špatné zážitky - podvůdky a krádeže - na cestách

Oblíbené způsoby dopravy na místo jachtingu, po vlastní ose, letecky, či jinak. Doporučení a tipy na cestu. A ještě něco-podělte se o náklady na cestu, využijte burzu kontaktů a tabulku Spolujízda.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Standa*
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

špatné zážitky - podvůdky a krádeže - na cestách

Příspěvekod Standa* » stř led 04, 2006 5:03 pm

Ahoj myslím že je dobré si vyměňovat skutečnosti a hlavně zážitky a bohužel i ty velice špatné mám zatím z HR tři.

Je to 2 roky co se stala první špatná zkušenost celé léto jsme měli otevřenou loď /myslím v maríně Punat/ nechávali jsme tam vše doklady peníze zkrátka vše.
Bylo září marína poloprázná a já jsem měl vést loď ji? do ČR přišla na mne nějaká chřipajzna nebo něco tak jsem 2 dny ležel v lodi abych se trochu před cestou dal dohromady.Třetí den vylezu jdu se kouknout na tranzit jestli někdo nedorazil na pokec protože jsem byl 2 dny sám a nutně se potřeboval vykecat.
Nikde nikdo tak jdu zpět celou dobu loď na dohled měl jsem kotvení jen o řadu dále.
Když jsem se vrátil tak jsem viděl černou ledvinu na posteli a vypadlou peněženku venku.Ještě najivně jsem si myslel protože než jsem odcházel tak před lodí byla kočka je jich tam plná marína tak jsem myslel že mne vlezla do lodě a rozházela to ona.
Vychladl jsem hned jak jsem hledal mobil a otevřel peněženku bohužel vše pryč. Chorvati ani nevolali policajty loď nebyla zavřená. Druhý den mne zadarmo umyli loď a posadili na trailer.Jediné štěstí bylo že jsem měl ještě pár Euro mimo za které jsem chtěl koupit doplňky do lodě, takže mne nafta a cestiny do ČR vyšly takřka na doraz a říkal jsem si příště budu chytřejší za ty peníze šla pořídit dovolená pro celou rodinu.
To byla první smutná zkušenost.

Druhá byla loni když jsem táhnul kolegovi loď do HR na Pag.
Ve čtvrtek 8.6.2005 jsme táhli na přívěsu motorovou loď s přívěsem 2,5t se jinak jede jako pouze s osobákem po 10 hodinách přišla únava jeli 2.auta Patrol GR s lodí a druhé Fiat jako doprovod.
V 11h jsme si lehli a usnuli u benzínky osvětlené snímáno 2x kamera zamknuty v autech.
V 5.h na mne ťuká Chorvat že je problém s lodí že mám odkrytou plachtu a nateče mne tam voda a jestli není vykradená.
Protože jsem téměř nevnímal nevyspalý rozlámaný, vymrzlý šel jsem se ihned aniž bych si vzpoměl že mne leží u řadící páky ledvinka se všemi penězi,doklady a vším.
S lodí pochopitelně nic nebylo rozepnul to on a navodil poplach jinak bych auto zamkl. Stál jsem od něj 3m boužel vybral zrovna záď lodě a na druhé straně kde na něj nebylo vidět.
Po příjezdu HR policie se vše šetřilo po 3h nám řekli že našli na další pumpě všechny doklady ale bez peněz.
Vše pak sepsat tlumočník a ostatní trvalo 10.h ale musím říci že policie udělala a snažila se udělat téměř vše /objížděli cestiny a prohlíželi zpětně natočené záznamy kamer/ jestli někdo neodpovídá popisu bylo vidět že jim to není lhostejné.
Jinak tato nemilá událost se odehrála na benzince na dálnici 66Km před Zadarem
dle policie HR to není poslední jsou velice dobře organizováni snaží se vás vylákat z auta .
Píchnou vám třeba kolo a při opravě budou radit pomáhat a najednou zjistíte že nemáte peníze.
Nepracuje jen jeden jsou sehraní a mají výhodu jsou narozdíl od vás odpočatí a svěží a to co chtějí ukrást mají vytipováno a vědí lépe jak vy kde to leží v autě.Byli jsme tam 3.chlapi a udělal z nás trouby sebral ledvinku pobavil se s náma a v klidu odešel po 30 vteřinách jsem to zjistil ale to už byl za horama,nebo naopak ležel třeba v autě a pak v klidu odjel.
Doporučuji peníze do ledviny /pouzdra/ a stále na těle pod trikem či svetrem
v autě mít telefony foťáky v kaslíku nebo v tašce.
Jdou po tom co vidí snad touto radou někomu pomůžu nezkazit dovolenou.Jinak pochopitelně na místě cesty u vašeho domácího je to o něčem jiném tam se nekrade a je samotné to mrzí oni říkají že ty krádeže na parkovištích dělají Bosňáci nevím ale je to nepříjemné.

