Slapy

Popis zajímavých míst na českých vodách

Moderátoři: Pepa, david, vilma

david
moderátor
Reputace: 232

Příspěvekod david » pon čer 10, 2013 9:10 am

jj, to je jasný.

zrovna jsme si včera říkali, kolik lodí a hasbootů asi zůstalo na suchu, nebo se i potopilo, když hladinu najednou takhle shodili
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » pon čer 10, 2013 9:29 am

to je hezká představa s nonstop upuštěnýma přehradama , jen je malinko problém že když zrovna nejsou povodně , tak je u nás spíš problém sucho , a to že je málo vody .

Jinak to vnímám jako salamandr , mě to žíly nepřetrhá když zůstane tato hladina , co mě vadí je to , že není nijak avizováno takovéto odpouštění vody , ani na jaké kótě se zastaví vypouštění . Na webu bylo upozornění že hladina se bude upouštět pod kótu 269,1 m n.m. , to je zpráva jako hrom .
To je stejné jako když by na jízdním řádu stálo že vlak pojede v pondělí po osmé hodině , jak se podle tohoto zdělení mám zařídit fakt nevím :hmm: .
V sobotu jsme alespoň s manželkou otočily můstek vzhůru výztuhama aby se nezlomil o kameny na břehu a včera jsme překotvovaly hausbot s plachetnicí blíž k vodě a posouvali jsme loď sousedům , ty už byly přídí na břehu , a u nás rozhodně není písčitá pláž .

Obrázek
slapyreport
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod slapyreport » pon čer 10, 2013 11:21 am

Vypustit Slapské jezero rozkázala Ústřední povodňová komise. Povodí Vltavy je zcela bez vlivu na toto rozhodnutí a kromě Ústřední povodňové komise nikdo neví, jak dlouho budou Slapy vypuštěny, zda budou napuštěny a kdy.
http://www.slapyreport.cz/content/ustre ... o-na-suchu
david
moderátor

Příspěvekod david » pon čer 10, 2013 1:11 pm

slapyreport píše:Vypustit Slapské jezero rozkázala Ústřední povodňová komise. Povodí Vltavy je zcela bez vlivu na toto rozhodnutí a kromě Ústřední povodňové komise nikdo neví, jak dlouho budou Slapy vypuštěny, zda budou napuštěny a kdy.
http://www.slapyreport.cz/content/ustre ... o-na-suchu

když mám loď na vodě a něco se děje, musím ji hlídat. i v tom nejrychlejším poklesu to nebylo víc než 0,5m/den a dalo se to zjistit.

http://www.pvl.cz/portal/nadrze/cz/index.htm

tím teda nechci říct, že jsou informace Povodí dokonalé a přesné :hmm: , ale právě proto se musím víc starat

podívej se na škody pod přehradama, to nejsou jen hausbóty na suchu a kýky v bahně. Slapskej spolek si hlídá svůj píseček a zapomíná na okolí. Já si taky umím představit, že mi pod lodí nehejbou každej den o metr a předloni o 2,5m.
slapyreport
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod slapyreport » pon čer 10, 2013 1:32 pm

O.K. Není to rozhodnutí Povodí a Povodí neví, jaké rozkazy vydá vláda a kam až jezero dál vypustí. Na Slapech je povinnost lodě za tohoto stavu vždy vyndavat z vody. Nyní to nelze. Není jak. Není kam ty lodě dát, jezero není řeka. Slapy si přestanou okamžitě hrát na svém písečku a prostě se odtud odstěhují, když se nyní jezero mění v retenční nádž a musí tedy být prázdné a pro jakoukoli plavbu nepoužitelné. Jen by možná stálo za to těm lidem to říct. Nevěřím, že lidé, kteří byli zatopeni, mají nyní radost z toho, že naopak nahoře popadala přístaviště a lodě do bahna ze sucha a že tam lidé zkrachují.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon čer 10, 2013 2:49 pm

mohl bys vědět, že na Slapech se tahají lodě ne kvůli výšce hladiny, ale ledovým jevům. Protože když se houpne hladina na zamrlém jezeře, je to pro lodě dost vo hubu.

