Je to perfektni zmena jidelnicku.
Ostatne, v klidne zatoce pri zapadu slunce pod palmami u vinka a vonaveho grilovaneho klokaniho stejku se vsechny problemy tak nejak vidi jednoduseji.
- frog
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 52
- Registrován: ned kvě 28, 2006 7:52 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Ústí nad Labem
To že se za blbýho počasí na lodi blbě vaří, víme asi všichni, tak tedy pár nápadů nejen z mojí hlavy k tomu jak se stravovat, nebo jak jídlo připravit , protože někomu je ve vlnách blbě a někdo(já) dostává hlad.
-Osvědčili se mě připravený a napytlíkovaný ovesný vločky. Do igelitovýho pytlíku dám jednoosobovou dávku ovesných a žitných vloček, sušenýho mlíka, rozinek, strouhanýho kokosu, kukuřičný lupínky a čokoládový kuličky, různých semínek, lehce cukru a skořice. Celý to zagumičkuju. V nepohodě lze nasypat do misky, nebo ešusu, přidat trochu vody, zamíchat a pojídat, buď lžící nebo rukou.
-Chystá-li se blbý počasí a vím, že nějakou dobu nebude možné používat vařič bez následků opaření, navařím si vodu do dvou velkých termosek. Ta vydrží téměř vřelá asi 18 až 24 hodin. Touhle vodou potom zaleju co chci, čaj, kafe, instantní polívky nebo nudle.
-V termosce lze i vařit. Do termosky nasypu rejži,nebo na drobnější kostičky nakrájené brambory k tomu sojový masový kostky a koření dle chuti. Výhoda je, že se to nevyleje, vařič nemusí brambory vařit dvacet minut stačí přivíst vodu k varu. Podmínkou je, že termoska má šiřší hrdlo, aby to pak prolezlo ven. Nečekejte žádnej kulinářskej zázrak, ale přežít se na tom dá.
-Osvědčili se mě připravený a napytlíkovaný ovesný vločky. Do igelitovýho pytlíku dám jednoosobovou dávku ovesných a žitných vloček, sušenýho mlíka, rozinek, strouhanýho kokosu, kukuřičný lupínky a čokoládový kuličky, různých semínek, lehce cukru a skořice. Celý to zagumičkuju. V nepohodě lze nasypat do misky, nebo ešusu, přidat trochu vody, zamíchat a pojídat, buď lžící nebo rukou.
-Chystá-li se blbý počasí a vím, že nějakou dobu nebude možné používat vařič bez následků opaření, navařím si vodu do dvou velkých termosek. Ta vydrží téměř vřelá asi 18 až 24 hodin. Touhle vodou potom zaleju co chci, čaj, kafe, instantní polívky nebo nudle.
-V termosce lze i vařit. Do termosky nasypu rejži,nebo na drobnější kostičky nakrájené brambory k tomu sojový masový kostky a koření dle chuti. Výhoda je, že se to nevyleje, vařič nemusí brambory vařit dvacet minut stačí přivíst vodu k varu. Podmínkou je, že termoska má šiřší hrdlo, aby to pak prolezlo ven. Nečekejte žádnej kulinářskej zázrak, ale přežít se na tom dá.
- Axel5
- nováček na fóru
- Příspěvky: 6
- Registrován: pon dub 30, 2007 2:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Plzeň
Tak o vaření za blbého počasí vím své ... ještě teď mě trochu mrazí když si vzpomenu jak jsme se rozhodli uvařit si špagety a když jsem konečně do hrnce nasypal obsah pytlíku, tak přišli velký vlny a já musel z hrůzou sledovat jak nám náš hrnec se špagetama poskakoval po vařiči.
Ale jinak na lodi se nám dost osvědčili pytlíkové polévky a čínské polévky ... je to úžasně vděčné jídlo které se dá uklohnit poměrně rychle a zažene největší hlad spolehlivě.
Většinou to děláme tak že celý den plujeme (takže jídlo během dne odflinknem něčím jednodušším - polívky z pytlíku, tatranky, ovoce a zelenina ) a něco pořádného si dáme až večer po zakotvení.