Třetí už byla jen taková brnkačka ale může potkat každého obvzlášť jachtaře

Když jsme nabírali benzín na benzínce INA na Krku tak při placení kartou je tam uměle vyvolán u pokladny ruch od Chorvatů,najednou tam stojí všichni od obsluhy a pomalu se nedostanete k pokladně obsluha pokladny si od vás veme kartu a vyjede vám doklad o zaplacení a proběhnutí transakce z účtu který podepíšete.Skutečný pokladní doklad vám nedá na kterém je napsáno kolik litrů a za kolik.Když se spokojíte což je všechno ve spěchu on na vás nemá čas a odejdete tak je vlastně konečná.Když si ale vydupete doklad tak najednou zjistíte že máte naúčtován benzín a třeba kartón cigaret a když se ohradíte že cigarety jste nebral najednou se Chorvati rozejdou a on ten karton leží vedle pokladny a on myslel že je váš.Chorvat se vám omluví a v hotovosti vám vráti cenu za uvedený kartón nebo něco jiného protože transakce proběhla.Když se snažíte zapamatovat si cenu a víte kolik máte platit tak to dělají fikaně při platbě 1238Kn vám naúčují na kartě 1283 v tom spěchu kdy vyběhnete na břech platit a přijíždějí další lodě pro benzín tak je to fofr četl jsem to ve fóru několikrát ale tímhle napálili i mne tak pozor??
Ahoj Standa
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » ned led 20, 2008 1:57 pm

Děkuji ti Stando za velmi cenné zkušenosti a chci se zeptat - od té doby se ti už nic podobného nepřihodilo? Moje zkušenosti tak špatné nejsou. Dokonce jsem před první cestou studoval dálniční poplatky, abych mohl platit pokud možno přesně. Na cestarinách se také prý šidí, vrací jinak, málo, nebo ve špatném kurzu. Mě se to zatím nestalo, nebo jsem to nepostřehl.
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » ned led 20, 2008 4:27 pm

Já mám zase jednu negativní zkušenost z platby na Cestině (dálnici). Platil jsem EURy a taky udělali zmatek, nejdříve že to jde, pak že vlastně nemá na zpátek, pak to dal nějak jako dohromady a pak ať rychle jedem, velká fronta. Ve finále nás stála dálnice 2x tolik. Není to sice moc, ale nepotěší to.
Podruhé se nám zase snažili v restauraci naúčtovat další jídla navíc. Tak jsem to šel řešit, mluvil jsem česky a tak dělali, že vůbec nerozumí co chci a že nemá čas se s mnou bavit. Tak jsem na ně spustil svojí "česko-chorvatštinou" :-) no a to pochopili, že se nejenže nedám, ale taky, že se domluvím. Rychle následovala velká omluva a vrátili mi vše do poslední Lipa.
Potřetí ve Visu v jedné restauraci jsme objednali "domače vino". Číšnice Chorvatka studovala v Čechách na UMPRUMce (uměla perfektně česky) a tak bylo jasné co chceme. Donesla víno v otevřené lahvi. To mě bylo trochu divné, normálně víno nosí v karafě, ale bohužel jsem nezareagoval, přešel jsem to. Pak jsme dali ještě další (2,3?) no a nakonec z ní vylezlo, že je to archivní víno a že chtějí za flašku 500 korun. A to nás ještě přemlouvala ať si dáme další, že takovejch chlapů a tak málo pijeme - samozřejmě před tím, než jsme se dozvěděli tu cenu. No prostě svině. Kdyby to víno aspoň odpovídalo té ceně :(. Navíc takováhle vína se vždy otvírají u stolu před zákazníkem.
Chce to u nich předem vědět co bude kolik stát a co mají vrátit.
Řekl bych, že u nás se k turistům nechovají jinak :hmm:
Frantisek
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Frantisek » ned led 20, 2008 5:00 pm

Žiadne vážne podvody, hádam len zle vydané drobné v prospech kasy na diaľnici a raz sa mi pokúsili podstrčiť Slovinskú 20-ku.
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Meryl » pon led 21, 2008 9:14 am

Naštěstí tak strašný zkušenosti nemám.

Jedině s tím vínem. Víno mám ráda, ale už se mi opakovaně stalo,
že v první karafě přinesli něco obstojného, v druhé již nějaký patok.
Alespoň bohužel zatím nemám jinou zkušenost.
Zkoušeli jsme víno i koupit na loď - taky špatná zkušenost.

Tak teď to řešíme tak, že si bereme sebou moravské sudové...
vilma
moderátor
Reputace: 46

Příspěvekod vilma » pon led 21, 2008 10:16 am

ahoj Stando a všichni,
vidím, že téma vyštrachané při úklidu pěkně ožilo, tak taky přidám.
Nebude to z HR a z jachtu, jen z cestování obecně, ale snad se to může hodit i jachtařům a nevypískáte mne.
Snaha okrást turistu je vlastní celému a zvlášť třetímu světu, mnohdy nejde jen hmotnou nouzi, ale též prostě o radost okrást toho "bohatýho cizáka, co nám sem leze".

Tyto pokusy jsem zaznamenala nejvíce v Asii, tam je to snad i věc cti, okrást nedopečenýho bělocha (černoch je spálenej, a asit je upečený tak akorát. Z čínské lidové pohádky pro děti, která hovoří za vše.) Ale děje se to i v civilizovaných zemích, např. ve Skandinávii se na vás chystají deklasovaní alkoholici, jejich tam taky dost.
Finta odlákat pozornost a pak cizince napálit svědčí i o organizovanosti a hromadné radosti všech zúčastněných. V Asii šlo např. o vykrádání batůžku na zádech, zatímco jiní dva asiati žádají o nějakou pomoc v nouzi, běžným obrázkem bylo, že bělovlasý pán (rozuměj důchodce Američan na cestách) je takto okrádán na rušné ulici za bíléhodne a kolem jej míjejí domorodci se zcela nezúčastněnými či usměvavými pohledy.
Jiný příklad z mnoha, na opuštěné pláží na téměř pustém ostrově se po týdnu "zničehonic" objeví tři domorodci, kteří nežádají pomoc, to už by zde bylo moc průhledné, ale začínají jakoby obtěžovat - ubohé na 10 min opuštěné ženě na pláži rýsují do písku mužské přirození a vysílají prosebné pohledy... Než jsem poznala, co ten hieroglyf má znamenat a co asi chtějí, a pak, než jsem přišla na to, co je za tím /cca10 min./, měli jsme batohy, uložené v povzdálí, rozřezané nacimrcampr. ATD.
Čili : PRAVIDLO PRVNÍ : když někdo v cizině z domorodců žádá pomoc od cizince, nebo mu pomoc strašně nezištně nabízí, je třeba velmi zpozornět.
Jednoduše se to řekne, na místě samém je těžké se hned zorientovat...
Nezištnou pomoc lze očekávat pouze v oblastech ještě nezasažených turismem (vysoké hory, nepřístupné oblasti) a to pouze tam, kde je dostatek vody - čili zákl. potraviny mají - a není tudíž extrémní bída, (jako je třeba na poušti).
Meryl
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník

Příspěvekod Meryl » pon led 21, 2008 10:30 am

V Chorvatsku se zatím nekrade.
Necháváme na otevřené lodi noutbook a všechny věci, loď nezamykáme.
Pochopitelně NE doklady, peníze, foťáky, mobily a přenosný GPSky - to je zbytečný risk.