a jestli se "podnikatelé" neumí s kolísjící hladinou vyrovnat, tak teda holt opravdu zkrachují. Jak to dělaj v přílivovejch oblastech, abych nechodil daleko, tak třeba v Hamburgu?
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 18

Příspěvekod Martin88 » pon čer 10, 2013 3:19 pm

Zrovna v Hamburgu se dle přilivového kalendáře a existující koncepce dá plánovat hodně dopředu, což v případě našich samozvaných vládních odborníků jaksi nejde :mad:
slapyreport
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod slapyreport » pon čer 10, 2013 3:22 pm

Martine88, díky.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 73

Příspěvekod Zdenda12345 » pon čer 10, 2013 3:32 pm

Zvláštní systém plánování.

Nejdřív nasypeme miliardy do sesplavnění toků a do budování rekreačního zázemí. Soukromé zdroje samozřejmě nevyjímaje. Pak přijde parta naprosto neznalých dutohlavců a bez jakýchkoliv analýz prostě rozhodne.

Jakou retenční kapacitu tímto povodí získá? Co nám to přinese? Co to naopak způsobí?

Nijak jsem to nesledoval, ale přijde mi to jako "tak trochu" neřízená střela. :whist:

Taky by se mohlo stát, že nás sice 1x za 10 let nespláchne povodeň, ale zase nás rok co rok bude trápit nedostatek vody. :-)))))
Jestli by spíš nestálo za úvahu zjistit, proč se nezohlednily data z hlásičů z potoků (fungovaly?). Proč, když je krajina nasáklá vodou a hlásí se deště mají nádrže plný stav. Jsou stávající plány v pořádku? Jak fungovala komunikace?

a to hlavní!!!! Fakt jsme takoví blbci, že chceme ochránit záplavová území? Neměli bychom spíš tato území opustit a dovolit přírodě, aby dělala to co dělat potřebuje? Nebo od ní potřebujeme nafackovat ještě víc?

Naši předkové věděli co kde zasýt a co kde postavit. Kde to fouká, kde je každý rok voda, kde se sesouvá svah......
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orko » pon čer 10, 2013 3:47 pm

Pokud dochází k záplavě nemůže za to Slapská přehrada ale hlavně přítoky Sázavy a Berounky. vypuštění slap je politická lumpárna. Lidem v zátopové oblasti nepomůže a poškodí lidi co mají lodě na Slapech.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon čer 10, 2013 4:32 pm

aha, odborníci, co si neumí uvázat loď, promluvili

a když chceš sejt, tak sej s měkkým

Slapy získaly 29 mil m3, Orlík celou retenci 62 mil m3 a ze zásobního dalších 107 mil. m3

jestli pak víš, kolik je minimální požadovanej průtok v Praze, když o tom píšeš ?
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orko » pon čer 10, 2013 4:43 pm

Hele Davide přestaň tady napadat lidi nebo si myslíš, když si moderátor že stebou musí všichni souhlasit.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon čer 10, 2013 4:45 pm

Martin88 píše:Zrovna v Hamburgu se dle přilivového kalendáře a existující koncepce dá plánovat hodně dopředu, což v případě našich samozvaných vládních odborníků jaksi nejde :mad:

nevím co tím myslíš. já narážel na to, že v Hbg kolísá hladina 2x deně, stejně jako Nantes a spoustě dalších háfnů. A umí se s tím vyrovnat.
david
moderátor

Příspěvekod david » pon čer 10, 2013 4:46 pm

orko píše:Hele Davide přestaň tady napadat lidi nebo si myslíš, když si moderátor že stebou musí všichni souhlasit.

a ty myslíš, že musím souhlasit s tebou ???
orko
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod orko » pon čer 10, 2013 4:52 pm

To bych ani nechtěl jen mě připadájí tvé příspěvky agresivní proti názorům jiných, Již ti nebudu odpovídat to bychom to vlákno mohli rovnou zavřít.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon čer 10, 2013 4:58 pm

By mě davide zajímalo, jak bys psal, kdyby sis například vzal úvěr a vybudoval si na slapech rekreační středisko. Pak přijde nějakej "censored" a rozhodne, že od teď budeš mít někdy pláž s koupáním a někdy jen smradlavej, bahnitej břeh. Nebo vybuduješ marinu, ale jaksi jí občas bude chybět voda, takže třeba 2/3 vybudovaných míst budeš zase muset zrušit.

