Rybaření

Některým z našich uživatelů chybělo spojení jachtingu s rybařením a věcí kolem chytání ryb. Zde mají možnost zveřejnit své názory a postřehy. A také možnost prezentovat svoje úlovky.

Moderátoři: Pepa, david, vilma

alffa
Site building team
Reputace: 2

Příspěvekod alffa » úte úno 27, 2007 7:52 pm

Denis píše:Nie som rybár, ale ryby mám rád. Na vlastné oči som videl, ako rybár z brehu v maríne Solaris nachytal za pol hodinu udicou plný kýbel asi 30 cm rýb na rozdrvenú škeblu, za bieleho dňa.

Je to tak.
Běžně tam chytají na molech mstní děti.
Vypadá to jako v Rusku na dírách. Jenom nemaj ušanky, jsou většinou jenom v plavkách a jsou docela úspěšní. :lol: alffa
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 6

Příspěvekod Monty » úte úno 27, 2007 9:34 pm

To Tonda:Proč si myslíš,že ve Mediteránu nechytneš větší rybu...??? :roll: A sledě(myslíš li Clupea harengus) na Jadranu...???To asi né.Věř,nebo ne,ale dá se i v Mediteránu chytnout dvoumetrovej Thunnus thynnus.A to občas i na Jadranu.Nebo 5O kilovej epinephelus marginatus.Nebo takhle Seriola dumerili.I v Chorvatsku vidíš kousky ,a ne zřídka, přes 50 kilo a 120-140cm délky.No a na kousek těsta chytneš na Jadranu tak býložravé druhy ryb.A těch ,tak jako v globálu v moři,moc není.Namátkou některý druh z čeledi Mugilidae(asi nejčastější amatérský úlovek na Jadranu na těsto,nebo chleba) ,Sarpa salpa(s nutnou dávkou štěstí),a možná ještě menší kousky některého z druhů z čeledi Spiridae(Asi nejhojnější čeleď v mořích našeho pásma).No a co se týče trowlingu,tak se mně ještě docela osvědčili popery,které skáčou po hladině.Nejčastější ůlovky u trowlingu v Mediteránu jsou asi Sarda sarda,Pomatomus saltator,nebo menší kousky seriola dumerili.Ale ta druhová diverzita je samozřejmě mnohem větší.Dokonce jsem slyšel,že v západním Mediteránu u Gibraltaru je možno chytnout i Coryphaena hippurus.Ale sám jsem ji tam zatím neviděl. :roll:
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 152

Příspěvekod Denis » úte úno 27, 2007 10:49 pm

Mám príručku Co žije ve středozemním moři a Thunnus thynnus tam nie je, ale epinephelus marginatus som našiel a aj Seriola dumerili takže niečo v tej určovací příručce pro potápěče aj je. Takže sa musím vrhnúť na rybárčenie. Ale akú udicu si mám kúpiť, keď sa spýtam v obchode, tak to bude istotne tá najdrahšia. A poplatok za udicu v HR treba ignorovať?
Wlady
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

to Fanda

Příspěvekod Wlady » úte úno 27, 2007 11:36 pm

Ahoj Fando.

Naprosto chápu a mockrát děkuju za vyčerpávající návod. Určitě to zkusím, ale buhužel až v létě :cry:

Tvé jachtání v teple Ti sice srdečně závidím, ale přesto přeju klidné plavby a krásné zážitky. :D

Wlady
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » stř úno 28, 2007 12:03 am

To Denis:Ta kniha je docela dobrá,ale je spíše pro potápěče a oblast ryb je trochu zanedbaná.Velké plus je určovací klíč.Jak jsem již tady psal,neignoruj ten poplatek v Hr.Mohlo by to hodně bolet.No hledat je nejjednodušší asi tady http://www.fishbase.org/search.php .S udicí se netrap a kup si ten nejlevnější klacek.Časem sám poznáš,co budeš potřebovat.Univerzální udice neexistuje.Jenom moje výbava čítá cca 20 udic s navijákama.Od navijáku přívlačových,muškařských až po multiplikátory.A to počítám jenom udice,co používám.A to ještě hodně lovím ryby při spearfishingu(Lov ryb harpunou na nádech).A docela úspěšně.Tohle je ale technika trochu náročnější.Hovět si na neckách s nahozenou udicí je pohodlnější. :D Jinak,jak na ryby...Hmmm...Nejlíp je se držet domácích.A Číňanů(to beze srandy).No a pak zkoušet a bádat.Recept univerzální neexistuje.Jinej je lov v litorálu,jinej v pelagiátu.Jinej na skále,jinej na písku.Jinej přes den jinej v noci.Faktorů je milion.Zvládnout to všude na jedničku je věc nemožná. :?
olaf
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod olaf » sob bře 24, 2007 9:51 am

ahoj
zajímalo by mě jestli si v chorvatsku kupujete povolenky, nebo chytáte na černo
kdysi jsem chytal ze břehu bez povolenky, hlavně úhoře ale to je již dávno
díky za odpověď
olaf
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » sob bře 24, 2007 11:50 am

olaf píše:ahoj
zajímalo by mě jestli si v chorvatsku kupujete povolenky, nebo chytáte na černo
kdysi jsem chytal ze břehu bez povolenky, hlavně úhoře ale to je již dávno
díky za odpověď
olaf

Ne,Já bych těm Chorvatským,nenažraným rypákům nedal navíc ani hranostaja.Ale lovím jenom z lodě.A nejčastěji bez udice,s harpunou.Mám pod vodou vždy sebou i foťák a když přijede kontrola,tak harpunu nechám na dně a tvrdím,že fotím.Zatím mně to vždy prošlo.Jinak ale nedoporučuju lovit bez povolenky.Co já tam už viděl zhabaného vercajchu.Jednou tak za cca 40.000,. eur.Francouze totiž ani ve snu nenapadlo,že by na moři měli něco platit.Zhabali jim parádní vercajch(opravdu nádhera pro Big Game Fishing) a museli k tomu zaplatit pokutu 15.000,- hranostajů.A jednou jsem byl svědek,že domácí !!!udal svoje hosty a poslal na ně policajty.Byl prostě nasranej,že dělali v noci bordel a on se moc nevyspal.V každém případě si povolenku kup.Stojí myslím 400 hranostajů na týden.V případě,že chceš jet na tuňáky tak 1000,- hranostajů.Jo....Kdysi to stálo 150 kuna na rok!!!! Pokrok nezastavíš :?
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » sob bře 24, 2007 12:48 pm

Ahoj Monty.
Kda se v HR dá chytat tuňák, myslím přesnější lokalitu. Co já se tam narybařil a vždycky jen čudly :( . Beru to sice jen jako součást relaxace, nejsem žádný organizovaný rybář a chtám jeno o dovolené, ale větší ryba na prutu by rozhodně potěšila :D . Ještě bych rád věděl jakou používáš hrpunu, já mám kupovanou, takovou kuši na gumicuk, hrot šípu to má tupý/budu muset udělat nějaký lepší/ a je přivázaný na provázku cca3m, to asi nebude to pravé, trochu podrobnosti bych uvítal.
P.
jerryx
Site Admin
Reputace: 87

Příspěvekod jerryx » sob bře 24, 2007 1:53 pm

tunaci rostou u ostrova jabuka
olaf
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod olaf » ned bře 25, 2007 12:37 pm

ahoj monty
díky za radu jsou to opravdu nenažranci za ty peníze mám povolenku doma na rok a já tam chci asi na 3 týdny, uvidíme
ještě jednou díky
olaf
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » ned bře 25, 2007 4:22 pm

