Hmm. Tak takhle . Kurz u nás je oproti chorvatskému zbytečně drahý a navíc časově omezený. Pokud Ti nezáleží na penězích - udělej si ho tady.
V Chorvatsku to alespoň u mne proběhlo takto.
Při týdenní dovolené na Istrii jsem navštívil kapitanát v Rovinji a tam mně místní zřízenec - náčelník odkázal do Poreče na agenturu, která tyto průkazy zajišťuje.
V průběhu týdne jsem se asi třikrát sešel právě s ním a dalšími zájemci o průkaz, kde nám vysvětloval různá pravidla, bóje, čtení v mapě atd.
Asi 7 hodin teorie. Poté v neděli před obědem se v Poreči na kapitanátu sešlo asi 20 lidí ( Italové, Skopčáci, a jeden z CZ

. Až potud se k nám chovali velice slušně a vstřícně, spíš přátelsky, než vstřícně. Opravdu měli snahu nám vše vysvětlit a pomoci.
Přímo při zkoušce to bylo poněkud napjaté, ne ale tak přísné jako při získávání VMP v Přerově na SPS. Opravdu je potřeba se něco naučit, zadarmo Ti to nedají. No a asi ve dvě odpoledne byl průkaz vystaven. Praxi si zajisti sám

.
Někdo samozřejmě namítne : Tak tohle ANI náhodou. Chci pořádný kurz a praxi atd. atd.
No každému co si žádá. Kdo ale potřebuje pouze nutné povolení a před mořem má respekt a praxi si ve vlastním zájmu zajistí jinak je tohle nejlevnější možná varianta. Cena v roce 2003 byla asi 7 500 Kč.
Tak. Halí belí, to je celý.