Mimochodem, myslím, že se kvalita dna dá částečně rozeznat i pomocí sonaru.
Všimli jste si, že někdy sonar ukáže jako maximální hloubku např. 34 metry (jistě, podle typu a výkonosti – je to jen příklad), a pak už nic, a jindy třeba 95?
Domnívám se, že oněch 34 svědčí o řasách či jiném porostu, který rozptyluje signál, a 95 znamená ploché skalnaté dno. No a někde mezi tím je písek atd.
Tedy za předpokladu, že sonar má stále dost proudu.
Co vy na to?
Petr
Co když není hloubkoměr
Moderátoři: Pepa, smike, vilma
- hlawa
- návštěvník fóra
- Reputace: 0
- Kontaktovat uživatele:
my meli na aljasce na rybarsky lodi sonar s větsim monitorem a podle barevnosti a sily čáry, která značila dno, jsme určovali co tam dole vlastně je. Při komerčním lovu ryb vláčením sítě to bylo dost duležitý, každá ryba má ráda svoje prostředí. Taky podle značek se dalo poznat co tam je za ryby, jestli je to hejno tresek nebo jen nějakej bordel. Ale to jen tak na okraj, se sonarem na plachetnici to nemá až tak moc společnýho. 

- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
lynx píše:oněch 34 svědčí o řasách či jiném porostu, který rozptyluje signál, a 95 znamená ploché skalnaté dno.
Petr
Řekl bych, že nemluvíš o řase jako takové, ale že máš na mysli "mořskou trávu" (latinsky je to posidonia oceanica - foto třeba tady http://www.natur.cuni.cz/ekologie/galle ... age114.htm) - je to přísně chráněný druh a roste velmi pomalu (6cm/rok horizontálně). Není mi ta ochrana zcela jasná, když se hodí kotva tak se toho vždy vytáhne hromada

Určitě ji dobře znáte ze Středomoří, je v podstatě v každé zátoce kde se kotví na písku třeba v Chorvatsku.
Sice se tvrdí, že může být až v hloubkách 50 m, ale potápím se a pod 20 jsem ji nikde neviděl. Voda rychle pohlcuje světlo a tak určitě velmi záleží na čistotě vody, světlo tráva potřebuje k životu. Potápěl jsem se i na Palagruže, a tam je voda opravdu čistá a taky tam žádná tráva tak dole nebyla.
Všude kde jsem se potápěl ve Středozemí je pod 50-60 m jen písek/štěrk bez jakéhokoliv porostu, sem tam (výjimečně) nějaká skála/skalnatý kopeček. Pokud je skála horizontálně/ploché skalnaté dno tak je to mělko, blízko u ostrova, tedy zátoka. Další skály jsou stěny padající do hloubky. Čím je sklon mírnější, tím v menší hloubce přichází písek. Takže že by se sonar v 90 metrech odrážel od ploché skály je nepravděpodobné i když je fakt že v 90 jsem nebyl, 65 ano

Ale asi určitě záleží na tom od čeho se sonar odráží. Je také možné, že na odraz a průchod vodou mají vliv termokliny (rozhraní teplé a studené vody), ty bývají v Chorvatsku v létě často i 2 pod sebou.
- Sullaco
- pravidelný návštěvník
- Reputace: 14
I podle sonaru se dá zhruba složení respektive tvrdost dna zjistit. Když jsem měl ještě čas a jezdil na delší výpravy za trofejními kapry, používali jsme sonary Lowrance a Eagle a ty mají patentovanou funkci Grayline. Podle její tloušťky jsem vždy celkem spolehlivě odhadl, zda je dno tvrdé, nebo je tam více bahna. Jiné echoloty tuto funkci mají taky (ty lepší) ale pojmenovali ji jinak.
- MartinB
- zkušený harcovník
- Reputace: 106
kojot píše:Jsem laik,ale v těcch 65 m jsi byl jako sportovní potapěč jen ze vzduchem?
Jo se vzduchem, dříve se z toho nedělala taková panika jako dnes = pod 40 metry tě čeká smrt a takhle vypadá

Dnes se třeba v Chorvatsku, Egyptě,... pod 40m nesmí, no ale když tam dole vidíš třeba žraloka, tak se přece plaveš na něj podívat, ne. To je šance kterou dostaneš párkrát za život.
- geronimo
- zkušený harcovník
- Reputace: 200
- Kontaktovat uživatele:
Ruční sonarový měřič hloubky za 1 395,00 Kč vč.DPH
http://www.e-conrad.cz/sonarovy-meric-hloubky+dp77018/
http://www.e-conrad.cz/sonarovy-meric-hloubky+dp77018/