Antifouling a ostatní nátěry

Věčné téma - opravy lodí všeho druhy a všemi dostupnými prostředky. Materiály, postupy. Dobré rady atd.

Moderátoři: Pepa, david, vilma

Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » pát dub 27, 2007 4:55 pm

Obrázek
ObrázekObrázek
Naposledy upravil(a) Pepa dne sob srp 23, 2008 10:37 am, celkem upraveno 1 x.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 18
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát srp 22, 2008 11:01 pm

Takže, měl jsem pár dotazů na Libora ohledně antifoulingu, jelikož jsem se dočetl, že ho objednával, stejně jako ostatní nátěry odněkud z německa, a chtěl abych své otázky uveřejnil zde na fóru, takže tady je kopie SZ

Jo a ještě bych se chtěl zeptat, četl jsem tu, že jsi na loď kupoval barvy někde z Německa, mě zajímá antifouling, na Parinze už dosluhuje a když ji budu mít do příští sezony na vleku, tak bych ho rád obnovil. Prosím tě, odkud a jaký jsi objednával a na kolik vyjde plechovka?? Jo a je nutné ten původní odstranit, nebo to stačí přetřít?? Díky moc. Charlie

Takže se těším na odpověď.

Pak mám ještě dotazm na původním nátěru na bocích nad čarou ponoru se vytvořili různé praskliny a jeden takový pavouk, ten je těsně nad čarou ponoru, čím a jak to opravit, mám strach, aby do toho nezatíkala voda, třeba při náklonu plachetnice, ale celé to vybrousit a natírat znova se mi to moc nechce, abych to nezoslil a ve výsledku to nebylo ještě horší, s nátěry žádné zkušenosti nemám, krom lodního laku, který se mi krásně oloupal :oops:
Libor
bez hodnocení
Reputace: 174
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » sob srp 23, 2008 8:51 am

Už je to tu ve fóru popisované.
První barvy jsem spolu s dalším příslušenstvím kupoval na http://svb.de/
.Obrázek
Byla to ochrana proti osmóze Gelshield 200 v balení 2,5l ( http://www.svb.de/farben+bootspflege/la ... d+200.html )
+ nejlevnější antifouling (do 6 měsíců na vodě) od fr. firmy Plastimo 1.1. Tento pak nahradil v sortimentu asi levnější produkt od firmy Seatec ( http://www.svb.de/farben+bootspflege/an ... uling.html )
Protože 1 plechovka, co mi na obnovu stačí, se nevyplatí posílat z německa. Letos jsem po internetu objednal opět Plastimo Classic, který nahradil 1.1 (přetírám raději stejným) od firmy www.marine.cz
Najdete na http://www.marine-eshop.cz/eshop/antifo ... 54837.html
Bohužel letos jsem měl s přetřením problém. Již jednou jsem jej obnovoval asi po 2 letech (spíše z optických důvodů) a nebyl problém.
Letos už byl v podstatě podklad starý 5 let a místy vůbec nedržel. Při snaze přetřít dané místo se stará vrstva nabalila na váleček a bylo vymalováno. Barva místo na lodi byla na válečku. Šlo to velmi špatně až vůbec.
Takže nechám stávají nátěr ještě jednu až dvě sezóny zestárnou a před dalším obnovením antifoulingu si budu muset dát tu práci a všechny barvu obrousit.
Moje doporučení tedy je, že do 4 let stáří nátěru stačí přetírat a potom jednou za čas udělat komplet nový nátěr. Obrousit komplet starý.
Nebo také nedělat žádný nátěr. Záleží jak dlouho loď kotví ve vodě a kolik z toho je v pohybu a kolik jen stojí. Pokud jsou to jen sezóní období, nebude asi potřeba žádný nátěr.

Co se týče prasklin, nemám zkušenost.
Ale pod čarou ponoru ti to v pohodě uzavře (zacelí) výše zmíněný Geldshield 200. Nad čarou ponoru by to chtělo něco na gelcoat. Existují soupravy na opravu. Toto jsem zatím nemusel řešit. Ale také mě to zajímá, jakou mají ostaní zkušenost
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 0