Tuňáci rostou nejen u Jabuka, ale v pomyslném trojúhelníku Jabuko-Vis-Palagruža. Jsou tam i jiné velké ryby. U Visu jsem viděl tuňáky několikrát skákat - nádhera, měli asi tak 1,5 - 2 metry a taky jednou mečouna, v podstatě častěji než delfíny. Jabuko má tu výhodu, že je totálně stranou a nehrozí, že tě někdo napráská. Všechny takové incidenty jako třeba lov bez povolení, se řeší u soudu, soudy jsou rychle (několik dní). Do ukončení soudu Ti zabaví pomalu i slipy. Pokuty vysoké. Domorodci tvrdí, že pokud se podaří tuňáka přitáhnout k lodi, stačí do něj jednou bodnout ještě ve vodě a on prý umře šokem. Jenže jsem nikdy nic nechytil :-(. Přijde mi, že plachetnice jede za normálních podmínek moc rychle. Několikrát jsem viděl jak je chytají a s motorákem se doslova ploužili. Co nakonec chytli nevím ale předpokládám, že věděli co dělají.
Je tady vůbec někdo kdo nějakou takovou "potvoru" chytil?
Určitě to ale je možné, viděl jsem italskou rodinku na malé plachetnici kuchali tak 1,5m rybu, myslím, že to byla palamida.
Tak lovu zdar.
dan
s/y Hannah
Reputace: 2

Příspěvekod dan » stř bře 28, 2007 10:41 pm

nevim jak na jadranu a za plavby,ale na atlantiku pri kotveni jsme nachytali hromady zraloku a rejnoku.dobre pripraveny zraloci steak je kazdopadne dobrota ktere se hned tak neco nevyrovna.navnada vetsinou makrela,kreveta nebo chobotnice.nechtel jsem to tady zasypat fotkama,kdo se chce kouknout tak jsem je soupl do galerie"tak takhle radeji ne".a jak uz tady nekdo psal,co ma vic pres metr radeji uriznout a nechat plavat,nebezpecne byvaji volne navazce,kdyz sebou takovy drobek mrskne tak je pirsing raz dva,u zraloku pak samozrejme zuby a kuze,ktera dokaze v momente zedrit kuzi na noze az do masa.
jazde
nováček na fóru
nováček na fóru

Rybaření

Příspěvekod jazde » úte dub 10, 2007 2:06 pm

Ahoj

Měl bych dotaz na rybaření v oblasti egejského moře, jestli s tím máte někdo zkušenosti, a jestli řekové vyžadují také nějaké poplatky za rybolov jako chorvati.

Díky moc za odpověď

jazde
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Re: Rybaření

Příspěvekod Monty » úte dub 10, 2007 8:31 pm

jazde píše:Ahoj

Měl bych dotaz na rybaření v oblasti egejského moře, jestli s tím máte někdo zkušenosti, a jestli řekové vyžadují také nějaké poplatky za rybolov jako chorvati.

Díky moc za odpověď

jazde

V Řecku neplatíš nic....Jedná li se o rybolov tzv.sportovní(Co je pro Boha na lovu sportovního nevím ani po 20 letech úvah a probdělých nocí).Nesmíš lovit sítí a úlovek nesmíš prodat.Spearfishing je taky myslím plně bez omezení.Bacha ale na chráněné druhy.Myslím,že Epinephelus marginatus,ryba lovena hlavně sperfishery(hlavně těmi bez štipky jisté lovecké cti),je tam dosti hlídaná.Ale tenhle kanic byl vyhuben v minulosti skoro v celém Meditteránu a jeho lov je zakázán ve všech Evropských zemích.Mimo Turecka.A postihy jsou docela tvrdé.Vše je lepší zjistit si předem. :!:
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » úte dub 10, 2007 11:30 pm

To Pepa:
Sorry Pepo,nějak jsem přehlídl tvůj dotaz.No...Kde na větší ryby v Hr...Hmmm...No...Jak říkali tady kluci...Na otevřené moře.Sarda Sarda jde chytnou celej rok(brát trochu z rezervou).Na Seriola Dumerili a Thunnus Thynnus je zapotřebí chytnout ty ryby v sezoně.Jsou to to silně tažné ryby,které ročně migrujou tisíce kilometrů.Thunnus Thynnus se chodí na jih Itálie třít.Je to velice významné trdliště tohoto,taky už díky nadměrnému rybolovu stále vzácnějšího druhu.Stačí jenom podívat na výsledek loňské Matanzy.Z kdysi obrovských úlovků nepřišel ani kus.Proč...???Změna migračních tras...???Změna proudění zapříčiněná globálním oteplováním...???Nadměrní tlak na jejich lov...???Asi z každého kousek.Ale viděl jsem třeba i v Hr uloveného Thunnus Thynnus velikého 220 cm.Byl chycenej cca 10 nm SW od nejjižnějšího cípu Kornatského národního parku.Kdysi se u Matanzy vytahovali ryby o velikosti až 4-4,5m.Posledních 5 let je vzácnost kus velikej 2.5m.Vetší ryby jdou ale chytat i mezi ostrovama.Třeba Dentex Dentex(Až 20kg kusy) nebo Conger Conger.Ale lov Dentex Dentex je tak trochu už umění.Chodí se na ně ne zřídka do vody hlubší jako 60m a je jenom málo vyvolených,kteří alespoň tuší,kde,kdy a jak na ně.Občas se dá trefit hejno Pargus Pargus.Ale jejich populace je již tak silně zdecimována,že najít vetší kus je již vzácnost.Jo...Lovit se dá...Ale chce to člun,dobrou návnadu a hlavně vědět kdy a kde.A to je bez domorodce,znalého lovu málem neřešitelnej problém.A ne jenom na Jadranu. :roll:
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

A vraj v Chorvátskom mori niesú...

Příspěvekod Frantisek » čtv srp 23, 2007 10:13 pm

avalon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 10

Příspěvekod avalon » pon úno 18, 2008 10:43 am

Caute, nevie mi niekto povedat co to bolo, co som videl pri plavbe v Kubanskych vodach, ked sa vzdy pocas sumraku objavovalo mnozstvo svetielkujucich bodiek na hladine okolo lodi, viditelnych tak z 2-3 metrov a iba pocas niekolko minut. Po zotmeni zmizli.
Predpokladm ze to boli nejake riasy ale zaujima ma ake!!!

Astaluego
Johna
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Johna » pon úno 18, 2008 10:48 am

Plankton, který při vyrušení světélkuje?
mysacek
s/y Kirké
Reputace: 1
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » pon úno 18, 2008 12:18 pm

Honty jako starej rybar to vzal hopem a vystrilel tady na nas botanicke pojmy, ktere mi nic nerikali, tak ze mi to nedalo a trosku jsem zagoogloval...

Sarda Sarda - neboli tunak atlanticky
Obrázek

Seriola Dumerili - neboli kranas Dumerilův

Obrázek

Thunnus Thynnus - neboli tunak obecny
Obrázek

Dentex Dentex - neboli zubatec obecný
Obrázek

Conger Conger - neboli uhor morsky
Obrázek

Pargus Pargus spise Pagrus Pagrus - neboli prazman obecny
Obrázek

No a pri tom brouzdani jsem nasel peknej ceskej web o rybach - atlas ryb...
takze sportovni rybarine zdar¨
sportovni rybari, tak jak je dnes vnimano, pousti sve ulovky zpet do vody
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » pon úno 18, 2008 9:27 pm

Za ten překlep se omlouvám....Prosím o vysvětlení,co je na lovu sportovního...???I když úlovek pustím..Kterej kreten tomuhle dal název sport...???Na lovu nikdy nic sportovního nebylo,není a nikdy nebude...Sportovní rybolov je něco jako sportovní teologie...Taky pěkná kravina,že.....S těmahle kecama už nezačínejte zase...Chcu li lovit,lovím a úlovek zežeru...Nechci li úlovek sežrat,lov postrádá významu a je to spíše zhovadilost,trápit něco živého jenom kvůli zábavě...Tohle dělá,až na nepatrné výjimky,jenom člověk a je to "choré".Nechcu li jíst,nelovím....Vezmu si foťák a raději fotím....No nic... Tady vidíš,proč jsem to sem vybalil v "botanickejch pojmech".Každej si to najde na netu...Zcela jednoduše...Měl bych li užít názvú českých(které mimochodem někdy ani neznám),moc by jsi toho nenašel...Už jenom třeba překleplej pagrus pagrus má asi pět českejch názvů(synonym)...Pražma obecná,v tebou udaném atlasu ryb nemá nic společného s pražmou obecnou,co se prodává i u nás v krámech...A teď se v tom vyznej....Ale to se tady už jednou probíralo,tak si to najdi....
Mimochodem...Znám dvě plachetnice jménem Kirke...Jedna ocel cca 14m ketch,druhá starej laminát 8m,obě,pokud vím pořád v Hr.(Murter)...Že by někde třetí Kirke...??? :roll:

