Papiere na vysielačku

Vše o spojeni VHF, GPS, GSM, UMTS atd.

Moderátoři: Pepa, windward, vilma

Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Papiere na vysielačku

Příspěvekod Denis » čtv úno 01, 2007 10:52 pm

Tak som sa dnes zúčastnil na Telekomunikačnom úrade skúšok na obmedzené osvedčenie rádiotelefonistu plavebnej pohyblivej služby. Toto osvedčenie platí do vzdialenosti 200 Nm od pobrežia. Skúšobná komisia mala 4 členov, predsedu a troch skúšajúcich. Skúšalo sa z telekomunikačných predpisov, z techniky a z praktickej prevádzky. Písomne sme vypracovali odpovede a potom bola ešte ústna skúška toho čo sme napísali. Dokopy to bolo asi 18 otázok. Skúšajúci boli uznanliví, dôležité bolo aby ste o tom mali aspoň trochu šajn a boli ste v obraze. Nikto tam nebol taký, žeby sa neučil vôbec nič a papiere dostal. Najprísnejšie bolo skúšané praktické používanie vysielačky. Angličtina len v rozsahu potrebnom na potrebnú najnutnejšiu komunikáciu. Skúšku úspešne absolvovali všetci. Preukaz sme obdržali asi 2 hod. po absolvovaní skúšok.
Hneď som si pomyslel na článok, ktorý hrôzostrašne popisuje situáciu so skúškami rádiooperátora v Čechách. Tak som sa spýtal predsedu komisie ako je to s cudzincami. Papiere sú medzinárodné, aj v tejto oblasti prebehla aproximácia práva EU, čiže občania ČR/ a únie/ bežne a bez problémov, ale mali tam už aj Američanov, Japoncov, Indov.Takže až po Prahu to máte do BA bližšie ako Slováci z Vranova nad Toplou. Sme v EU, tak to využime a kašlime na miestnych buzerantov.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Re: Papiere na vysielačku

Příspěvekod MartinB » čtv úno 01, 2007 11:11 pm

Hmm, skoro až neuvěřitelné, že by byl státní úředník vstřícný :-)
A dá se na Slovensku taky udělat to "slavné" GMDSS?
A taky v takové pohodě?
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » čtv úno 01, 2007 11:49 pm

Na to som sa zvlášť nepýtal. Mám za to, že GMDSS je v tom osvedčení radiotelefonistu a nevybočuje z toho povolenia. Furt to je VKV vysielačka a princíp je rovnaký. Zákon je nový z roku 2003, zo vstupom do únie museli implementovať europske právo. Úplne blbý snaď nie sú, naopak, dojem som získal dobrý. Teraz tam pôjdem šmejdiť /na telekomunikačný úrad/ okolo prihlásenia vysielačky, čo je k tomu treba, tak sa na to opýtam. Ale budem si musieť kúpiť nejakú príručku o tom GMDSS aby som vedel čo to presne je a mohol sa s nimi kvalifikovane baviť.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 02, 2007 7:36 am

Denisi, ta "hrůza" o které se psalo, nebyl omezený, ale všeobecný průkaz radiotelefonisty. Omezený probíhá v podobném duchu jako u vás a myslím, že rozsah otázek odpovídá následným potřebám majitele.
Pokud ale chci bez problémů jezdit loď nad 12 m, musím mít oprávnění "B" a k tomu je potřeba ten Všeobecný průkaz radiotelefonisty, který majitele oprávňuje, vykonávat profesionálně funkci radiotelefonisty kdekoliv na jakékoliv lodi. Třeba na Titaniku.
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Denis » pát úno 02, 2007 10:59 am

Je to tam u vás trochu zmetočné, toto moje obmedzené osvedčenie radiotelefonistu /je do 200 Nm/ korešponduje z našimi preukazmi pre plavebnú oblasť C a B a nie sú obmedzené dĺžkou lode na 12m /teda ak sa náhodou niečo nezmenilo/ pričom C je do 12 Nm a B je do 200 Nm.
Na skúškach sme boli 2 skupiny, amatéry výletnici cez školitela firmu Maxo a kapitáni I. a II. stupňa profesionálnej plavby. Tý si robili všeobecný preukaz radiotelefonistu. Rozdiel bol len v tom, že ich skúšali trochu viac z Angličtiny. Bola tam konkrétna otázka: v plavebnej dráhe pláva kontajner, ako budete varovať ostatné lode, alebo: člen posádky dostal infarkt, zavolajte pomoc. Hneď ho doďubal, že to nemôže vysielať MAY DAY ale PAN PAN. Čiže angličtinu skúšali pre bežnú komunikáciu týkajúcu sa bezpečnosti plavby. Nič viac. Ešte tam mali mať nejaké otázky z geografie, ale to som nepostrehol čo sa pýtali.
Takže máš to jednoduché, sprav si Slovenské papiere C na loď a obmedzený preukaz radiotelefonistu a máš to v suchu. Teraz je to výhodnejšie riešenie ako v HR, lebo u nás to stojí všetko dokopy asi 2500 Sk, ak nejdeš samozrejme do kurzu. Ale to sa teba netýka, lebo papiere už máš a hlavne to ovládaš. Teda rovno na skúšku. Aj tak nebudeš jazdiť v čártri na lodiach pod Českou vlajkou, ale pod HR a možno Talianskou, alebo Gréckou vlajkou. To len tak na inšpiráciu.
Anonym
účet uživatele zrušen
Reputace: 159

Příspěvekod Anonym » pát úno 02, 2007 2:38 pm

Dobrá myšlenka Denisi, díky za inspiraci. To je fakt za hubičku.
Ještě uvidím. Zatím se mě daří domlouvat na lodích do 13 metrů a celkem to dostačuje. Kromě jiných, mám letos dvakrát Bavarii 40 a jednou Bavarii 41 H. To zatím celkem dostačuje. Kvalitní posádku třeba na E45 jsem ještě neměl.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » pát lis 14, 2008 10:27 pm

Ahoj
Nedělali jste někdo teď v poslední době (eventuálně kdy) zkoušky na ČTU v Praze na "Všeobecný průkaz operátora námořní pohyblivé služby (GOC)".
Zajímalo by mne jak je "drsná" angličtina.
Díky
alffa
Site building team
Reputace: 2

Re: Papiere na vysielačku

Příspěvekod alffa » sob lis 15, 2008 5:40 am

Denis píše: Sme v EU, tak to využime a kašlime na miestnych buzerantov.

Tak tohle je Denisi, důležitá a moc dobrá zpráva.
To zas bude v Blavě čehůnami narváno.
V Praze se halt asi budou na tel-úřadě už jen dloubat do nosu. ;)
alffa
ondra
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 3

VHF v ČR

Příspěvekod ondra » úte srp 04, 2009 4:20 pm

Pro informaci provoz VHF ve vnitrozemské plavbě
Zkoušky radiooperátora na ČTÚ 400kč
Registrace radiostanice na ČTÚ 3000Kč
Provoz radiostanice v ČR 1200kč /rok

Ondra
windward
moderátor
Reputace: 62

Příspěvekod windward » čtv srp 06, 2009 3:58 pm

MartinB píše:Ahoj
Nedělali jste někdo ... zkoušky na "Všeobecný průkaz operátora námořní pohyblivé služby (GOC)".

Dovolim si uresnujici dotaz. GOC je - pokud tomu dobre rozumim - prukaz na "velke" lode. Jde ti opravdu toto, nikoliv treba o LRC?
Papito
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 0

Příspěvekod Papito » čtv srp 06, 2009 11:26 pm

To MartinB
Zkoušky na všeobecný jsem dělal vloni, k mojí úlevě to bylo až na angl. formou testu, takže za 12 minut jsem měl hotovo s jednou chybou. Předtím, když jsem před lety dělal omezený, nás dřeli ústně a vyhazovali za úplné pí.oviny, jako když jsi neznal rozdělení transformátorů podle účelu a pod.
K angličtině: asi protože jsem byl první a měli na mě dost času to trvalo cca 40 min. Nejprve Tě nechají přeložit náhodně vybraný paragraf z nějakého zákoníku. Jsou to odborné právnické texty, takže musíš hodně domýšlet, opravil mě dvakrát. Potom překládáš do angličtiny krátký článeček a nakonec jakoby navazuješ spojení v konkrétních případech, podobně jak to popisuje Denis. Řekl bych, že na to se klade největší důraz a to je taky nejlehčí, protože se to dá navrčet. Ty předchozí záležitosti se navrčet nedají. Myslím, že kdo anglicky nemluví alespoň na úrovni mírně pokročilého, tak to neudělá.
Za týden, 13. srpna, vezu na zkoušky 9 frekventantů mého kurzu, tak zkusím omrknout, jestli se něco změnilo. Pokud ano, dám vědět.
Papito
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pát srp 07, 2009 8:36 am

Dělal jsem před pěti lety všeobecného operátora. Zkouška ústní pro člověka s trochu technickým vzděláním naučitelná. I když to vzdělání mám, odpověděl jsem na otázku "jak se mění rozsah ampérmetru?" odpověděl "knoflíkem", pan zkoušející chvilku nevěděl jak se tvářit, ale nakonec mi dal za pravdu:-)). Angličtina tak jak je popisováno výše, nevím jestli "drsná, papíry mám:-)). Předloni jsem dělal SRC, formou testu v pohodě, angličtinu jsme ukončili po první (úspěšné) větě. A to jsem věčný začátečník...
mozeg
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 9

Příspěvekod mozeg » pát srp 07, 2009 1:17 pm

rad by som to absolvoval aj ja zaujimalo by ma z coho sa mam ucit, resp. co vsetko nastudovat. Dik
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pát srp 07, 2009 1:35 pm

Myslím, že když se podíváš na www.ctu.cz tak tam je kromě přihlášky ke zkoušce i seznam otázek. A byla na to i nějaká skripta, určitě něco najdeš na www.yachtservice.cz nebo Ti poradí na ČTÚ. Na SRC/LRC bylo třeba mít hotový praktický kurz u schválené školící firmy před zkouškou.
Macek0585
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod Macek0585 » pát srp 07, 2009 1:43 pm

Beda
radioamatér
radioamatér
Reputace: 12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » pon srp 17, 2009 1:27 pm

Je potreba si hlidat dobu platnosti. Nektere prukazy propadnou a musi se znova na zkousky. Az nekdo pujdete na zkousky u CTU, tak se poptejte.

Zpět na