Moduly GPS a aplikační GPS

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: windward, vilma, Pepa

Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Moduly GPS a aplikační GPS

Příspěvekod Monty » stř led 10, 2007 4:43 pm

Chtě bych se tady jenom zeptat,jestli někdo nemá zkušenost s tímto GPS modulem http://www.abaka.cz/navilock-gps-cf-nl- ... /d-183580/
Uživatelský avatar
Richard
věčný začátečník
věčný začátečník
Příspěvky: 634
Registrován: pon bře 06, 2006 9:53 pm
Reputace: 17
Bydliště: Metylovice

GPS

Příspěvekod Richard » stř led 10, 2007 6:00 pm

Milý Monty,
ve Tvé plechovce bude tento modul na prd, ne? :lol:
Ale ať odpovím - ne, s tímto modulem zkušenost nemám - mám modul USB - takový drát s napuchlým koncem a ten "jede" slušně.
Uživatelský avatar
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1506
Registrován: stř pro 28, 2005 7:02 pm
Reputace: 0
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » stř led 10, 2007 7:25 pm

Taky NE:-)

Mám tento http://www.gpsweb.cz/polstarpgm111.htm za 1290 Kaček s DPH. Kabel 2m + nutná redukce z konektoru PS2 na USB. Má v sobě i dosti silný magnet pro přimagnetování na vhodné místo.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » stř led 10, 2007 10:59 pm

Samotný modul by asi byl opravdu na houbi, protože GPS signál neprochází stropem, potřebuje přímou viditelnost satelitů. Bez ohledu na materiál. Trochu signálu projde stropem sbitým z jednoduchých desek, potažených lepenku. V salonu laminátové plachetnice signál téměř nepoužitelný. Pokud by to nemělo SIRF Star II, ale SIRF Star III, mělo by to celkem dost reálnou šanci.
Ale podstatné je to, že ve specifikaci je uvedená externí anténa s 5ti metrovým kabelem. A ten když okýnkem vyvedeš ven, je jedno z jakého materiálu loď je.
A chceš to na PDA, nebo NTB? Ten NaviLock je určený pro PDA i když uvádějí redukci na PCMCIA...
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » čtv led 11, 2007 12:16 pm

to Richard:No,jak Baharis podotknul,tak má to externí anténu,jinak by byl pro mně nepoužitelný.

To Baharis.Chci to přes redukci na noťas.Po instalaci by se to mělo nainstalovat jako další serial 232(virtual).S USB GPS jsou někdy u MaxSea v.10 trochu potíže a musí se to řesit adaptétem USB to serial 232.I když výrobce softu dodává drivery pro USB a PCMCIA porty,nefungujou dobře vždy.Proto tuhle alternativu.

To Ficcus:No...Píšou tam,že se dodává i s příslušenstvím k připojení jak přes USB tak přes serial port(COM).Ta délka kabelu je dosti malá a prodlužky mají konektory,které se musí dokonale zatěsnit,jinak oxidujou a pak nic nefunguje. :?
Uživatelský avatar
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1506
Registrován: stř pro 28, 2005 7:02 pm
Reputace: 0
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv led 11, 2007 12:44 pm

Baharis píše:Samotný modul by asi byl opravdu na houbi, protože GPS signál neprochází stropem, potřebuje přímou viditelnost satelitů. Bez ohledu na materiál. Trochu signálu projde stropem sbitým z jednoduchých desek, potažených lepenku. V salonu laminátové plachetnice signál téměř nepoužitelný....


U toho mého gps modulu Polstar je příjem skrz laminát úplně bez chyby. Normálně položen na nav. stolku :wink:
Uživatelský avatar
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1506
Registrován: stř pro 28, 2005 7:02 pm
Reputace: 0
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » čtv led 11, 2007 12:47 pm

Monty píše:...To Ficcus:No...Píšou tam,že se dodává i s příslušenstvím k připojení jak přes USB tak přes serial port(COM).Ta délka kabelu je dosti malá a prodlužky mají konektory,které se musí dokonale zatěsnit,jinak oxidujou a pak nic nefunguje. :?