Všude na světě jsou slušný lidi, ale taky loupežníci - bez ohledu na stát a chudobu.

V Rumunsku na vandru:
1) V místní hospodě nás místní varovali před místním podvodníkem, který se nás držel jako
klíště a když bylo jasné, že se ho nezbavíme, tak nás jedna rodina nechala spát u sebe
na zahradě - nezištně.

2) V druhé vesnici nám nabídl průvodcovské služby "nezištně" jeden "loupežník",
který pak v lese na opuštěném místě na nás vymáhal peníze - nejprve se litoval, jak
je na tom špatně, pak pod pohrůžkou, že má v lese schovanou flintu a že nás odstřelí.
Za to jednání jsme mu nic nedali a zdrhli jsme, ale celou noc jsme prožili v obavách,
že se od někud vynoří a naše mrtvolky pak někde zahrabe...
:mad:
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » pon led 21, 2008 10:40 am

A ještě pár rad jak nenaletět je zde http://jachting.info/modules.php?name=N ... le&sid=265
Bilardos
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 4

Příspěvekod Bilardos » pon led 21, 2008 9:21 pm

Ještě mě napadá jedna skutečnost. Přifrčíte s lodí tankovat, chorvat se hrne, že natankuje a v tom spěchu si ani nevšimnete, že nebyl vynulovaný stojan. I na to je dobré si dát pozor.
;-)
MartinB
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 106

Příspěvekod MartinB » úte led 22, 2008 12:06 am

Bilardos píše:Ještě mě napadá jedna skutečnost. Přifrčíte s lodí tankovat, chorvat se hrne, že natankuje a v tom spěchu si ani nevšimnete, že nebyl vynulovaný stojan. I na to je dobré si dát pozor.
;-)

Jo to je taky oblíbený vtip. Kamarád takhle zjistil, že do poloprázdné nádrže na 55 litrů (auto) se vejde 80 litrů :cry:
tataS
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 4

Příspěvekod tataS » stř kvě 07, 2008 1:31 pm

Chorvati moc nekradou ale tam kde začíná místo čechů a slováků jezdit více poláků se začínají ztrácet čluny na otevřených kotvištích
a děcka chorvatů a jiných národů kteří nemají na nebo sebou člun, tak lezou do všeho co tam kotví a častou rozhází nebo ukradnou
věci které jim nejsou k ničemu. Jako tady i tam jsou haranti drzejší a na napomenutí mají posměšné hlášky. Nám chtěli za vyhnání
z člunů propíchnout dno. Dokonce tam byl jeden úchyl, který plaval v neoprenu mezi čluny a harpunou propichoval dna. Viděl jsem ho
když jsem bez motoru přijel ke kotvišti, tak jsem ho veslem vzal po zádech. Druhý den jsem měl ve dnu 4 vbodnutí. Naštěstí dno
pružilo a tak tam byli dírky jenom cca 2mm. Jiní dopadli hůře.
Jinak tam v létě bývají party mladých cikánů, kteří ze schodišt pavilonů a apartmánů pomocí židlí a stolů lezou přez okýnka WC a
koupelen do pokojů a kradou co se dá. Většinou hned nastupuje policie v civilu a strašně "nenápadně" začne hlídat okolí. Většinou
se během 2-3 dnů podaří partu pochytat. Chorvati cikány nemilují a také u moře nejsou vidět
Já sebou vozím plechovou kasu, kterou přišroubuji do skříně a tam mám vše cenné. Jelikož jezdíme 12 let na stejné místo a do
stejného pokoje, tak nemusím pokaždé vrtat nové díry.

Zpět na