Příspěvekod bomba » ned srp 24, 2008 11:05 pm

Ahoj.muselo by se to vidět,ale kratcejestli ty prasklinky vypadaji jako vyschle blato je to popraskanej gelcoat dela se to na starších lodích a co je yajímavé i na lodích kteráé nabyly delší dobu na vodě,je to pouze estetický problém na pevnost lodi to nemá vliv odstanění je možné pouze přebrousěním vytmelením a přelakováním,nad ponor použij polyester tmel,silnovrstvej polyester plnič pak doporučuji počkat jestli se to znovu neobjeví a pak polyuretan barvu.Stalo se mi že jsme výše uvedený postup udělali během20ti dnů a po finálovém lakování se ty praskliny objevily(podle lakýrníka jsme nedodrželi technologické časy).praskliny které vypadají jako pavučina jsou bohužel až v laminátu a múžou v budoucnu působit problémy s pevností,vznikají většinou od nárazů,kameny na břehu nebo blízko břehu pod vodou.na palubě se pak dělají delší rovné praskliny,kterévznikají místním přetížením paluby např.neustálé choyení po jedné straně lodi.Oba dva typy prasklin je možné opravit pouze ůplným obroušením gelu až na laminát,přelaminováním a pak už jako jsem psal. čau.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon srp 25, 2008 2:06 pm

No zítra to nafotím a dám sem fotky, jak to vypadá.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » sob zář 06, 2008 11:26 am

Tak tady jsou fota těch prasklin na nátěru, co na to říkáte?? Je nutné to nějak řešit? Nebo to nechat. Na moře nepůjde, jen tady v čechách na přehrady.

ObrázekObrázekObrázek
ObrázekObrázek
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » ned zář 07, 2008 12:41 pm

Nechci tě nějak strašit, ale tyhle praskliny nevypadají jako popraskaný nátěr. To vypadá mnohem hlubší, jako popraskaný gelcoat. Když na laminát v místě praskliny zatlačíš, pravděpodobně se prohne (třeba když chodíš po palubě) a ty praskliny se otevřou. Je to tak?
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » ned zář 07, 2008 9:33 pm

Ahoj.Jsou to ty praskliny jak jsem psal nahoře jestli se jich chceš zbavit tak probrousit až na laminát zdrsnit a EPOXIDOVOU!! laminovací pryskyřicí přelaminovat.použij maximálně 100g/m2 a překryj přes sebe aspoň 3 vrstvy tak,aby 2.byla o něco větší naž 1.a 3.zase o něco větší,než 2.Jestli to nechceš lakovat kup si opr.sadu na gelcoat a pak ji přebruš a vylešti PE tmel ti nadělá min.narůžovělý fleky,ale dá se to přestříknout sprejem to už záleží na tobě.Já používám www.havel composites.cz.A když to neopravíš tak se taky nic něděje timhle tam určitě nepoteče a podle fotek v těch místech nic namáhanýho nemáš.(vinšny,stěhy,stěženˇ).Čau.Prosim tě hlavně tam nedávej žádný silikony a podobný s....y jinak je to jednou provždy v háji.
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 08, 2008 11:49 am

No neřekl bych, že by se ty praskliny otevírali, nebo se laminát prohybal.

Takže stačí to vzít tou opravnou sadou, přžetáhnout jí ty praskliny a pak zabrousit??
Mě ani tak nejde o to, že jsou tam prasklinky, ona když se ta loď vyleští, tak to ani není moc vidět, ale nehci aby se někam dostávala voda kam nemá ( k laminátu - osmoza) atp.
RadekS
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod RadekS » pon zář 08, 2008 9:50 pm

No jestli to neni změklý, tak bych to asi opravil jak píše bomba.
Já mám něco podobného na prkně, jenže mě se ten laminát prohýbá a ten co mi to prkno dával za odvoz říkal, že je po smrti :D .
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pon zář 08, 2008 10:12 pm

Změklé to není, všude je to dost pevné, i když se po palubě chodí. Oni ty prasklinky jsou všude možně. Jediné co se trošku prohýbá je v kokpitu lavice na které se sedí, (tedy jen když se po ní šlape) ale to si myslím, že je spíše normální, tam ten laminát není moc silný, ale nevím jak moc se to prohýbá, určitě to není nějaký extrém. Taky ta loď už něco pamatuje, 32 let stará
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » pon zář 08, 2008 10:43 pm

Ahoj.jestli je tech prasklin víc jak píšeš a jestli tu loď nechceš celoulakovat kup si sadu na opravu gelcoatu stojí kolem 20E je toho asi 200gr.s tim už se dá něco udělat,ale nečekej od toho žádnej zázrak.jestli to neseženeš v čechách ya tyhle peníze tak se ozvi já budu objednávat nejaký věci tak se svezeš se mnou a budeš to mít bez poštovnýho do čech.čau
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » úte zář 09, 2008 4:00 pm

No lakovat ji určitě nechci, jsem se pokoušel o lak u bývalé lodě a hrůza, tohle není zrovna moje parketa. Pošlu ti sz a kdyžtak se domluvíme na objednávce. Tu opravnou sadu na gelcoat bych určitě bral.
bomba
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod bomba » stř zář 10, 2008 10:51 pm

Ahoj.Jasně ozvi se,ale udělej si časovou rezervu nenech to na poslední chvíli,já to musim spojit víc věcí najednou kuli dopravě a tak se muže stat,že by si chvilku mohl čekat,ale ne dlouho.čau.
libor.janko
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod libor.janko » sob úno 07, 2009 10:20 am

Ahoj, taky bych poprosil o doporučení vhodných nátěrů pro antifouling. Minulý rok byl podle původního majitele proveden nový lak. V současné době jsou vidět na podponorové části zbytky suchých řas. Jak postupovat dál? Asi umýt ty zbytky řas a dál ... . Jenom jsem si všiml, že pro čluny jezdící ve skluzu mívají v katalozích jiné antifoulingy. Máte někdo konkrétní zkušenosti? Moc děkuji všem.
Standa*
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa* » stř dub 01, 2009 9:49 pm

Ahoj pánové potřebuji radu ohledně antifoulingu ????? zatím jsem měl loď pouze v HR tak 3,5 měsíce v kuse na moři.Bez antifoulingu by to nešlo to je mne jasné.Loni už to bylo na hraně letos určitě nový nátěr.
Ze zdravotních důvodů si nemohu letos Chorvatsko dovolit a už mam marínu v Píšťanech u Litoměřic.Počítám,že loď bude cca 4.měsíce v kuse na sladké vodě v maríně.
Nemám zkušenost s naší vodou,ale kolega co má loď na Dalešické přehradě tak říkal,že při takhle dlouhé době lodě ve vodě je jedno jestli je mořská nebo sladkovodní.
Poradí někdo nerad bych dělal antifouling zbytečně když to půjde i bez něj myslím pochopitelně marínu Píšťany díky Standa
Libor
bez hodnocení
Reputace: 174
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pát dub 03, 2009 10:06 am

Stando vůbec si s tím hlavu nelámej. Jde to i bez něj. Ale zase na druhou stranu se pak lépe čistí trup, až to vytáhneš a trochu lépe to pak také vypadá.
Typ antifoulingu nijak moc neřeš (závisí jen na podkladu co tam máš). Hlavně pozor na radikální ekology :D
Dej to nejlevnější co najdeš. Já dávám http://shop.jachting.info/index.php?mai ... cts_id=886
Charlie
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Charlie » pát dub 03, 2009 3:28 pm

V popisu tohodle antifoulingu je psáno: Není potřeba speciální čištění podkladu. Po hrubém očištění starých nátěrů stačí jednoduše přetřít

Když mám na lodi starý antifouling, bude stačit ho jen přejedu kartáčem, odrbu co nedrží a přetřu to tímhle?? Loď bude jen na Orlíku, od května do října. A v kolika vrstvách se nanáší?? Děkuji moc.
Standa*
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod Standa* » pát dub 03, 2009 3:30 pm

Ahoj mám tam 3x vrstva VC TAR2 jako podlad a na tom 2x VC 17m extra takhle to bylo 2 roky v HR a v pohodě loni ovšem už prosvítal ten VC TAR2 a letos když by byla na moři tak určitě obnovit tou VC 17m.Ovšem na sladkou vodu se mne to moc bělat nechce díky Standa.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » pát dub 03, 2009 5:52 pm

Mám loď 4 max.6 týdnů na slané vodě,potom na sladké ,ale tahám ji z vody ven (opláchnu) a je v suchu.Má cenu dělat antifouling nebo raděj kvalitní lak?
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát dub 03, 2009 9:26 pm

Mám loď 4 max.6 týdnů na slané vodě...

Máš, nebo budeš mít? Pokud máš, tak jistě pozoruješ co ti to dělá.

Kluci "majitelé" mají víc zkušeností, ale já bych řekl že to smysl má. Jinak, antifouling není o více či méně kvalitním laku. Můžeš to i pozlatit a ty potvůrky se ti tam přisají. Pak se sundávají i s tím lakem, bez ohledu na jeho kvalitu.
Lakomec

Antifouling

Příspěvekod Lakomec » sob dub 04, 2009 4:18 am

Ahoj pánové, dovolte, abych trochu taky přispěl, neb jsem tady v KAribiku měl možnost asistovat při broušení původního antifoulingu, a nátěru nového.
Antifouling - antivegetační nátěr, není aplikován jako ochrana laku či Gelcoatu, ale proto, aby se na lodi, hlavně takových cca 30-40 cm pod čarou ponoru nepřisávali mořští živočichové. Karibské moře je v porovnání se středozemím dost agresivní, všemožné řasy až po lastury se tady chytají mnohem rychleji. Když se třeba v chorvatsku potápíte kolem lodě a dotknete se ji, máte ruce černé nebo modré podle toho, jakou barvu antifouling má. Je to proto, že ve vedě dochází třením k jeho samovolnému ubývání, jaksi se sám rozpouští a tím mizí. Takže při kontaktu se živočichy se sám jako odloupně i s tou malou sviní, která se rozhodla zabydlet se na dně vaší lodě. Potvůrky napadají nejvíce takových 30-40 cm pod čarou ponoru, úplně na dně lodě je míň světla a tudíž je prostředí pro ně méně přátelským.
Odpluli sme s Pepou Pávkem - www.pepavek.cz na Sv.Lucii, protože se Pepíno rozhodl pro nátěr Sea HAwk tuším že to byl Island 77, který je tak agresivní, že se v zemích EU nedá kvůli zelené zvůli aplikovat a není ani homologován pro použití v USA.
Koho to bude zajímat, může Pepína poprosit o pár fotek lodi na jeřábu, aby jste měli představu, k čemu že ten antifoulig je. Garantuji vám, že tak porostlou loď jste ještě neviděli, a to měl antifouling přímo od výrobce DUFOUR z února 2008. Ale to jsme znova u žabožroutů, katastrofa. Takže po vytažení lodě na jeřáb Wapka, pak oškrábání kovovou škrabkou. Na kozách celý den broušení vibrační bruskou, střídali jsme se ve dvou a bruska se nezastavila. Loď DUFOUR 40. Zbytky antifoulingu jsme zbrousili, až na primer. Primer je nátěr pod Antifouling, aby se oddělila jedna značka výrobce od druhého. Ideální je používat pokaždé stejný antifouling, pak se nemusí Primer používat, stačí antifouling zbrousit a aplikovat nový. Takže k práci. Jeden den broušení, druhý den primer - ráno jedna vrstva, po třech hodinách lehké přebroušení, přestavení koz a druhá vrstva, jen lehce. Další den dvě vrstvy antifoulingu, poctivé vrstvy. Další den natření pásu cca 40 cm pod čarou ponoru + kormidelní list a balast, odpoledne další vrstva. Potřebovali jsme na to 3 galony antifoulingu, pak jsme ještě na drobné dodělávky koupili menší kilovku. Tou jsme natřeli místa po kozách a spodek balastu. Samozřejmě po každé vrstvě se kozy prestavovali, aby byly jednotlivé vrstvy celistvé. Mnoho jachtařů říká, že do vody hned po poslední vrstvě antifoulingu, my se na to téma bavili s mnoha lidmi na Sv.Lucii a ti nám doporučili počkat s jeřábem až na druhý den, jinak se manipulací s pásy od jeřábu antifouling může poškodit.
TAkže další den dopoledne na vodu. Výsledek: rychlost se zvýšila o 2 uzle, odstranili se vibrace na kormidle. Pokud antifouling vydrží dva roky, udělali jsme ho dobře.
bobes
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 6

Příspěvekod bobes » sob dub 04, 2009 1:24 pm

Charlie píše:V popisu tohodle antifoulingu je psáno: Není potřeba speciální čištění podkladu. Po hrubém očištění starých nátěrů stačí jednoduše přetřít

Když mám na lodi starý antifouling, bude stačit ho jen přejedu kartáčem, odrbu co nedrží a přetřu to tímhle?? Loď bude jen na Orlíku, od května do října. A v kolika vrstvách se nanáší?? Děkuji moc.

Já to vždycky vezmu wasrákem zrnitost 300-400( tedy šmirgl pod vodu jako když brousíš auto před lakem) a pod hadicí to tím jakoby umeju. Nechám uschnout nalepím zakrývací pásku abych měl čistý okraj a pak dávam dvě vrstvy válečkem. Dělám to na jaře, aby to do měsíce šlo do vody. ( na pixle píšou do 3 měsíců do vody) Vydrží to dvě sezony i déle. U nás se ti na tom stejně ve vodě udělá takový sliz a pár řas. Hlavně když to vyndáš na podzim z vody, chce to podponorovou část hned umýt houbou. Jinak než dojedeš domů je to zaschlý a už to nejde dolů. Osvědčilo se mi antifouling přetáhnout nad čáru ponoru o cca 10-20 cm. Když se na tom udělá "hladinka" jde to pak dobře houbou dolů.
mirus
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod mirus » sob dub 04, 2009 5:27 pm

Baharis- já to myslel tak,že většinu roku je loď na sladké vodě a když to vytahuju ven a omývám wap nebo houba ,tak jestli ten antifouling stejně nesundám tím otíráním.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » sob dub 04, 2009 7:28 pm

Tak to opravdu sundáš. Antifoulig se kromě těch žádoucích vlastností má i nežádoucí. Je otíratelný.
Ještě teď mám z loňska modrou jachtařskou bundu, která se zašpinila o lano, které se zašpinilo o trup natřený antifoulingem... :mad:

Zpět na