P.S.:...Zapoměl jsem v tom fofru asi na nejčastěji a nejhojněji se vyskytujícího dicentrarchus labrax.Maso výtečné kvality,když se umí udělat.Česky myslím Morčák,Mořskej okoun a co já vím co ještě.....Jinak Italsky spigola nebo branzin,Hr. lubin nebo brancin,Fr.loup/mediterán/ nebo bar/atlantik/,Španělsky robalo,lubina nebo mero....Si vybere každej,co se mu líbí.... :blink:
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Sullaco » pon úno 18, 2008 11:47 pm

Uznávám, že pojem sportovní rybolov je tak trošinku nesmysl, ale né tak docela. Rybařím už od malička, a tak si dovolím do toho trochu kafrat. Preferuji obecně lov trofejních kaprů a tady je jeden velký rozdíl. Pokud budeš lovit ryby za tím účelem, že je všechny sežereš, budeš s nimi kšeftovat, tahat prostě z vody vše co se hýbe za každou cenu, tak jsi masař devastující vodu. Normální rybář má rybaření jako koníček, především jako relax, odpočinek a ryby jako úlovek je tu jako doplněk. Jsem sice zastánce lovu "Chyť a pusť" ale pokud si rybář vezme sem tam svůj úlovek, pro vlastní potřebu, nevidím na tom nic špatného. A k čistě sportovnímu rybolovu (ano zní to možná trochu nadneseně), možná by ses divil co vše obnáší abys chytil trofejního kapra, který je starý třeba 20 let. Ano máš pravdu, že ta ryba může být vystresovaná, ano bojuje o svůj život. Ale co se stane pak? Ačkoliv ten boj prohraje - vyhrála! Popíšu ti můj způsob. Zásadně lovím na háčky bez protihrotu, poškození ryby je naprosto minimální ne-li žádné. Po vytažení se ryba dává na měkou speciální matraci, kde je za neustálého polévání vodou zvážena a všechny její ranky (ať už od háčku či oděrky od čehokoliv) ošetřeny speciální dezinfekcí. Po té se s rybou vyfotím nebo natočím na kameru a ryba se pouští nepoškozená zpět do revíru. Věř, že odpolová opravdu radostně. A proč tohle všechno? Protože taková ryba je unikát. Protože zabít něco takového kapra je jako zabít vlastního psa. Protože takováhle ryba se jíst nedá, nebo dá ale je to hnus (raději si chytnu kapra kolem 40cm) Protože rád přenechám někomu radost si tuto rybu znovu chytit. Protože jsem doslova nadšený, když třeba tu samou rybu chytnu za 2 roky znovu já sám, mohu ji porovnat a zvážit. Protože místo vypreparovaných trofejí nebo fotek ubitých ryb v koupelně, se radši v zimě podívám do fotoalba nebo si pustím video přímo z lovu a v duchu mi je dobře, protože vím že ten "můj" kus někde právě teď plave. Atd. Atd. Tohle je u mě sportovní rybolov.

PS: Pár let zpět se na Labi chytal známí kapr Douglas (cca 22Kg) myslím, že asi 5x než ho někdo zabil. V Anglii, Francii atd je takovýto lov naprosto běžný a nemají s tím problém.
mysacek
s/y Kirké
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » úte úno 19, 2008 1:51 am

2 Sullaco: chlapiku, neznam Te, ale mam Te rad :D
pro ostatni - sportovni rybolov je o radosti z vyhry, ne o plnem zaludku (i kdyz to tak obcas muze zkoncit....)
Monty
zkušený harcovník
zkušený harcovník

Příspěvekod Monty » úte úno 19, 2008 12:50 pm

Chlapy...Zhoďte z očí klapky a trochu se zamyslete...Z jaké výhry...???Tohle je už spíše pro cvokaře a je to ubohý....A nechcete tady začít tuhle debatu...Za prvé...Těžko bych ji s Vámi vedl na úrovni,bo si nemyslím,že někdo z vás dvou toho odchytal tolik jako do času a diverzity míst a druhů,abych s ním o tomhle debatu mohl vést a za druhé těchhle debat mám více méně plný zuby.A jedno jestli jde o rybaření,nebo spearfishing.A to na vícero konferencích a fórách.Nejvíce hulákají Ti,co toho fakt moc neodchytali...No a jenom mimochodem...Ryby jsou nedílnou částí mého jídelníčku,bo na lodi trávím tak 9-10 měsíců v roce...Na moři...Nikdy ryby nekupuji...A to ze zásady,která má jednoduchej důvod...Koupí každé ryby zvyšuji už i tak neúměrný tlak na jejich lov v průmyslovém měřítku,vy sportovci...Populace ryb jsou rychlím tempem decimovány právě průmyslem a taky značným,toxickým znečištěním vod říčních a následně vod šelfových.Rybaření na udici a spearfishing na tohle moc vliv nemají,že....Tak si ty ubohé kapry trapte dál...Jo a jenom mimochodem...Vyděl jsi někdy co je to "sportovní rybolov" ve Francii...???chytá se na váhu všech ryb,jenž se házejí do síťky,kde se vahou svých těl dusí...Po zvážení jsou pak následně vyklopeny do vody,ale to je již polovina ryb přidušená a rozmačkaná natolik,že to stejně nepřežijou...No a taky je tady kapr plevel a nemá ani lovnou míru a není omezen ani počtem denně ulovených kusů...Taková je tady realita...Na sport si běžte zahrát fotbal,nebo ještě líp,jděte boxovat.To je alespoň rovný boj a tam Tě může výhra těšit a porážka hoooodně bolet...Ale na to asi "sportovci" nemáte koule.Drásat bezdůvodně rybám tlamy je bezpečnější,že jo.... :prdel:
mysacek
s/y Kirké
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod mysacek » úte úno 19, 2008 12:58 pm

[align=center]Monty, to jsi nam to teda nandal.
:good: [/align]
Sullaco
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod Sullaco » úte úno 19, 2008 2:00 pm

Já ti přece vůbec neberu to, že si nemůžeš rybu ponechat. Na druhou stranu nevím co tě tak popudilo, když se někdo chová k rybám tak trochu jinak. Neberu ti v žádném případě to, že máš něco odchytáno. Na druhou stranu si dovoluji říci, že taky nejsem žádným zelenáčem, psal jsem každý měsíc do několika ryb. časopisů současně, na výpravách za kapri jsem dokázal být i 4 měsíce v kuse u vody a myslím si, že sportovní kaprařině trochu rozumím. Nevím jestli zrovna na francouzkých jezerech jako je Cassien nebo Lac Du Der je kapr plevelnou rybou a i kdyby, tak se máme od Frantíků co učit. Kupříkladu u nás přijde rybář k vodě, a když nemůže kvůli větvím nahodit, vyseká si místo porost neporost. V Anglii a Francii je to naprosto jiné. Viděl jsem Frantíka mít pruty na stojanu 5metrů od břehu a ve vodě, jen proto, aby nemusel ulomit jedinou větvičku, která by mu při zdolávání kapra vadila. To samé v Anglii, což je kolébka sportovní kaprařiny a jména jako Rod Hutchinson, Kevin Nash jsou v tomto oboru obrovské pojmy. Samozřejmě se ale bavíme o kaprařině, né o mořském rybolovu. Proč ve spoustě zemích je u ryb zavedena i horní míra? Znovu si uvědom, že ti nikdo právo vzít si ulovek nebere a nikdo tě za to nekritizuje. Pokud to ovšem máš pro svojí potřebu a neplníš si mrazáky, neprodáváš ryby Vietnamcům jako někteří u nás v ČR ve jménu hesla zaplatil jsem si povolenku, tak se mi musí minimálně 10x zaplatit. A upřímě, myslím si, že já rozhodně kapry netrápím.

Hezký den.

Zpět na