Ale jinak na lodi se nám dost osvědčili pytlíkové polévky a čínské polévky ... je to úžasně vděčné jídlo které se dá uklohnit poměrně rychle a zažene největší hlad spolehlivě.
Většinou to děláme tak že celý den plujeme (takže jídlo během dne odflinknem něčím jednodušším - polívky z pytlíku, tatranky, ovoce a zelenina ) a něco pořádného si dáme až večer po zakotvení.
Utopence
My nosíme na loď už pár rokov utopence. Ich výhodou je, že chutia, aj keď sú vlny a žalúdok nič moc. Ak už nejdú ani utopence, takm je zle.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Re: Utopence
maky píše:My nosíme na loď už pár rokov utopence. Ich výhodou je, že chutia, aj keď sú vlny a žalúdok nič moc. Ak už nejdú ani utopence, takm je zle.
Tak to prubni zavináče.
Má to výhodu v tom, že na rozdíl od buřtů se dají nachytat i v moři..
Na lák stačí ocet, cibule a koření dle chuti.
Pokud použiješ jako náplň kysané zelí, nedostaneš ani kurděje.
alffa
- Olda
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 100
- Registrován: pát pro 09, 2005 2:26 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Sobotín
Já mám výbornou zkušenost s kombinací: Tatranka+Fernet. Když byly takový vlny (7Bft), že už se nedalo nic ukrojit bez rizika propíchnutí se a já měl slušnou mořskou nemoc, tato kombinace mě zcela vyléčila. Pro šťouraly předem pozorňuji, že toho fernetu jen kapku. Není špatný vědět co dělám, zvláště v bouřce.
Olda píše:Já mám výbornou zkušenost s kombinací: Tatranka+Fernet. Když byly takový vlny (7Bft), že už se nedalo nic ukrojit bez rizika propíchnutí se a já měl slušnou mořskou nemoc, tato kombinace mě zcela vyléčila. Pro šťouraly předem pozorňuji, že toho fernetu jen kapku. Není špatný vědět co dělám, zvláště v bouřce.
:D:D ale slivovice je lepsi
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
koudy píše:když tak čtu o chlebu a pečivu na lodi, tak musím přispět. Už poněkolikáte jsme pečivo vyřešili "dopekacíma bagetkama" který jsou origo balené v igelitu, takže i když se na ně dostane voda tak nenavlhnou a po dopečení v troubě (10-15 min) se po nich vždy jen zapráší.
Koudy,
ty máš na lodi troubu? Co to máš prosím za loď a jakou troubu?
Dík za info, alffa
- tomaskre
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 166
- Registrován: čtv úno 15, 2007 1:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Jindřichův Hradec
- Kontaktovat uživatele:
to monty
..to Monty...
tvůj jídelníček je mým chutím nakloněn. Jen prozatím jsme dělali pouze ryby a slávky. Kupuju to na tržištích(HR). Ta cena je úžasná( 8lidí = do 100kuna) a pochoutka nevídaná. A pravdu máš jaká atmosférka je těsně před ale hlavně po.
Měl bych dotaz na chobotničky, krevety a takovou červenou rybičku? Na každým trhu na ně koukám, že to zkusím, ale nevím jak na to. Jak to připravit a jak to uvařit? Ta červená mrcha má nějaký jedovatý žlázy nebo něco tak? Nemáš prosím nějaký recepty s touto havětí?
Díky
Tomáš
tvůj jídelníček je mým chutím nakloněn. Jen prozatím jsme dělali pouze ryby a slávky. Kupuju to na tržištích(HR). Ta cena je úžasná( 8lidí = do 100kuna) a pochoutka nevídaná. A pravdu máš jaká atmosférka je těsně před ale hlavně po.
Měl bych dotaz na chobotničky, krevety a takovou červenou rybičku? Na každým trhu na ně koukám, že to zkusím, ale nevím jak na to. Jak to připravit a jak to uvařit? Ta červená mrcha má nějaký jedovatý žlázy nebo něco tak? Nemáš prosím nějaký recepty s touto havětí?
Díky
Tomáš
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů