Moduly GPS a aplikační GPS
Moderátoři: Pepa, windward, vilma
- Monty
- zkušený harcovník
- Reputace: 6
Moduly GPS a aplikační GPS
Chtě bych se tady jenom zeptat,jestli někdo nemá zkušenost s tímto GPS modulem http://www.abaka.cz/navilock-gps-cf-nl- ... /d-183580/
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
- Kontaktovat uživatele:
Taky NE:-)
Mám tento http://www.gpsweb.cz/polstarpgm111.htm za 1290 Kaček s DPH. Kabel 2m + nutná redukce z konektoru PS2 na USB. Má v sobě i dosti silný magnet pro přimagnetování na vhodné místo.
Mám tento http://www.gpsweb.cz/polstarpgm111.htm za 1290 Kaček s DPH. Kabel 2m + nutná redukce z konektoru PS2 na USB. Má v sobě i dosti silný magnet pro přimagnetování na vhodné místo.
Samotný modul by asi byl opravdu na houbi, protože GPS signál neprochází stropem, potřebuje přímou viditelnost satelitů. Bez ohledu na materiál. Trochu signálu projde stropem sbitým z jednoduchých desek, potažených lepenku. V salonu laminátové plachetnice signál téměř nepoužitelný. Pokud by to nemělo SIRF Star II, ale SIRF Star III, mělo by to celkem dost reálnou šanci.
Ale podstatné je to, že ve specifikaci je uvedená externí anténa s 5ti metrovým kabelem. A ten když okýnkem vyvedeš ven, je jedno z jakého materiálu loď je.
A chceš to na PDA, nebo NTB? Ten NaviLock je určený pro PDA i když uvádějí redukci na PCMCIA...
Ale podstatné je to, že ve specifikaci je uvedená externí anténa s 5ti metrovým kabelem. A ten když okýnkem vyvedeš ven, je jedno z jakého materiálu loď je.
A chceš to na PDA, nebo NTB? Ten NaviLock je určený pro PDA i když uvádějí redukci na PCMCIA...
- Monty
- zkušený harcovník
to Richard:No,jak Baharis podotknul,tak má to externí anténu,jinak by byl pro mně nepoužitelný.
To Baharis.Chci to přes redukci na noťas.Po instalaci by se to mělo nainstalovat jako další serial 232(virtual).S USB GPS jsou někdy u MaxSea v.10 trochu potíže a musí se to řesit adaptétem USB to serial 232.I když výrobce softu dodává drivery pro USB a PCMCIA porty,nefungujou dobře vždy.Proto tuhle alternativu.
To Ficcus:No...Píšou tam,že se dodává i s příslušenstvím k připojení jak přes USB tak přes serial port(COM).Ta délka kabelu je dosti malá a prodlužky mají konektory,které se musí dokonale zatěsnit,jinak oxidujou a pak nic nefunguje.
To Baharis.Chci to přes redukci na noťas.Po instalaci by se to mělo nainstalovat jako další serial 232(virtual).S USB GPS jsou někdy u MaxSea v.10 trochu potíže a musí se to řesit adaptétem USB to serial 232.I když výrobce softu dodává drivery pro USB a PCMCIA porty,nefungujou dobře vždy.Proto tuhle alternativu.
To Ficcus:No...Píšou tam,že se dodává i s příslušenstvím k připojení jak přes USB tak přes serial port(COM).Ta délka kabelu je dosti malá a prodlužky mají konektory,které se musí dokonale zatěsnit,jinak oxidujou a pak nic nefunguje.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Reputace: 39
- Kontaktovat uživatele:
Baharis píše:Samotný modul by asi byl opravdu na houbi, protože GPS signál neprochází stropem, potřebuje přímou viditelnost satelitů. Bez ohledu na materiál. Trochu signálu projde stropem sbitým z jednoduchých desek, potažených lepenku. V salonu laminátové plachetnice signál téměř nepoužitelný....
U toho mého gps modulu Polstar je příjem skrz laminát úplně bez chyby. Normálně položen na nav. stolku
Monty: Ale to co tam je ukázané je CompactFlash, což jsou karty pro PDA. Nějaké redukce si myslím že není dobrá cesta. Raději najít vhodné zařízení přímo USB. Nebo PCMCIA a to by mělo mít také konektor pro ext. anténu. Externí GPS přijímač BlueTooth používají hojně kluci v autech u PDA bez int. antény a jsou s ním spokojeni. Dosah počítej stejně jako včechny BT zařízení cca 10m ve volném prostoru. Na lodi v pohodě, ale zase to zvýší odběr poroudu. Normálně jsem nabíjel foun tak jednou za týden. V okamžiku jakmile jsem se připojil přes GPRS na net a posílal to pomocí BlueTooth do notebooku, byl jsem do tří hodin bez baterky. Já vím, že na lodi je trochu větší baterie, ale stokrát nic umořilo osla. Aby jsi to nakonec nepřepískl.