Pro mé rekreační navigační kratochvíle zatím stačí :wink:
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » čtv led 11, 2007 3:34 pm

Když jsem u toho ...Nemá někdo zkušenost s bluetooth GPS..??Třeba jakej je maximální dosah vysílače od přijímače na lodi,jak je to s přestupností signálu přes ocel,laminát,dřevo a tak podobně.Ono,čím méně káblů,tím větší šance na přežití :D
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » čtv led 11, 2007 4:03 pm

Monty: Ale to co tam je ukázané je CompactFlash, což jsou karty pro PDA. Nějaké redukce si myslím že není dobrá cesta. Raději najít vhodné zařízení přímo USB. Nebo PCMCIA a to by mělo mít také konektor pro ext. anténu. Externí GPS přijímač BlueTooth používají hojně kluci v autech u PDA bez int. antény a jsou s ním spokojeni. Dosah počítej stejně jako včechny BT zařízení cca 10m ve volném prostoru. Na lodi v pohodě, ale zase to zvýší odběr poroudu. Normálně jsem nabíjel foun tak jednou za týden. V okamžiku jakmile jsem se připojil přes GPRS na net a posílal to pomocí BlueTooth do notebooku, byl jsem do tří hodin bez baterky. Já vím, že na lodi je trochu větší baterie, ale stokrát nic umořilo osla. Aby jsi to nakonec nepřepískl. :wink:
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » čtv led 11, 2007 4:54 pm

No,je mně jasné,že CF je zařízení pro PDA.I když,možná by to makalo i přes čtečku karet v noťasi(v podstatě USB).Ale to fakt nemám zdání.Chtěl jsem ale spíše vědět,jestli to někdo nemá odzkoušené s tou redukcí pro PCMCIA slot.Proč si myslíš,že by to nefachalo dobře...???.Nevím nic použitelné s ext.anténou najít.Mám jeden USB modul,ale je zralej na to,hodit ho za psem.Normálně jedu na ruční GPS,připíchlé na noťas.S tím bluetooth to byl jenom takovej nápad.Spíše se mně líbila myšlenka "o jeden kabel míň".Kdesi psali až o 20-hodinovém provozu na jedno nabití.Ono s tím dosahem je to tak všelijak.Zajímalo by mně konkrétně,jakej dosah by to mělo přes 3mm ocelovou stěnu.Budu na zadní zábradlí dělat držák na sol.panele a chtěl bych na to připíchnout i dvě antény pro GPS, navtextovou anténu a WiFi anténu.Vzdálenost od kompu cca 3-3.5m.Přes 3mm ocelovou stenu. :roll:
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » čtv led 11, 2007 6:18 pm

Já si nemyslím, že to nebude fachat. Jen jsem si myslel, že používání různých adaptérů a redukcí může být zdrojem problémů. Pokusil jsem se také něco přímo do PCMCIA najít a zjistil jsem, že jsem byl dost naivní. Opravdu nic není. Ale díval jsem se na ty redukce PCMCIA/CF a vypadají jednoduše a dobře.
Co se týká toho BlueTooth, tak v přenosu nevidím problém, výdrž na jedno nabití kluci uvádějí ve dnech a u vlastní lodi by neměl být problém k němu dotáhnout káblík s napájením.
Nezatracoval bych ale ten ext. USB GPS modul. Jsou tuším kolem dvou tisíc. To stojí za to vyzkoušet.
Pokud ale píšeš, že používáš ke krmení NTB ruční GPS a pokud to funguje, jaké od externí antény očekáváš zlepšení?
U té schopnosti přijímat signál je to tak. Záleží jak na HW, tak na SW. A rozdíly jsou obrovské. Po zakoupení auta s pokoveným sklem mě šel signál úplně do háje, musel jsem instalovat na střechu ext. anténu. Pokračujícíma upgrade SW se to trochu zlepšilo a po zakoupení nového PDA s čipem SIRF Star III. můžu mít PDA i v kapse a signál chytá.
Na lodi to neřeším. Mám tu moji 276ku přilepenou celý týden u kormidla a jak dojedu dom, hodím ju na hodinu odsolit do vany, prostříknu kontakty a hotovo.
Jsem ti už psal, že se máš stavit v Hodoníně. Pokecáme, popijeme.....
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » pát led 12, 2007 10:35 pm

mam GPS COMPASS NAVIBE GB732 (SiRF III) a na laminatce absolutne bez problemu.
uz se mi stalo, ze jsem gps nechal v kajute v bunde a bez problemu.
nevim sice jak na ocelove, ale v aute to muzu mit v kasliku ve dverich a tez nemam problem.
gps je bluetooth a dosahem taky bez problemu, pripojuju to v kajute k note a na palube k pda.

mimochodem mel jsem starou sirf II a ta rozhodne nemela primy vyhled a taky nebyl problem
(mel jsem ji pod strechou v aute), ale sirf III je rozhodne lepsi. na mori je to celkem
jedno, ale v aute jedete-li napr. mezi skalami v alpach, tak se III chyta mnohem
rychleji. v lese je to tez znat. deklarovana vydrz je u vyse uvedeneho je 12 hodin
a musim rict, ze je to pravda (malinko pres)
Uživatelský avatar
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1115
Registrován: pon lis 28, 2005 4:47 pm
Reputace: 0
Bydliště: EU

Příspěvekod Monty » pát led 12, 2007 10:44 pm

jerryx píše:mam GPS COMPASS NAVIBE GB732 (SiRF III) a na laminatce absolutne bez problemu.
uz se mi stalo, ze jsem gps nechal v kajute v bunde a bez problemu.
nevim sice jak na ocelove, ale v aute to muzu mit v kasliku ve dverich a tez nemam problem.
gps je bluetooth a dosahem taky bez problemu, pripojuju to v kajute k note a na palube k pda.

mimochodem mel jsem starou sirf II a ta rozhodne nemela primy vyhled a taky nebyl problem
(mel jsem ji pod strechou v aute), ale sirf III je rozhodne lepsi. na mori je to celkem
jedno, ale v aute jedete-li napr. mezi skalami v alpach, tak se III chyta mnohem
rychleji. v lese je to tez znat. deklarovana vydrz je u vyse uvedeneho je 12 hodin
a musim rict, ze je to pravda (malinko pres)


V specifikaci čtu,že dělá ve NMEA verzi 3.0.Jak je to s 1.5 a 2.1.Mělo by to být kompatibilní,ale to jsem se podobné pohádky už naposlouchal.Nemáš to prublé...???Jestli by fachal,tak dobrej tip.A cena je taky dobrá,tak jako jeden ze dvou si ho asi pořídím.Jinak je zajímavej i pro možnost ext.antény.
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » pát led 12, 2007 11:39 pm

Monty píše:V specifikaci čtu,že dělá ve NMEA verzi 3.0.Jak je to s 1.5 a 2.1.Mělo by to být kompatibilní,ale to jsem se podobné pohádky už naposlouchal.Nemáš to prublé...???Jestli by fachal,tak dobrej tip.A cena je taky dobrá,tak jako jeden ze dvou si ho asi pořídím.Jinak je zajímavej i pro možnost ext.antény.


nevim jake jsou rozdily ve verzich nmea, ale mam presne vypsane kody, ktere to podporuje
(verze me fakt nezajimaji - kody reknou vice), protoze kompatibilitu jsem take resil.
akorat ted nevim kde to je i kdyby si me zabil ;-) , kouknu se po tom a dam ti vedet.

ps: externi antenu mam taky a co mam tuhle gps, tak jsem ji nepotreboval
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » sob led 13, 2007 2:49 pm

2 monty:
GPS COMPASS NAVIBE GB732 (SiRF III) zna tyto kody:
$GPGGA - Global Positioning System Fix Data
$GPGSA - GPS DOP and Active Satellites
$GPRMC - Recommended Minimum Specific GPS/TRANSIT Data
$GPGSV - GPS Satellites in View
$GPVTG - Track Made Good and Ground Speed
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » čtv led 18, 2007 7:24 am

Dnes jsem dostal další z nabídek od Sunnysoftu a je tam jako novinka Haicom GPS receiver HI-204III. Kabelový GPS přijímač je vybaven mini DIN PS/II konektorem. Možnost připojení k PDA, notebooku a podobně (pomocí odpovídající redukce). Co vy na to?

Obrázek
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8196
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 47
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » čtv led 18, 2007 7:56 am

Tento už léta používám s PDA. Jen se mrknu na číslo jestli je stejný nebo nebo předchůdce, ale vypadá stejně, ale nemá SIRFIII. Bral jsem to u Sunnysoftu i s PDA iPAQ 4150 a s kabelem který napájí PDA i GPS. Dá se koupit k tomu redukce, myslím USB a používat s notebookem jako zdroj dat GPS pro navigační software. To jsem zatím nevyužil. Jinak bezproblémový provoz, jen v husté zástavbě se občas ztrácí signál. Teď používám v autě GPS MIO 710+ s SIRFIII a to se nedá srovnat, ještě mi signál nevypadl.
Uživatelský avatar
olaf
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 58
Registrován: ned úno 04, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Hradec Králové

ahoj libore

Příspěvekod olaf » úte úno 27, 2007 10:50 pm

mám mio 710+ ale nevím co je srifIII jsem lajk, v lese mě nefunguje
díky olaf
Uživatelský avatar
Libor
bez hodnocení
Příspěvky: 8196
Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
Reputace: 47
Kontaktovat uživatele:

Re: ahoj libore

Příspěvekod Libor » úte úno 27, 2007 10:58 pm

olaf píše:mám mio 710+ ale nevím co je srifIII jsem lajk, v lese mě nefunguje
díky olaf

Na Mio 710+ se chodí sem: http://drobecek.net/forum/index.php
Je to tak velké fórum, že by sem ani všechno nevešlo! Rady, odblokování, software, doplňky a nevím co všechno. Tam se dozvíš vše!
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » stř úno 28, 2007 7:39 am

To:Olaf
Na tu diskusi co ti psal Libor si zajdi, já jen rámcově.
GPS signál neprochází přes pevné překážky. Teda, třeba přes sklo ano, tenký laminát, tenká dřevěná střecha ano. Ale jakmile na ni položíš plech, tak konec. Zdivo, beton a podobné materiály, taky.
GPS SiRF Star III je chipset, který se stará o zpracování přijatého signálu a dokáže zpracovat i slabší a odražený signál.
Pokud se tedy dostaneš s lodí do hustého lesa, tak u přístroje se vzpomínaným chipsetem bude signál silnější a méně výpadků. To samé platí v husté zástavbě vysokých domů a úzkých uliček. Jakmile vypluješ z lesa na otevřené moře, je jedno jaký chipset máš, signál bude stejný.
Uživatelský avatar
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 314
Registrován: pát dub 21, 2006 1:07 pm
Reputace: 0
Bydliště: Předklášteří

Příspěvekod Ferdinand » stř úno 28, 2007 11:34 am

:lol: Toto považuji za nejvtipnější odpověď roku 2007 !!!! Mylel jsem tu odpověď Baharise na Sirf s lodí v lese.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » stř úno 28, 2007 1:16 pm

Je mi ctí a nesmírně si toho vážím. :D :D :D
No když Olaf řeší na jachtařském fóru příjem signálu v lese, chtěl jsem mu to důkladně a názorně vysvětlit. Snad se to povedlo.....
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2646
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 11

Příspěvekod Pepa » stř úno 28, 2007 2:46 pm

Mimochodem, na Slapech či Orlíku se v něktrých zátokách dostneš do lesa raz-dva, pak se odtud bez gps vymotej......... :D :D
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » stř úno 28, 2007 3:22 pm

Tak to bude složitý navigační oříšek.
Tam potom nezbývá než vytáhnout speciálku, odpichovátko, navigační trojúhelník a oprášit busolu. :wink:
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » stř úno 28, 2007 3:28 pm

no a taky se obcas dostanete do lesa steznu .... :lol:

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů