Moduly GPS a aplikační GPS

Po počasí další důležitá součást jachtingu. Vše kolem navigace....

Moderátoři: windward, vilma, Pepa

Uživatelský avatar
danda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 127
Registrován: sob led 05, 2008 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Brno

Příspěvekod danda » pon čer 22, 2009 8:07 pm

Mam asi blbej, ale dotaz
Mam mininotebook v nem Bluchart,cityNavigator planuju trasy přehrávám do Garmina Colorado.Co potřebuji krome GPS USB modulu, aby noťas fungoval jako navigace?
Danda
Uživatelský avatar
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 789
Registrován: pon zář 18, 2006 10:54 am
Reputace: 0
Bydliště: Uherský Brod

Příspěvekod Bilardos » pon čer 22, 2009 8:11 pm

danda píše:Mam asi blbej, ale dotaz
Mam mininotebook v nem Bluchart,cityNavigator planuju trasy přehrávám do Garmina Colorado.Co potřebuji krome GPS USB modulu, aby noťas fungoval jako navigace?
Danda

MapSource neumí routovat. na to je potřena nRoute od Garminu, ale nezkoušel jsem to.
Uživatelský avatar
smike
moderátor
Příspěvky: 1321
Registrován: pon bře 19, 2007 1:00 am
Reputace: 13

Příspěvekod smike » pon čer 22, 2009 8:50 pm

ano, Nroute a funguje to.. ;)
Uživatelský avatar
MartinB
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 963
Registrován: čtv led 19, 2006 8:02 pm
Reputace: 26
Bydliště: Praha

Příspěvekod MartinB » úte čer 23, 2009 9:00 am

Pokud není modul GPS Garminovský, nRoute ho nenajde.
Pomůže prográmek "Franson GpsGate" (nejnovější je myslím verze 2.6), ten modul s nRoute propojí.
Uživatelský avatar
snark
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 45
Registrován: stř bře 18, 2009 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod snark » úte srp 25, 2009 2:31 am

Máme v notebooku Garmin software k tomu GPS modul Qstarz (bluetooth s USB kabelem) - podařilo se nám to spárovat, napojilo se to na správný port (ovšem BT port COM7) a dokonce to i fungovalo v praze v autě - ovšem námořní mapy v tom vypadají příšerně osekaně a divně se překrývají - i když v mapsourcu vypadají bezva.
Když jsme zkusili ten samý GPS modul spárovat do Max Sea sw s C mapama nedalo nám to ani tu možnost v nabídce transferu dat. Hlásí to že port nelze otevřít - může nám s tímhle někdo pomoct??? nebo případně kam se obrátit???
Bylo nám taky doporučeno ať si pořídíme Ozi explorer že by na něm ty mapy do garmina měly fungovat. Je tomu tak???
Chci jenom podotknout že nehodláme vytvářet supernabitou mega vytuněnou navigační stanici a la Abramovič ale chci to spíš na prohlížení trasy, plánování a především jako zálohu kdyby něco.
předem díky za vyčerpávající odborné odpovědi :D
s.
Uživatelský avatar
windward
moderátor
Příspěvky: 2684
Registrován: pát lis 16, 2007 1:00 am
Reputace: 37

Příspěvekod windward » úte srp 25, 2009 10:00 am

A v jakem protokolu ten vas Qstarz predava data od sebe dale? Docetl jsem se, ze se da nastavit NMEA. V takovem pripade MaxSea to musi vzit a problem bude spise v tom, ze NMEA do MaxSea proste nedorazi. Jako prvni krok bych zkontroloval, zda je nastaven NMEA v GPS.
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » úte srp 25, 2009 10:45 am

snark píše:Když jsme zkusili ten samý GPS modul spárovat do Max Sea sw s C mapama nedalo nám to ani tu možnost v nabídce transferu dat. Hlásí to že port nelze otevřít - může nám s tímhle někdo pomoct??? nebo případně kam se obrátit???

mas spatne nastavene maxsea - nejprve musis nastavit parametry portu (cislo, pripadne rychlost, ...) => potom ti to prestane hlasit, ze nelze otevrit port, ale pravdepodobne jeste nezaznamena polohu. v nastaveni je jedna karta (pisu z hlavy), kde je videt prenos dat z modulu - tam uz uvidis, ze to jede. potom tedy jeste musis nastavit prikazova slova tve gps (to uvidis v tom prenosu).

ANEBO jeste muze byt problem, ze uz ti ten port nekdo okupuje, maxsea (a vetsina jinych) chce komunikaci sam pro sebe ;-)

snark píše:Bylo nám taky doporučeno ať si pořídíme Ozi explorer že by na něm ty mapy do garmina měly fungovat. Je tomu tak???

ozi je dobrej ... ale ne na more.
na turistiku, geocaching, .. super
a ze by sli mapy z garmina - nevim, garmina nepouzivam, ale myslim ze to nejde. ozi podporuje svuj format, do ktereho jdou konvertovat normalni obrazky. garmin ma svuj format. ale ruku do ohne za to nedam :oops:
Uživatelský avatar
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 260
Registrován: pát srp 29, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod t0m » úte srp 25, 2009 11:12 am

snark: Jerryx má pravdu, jen Tě moc šetří: Ozi umí jen rastrové mapy, Garmin pokud vím pracuje jen s vektorovými, takže mapy do jednoho určitě na druhém nefungují.