Jasně všechno se dá. Jen je to o ztracenejch investicích.
No ale kdo ví, jak to všechno nakonec dopadne. Voda odteče, povodňový komise se zase rozejdou.....

Nejlepší je lingvista s malym. Tim myslim samozřejmě počáteční písmeno jména :-) Přijde mi ubohý tu opravovat pravopis, ale každýmu co jeho jest. :gun:

Já zatim i seju s tvrdym. :good:
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon čer 10, 2013 5:03 pm

Docela lituju, jestli někoho vypláchla velká voda a teď se mu ještě na Slapech oběsila loď, protože nezahodil rukavice a holinky a nejel jí okamžitě přkotvit
karel
Macher
Reputace: 14

Příspěvekod karel » pon čer 10, 2013 5:20 pm

Když si dám loď na vranskou přehradu tak budu počítat s tím že se každý den šíbuje s vodou o metr dolů a nahoru , když budu kotvit v přílivových vodách kde je rozdíl hladiny 5 metrů , tak s tím taky budu počítat .

A když budu kotvit na slapech , tak budu počítat s tím že platí ty pravidla která tam platí celá desetiletí , budu mít kotvení udělaný tak že zvládne tu nejvyšší možnou vodu při povodních , nebo standartní pohyb hladiny v nějakém rozmezí .

Pakliže někdo změní pravidla hry takto zásadně , měl by o tom dát nějakým adekvátním způsobem vědět . Je hezké že na stránkách povodí dali do aktualit zprávičku která vám vlastně nic neřekla , nehledě na to , že zdaleka ne všichni co kotví na slapech jsou mladí a dost z nich ani neví co je to ten internet (asi nějaká sprosťárna ). Myslím že by se nikomu z povodňové komise nestalo , kdyby toto jejich rozhodnutí dali veřejně vyhlásit ve veřejnoprávních mediích , a nestálo by je to ani korunu .

Mě prostě vadí že stejně jak za komárů " o nás bez nás , a žádné oznámení o rozhodnutí "

ps : ta retence co vznikla na slapech zadrží průtok 2000m3 na čtyři hodiny a pak se bude dít co , asi příjde kouzelník žito ?
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon čer 10, 2013 5:49 pm

Koukám, že jsem udělal dobře, když jsem se rozhodl si koupit dvoukýlovku.

Pamatuju třeba na Orlíku jak hodně vody (a to i nad vyměřenou zátopovou oblast) tak málo vody, že ani na Radavě se nadala dát plachetnice na vodu. A i častý kolísání hladiny.

Mě informace o výrazném poklesu hladiny na Slapech přišla mejlem od SPS.

A chápu lidi kterým to zaplavilo domovy, někde celé vesnice, že budou raději když budou přehrady připravené - kor v tomhle deštivém počasí, než aby je to zaplavilo znovu.

V roce 2002 nám zůstalo na orlíku pod vodou jak auto (ve dvou metrech) tak i karavan (tam koukalo 20cm od střechy) ale v porovnání se zatopeným barákem je to úplný nic. A nechápu jak někdo může upřednostňovat rekreaci před ochranou celých vesnic a měst před zatopením.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon čer 10, 2013 6:25 pm

Chápu, že mít v baráku povodeň neni nic příjemnýho. Rozhodně o tom nechci diskutovat. To je snad všeobecně jasný!!!! Je to hrůůůůza.

Spíš jsem nadhodil teorii, že než budovat za x miliard protipovodňový stěny, někde to skladovat, opečovávat a kdo ví co ještě.... :-) jestli by nebylo lepší a i levnější ty záplavový oblasti prostě vyklidit. Myšleno samozřejmě se zdravym rozumem. Tam, kde se za pár korun dá oblast ochránit, proč ne. Ale teď se děje opačný extrém. Za každou cenu ochráníme i tu poslední louku.

Vzhledem k tomu, že podle mě v tomto naprosto selhal stát (měly se v záplavových územích dodržovat stavební uzávěry), tak by taky měl stát těm postiženým lidem pomoct. Myšleno samozřejmě konstruktivně. Ne, že kolem baráčku za mego postavim betonovou zeď za 50 mega, jak je u nás běžný.

Nebo další zhovadilost prohloubit koryto řeky, aby ochránili zoo. Ta řeka si stejně najde svojí cestu. Stejně se potřebuje někam rozlejt, jinak se ten problém jen přesune někam jinam. Čim víc bude těch protipovodňových opatření, tim častější a horší povodně nás budou čekat.

Na vsi u dědy pamatuju místa, kde se rok, co rok rozlejval potok do polí a lužního lesa. Pak ten potok narovnali, pole meliorizovali, les vykáceli a získali ornou půdu navíc. Blbý je, že 3 km po proudu to pak začalo rok co rok vyplavovat vesnici. Tak si tam upravili koryto, vystavěli kolem potoka zdi a maji klid. Jenže to co se děje dalších x km po proudu a po soutoku s podobně upravenými toky už žádná zeď nezachrání. Na to už je potřeba.......

Mimochodem ty zaplavovaný pole byly nejúrodnější v kraji. Jen se muselo vědět, co na nich pěstovat. Teď se to musí hnojit, jako ostatní pole.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon čer 10, 2013 6:55 pm

Zdendo s tím naprosto souhlasím.
marks
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 33

Příspěvekod marks » pon čer 10, 2013 7:48 pm

karel píše:Když si dám loď na vranskou přehradu tak budu počítat s tím že se každý den šíbuje s vodou o metr dolů a nahoru , když budu kotvit v přílivových vodách kde je rozdíl hladiny 5 metrů , tak s tím taky budu počítat .

A když budu kotvit na slapech , tak budu počítat s tím že platí ty pravidla která tam platí celá desetiletí , budu mít kotvení udělaný tak že zvládne tu nejvyšší možnou vodu při povodních , nebo standartní pohyb hladiny v nějakém rozmezí .

Pakliže někdo změní pravidla hry takto zásadně , měl by o tom dát nějakým adekvátním způsobem vědět . Je hezké že na stránkách povodí dali do aktualit zprávičku která vám vlastně nic neřekla , nehledě na to , že zdaleka ne všichni co kotví na slapech jsou mladí a dost z nich ani neví co je to ten internet (asi nějaká sprosťárna ). Myslím že by se nikomu z povodňové komise nestalo , kdyby toto jejich rozhodnutí dali veřejně vyhlásit ve veřejnoprávních mediích , a nestálo by je to ani korunu .

Mě prostě vadí že stejně jak za komárů " o nás bez nás , a žádné oznámení o rozhodnutí "

ps : ta retence co vznikla na slapech zadrží průtok 2000m3 na čtyři hodiny a pak se bude dít co , asi příjde kouzelník žito ?

Karle já tvoje rozhořčení plně chápu a souhlasím s tím co píšeš, jen prosím tě neblni s tím p.s.
Když by slapy v kulminaci čtyři hodiny nepustili ani kapku, bylo by to extra znát, když k tomu přičteš trojnásobný čas orlíku jde to ještě dál, ale ono se to takhle úplně počitat nedá a nynější rezerva by před povodněmi znamenala obrovskou úlevu pro celý povodí. Smutný je že se dělá až teď a o to rychleji, navíc se to žene bez informací do extrémů, důvody se můžem jen dohadovat.
Jak jsem tu už uváděl jedna turbína je v Kamýku mimo provoz, máme čtyři, jedna udělá max 90m3 za vteřinu, před povodněmi u nás přepady nešly, takže celé odpouštění po nás nemohlo být větší než je 3 x 90m3 a jelikož hladina neklesala nepředpokládám to ani na slapech. Odhaduji že pustili přepady v neděli odpoledne, ale to už do kupy přesně nedám.
edit tlustě: To co píše zdenda o úpravách toků je samozřejmě pravda, bohužel opakovaná po každých povodních bez většího efektu, jenže slapský nádrže se to dotýká minimálně.
Naposledy upravil(a) marks dne pon čer 10, 2013 8:02 pm, celkem upraveno 1 x.
bahno
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 6

Příspěvekod bahno » pon čer 10, 2013 7:59 pm

Zdenda12345 píše:Vzhledem k tomu, že podle mě v tomto naprosto selhal stát (měly se v záplavových územích dodržovat stavební uzávěry), tak by taky měl stát těm postiženým lidem pomoct.

Neselhal a nepomahat. Stat nerozhodnul, ze se nekde ma stavet, to se rozhodl ten kdo stavel. Jeho problem, eventualne problem toho kdo si to koupil. At si ho vyresi.
Aktivne pomahat pouze tam, kde jinym zasahem doslo ke zhorseni situace, tam lze hovorit o nejaky povinnosti pomoct.
Zdenda12345
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Zdenda12345 » pon čer 10, 2013 8:21 pm

bahno souhlas, ale....
ty lidi v naprostý většině ani nevěděli, že se jedná o záplavový území. V zásadě ani nemaji jak se to dozvědět. Kdyby to bylo třeba zanesený jako poznámka v katastru nemovitostí.
Ono už to bohužel neni tak, že lidi staví v oblasti, ze který pocházejí a znají ji (kde to jak fouká, kde je nestabilní půda, kde je spodní voda, kde je záplavový území atd.). Lidi se stěhují za prací a kupují naprosto neznámý pozemky. Těžko ti prodávající řekne bacha, tady je písečný podloží. To zjistíš až když hrábneš.

V tomto právě vidim, že stát naprosto selhal. Proto si myslim, že by to měl stát vyřešit a pomoct těm lidem.
Ale samozřejmě přístup kup si co chceš a postav si co chceš je taky možnej. Mě by dokonce vyhovoval mnohem víc!! Jsem pro osvobození od velký části paragrafů. Když ti to spadne na hlavu, tak je to jen tvoje chyba. :-) A to myslim smrtelně vážně. Asi to nepatří do této diskuze.
Jen jsme zhýčkaní tím, že nás všichni ze všech stran chrání. Dítě si na hřišti zlomí ruku, protože je nemehlo, ale provozovatel jde do tepláků, protože si nepořídil nějakej certifikát. atd. civilizace je v pr.....
Martin88
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Martin88 » úte čer 11, 2013 11:23 am

david píše:
Martin88 píše:Zrovna v Hamburgu se dle přilivového kalendáře a existující koncepce dá plánovat hodně dopředu, což v případě našich samozvaných vládních odborníků jaksi nejde :mad:

nevím co tím myslíš. já narážel na to, že v Hbg kolísá hladina 2x deně, stejně jako Nantes a spoustě dalších háfnů. A umí se s tím vyrovnat.

Myslím tím to,že mám v případě Hamburgu v krátkodobém horizontu /hodin,dní/jednoznačně dané hladiny a hloubky, kterým se podle svých schopností přizpůsobím.A ne debilní oznámení upouštíme pod 261 ale nikdo neví proč, o kolik a na jak dlouho.

A v dlouhodobém horizontu /roky/ budu vědět, že hotel,marinu,kemp budu stavět u vodní nádrže a ne u retenční s výhledem na zatravněné údolí.

Zajímavé je také si přečíst co má Ústřední pov.komise v kompetenci a povinnostech,zřizována vládou má stejně jako její členové samé "řídí,nařizuje,oznamuje,vyhodnocuje..." ale slovo zodpovídá tam nenajdeš

Zpět na