- Monty
- zkušený harcovník
No,je mně jasné,že CF je zařízení pro PDA.I když,možná by to makalo i přes čtečku karet v noťasi(v podstatě USB).Ale to fakt nemám zdání.Chtěl jsem ale spíše vědět,jestli to někdo nemá odzkoušené s tou redukcí pro PCMCIA slot.Proč si myslíš,že by to nefachalo dobře...???.Nevím nic použitelné s ext.anténou najít.Mám jeden USB modul,ale je zralej na to,hodit ho za psem.Normálně jedu na ruční GPS,připíchlé na noťas.S tím bluetooth to byl jenom takovej nápad.Spíše se mně líbila myšlenka "o jeden kabel míň".Kdesi psali až o 20-hodinovém provozu na jedno nabití.Ono s tím dosahem je to tak všelijak.Zajímalo by mně konkrétně,jakej dosah by to mělo přes 3mm ocelovou stěnu.Budu na zadní zábradlí dělat držák na sol.panele a chtěl bych na to připíchnout i dvě antény pro GPS, navtextovou anténu a WiFi anténu.Vzdálenost od kompu cca 3-3.5m.Přes 3mm ocelovou stenu.
Já si nemyslím, že to nebude fachat. Jen jsem si myslel, že používání různých adaptérů a redukcí může být zdrojem problémů. Pokusil jsem se také něco přímo do PCMCIA najít a zjistil jsem, že jsem byl dost naivní. Opravdu nic není. Ale díval jsem se na ty redukce PCMCIA/CF a vypadají jednoduše a dobře.
Co se týká toho BlueTooth, tak v přenosu nevidím problém, výdrž na jedno nabití kluci uvádějí ve dnech a u vlastní lodi by neměl být problém k němu dotáhnout káblík s napájením.
Nezatracoval bych ale ten ext. USB GPS modul. Jsou tuším kolem dvou tisíc. To stojí za to vyzkoušet.
Pokud ale píšeš, že používáš ke krmení NTB ruční GPS a pokud to funguje, jaké od externí antény očekáváš zlepšení?
U té schopnosti přijímat signál je to tak. Záleží jak na HW, tak na SW. A rozdíly jsou obrovské. Po zakoupení auta s pokoveným sklem mě šel signál úplně do háje, musel jsem instalovat na střechu ext. anténu. Pokračujícíma upgrade SW se to trochu zlepšilo a po zakoupení nového PDA s čipem SIRF Star III. můžu mít PDA i v kapse a signál chytá.
Na lodi to neřeším. Mám tu moji 276ku přilepenou celý týden u kormidla a jak dojedu dom, hodím ju na hodinu odsolit do vany, prostříknu kontakty a hotovo.
Jsem ti už psal, že se máš stavit v Hodoníně. Pokecáme, popijeme.....
Co se týká toho BlueTooth, tak v přenosu nevidím problém, výdrž na jedno nabití kluci uvádějí ve dnech a u vlastní lodi by neměl být problém k němu dotáhnout káblík s napájením.
Nezatracoval bych ale ten ext. USB GPS modul. Jsou tuším kolem dvou tisíc. To stojí za to vyzkoušet.
Pokud ale píšeš, že používáš ke krmení NTB ruční GPS a pokud to funguje, jaké od externí antény očekáváš zlepšení?
U té schopnosti přijímat signál je to tak. Záleží jak na HW, tak na SW. A rozdíly jsou obrovské. Po zakoupení auta s pokoveným sklem mě šel signál úplně do háje, musel jsem instalovat na střechu ext. anténu. Pokračujícíma upgrade SW se to trochu zlepšilo a po zakoupení nového PDA s čipem SIRF Star III. můžu mít PDA i v kapse a signál chytá.
Na lodi to neřeším. Mám tu moji 276ku přilepenou celý týden u kormidla a jak dojedu dom, hodím ju na hodinu odsolit do vany, prostříknu kontakty a hotovo.
Jsem ti už psal, že se máš stavit v Hodoníně. Pokecáme, popijeme.....
mam GPS COMPASS NAVIBE GB732 (SiRF III) a na laminatce absolutne bez problemu.
uz se mi stalo, ze jsem gps nechal v kajute v bunde a bez problemu.
nevim sice jak na ocelove, ale v aute to muzu mit v kasliku ve dverich a tez nemam problem.
gps je bluetooth a dosahem taky bez problemu, pripojuju to v kajute k note a na palube k pda.
mimochodem mel jsem starou sirf II a ta rozhodne nemela primy vyhled a taky nebyl problem
(mel jsem ji pod strechou v aute), ale sirf III je rozhodne lepsi. na mori je to celkem
jedno, ale v aute jedete-li napr. mezi skalami v alpach, tak se III chyta mnohem
rychleji. v lese je to tez znat. deklarovana vydrz je u vyse uvedeneho je 12 hodin
a musim rict, ze je to pravda (malinko pres)
nevim sice jak na ocelove, ale v aute to muzu mit v kasliku ve dverich a tez nemam problem.
gps je bluetooth a dosahem taky bez problemu, pripojuju to v kajute k note a na palube k pda.
mimochodem mel jsem starou sirf II a ta rozhodne nemela primy vyhled a taky nebyl problem
(mel jsem ji pod strechou v aute), ale sirf III je rozhodne lepsi. na mori je to celkem
jedno, ale v aute jedete-li napr. mezi skalami v alpach, tak se III chyta mnohem
rychleji. v lese je to tez znat. deklarovana vydrz je u vyse uvedeneho je 12 hodin
- Monty
- zkušený harcovník
jerryx píše:mam GPS COMPASS NAVIBE GB732 (SiRF III) a na laminatce absolutne bez problemu.
V specifikaci čtu,že dělá ve NMEA verzi 3.0.Jak je to s 1.5 a 2.1.Mělo by to být kompatibilní,ale to jsem se podobné pohádky už naposlouchal.Nemáš to prublé...???Jestli by fachal,tak dobrej tip.A cena je taky dobrá,tak jako jeden ze dvou si ho asi pořídím.Jinak je zajímavej i pro možnost ext.antény.
Monty píše:V specifikaci čtu,že dělá ve NMEA verzi 3.0.Jak je to s 1.5 a 2.1.Mělo by to být kompatibilní,ale to jsem se podobné pohádky už naposlouchal.Nemáš to prublé...???Jestli by fachal,tak dobrej tip.A cena je taky dobrá,tak jako jeden ze dvou si ho asi pořídím.Jinak je zajímavej i pro možnost ext.antény.
nevim jake jsou rozdily ve verzich nmea, ale mam presne vypsane kody, ktere to podporuje
(verze me fakt nezajimaji - kody reknou vice), protoze kompatibilitu jsem take resil.
akorat ted nevim kde to je i kdyby si me zabil , kouknu se po tom a dam ti vedet.
ps: externi antenu mam taky a co mam tuhle gps, tak jsem ji nepotreboval
Dnes jsem dostal další z nabídek od Sunnysoftu a je tam jako novinka Haicom GPS receiver HI-204III. Kabelový GPS přijímač je vybaven mini DIN PS/II konektorem. Možnost připojení k PDA, notebooku a podobně (pomocí odpovídající redukce). Co vy na to?
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Tento už léta používám s PDA. Jen se mrknu na číslo jestli je stejný nebo nebo předchůdce, ale vypadá stejně, ale nemá SIRFIII. Bral jsem to u Sunnysoftu i s PDA iPAQ 4150 a s kabelem který napájí PDA i GPS. Dá se koupit k tomu redukce, myslím USB a používat s notebookem jako zdroj dat GPS pro navigační software. To jsem zatím nevyužil. Jinak bezproblémový provoz, jen v husté zástavbě se občas ztrácí signál. Teď používám v autě GPS MIO 710+ s SIRFIII a to se nedá srovnat, ještě mi signál nevypadl.
- olaf
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
ahoj libore
mám mio 710+ ale nevím co je srifIII jsem lajk, v lese mě nefunguje
díky olaf
díky olaf
- Libor
- bez hodnocení
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Re: ahoj libore
olaf píše:mám mio 710+ ale nevím co je srifIII jsem lajk, v lese mě nefunguje
díky olaf
Na Mio 710+ se chodí sem: http://drobecek.net/forum/index.php
Je to tak velké fórum, že by sem ani všechno nevešlo! Rady, odblokování, software, doplňky a nevím co všechno. Tam se dozvíš vše!
To:Olaf
Na tu diskusi co ti psal Libor si zajdi, já jen rámcově.
GPS signál neprochází přes pevné překážky. Teda, třeba přes sklo ano, tenký laminát, tenká dřevěná střecha ano. Ale jakmile na ni položíš plech, tak konec. Zdivo, beton a podobné materiály, taky.
GPS SiRF Star III je chipset, který se stará o zpracování přijatého signálu a dokáže zpracovat i slabší a odražený signál.
Pokud se tedy dostaneš s lodí do hustého lesa, tak u přístroje se vzpomínaným chipsetem bude signál silnější a méně výpadků. To samé platí v husté zástavbě vysokých domů a úzkých uliček. Jakmile vypluješ z lesa na otevřené moře, je jedno jaký chipset máš, signál bude stejný.
Na tu diskusi co ti psal Libor si zajdi, já jen rámcově.
GPS signál neprochází přes pevné překážky. Teda, třeba přes sklo ano, tenký laminát, tenká dřevěná střecha ano. Ale jakmile na ni položíš plech, tak konec. Zdivo, beton a podobné materiály, taky.
GPS SiRF Star III je chipset, který se stará o zpracování přijatého signálu a dokáže zpracovat i slabší a odražený signál.
Pokud se tedy dostaneš s lodí do hustého lesa, tak u přístroje se vzpomínaným chipsetem bude signál silnější a méně výpadků. To samé platí v husté zástavbě vysokých domů a úzkých uliček. Jakmile vypluješ z lesa na otevřené moře, je jedno jaký chipset máš, signál bude stejný.