Pokud chceš použít Garmina, nRoute s Qstarz modulem, musíš MNEA formát z modulu nejdřív pomocí sw GpsGate/GpsProxy překonvertit na Garmin protokol - už se zde o tom psalo několikrát.
Uživatelský avatar
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 348
Registrován: ned úno 03, 2008 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod jsekera » úte srp 25, 2009 8:29 pm

anebo program gpsVPxp, našel jsem ho kdysi někde na netu, je to freeware, a umi garmin maps, není k němu třeba žádná
GPS gate, jenom se podiváš do windovs do kterého com se ti GPSka načetla (mam USB modul Navilock) a přímo v programu nastavíš stejný COM port. mě to tak funguje, ale např nRoute od garminu jede jenom přes GPS gate.
sek
Lakomec

GPS

Příspěvekod Lakomec » stř srp 26, 2009 9:22 am

Ahoj, předem oznamuji, že se pouštím na strašně tenký led, protože PC se snažím vůbec nepochopit, vše mi musí někdo instalovat a já jsem jen uživatel. Navíc PC nemám rád.
Při plavbě v Karibiku a pak přes oceán jsme používali navigační program Tsunamis, rezervní byly C Map a Garmin spolu s nRoute. Taky mám něco od SeaClear - to jsou přefocené papírové mapy, byly výborné v karibiku, třeba na St.Maartenu byly nejpřesnější. Jako modul jsme používali standartní Bluetooth, na každý program jiný COMPORT, takže nebylo možné se najednou kouknout do různých map. Až na St.Maartenu jsme objevili GPS modul od Garminu, klasické USB s drátem a kulatý příjímač, označení má tuším Garmin 18 USB, stojí všude cca 95 EUR, viděl jsem ho i v Řecku. Možná nezvolím ta správná slova, ale jde v něm navolit pro každý program jakoby virtuální COMPORT a pak je možné pracovat ve všech programech najednou.
Mám od Myšáka svolení všechny programy předávat dál milým čtenářům Jachting.infa, pouze Tsunamis je staršího data a funguje ve formátu 4:3. Pokud by měl někdo novější verzi, budu moc rád
Uživatelský avatar
Pepa
moderátor
Příspěvky: 2646
Registrován: pát dub 14, 2006 9:03 pm
Reputace: 11

Příspěvekod Pepa » stř srp 26, 2009 10:21 am

Je pravděpodobné, že se jedná o tento přijímač.
http://www.gpscentrum.cz/navigace/oem/
Uživatelský avatar
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 260
Registrován: pát srp 29, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod t0m » stř srp 26, 2009 1:58 pm

jsekera píše:anebo program gpsVPxp...


Zajímavý freeware, ale Bluechart Atlantic v2008 to zobrazovat nechce.
Nevěnoval jsem tomu moc času, ale mám dojem, že zamčené mapy
(t.j. všechny od Garmina) to neumí. Je to opravdu tak?
Uživatelský avatar
jsekera
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 348
Registrován: ned úno 03, 2008 1:00 am
Reputace: 0

gpsVPxp

Příspěvekod jsekera » stř srp 26, 2009 2:37 pm

zamčené ne, pouze odemčené
sek
Lakomec

GPS 18 USB

Příspěvekod Lakomec » stř srp 26, 2009 2:49 pm

Ano Pepo, je to ono a fungovalo velmi spolehlivě
Uživatelský avatar
snark
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 45
Registrován: stř bře 18, 2009 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod snark » čtv srp 27, 2009 3:27 am

všem děkuju za reakce
podařilo se nám rozběhat díky emulátoru serial portu spárování gps modulu do max sea. už to nehlásí že se to nemůže připojit a dokonce to vypadá že to dostává data z toho modulu - v okně data v menu gps data transfer to dává každou sekundu pár řádků ale pozici to nespočítá - odhadujeme to na nekomunikující protokol modul - software - rychlost máme defaultně doporučenou - protokol NMT 183 (taky doporučenej) akorát jsme přepli z COM 7 na COM 2 - v menu nabídky těch protokolů jsou i různý evidentně vztažený na konkrétní softwary a přístroje
v oziexploreru se sice podařilo načíst mapy (předtím co jsme je odemkli) ale zase je to nezobrazilo - trošku problém s převodem mapových souborů z formátu .img (který máme v garminu) do formátu .map který zase chtěl Ozi
jerry - ten postup co popisuješ jsme v podstatě dodrželi - akorát netušim co jsou příkazová slova
s okupováním portu by problém neměl být díky emulaci serial portu

pozítří mažeme na týden do hrvatsky tak to bude stejně muset počkat
zdravím všechny
s.
Uživatelský avatar
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 260
Registrován: pát srp 29, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Re: gpsVPxp

Příspěvekod t0m » čtv srp 27, 2009 10:03 am

jsekera píše:zamčené ne, pouze odemčené

Prosím Tě, napiš to po lopatě: jde na gpsVP zobrazit mapy BlueChart?
Zkoušel jsem pomocí gpsVPxp otevřít výběr map GMAPSUPP.IMG, který používám v PDA
a žádnou mapu to nezobrazilo.
Uživatelský avatar
t0m
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 260
Registrován: pát srp 29, 2008 2:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod t0m » čtv srp 27, 2009 10:54 am

snark píše:v oziexploreru se sice podařilo načíst mapy (předtím co jsme je odemkli) ale zase je to nezobrazilo - trošku problém s převodem mapových souborů z formátu .img (který máme v garminu) do formátu .map který zase chtěl Ozi


Proč takové komplikace? Jak už jsem psal, Ozi pracuje pouze s rastrovými mapami. Nevylučuju, že by se mohlo
podařit vektorové mapy od Garmina překonvertovat do rastru, ale pak spojíš nevýhody rastrových map s nevýhodami map vektorových. Takže pokud potřebuješ námořní mapy do Oziho, zkus najít mapy v rastrovém formátu BSB, ten Ozi umí. Například Chorvatské pobřeží je na MEDCD05_Adriatic_sea. A nebo si zkalibruj scany map, co jsou k dispozici v sekci "Ke stažení" - ale to pro začátek nedoporučuju.
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » čtv srp 27, 2009 11:11 am

snark píše:jerry - ten postup co popisuješ jsme v podstatě dodrželi - akorát netušim co jsou příkazová slova
s okupováním portu by problém neměl být díky emulaci serial portu


.. a prave ted musis nastavit ty 'prikazova slova'

pokusim se ti poradit, ale opet jen z me hlavy, takze to nebude presne :hmm:

kartu s daty si nasel, bude tam neco jako:
$GPGGA,170834,4124.8963,N,08151.6838,W,1,05,1.5,280.2,M,-34.0,M,,,*75
$GPRMC,081836,A,3751.65,S,14507.36,E,000.0,360.0,130998,011.3,E*62
$GPRMC,225446,A,4916.45,N,12311.12,W,000.5,054.7,191194,020.3,E*68
...
tak si opis ty prvni slova napr. $GPGGA, $GPRMC, ..., postupne tam probehnou vsechny prikazy, ktere tvoje gps zna.
vzdycky to zacina $GP a pak nasleduje prikaz GGA, RMC, ...

potom musis najit kartu, kde se to zadava (myslim, ze je to hned uvodni karta v tomto nastaveni)
a tam musis zadat k jednotlivym polozkam spravny kod, ale v klidu staci zadat kod na pozici (ze by
pole position?) - to bude tusim GGA nebo i RMC pripadne GLL - .
pak je mozno zadat jeste SOG/COG - kod VTG, ale v tomto pripade bych to nedelal. lepsi kdyz to
zadas jako pocitane - Data Calculation? (kalkulacka to neustale prepocitava z pozice), paradoxne totiz
z vetsiny modulu je prikaz VTG nepresny a skace :-(
Uživatelský avatar
toms
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 234
Registrován: stř kvě 09, 2007 2:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod toms » pát srp 28, 2009 11:00 am

Tsunamis je staršího data a funguje ve formátu 4:3. Pokud by měl někdo novější verzi, budu moc rád


Mám Tsunamis s datem 2002.
Uživatelský avatar
snark
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 45
Registrován: stř bře 18, 2009 1:00 am
Reputace: 0

Příspěvekod snark » ned říj 25, 2009 6:51 pm

jerryx - se zpožděním děkuju za inspirující odpověď - kámoš co mi to ladil tam přesně přenastavil některý ty trojpísmenný věty a fungovalo to - pak to ještě fungovalo v marině v Lefkadě kde to ukazovalo polohu s odchylkou cca 15 m maximálně - dokonce to komunikovalo i s garminem - s tou prapodivností že to vyhledávalo gps modul na serial port ač je v reálu USB - nicméně to fungovalo - ještě v Lefkadě - pak už bez zřejmého důvodů vůbec - analýzu provedeme po návratu někdy v listopadu
ještě že ty mapy jsou dobrý i samy o sobě jako doplněk papírových
david
Uživatelský avatar
jerryx
Site Admin
Příspěvky: 2402
Registrován: pát čer 16, 2006 12:00 am
Reputace: 54

Příspěvekod jerryx » pon říj 26, 2009 12:31 am

snark píše:s tou prapodivností že to vyhledávalo gps modul na serial port ač je v reálu USB

na tom neni nic divneho - maxsea neumi pracovat primo s usb, funguje to tedy pres virtualni seriovy port

snark píše:analýzu provedeme po návratu někdy v listopadu

ja bych predpokladal, ze se zmenil ten virtualni COMport - vetsinou staci, kdyz to vrazis do jineho usb portu :-(

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů