Antifouling a ostatní nátěry
Moderátoři: Pepa, david, vilma
Re: Antifouling a ostatní nátěry
Ty jsi se do toho neměl pouštět. Minimálně jsi měl někoho přizvat jako odborný dohled. Myslím, že už asi nic nenatirej. Někoho si k tomu přizvi. Myslím, že to budeš muset sundat. Obrousit na sklo a přidat vrstvu epoxidu. Zbrousit. Pak tmel a zase Zbrousit. Pak gelcoat. Dvě vrstvy při zachování času nátěrů další vrstvy dle výrobce barvy . Pak antifouling. Dle velikosti lodě to docela sežere jak dost peněz, tak času.
Ale skutečně si k tomu přizvi nějakého odborníka. Třeba ti řekne, ať dáš další vrstvy toho, s čím natiras a že to na takové to domácí pluti na sladké vodě bude stačit.
Já tomu nijak extra nerozumím.
Ale skutečně si k tomu přizvi nějakého odborníka. Třeba ti řekne, ať dáš další vrstvy toho, s čím natiras a že to na takové to domácí pluti na sladké vodě bude stačit.
Já tomu nijak extra nerozumím.
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 33
No myslím si, že nemusíme z toho robiť hneď kvalitu A+++.
Je to len kocábka na také to domáce čvachtanie
V zásade si dal dole aj gelcoat, zrejme tým čím to bolo napatlané nejako pošahalo vrstvu gelcoatu.
Normálne miesta kde máš jamky by som to prekitoval dvojzložkovým epoxy tmelom a prebrúsil. Natrel ešte Gelshieldom niekoľko vrstiev a potom atifouling.
Jediné čo je dôležité je aby si si spätne uvedomil či si Gelsieldom nepretrel aj nejaké časti kde si prešiel až na sklo, ani nie tak kvôli pevnosti ale skôr aby tadiaľ nevzlínala kapilárne voda.
Naťahovať ďalšiu vrstvu epoxidu tak to by som radšej rozpílil motorovkou ako to robil. Navyše na 90% ten trup bude polyesterový.
Aj tak tu plachetnicu nebudeš mať na veky. Tiež mám na mojej na veľa miestach prebrúsený gelcoat a nato že posledné roky bola loď nonstop na vode tak nikde žiadne stopy po osmoze a iných neduhoch. A to podponorová časť bola len dvojzložkovým atifoulingom natretá, ktorý po dvoch rokoch čaká na výmenu tento rok.
A.
Je to len kocábka na také to domáce čvachtanie

V zásade si dal dole aj gelcoat, zrejme tým čím to bolo napatlané nejako pošahalo vrstvu gelcoatu.
Normálne miesta kde máš jamky by som to prekitoval dvojzložkovým epoxy tmelom a prebrúsil. Natrel ešte Gelshieldom niekoľko vrstiev a potom atifouling.
Jediné čo je dôležité je aby si si spätne uvedomil či si Gelsieldom nepretrel aj nejaké časti kde si prešiel až na sklo, ani nie tak kvôli pevnosti ale skôr aby tadiaľ nevzlínala kapilárne voda.
Naťahovať ďalšiu vrstvu epoxidu tak to by som radšej rozpílil motorovkou ako to robil. Navyše na 90% ten trup bude polyesterový.
Aj tak tu plachetnicu nebudeš mať na veky. Tiež mám na mojej na veľa miestach prebrúsený gelcoat a nato že posledné roky bola loď nonstop na vode tak nikde žiadne stopy po osmoze a iných neduhoch. A to podponorová časť bola len dvojzložkovým atifoulingom natretá, ktorý po dvoch rokoch čaká na výmenu tento rok.
A.
Souhlasím je to stará plachetnička ne nějaká superjachta, jde mi jenom o to aby se to přes sezónu v důslednu tohohle nerozpadlo. rozumím, dokytuju to co mi přijde podezdřelé/netěsnící a nerovnosi, pak zarovnám dobrousím a přidám 3 vstry Gelshieldu, 2 vrsvty antifoulinu a musí to stačit co?
Jenom nechápu tu tu tvoji větu, jestli jsem Gelshieldem nepřetřel části kde jsem šel na sklo. Ten původní Gelcoat mám seškrábaný na celém povrchu pod čarou ponoru, až na laminát - tzn vidím skolaminát s vlákny. ten jsem zbrousil a přetřel těmihle vrstvami Gelshieldu, ale to by zvlášť pro vzlínání vody neměl být problém ne právě ten Gelshield izoluje perfektně ne?
Jenom nechápu tu tu tvoji větu, jestli jsem Gelshieldem nepřetřel části kde jsem šel na sklo. Ten původní Gelcoat mám seškrábaný na celém povrchu pod čarou ponoru, až na laminát - tzn vidím skolaminát s vlákny. ten jsem zbrousil a přetřel těmihle vrstvami Gelshieldu, ale to by zvlášť pro vzlínání vody neměl být problém ne právě ten Gelshield izoluje perfektně ne?
- Andrejjeep
- aktívní jachtař
- Reputace: 33
Tak mal na mysli tým miesta kde si sa prebrúsil až na sklo, teda si otvoril laminátovú štruktúru. Jednak tkanina sa ťahajú chlpy a ideálne je to pretreť polyesterom/epoxidom aby sa to uzatvorilo. Ja berem každú farbu len ako vonkajšok čo pomôže ale dobrý základ musí byť pod ňou. Áno pri Gelshielde by to nemal byť problém a nejaké roky to vydrží v pohode. Tiež ma čaká obrúsenie a nátery, akurát to budem robiť až po prihlásení na SPS. Riešiš len podponor alebo aj nad ponorom?
A.
A.
Jenom pod ponorem, protože tam byla nějaká hrozná barva na bazény prorostlá řasama a mušlema, ale jinak je ten Gelcoat nahoře celkem pěkný. Jak říkáš stačí mi když to vydrží 2-3 sezóny pak to třeba udělám líp, ale nerad bych se ten lamát nějak nevratně poškodil tím prosakováním vody apod.
- Pavel63
- aktívní jachtař
- Reputace: 44
Hm, když to čtu, skoro věda.
Mám trochu jiný problém. Občas se dostanu na majitelskou plachetnici (5 let stará Elan Impression 40), Chorvatsko. Antifouling snad (nejsem si jistý) byl 1x obnovený, letos by snad měla jít loď opět z vody a měli by v maríně pořešit dno. Dnes jsou na něm (i na propeleru) narostlé řasy až 3 cm a mušličky pomalu 1 cm (vypadají jako sopky). Pokud ale bude v maríně problém a v zimě by to neudělali, loď bude na vodě - nový antifouling asi nevyřeším, ale můžu teď něčím aspoň sundat ty mušličky a řasy z trupu? Propeler jsem řešil tak, že jsem to vzal buď jemným šmirglem nebo nerezovou drátěnkou, cos trupem? Můžu na to vzít (opatrně, abych nenadělal vrypy) špachtli? Podotýkám, loď je na vodě (HR) a mám jen brýle, ploutve a šnorchl. A zejména ty mušličky tam drží tak, že kartáč to nebere.
Pavel.
Mám trochu jiný problém. Občas se dostanu na majitelskou plachetnici (5 let stará Elan Impression 40), Chorvatsko. Antifouling snad (nejsem si jistý) byl 1x obnovený, letos by snad měla jít loď opět z vody a měli by v maríně pořešit dno. Dnes jsou na něm (i na propeleru) narostlé řasy až 3 cm a mušličky pomalu 1 cm (vypadají jako sopky). Pokud ale bude v maríně problém a v zimě by to neudělali, loď bude na vodě - nový antifouling asi nevyřeším, ale můžu teď něčím aspoň sundat ty mušličky a řasy z trupu? Propeler jsem řešil tak, že jsem to vzal buď jemným šmirglem nebo nerezovou drátěnkou, cos trupem? Můžu na to vzít (opatrně, abych nenadělal vrypy) špachtli? Podotýkám, loď je na vodě (HR) a mám jen brýle, ploutve a šnorchl. A zejména ty mušličky tam drží tak, že kartáč to nebere.
Pavel.
JePavel63 píše:Hm, když to čtu, skoro věda.
Pavel.
Před dvěma týdny jsme to dělali v Sukošanu v takový menší marině. Téměř vše šlo dolů wapkou. Ty, co vypdaj jak sopka ale jedině špachtlí. Pak přejet šmirglem, v případě poškození gelcoatu dát na poškozená místa primer a pak antifoul. Celé jsme to zvládli přez víkend. V sobotu šla loď z vody a v pondělí se vyplouvalo.
https://youtu.be/uJY1MotO2Cc
-
- moderátor
- Reputace: 230
Já to dělal tak,že sem na metr pade placatýho prkna přišrouboval plastovou kuchyňskou stěrku a v pohodě sem škeble oškrábal. Ani jsem nemusel pod loď. Zůstaly tam jen ty přícucky, co se za ně držej. Ty šly dolů až na suchu piskovackou. Ani wapka je nesundala.
Olin je dobrej udělal to všechno za dva dny a skoro zadarmo. Trochu jsme mu pomohli já a pan.fotograf . Ale jen 10%.musim ho pochválit. vikiGach
vikigach píše:Olin je dobrej udělal to všechno za dva dny a skoro zadarmo. Trochu jsme mu pomohli já a pan.fotograf . Ale jen 10%.musim ho pochválit. vikiGach
Óóó díky za pochvalu....
Zadarmo to nebylo. Vždyť jsem za to byl poprvé v životě s plachetnicí na moři. Taky jsem viděl, co bych na běžný dovolený s rodinkou neměl šanci. Zážitky nemusej být pouze pěkný, ale hlavně když jsou intenzivní a na ten týden s Karlem byl vážně nezapomenutelnej...

Tolik legrace se hned tak nezažije!
Ale taky jsem byl i nazván debilem, když jsem vás svojí blbostí přinutil si na mě natrénovat MOB...

olin píše:Ale taky jsem byl i nazván debilem, když jsem vás svojí blbostí přinutil si na mě natrénovat MOB...
Tohle me zajima nejvic. Jak, proc? Za jak dlouho, na kolikaty pokus a kudy jsi lezl na palubu? Zvladli jste to na plachty nebo motor? Mel jsi vestu? Kolik mela zhruba voda a jake bylo pocasi?
Pochopil jsem, ze slo asi o nehodu a nebylo to zase tak stresujici a asi jste meli na vsechno cas, ale i tak to jsou zajimave poznatky. Sundavali jste reling? Je na to lod pripravena? Lezl jsi sam nebo jste to dohrali do konce a nechal jsi se vytahnout - je docala super zjistit, ze nemas silu vytahnout 80kg chlapa na palubu. A pokud se sam nepripne na vytah a jinak nespolupracuje, je to fakt prekerka

Žádnej napínavej příběh nečekej. Vše byla pouze moje stupidita. Vítr mi vzal klobouk, tak jsem otočil loď, skasal plachtu a když jsme skoro stáli vedle toho klobouku, tak jsem pro něj skočil s lanem v ruce. Jenže lano mi vyklouzlo z ruky, vetřík se opřel o loď a já jí nedohnal. Fotograf mi pak na 20m házel desetimetrový lano, který dohodil jen 5m a zmateně pobíhal po palubě. Tak jsem na něj zavolal, aby řek Víťovi, podřimujícímu v kajutě. Víťa otočil loď a když připlouval, tak jsem plaval před přídí směrem k levoboku, u kterýho je na zrzadle žebřík. Nechal jsem loď proplout a u zádě jsem se chytil žebříku a vylez nahoru.
Moře bylo klidný, foukalo jen slabě a vlnky byly taky malý, takže žádný drama. Ale doplavat zpět k lodi bych asi nedal. Raději, než se vysilovat, tak jsem neriskoval a nechal zavolat Víťu, pro kterýho byla banalita otočit loď a nabrat mě.
Kdyby byl větší vítr nebo vlny, tak bych se na klobouk vyprd.
Moře bylo klidný, foukalo jen slabě a vlnky byly taky malý, takže žádný drama. Ale doplavat zpět k lodi bych asi nedal. Raději, než se vysilovat, tak jsem neriskoval a nechal zavolat Víťu, pro kterýho byla banalita otočit loď a nabrat mě.
Kdyby byl větší vítr nebo vlny, tak bych se na klobouk vyprd.
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 74
- Kontaktovat uživatele:
Ne klobouk, ale kšiltovka mi odletěla hned při první samostatné plavbě na Orlíku a než jsme na plachty udělali obrat a našli ji, už ji vítr odnesl na mělčinu poblíž červené bójky. Od té doby používám jen oranžové kšiltovky (ve vodě jsou nejlépe vidět), a protože se dají jen obtížně refovat (klobouk ještě méně) a šňůrka kolem krku by mě otravovala, většinou ji zavčas vyměním za tenkou bavlněnou čepici. Ale pohlavní pokrývky odlétají poměrně často a různé věci přes palubu taky. Od té doby, co jsem za bouřky úplně nahý lovil dámské plavky z vody v přístavu Rabac, protože jsem je uklízel z kolíčků na reelingu a spadly mi do vody, a zrovna v ty 3 hodiny v noci kolem jela policie, mám taky na palubě vždy v pohotovosti lodní hák. Hodí se i kšiltovky a klobouky.
Takže když nějaká pohlavní pokrývka za plavby spadne do vody, bereme to jako cvičení MOB. Většinou se člověk stihne loď otočit na pětníku, setrvačností se za spadlým předmětem vrátit (na jakémkoliv kurzu) a vyzvednout předmět z vody lodním hákem. Přitom stačí trochu povolit nebo naopak přitáhnout otěž hlavní plachty aby se příliš nenaklonila a nenabrala rychlost a nebo naopak aby nekontrolovatelně nezahalzovala, případně uvolnit kontašot. Gena si na tu chvíli může dělat, co chce. Ale to asi neplatí pro extrémní podmínky, to bych se za kšiltovkou nevracel
Takže když nějaká pohlavní pokrývka za plavby spadne do vody, bereme to jako cvičení MOB. Většinou se člověk stihne loď otočit na pětníku, setrvačností se za spadlým předmětem vrátit (na jakémkoliv kurzu) a vyzvednout předmět z vody lodním hákem. Přitom stačí trochu povolit nebo naopak přitáhnout otěž hlavní plachty aby se příliš nenaklonila a nenabrala rychlost a nebo naopak aby nekontrolovatelně nezahalzovala, případně uvolnit kontašot. Gena si na tu chvíli může dělat, co chce. Ale to asi neplatí pro extrémní podmínky, to bych se za kšiltovkou nevracel

Necekal jsem drama. Jsem pes na vestu a to i pri opalovani me zeny, ktera to nese nelibe. A tak se neustale utvrzuji v tom, ze to ma smysl. Zatim ze vsech pribehu to tak vyslo. Vcetne tohoto. Navic posledni plavbu jsem mel radoby MOB kdyz se mi uvolnil fender vyvazany na zadnim kosi. Za mnou byl 100t tjalk a ja rikal zene, at si predstavi, ze to je ona. Postup popsany vojtaharok je vesmes spravny a vetsinou, pokud neni ostrejsi vitr funkcni. Pokud brzy otocis, nemusis vlastne delat skoro nic. Hacek jsem mel rychle, fender jsem lovil, ale presnost na to, abych ho dal do ocka jsem nemel. A provaz jsem take kolem hacku neobtocil tak, aby mi z nej pri vytahovani nesjel. Druhy pokus davam uz vzdy na motor a s plachtou dole. Ve finale jsem se do ocka fenderu trefil hackem az napotreti. Zachrana trvala ke ctyrem minutam a to uz je pro cloveka bez vesty v soku po padu do studene vody docela hodne. Byl jsem za to i rad. Zena si vestu bude brat asi radeji, kdyz to videla 
MOB zkousim pokazde, kdyz pluju. Lovil jsem ksiltovku, fendery a vetsinou taham napoprve. Ksiltovka se hakuje dobre a fender s lanem svazanym do oka taky. Trefit se presne do toho ocka uz je trochu tezsi

MOB zkousim pokazde, kdyz pluju. Lovil jsem ksiltovku, fendery a vetsinou taham napoprve. Ksiltovka se hakuje dobre a fender s lanem svazanym do oka taky. Trefit se presne do toho ocka uz je trochu tezsi

-
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Err, jaka byla situace, jake dno, jak jsi sesedl?
Je to tady v Tlacharne. Pod nazvem s ponozkama. Je to spis takova blbustka, tak jsem to dal tam. Trochu to souvisi i s tim vlaknem o plavebni draze.
No
Libor je myslim nyni v oblasti, tak vam asi neco o provozu a podminkach pluti na IJsselmeeru, Waddenzee a Severnim mori muze taky napsat.
http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=92&t=11221
No

http://www.jachting.info/viewtopic.php?f=92&t=11221
-
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 9
olin píše: tak jsem otočil loď, skasal plachtu a když jsme skoro stáli vedle toho klobouku, tak jsem pro něj skočil s lanem v ruce. Jenže lano mi vyklouzlo z ruky, vetřík se opřel o loď a já jí nedohnal. Fotograf mi pak na 20m házel desetimetrový lano, který dohodil jen 5m a zmateně pobíhal po palubě.
Je zajímavé, jak je záchrana života na moři vnímána i interpretována jinak přímými účastníky ! Oline:
1) Zařval jsem na Tebe ještě před skokem nejméně 2x at´se na klobouk vyser*š, že si koupíš jiný !
2) Snažil jsem se Tě zadržet, abys do vody neskákal, ale strhl jsi tričko a skočil.
3) Ještě než jsi skočil, jsem smotal lano a podával Ti ho do ruky. Odhodil jsi ho, aby se Ti lépe plavalo.
4) Nepobíhal jsem zmateně, ale hned jsem udělal druhý obrat a nadeplul jsem, aby ses dostal do závětří a na 2 metry jsem házel lano.
5) Současně jsem řval celou dobu na Víťu "MOB" (spíš něco že Olin je přes palubu), aby vstal (spal v kajutě) a šel pomoct.
6) Při nástupu na žebřík jsem Tě držel za paži, abys nebyl rozsekán propelerem.
Mimochodem, vítr nebyl úplně nevinný (foukalo kolem 11ky) a dokonce jsme kvůli tomu cca. 1h před tím odmítli se jít koupat na lano !
Alespoň buď férový, prosím, když jsi se podruhé narodil !
Nechtel jsem tu debatu rozohnit. Ale uz v prvnim popisu situace je skutecne hodne chyb. Jak pri tahani klobouku tak pri MOB situaci. Za chyby muze i majitel lode. Prinejmensim jste meli byt schopni MOB udelat i bez nej, protoze se muze stat, ze tam spadne on. Ale chyb je tam skutecne hodne, vcetne propeleru (motor mel byt pri doplouvani na neutral a nekdo hlidat packu, at do ni neleze lano nebo do ni nekdo nekopne, jinak se ale lovi z boku lode, pokud byste to tedy dohravali - muj dotaz na reling).
Je tady krasne videt pristup, kdy uz nejakou dobu plujete a myslite si, ze se vam v teto lokalite nemuze nic stat. Tomu pak i odpovida napr. absence vest, ale take treba zamotane lano od zachranne podkovy takovym zpusobem, ze je podkova nepouzitelna. A ta mela letet okamzite za Olinem, protoze byl ve vode bez vesty. Pokud by mel vestu a mohl spolupracovat, mohla se pouzit k pritahnuti, tam je priorita jina.
Jj,proto jsem se na to ptal ...tohle je skutecne cenne. Je to ze zivota. Diky za popis.
Je tady krasne videt pristup, kdy uz nejakou dobu plujete a myslite si, ze se vam v teto lokalite nemuze nic stat. Tomu pak i odpovida napr. absence vest, ale take treba zamotane lano od zachranne podkovy takovym zpusobem, ze je podkova nepouzitelna. A ta mela letet okamzite za Olinem, protoze byl ve vode bez vesty. Pokud by mel vestu a mohl spolupracovat, mohla se pouzit k pritahnuti, tam je priorita jina.
Jj,proto jsem se na to ptal ...tohle je skutecne cenne. Je to ze zivota. Diky za popis.
-
- moderátor
- Reputace: 230
Ehm, nechcete si na to vaše koupání založit odpovídající vlákno??
Ono asi uz moc reakci nebude, ale mozna by to za to stalo i tak. Je to skutecne cenny zdroj. I kdyz by se to treba nekomu nemuselo zdat.
Motor byl v neutrálu a vylézt bych zvládnul sám. Dle mého to fotograf viděl moc dramaticky a pak to taky na rozdíl od ostatních dost dlouho rozdejchával. Jak jsem psal byla to pouze moje vina a stupidita, ale žádné drama to nebylo. Myslím že Viky to vidí asi jako já a taky proto mě poprávu nazval debilem, protože normální člověk by třeba udělal víc obratů a slamák by vytáh háčkem.
Jsou lidé, kteří mají jinej pohled na mnoho věcí. Někde viděj nebezpečí i kde není a jinde ho nepoznají. Třeba když tě seřve bezpečák, že nemáš špunty do uší mino výrobní prostory, kde není hluk a vzápětí se ti chlubí mega dotykáčem na rádio a klimu v autě kterej hodně odvádí pozornost při řízení. Tam však riziko nevidí.
mimo téma a jen pro srovnání jak kdo nahlíží na různé věci...
Jsou lidé, kteří mají jinej pohled na mnoho věcí. Někde viděj nebezpečí i kde není a jinde ho nepoznají. Třeba když tě seřve bezpečák, že nemáš špunty do uší mino výrobní prostory, kde není hluk a vzápětí se ti chlubí mega dotykáčem na rádio a klimu v autě kterej hodně odvádí pozornost při řízení. Tam však riziko nevidí.

Shodou okolnosti: https://www.yacht.de/ratgeber/wissen/mensch-ueber-bord-diese-manoever-muessen-sie-beherrschen/a121694.html
Vsechno vyse uvedene je i zde
Vsechno vyse uvedene je i zde

-
- pravidelný návštěvník
- Kontaktovat uživatele:
Pro mě z této historky MOB vyplývá, že se mi potvrzuje, jak je důležité na moře nikoho nebrat a plout nejlépe sám nebo se ženou. Řešit totiž smrt MOB v moři nebo si jít sednout za vraždu tohoto člena posádky po vylovení z vody, to nestojí za to riziko; to je lepší v moři nanejvýš zahynout sám.
Proto pluju nejvic a nejradeji sam. Presne z tohoto duvodu. Take proto, ze jsem se to ucil sam a porad se vlastne ucim, pak proto, ze lod je stara a stat se muze cokoli, take proto, ze nejsem zadny ucitel a skolitel a v neposledni rade, nevadi mi nizsi komfort a narocnejsi plavba (to je samozrejme relativni, nekdo ma jina meritka).
Dobrý den.Prominte,rád bych se zeptal na nátěr nové lodě.Zakoupil jsem nový člun,5m bez antifoulingu.Momentálně stojím na Orlíku a příští rok jedu na moře.Opravdu musím člun obrousit zrnitostí 200 a natřít?Taková škoda.Co folie?Děkuji.Honza