- KARYA je řecká bohyně, dcera lakonského krále,
jedná o amatérskou stavbu a konstrukci, protože jsem nenašel dostatečně pevnou /podle mého názoru/ loď, nezbylo než si ji namalovat sám. Dalším kritériem bylo, aby byla převozitelná na vleku za silným automobilem. Z toho mi vyšla loď 7,65 m dlouhá a 2,5 m široká s váhou okolo 2 tun.
Loď je amatérsky navržená a postavená šarpie 3 x lomená na každém boku s 10 mm překližky olaminovaná epoxylaminátem, nosné prvky konstrukce dub, ostatní smrk a borovice. Váha asi 2 tuny. Rozměry a váha byly limitujícím faktorem, abych loď mohl převážet na vleku za silným autem.
Interiér : kuchyňský kout s plynovým dvouvařičem, otevřený salon se stolem, navigační kout se stolkem na mapy, WC kabina a dvoukóje pod kokpitem.
Oplachtěná jako slup, hlavní plachta 11 m + tři rolfoky v pořadí – pracovní kosatka 11 m, genua 19 m, genakr 25 m. Dvě sady plachet + trysail. Dva pevné a dlouhé pně pro plavbu v pasátu.
Loď je vybavená motorem Nanni 10 Hp pod vchodem, výstup hřídelem uloženým v kozlíku. Zásoba paliva na dlouhé přeplavby – 135 litrů, což při spotřebě 0,6 litru na hodinu je na více než týden plavby. Nádrže na vodu – 150 litrů, na dlouhé přeplavby dalších 100 litrů v kanystrech. (Zatím nejdelší přeplavby 33 a 31 dnů.) Plynový vařič je dvouplotýnkový +
4 bomby v oddělené a větrané nádobě, pod podlážkami snímač úniku plynu. Energie ze dvou naklápěcích solárních panelů 2 x 26 W na rampě na zádi lodě. Používáme dvě ruční GPS, loď je vybavena kompasem SUUNTO + náměrovým kompasem. Dále echolot, UHF, NAVTEX, nootebook s elektronickými mapami, malá televize, CD přehrávač, krátkovlnné rádio.
Ke kormidlování používáme větrné kormidlo vlastní konstrukce typu „pendl“ s horizontální vějičkou (naklápěcí), dále autopilot Simrad TP 32 (pro 7-mi tunovou loď). Původně jsme měli Navico TP 10 (pro tři tunovou loď), ale to byla pouze hračka na klidné moře. Na velké vlny je třeba minimálně o řád vyšší než je daná loď.
Z dalšího vybavení : záchraný ostrůvek pro 4 osoby, gumový nafukovací člun 2 m (je malý) a motor Mariner 2,5 Hp. Kotvy máme 3, hlavní 15 kg + 20 m 8-mi mm řetězu + lano. Kotva je uložena na čeleni na překlápěcí kladce a je vždy připravena ke spuštění.
Pro pohodu plavby je důležitý pevný kočárek nad kajutou, boční plachty s kapsami kolem kokpitu. A samozřejmě na kotvišti gril na dřevěné uhlí.
Pro představu posílám pár fotografií.
Ahoj Franta Sýkora
Graciosa

Atlantik

Po natírání

Vaření

Navigační kout

Další fota lodě a detailů jsou v galerii zde.