Zkušenosti s plavbou na Baltu

Nejezdí přece všichni na Jadran ...

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv srp 04, 2011 7:00 pm

martinp píše:Nedovedu si představit, jak bych odplouval, když ten, který přijede po mě, si hodí lano nad moje.

Když někdo hodí smyčku na sloup nad tvojí, tak předek tvé smyčky podvlékneš pod jeho předkem smyčky a pak jí prostě vytáhneš nahoru, sundáš ze sloupu a provlékneš zpět okem jeho smyčky.
V podstatě stejně, jako když ti někdo hodí smyčku nad tvojí přes pachole, akorát je s tím víc práce.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Reputace: 3

Příspěvekod jirkaM » čtv srp 04, 2011 8:04 pm

To: martinp - až to poprvé zkusis, zjistíš, ze to je snadný úkon. A bude se ti to líbit. Jak přistání, tak odpluti je bez problému.

S tím placením. Možna uz jsem to tu psal. Vloni ( nebo uz předloni ) mi hafenmaister v malem přístavu v jižním Švédsku vyprávěl, ze týden před nami tam byla také ceska lod. A divil se, ze zapomněli zaplatit. Říkal, ze asi spechali. No, nechtěl jsem mu kazit iluze. Nechtěl jsem mu říkat, ze nekteri z nás jsou proste m... - kdo me zna, ví co tam ma byt za slovo :mad:
pes
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 1

balt

Příspěvekod pes » čtv srp 04, 2011 8:41 pm

jirkaM píše:To: Nechtěl jsem mu říkat, ze nekteri z nás jsou proste m... - kdo me zna, ví co tam ma byt za slovo :mad:

......já,já...já tě znám......... a vím co je to za slovo na m....

Z toho Burgtiefe bych sám dřív nevyplul, ta kombinace větru a chladného deště s představou plavby den+noc+den na počátku charteru by mě odvahu nepřidala i když pochyby by asi taky zůstaly. Takže žádný výčitky.

Zdraví "pes"
martinp
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod martinp » čtv srp 04, 2011 8:54 pm

Rozumím jak to myslíš, ale nejsem si jistý jestli se mi to bude líbit.
Obrázek

Já to vidím takto:
První sloup zleva, ty jsi na lodi vpravo od něj. Vítr fouká z pravoboku.
Tvoje závětrné lano se prověsilo a spadlo až k hladině, jakmile couvneš, spadne do vody úplně. Loď po tvém levoboku ( viditelná je z půlky) má návětrné lana napnuté k prasknutí. Tvoje lano je pod nimi.
Protáhnutí smyčky tak jak jej popisuješ mi připadá dost časově náročné, buď mně vítr natlačí na závětrný sloup a loď nebo budu muset viset na příďovém a návětrném lanu. Průběžné lano mi přijde mnohem jednodušší.

Edit: upravil jsem fotku
Strycek_Bidlo
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Strycek_Bidlo » čtv srp 04, 2011 9:20 pm

Ono je zase někdy při přistávání jednodušší mít na laně smyčku a pracovat s jedním koncem, než ho házet průběžně a pracovat se dvěma konci.
Asi je to o vyzkoušení a o tom, jak to komu vyhovuje. Ale v zásadě jednoduchá věc. Úplně v pohodě to zvládají místní důchodci, co jezdí ve dvou na lodích kolem 30 stop. Nehovořím o Lynxovi, ten to umí i při sólo plavbě.
martinp
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 5

Příspěvekod martinp » čtv srp 04, 2011 10:17 pm

Vždyť o tom to je, aby si každý vybral co mu pasuje nejlépe. Záleží na velikost lodi, posádky, počasí atd. Tady jen můžeme probírat výhody či nevýhody každého manévru, ale vybrat si musí skipper sám, univerzální pravda není.

Obvykle vážu oba konce lana vazák, děti vezmou každé svou smyčku, postaví se do středu lodi a hodí lano na kůly, ale taky to není úplně optimální. Pokud je na lodi 6 dospělých chlapů tak je to zase jiné.
lynx
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 410

Příspěvekod lynx » pát srp 05, 2011 9:54 am

martinp píše:... si hodí lano nad moje. Lynxi, jak to řešíš ?

Sice se mi to ještě na kůlu nestalo (na pacholeti ano), ale mám na to vymyšlený postup:
1) V duchu nadávám.
2) Zkusím, jestli sousední loď nejde za lano trochu přitáhnout, abych podvlékl svoje lano, jak je tu popsáno.
3) Když to nejde, trochu povolím vyvázání přídě, přitáhnu svoji loď trochu blíž a snažím se povolit uzel na svém laně a jeden pramen lana uzlem protáhnout, abych tím tento rozvázal úplně.
4) Když to nejde, nadávám nahlas.
5) Sháním posádku sousední lodi.
6) K řezání lan bych se uchýlil jen v krajní nouzi. (Pro úplnost dodávám, že bych nikdy neodplul, aniž bych sousední loď zase nevyvázal.)
:mad: :D
Strycek_Bidlo píše:... Nehovořím o Lynxovi, ten to umí i při sólo plavbě.

Hmmm, když jsem to sólově praktikoval poprvé – v Sassnitz –, tak se mi přistání povedlo až na třetí pokus a zlomil jsem při tom vlajkovou žerď. Takže, umí ... no ...
Na svoji obhajobu dodávám, že kůly byly daleko od sebe, foukal boční vítr, propeler lodi stáčel záď i na neutrál a stání bylo pro lodi tak 14 či 15 mertů dlouhé.
A taky jsem to neuměl. :(

L.
krma
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 0

Příspěvekod krma » pon srp 15, 2011 2:31 pm

Zkušenosti z první plavby po Baltu:

- slušnost a dodržování jachtařské etiky (ne jak v Chorvatsku)
- dvě třetiny plavby na hodně zrefované plachty, přesto se nám povedlo vytáhnout z kačeny Bavárky přes 10 uzlů
- upluto "pouze" 200mil (Rujána-Mon,Dánsko- Skanör,Švédsko - Rodvig,Dánsko - Rujána)
- 2 dny jsme zůstali trčet ve Švédsku, protože foukalo 30kt a v nárazech 35-40. Respekt mi nedovolil vyjet a možná to bylo dobře. Na pláži 500m vedle přístavu se ráno objevilo toto:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=H6PqJ8iYkh0[/youtube]
- někteří členové posádky se přesvědčili, že kvalitní oblečení je základ
- přesvědčil jsem se o tom, že i v Německu nemusí ten před vámi dotankovat do plné (najeto 9motohodin a dočerpáno přes 20lt nafty - samozřejmě veškerá jízda do 2tis otáček) Asi budu praktikovat dočerpání do plné po převzetí lodě a účet budu chtít proplatit.
- asi je to normální , ale na chartrové lodi nebylo povleční, deky, ani polštáře (naštěstí všichni měli spacáky)
- jinak je zajímavé po většinu plavby poslouchat frekventované rádio hity "16" Pravidelně se opakující pořady, jako: "Neviděl někdo plachetnici tu a tu", "Securité a PanPan" a občas i "MayDay"
MalyBob
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 10

Příspěvekod MalyBob » pon srp 15, 2011 5:52 pm

[quote="krma"]Zkušenosti z první plavby po Baltu:

- přesvědčil jsem se o tom, že i v Německu nemusí ten před vámi dotankovat do plné (najeto 9motohodin a dočerpáno přes 20lt nafty - samozřejmě veškerá jízda do 2tis otáček) Asi budu praktikovat dočerpání do plné po převzetí lodě a účet budu chtít proplatit.
quote]

Ať počítám jak počítám, pokud ses nepřeklepl, tak spotřeba něco málo nad dva litry mi rozhodně nepřipadá moc.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » pon srp 15, 2011 8:16 pm

To krma : mas tam presmyk - Rodvig je v Dánsku a Skanor ve Švédsku.
Periny - asi podle chartrovky, ale v Německu i v Itálii mi je vždy nabízejí za poplatek a vetsinou za dost velky.
Nafta - rozdíl muže byt i v tom, ze někdo tankuje jen podle budiku - letos mi v Německu base manager říkal, ze tankovat mám jen az budík ukáže plnou, ze tak to je ok.

Ale podle tvého popisu to byla fajn plavba, ne? Kodaň uz byla jen kousek, takže cil pro příště? :D
krma
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod krma » pon srp 15, 2011 10:32 pm

1) co se týká "přesmyku" tak je to jen nešťastně napsáno. Pomlčky oddělují jednotlivé přístavy.
2) zatím na každém charteru, kdyz jsem se držel pravidla jezdit tak na 1800-2000 otáček mi po dočerpání do cvaknutí pistole vyša spotřeba lehce přes litr na hodinu. A toto byl motor jetý jednu sezonu, tak mě to překvapilo.
3) Kodaň by jsme asi dali ale návrat by byl dost naknap a počasí nic moc, tak jsme se projeli aspoň pod most :)
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » ned říj 14, 2012 8:18 am

Vcera jsem prijel z Baltu. Krasny tyden. Lod Halberg Rassy 342 - tu bych hrozne chtel ;) Jeli jsme ve trech. Trasa : Fehmarn - Kodan - Fehmarn, celkem 280 NM. Pocasi idealni. Tedy az na jednu vyjimku jsme se nedostali dal, nez na druhy ref :D Jeden den jsme stali ve Skanoru, foukalo hodne pres 40 uzlu. Cepice a rukavice byly fajn.
Pisu, ale hlavne pro upozorneni - na Baltu je hodne pasem rozdelene plavby. A anonymita zde rozhodne neni. Slyseli jsme komunikaci ridiciho operatora s jachtarem, ktery nekrizil drahu dle predpisu. Operator ho durazne vyzval k dodrzovani mezinarodnich pravidel. Komunikaci pak ukoncil tim, ze ho hlasit nebude. Ale verim tomu, ze kdyby dotycny nereagoval na volani - mel by dost velke potize. Nebyva to levna zalezitost. Bohuzel jsme nezaregistrovali, jak ho vyvolali, ale predpokladam, ze bud na zaklade pozice, nebo ho nahlasila lod, ktere se tam motal.
Podzimni Balt je krasny, pocasi celkem stabilni, vsechny pristavy volne a lode levne.
jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 16

Příspěvekod jirkabb » úte lis 20, 2012 8:16 pm

:good:
Naposledy upravil(a) jirkabb dne úte lis 20, 2012 9:01 pm, celkem upraveno 1 x.
Pepa
moderátor
Reputace: 24

Příspěvekod Pepa » úte lis 20, 2012 8:38 pm

Koukni na ten odkaz, já jej vidím jako zablokovaný.
jirkabb
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 16

Příspěvekod jirkabb » úte lis 20, 2012 9:03 pm

Pepa píše:Koukni na ten odkaz, já jej vidím jako zablokovaný.

Omlouvám se, musím to předělat na youtube nezkousnou hudbu ... Přidám později

Jirka
spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod spuzva » úte lis 20, 2012 9:22 pm

jirkaM píše:Vcera jsem prijel z Baltu. Krasny tyden. Lod Halberg Rassy 342 - tu bych hrozne chtel ;) Jeli jsme ve trech. Trasa : Fehmarn - Kodan - Fehmarn, celkem 280 NM. Pocasi idealni. Tedy az na jednu vyjimku jsme se nedostali dal, nez na druhy ref :D Jeden den jsme stali ve Skanoru, foukalo hodne pres 40 uzlu. Cepice a rukavice byly fajn.
Pisu, ale hlavne pro upozorneni - na Baltu je hodne pasem rozdelene plavby. A anonymita zde rozhodne neni. Slyseli jsme komunikaci ridiciho operatora s jachtarem, ktery nekrizil drahu dle predpisu. Operator ho durazne vyzval k dodrzovani mezinarodnich pravidel. Komunikaci pak ukoncil tim, ze ho hlasit nebude. Ale verim tomu, ze kdyby dotycny nereagoval na volani - mel by dost velke potize. Nebyva to levna zalezitost. Bohuzel jsme nezaregistrovali, jak ho vyvolali, ale predpokladam, ze bud na zaklade pozice, nebo ho nahlasila lod, ktere se tam motal.
Podzimni Balt je krasny, pocasi celkem stabilni, vsechny pristavy volne a lode levne.

Muzes mi napsat, o ktere misto slo?? Diky
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » úte lis 20, 2012 10:00 pm

:D ja s s moji pameti :? Pamatuju se, ze on na dotaz kam smeruje, odpovidal, ze nekam do Polska. Kde, ale chybne plul je tezko rici. My v tu chvilku byli jizne od Falsterborev. Takze dle dosahu to bylo bud nekde tam, nebo dole u Rostocku, ale to uz je moc daleko. Az si to tu precte Mirek, mozna to upresni, on poslouchal celou komunikaci.
spuzva
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 22

Příspěvekod spuzva » stř lis 21, 2012 7:40 am

jirkaM píše::D ja s s moji pameti :? Pamatuju se, ze on na dotaz kam smeruje, odpovidal, ze nekam do Polska. Kde, ale chybne plul je tezko rici. My v tu chvilku byli jizne od Falsterborev. Takze dle dosahu to bylo bud nekde tam, nebo dole u Rostocku, ale to uz je moc daleko. Az si to tu precte Mirek, mozna to upresni, on poslouchal celou komunikaci.

Tak to uz vim, kde to je.. FalsterBoren je majak par mil na jih od pocatku Oresundske uziny, ktery vymezuje plavebni drahy do trech smeru. Neco jako kruhac v mori. Tam je treba mit oci na stopkach. Jel jsem tam v noci a provoz je tam veliky. Nedivim se, ze ho peskovali...je treba se vyhnout plavebni draze nebo ji prekrizit v nejkratsim moznem smeru, ci se drzet u jejiho vnejsiho okraje. Taky bacha - cca 10 mil N od Hiddensee je vojenske pasmo pro cviceni ponorek. :)
Honny
nováček na fóru
nováček na fóru

Re: Zkušenosti s plavbou na Baltu

Příspěvekod Honny » pon srp 15, 2016 8:17 pm

Díky moc za toto vlákno. Je to pro mě hodně poučný. Chystám se na svou první plavbu na Baltu. Jen doufám, že nejedeme úplně moc pozdě a počasí klapne bez stresů. Termín máme 17-24/9/16. :)
Libor
bez hodnocení
Reputace: 191
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Libor » úte srp 16, 2016 12:19 am

Pozdě ....
Jak se to vezme.Někde už začal podzim. stojíme momentalne v Mariehamnu (Alandy).A už třetí den nic moc.Déšť, zataženo, 13°C.
Prostě na některých místech už je podzim.
Ideální je červenec. Pak už je to loterie.
jirkaM
aktívní jachtař
aktívní jachtař

Příspěvekod jirkaM » úte srp 16, 2016 12:27 am

Ale ;) Libor je vysoko. Jestli vyplouvas z Nemecka ci Polska, pripadne Danska ci jizniho Svedska, pak je zari i rijen uplne v pohode. Mistni mi rikali, ze rijen je lepsi, jelikoz je stabilnejsi pocasi, nez v zari. Nevim. Byl jsem nekolikrat v zari a dvakrat v rijnu a vzdy ok. Tedy v rijnu uz byla brzy tma a je pravda, ze nocni plavby byly studene :shock: . Ale pres den bylo krasne. Pokud tedy neprselo. :crazy:
veselyroman
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Reputace: 14

Příspěvekod veselyroman » úte srp 16, 2016 9:46 am

My se na Balt (oblast Ostsee) chystáme přesně v tomhle termínu už po čtvrté.
Musím to zaklepat, ale potřikrát to byl na počasí velmi dobrý termín. Větru tolik, aby se plachtit dalo, deště jen trošku, každý den alespoň na chvilku vylezlo sluníčko. Při plavbě to bylo na gumovky, kalhoty s laclem, jachtařskou bundu a čepici. Na pevnině pak někdy stačilo dokonce jen tričko. Voda v moři 11-14°C :-).
Pavel-Sulc
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Reputace: 233
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Pavel-Sulc » úte srp 16, 2016 4:01 pm

Přátelé počasí je loterie všude na světě. Je zima, vedro, déšť, bouře, vichr, koupačka, bezvětří.. Pamatuji si že koncem srpna jsem ráno škrábal okno na autě u Štěchovic..
Teď tu je hluboká tlaková níže na východě a její centrum se pohybuje následný den přes Baltikum dolů ke střednímu Baltu. Slabý pás vysokého tlaku je na západě.
Ett djupt lågtryck finns i öster och dess centrum rör sig kommande dygn via Baltikum ned mot mellersta Östersjön. En svag högtrycksrygg finns i väster.
ok1fwg
návštěvník fóra
návštěvník fóra

Příspěvekod ok1fwg » úte zář 27, 2016 3:54 pm

Honny píše:Díky moc za toto vlákno. Je to pro mě hodně poučný. Chystám se na svou první plavbu na Baltu. Jen doufám, že nejedeme úplně moc pozdě a počasí klapne bez stresů. Termín máme 17-24/9/16. :)

Ahoj, nepotkali jsme se tam spolu? Kousek od Peenemuende?
Jinak počasí bylo v tomto týdnu luxusní a i na koupačku došlo a k vidění byli i delfíni či sviňuchy.
martin111
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Reputace: 6

Příspěvekod martin111 » stř zář 28, 2016 11:34 am

Ahoj
Kousek od Peenemuende jsme byli v sobotu,ale českou lod jsme neviděli :) Jinak kdo tvrdí že je na Baltu zima at tam jede....Na nás bylo minulý týden až moc horko.

Zpět na