Příspěvekod Denis » ned úno 18, 2007 8:31 pm
V Dusseldorfe na výstave som najviac obdivoval Nordship. Možno by som aj Nauticat, ale tam nás nepustili a ani nemeckých obyčajných šmejdov. Bolo to len pre pozvaných. Takže Nordship 43 DS a 38 DS, niečo také sa len tak nevidí, na záchode mali normálne keramické kachličky, aj dlažbu. Stáli sme tam s otvorenou hubou a báli sa dotknúť tých nablískaných stien. Boli sme tam tuším v roku 2003 a doteraz mám tie prospekty odložené. Dobré boli aj ceny, ta 38DS za 256.649,-Euro a 43DS za 396.480,-Euro. a to v základnej cene, ďalej boli extras ako Lazy Jaks, kúrenie alebo gelové batérie za ďalšie desattisíce euro, napr. teak na strope vo forkajute za 4102,-Euro. Ale lode sú to naozaj krásne, akurát sa človek nedivý, prečo idú tie Bavárky ako teplé rožky a ešte na ňu musíš aj rok čakať.
Ale téma je iné, individuálna stavba hliníkovej lode a to na zakázku. Takže aké sú moje osobné poznatky a názory ktoré však nikomu nevnucujem. V Bratislave si dali postaviť dvaja dosť movitý jachtári cca 12m plachetnice lodným inžinierom Jirkom Mandlom a to tak, že trup im zvárala firma a ostatné si dorábali sami a to osobne , alebo rôzny remeselníci pod technickým dozorom. Nehladiac na to, že to boli ocelovky, sa mi tento spôsob stavby pozdáva. Zaujímavá je na takomto spôsobe stavby postupnosť výdajov a možnosť ich ovplyvňovania čo do času a aj výšky. Dobrá je aj rychlosť stavby.
Či sa mi podarí raz postaviť 12-13 m loď je vo hviezdach, ale chcel by som. Dvojsťažník v s predným kutrovým oplachtením, s pilothausom, motor cca 50KW cez klasickú stevenku.
Prešiel som všetkých konštruktérov, ale skončil som nakoniec pri B.Robertsovi a modely 420, alebo 392B. Členenie interieru by som chcel ako má pan Resler na Štírovy, dve kajuty v predu, dve vzadu s poschodovými kójami, teda 8 kóji, 2 záchody so sprchou a samozrejme salón.
A na záver: fyzická práca je to čo ma drží na nohách, ak nebudem vládať vytiahnuť plachty, tak budem jazdiť na motor.
P.S. Ak sa nepodarí tá 12-13 metrovka, tak to bude niečo menšie, ten seal čo stavia Richard je ideálny, akurát že nemá pilothaus, ale niečo by som tam dolepil ak by bolo treba.