Pečení chleba
Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma
Pečení chleba
Našel jsem na netu pár stránek, které se tímto zabývají. Nejčastěji ale najdete recepty na pešení chleba v domácí pekárně. Já jsem se tím probíral, našel jsem i pár receptů do trouby, tak sem dávám odkaz:
http://sweb.cz/hafca.h/download/chleba.txt
ostatně na stránce
http://sweb.cz/hafca.h/
najdete hodně informací o pečení chleba, zejména v sekci "Ke stažení" jsou zajímavé věci, které se mohou hodit. Jinak, stránky jsou věnovány převážně domácím pekárnám, ale toho se neděste .
http://sweb.cz/hafca.h/download/chleba.txt
ostatně na stránce
http://sweb.cz/hafca.h/
najdete hodně informací o pečení chleba, zejména v sekci "Ke stažení" jsou zajímavé věci, které se mohou hodit. Jinak, stránky jsou věnovány převážně domácím pekárnám, ale toho se neděste .
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
To Baharis,
No s kváskem je to asi tak:
Pekař naředí včerejší těsto a nechá znova vykvasit.
To v našem případě nepřipadá v úvahu (kdo by pekl denně chleba ?).
Takže: mléko (nebo voda), trocha mouky, lžička cukru, droždí.
Všechno se to rozkvedlá v nějaké vyšší nádobě (bandaska), docela to nabude.
No a nechá se to na nějakém teplejším místě vyběhnout.
Pak už se to jenom nalije do nádoby s moukou ostatními ingrediencemi a vypracuje těsto.
Nechá vykynout (objem se zhruba zdvojnásobí).
Poté už se jenom vytvaruje chleba, nebo jako Olda, to do něčeho nacpeš (formy). Ještě znova necháš vykynout, nahoře uděláš nožem křížek a šup s tím do nějaké té improvizované trouby.
To joseph,
Recepty na chleba pro tak zvané „domácí pekárny“, nejsou pro normální pečení příliš vhodné.
V jednoduchosti je síla. Kravinky se dají koupit v marketu. Český chleba, tam ale nekoupíš.
alffa
No s kváskem je to asi tak:
Pekař naředí včerejší těsto a nechá znova vykvasit.
To v našem případě nepřipadá v úvahu (kdo by pekl denně chleba ?).
Takže: mléko (nebo voda), trocha mouky, lžička cukru, droždí.
Všechno se to rozkvedlá v nějaké vyšší nádobě (bandaska), docela to nabude.
No a nechá se to na nějakém teplejším místě vyběhnout.
Pak už se to jenom nalije do nádoby s moukou ostatními ingrediencemi a vypracuje těsto.
Nechá vykynout (objem se zhruba zdvojnásobí).
Poté už se jenom vytvaruje chleba, nebo jako Olda, to do něčeho nacpeš (formy). Ještě znova necháš vykynout, nahoře uděláš nožem křížek a šup s tím do nějaké té improvizované trouby.
To joseph,
Recepty na chleba pro tak zvané „domácí pekárny“, nejsou pro normální pečení příliš vhodné.
V jednoduchosti je síla. Kravinky se dají koupit v marketu. Český chleba, tam ale nekoupíš.
alffa
To alffa: ja vim, ze recepty do domaci pekarny nejsou pro jachtare vhodne (pokud tedy s sebou nevozi tu pekarnu a prirucni jadernou elektrarnicku co by zdroj ). Ja jsem na to chtel upozornit, aby se tim lidi nenechali zmast, ze je ta stranka o domacich pekarnach. Najdou tam i recepty do trouby, ktere se na lodi daji pouzit.
Ne že by byl pečení chleba můj koníček, faktem ale je že na lodi vydrží tak týden, a to nesmí být někde pod lavicí a dokonce v igelitu, ale v utěrce, někde v horních skříňkách aby větral. Po týdnu holt koupit nový. Svatá pravda, dát si naše domácí uzené k choratskému chlebu - tak to je hrůza. V mrazáku by vydržel nekonečně, ale ten jsem zažil na lodi jen jednou. V chladničce nevím, tam dám ovšem radši víno, pivo, sýr atd. až budu na lodi měsíc či více - hezká vidina důchodu - tak to budu určitě řešit. Pár zajímavostí z časopisu pouze o chlebu /vlastnictví manželky/. chleba /těsta/ z domácí pekárny jsem párkrát okusil - tak tudy tedy cesta rozhodně nevede. Závěrem - o tvrdé kůrce a vodě, jen když bych byl na vodě. Dobré víno a klobásky to jistí, na to mám bezva slovenskou partu.....co Denisi? Tajně jsem doufal, že podpoříž plavbu jachting info, ty vezmeš klobásy a já tě dovezu - odvezu
PLNÁ VELIKOST
http://www.figaro55.wz.cz/galerie3/org00001.jpg
PLNÁ VELIKOST
http://www.figaro55.wz.cz/galerie3/org00001.jpg
Naposledy upravil(a) Pepa dne úte úno 13, 2007 3:32 pm, celkem upraveno 10 x.
Naposledy upravil(a) Pepa dne pon úno 12, 2007 10:52 pm, celkem upraveno 4 x.
C
PLNÁ VELIKOST
http://www.figaro55.wz.cz/galerie4/org00003.jpg
PLNÁ VELIKOST
http://www.figaro55.wz.cz/galerie4/org00004.jpg
tu stránku s květináčem, jsem sem dal jako zajímavost...dalo by se použít na všechny druhy chleba
PLNÁ VELIKOST
http://www.figaro55.wz.cz/galerie4/org00003.jpg
PLNÁ VELIKOST
http://www.figaro55.wz.cz/galerie4/org00004.jpg
tu stránku s květináčem, jsem sem dal jako zajímavost...dalo by se použít na všechny druhy chleba
Naposledy upravil(a) Pepa dne pon úno 12, 2007 11:01 pm, celkem upraveno 5 x.
- Denis
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 7505
- Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
- Reputace: 152
- Bydliště: Bratislava
S klobáskami si sa obrátil na toho pravého, ja skoro 100% vegetarian. Ja by som zobral víno z Račanských vinohradov. A potom už stačia aj sucháre. Nie som proti spoločnej lodi, resp by som išiel, ale treba to naplánovať skorej. Loď na jarnú plavbu je objednaná a viac ako týždeň nezvládam. Baharis, to je iný matador. Toho by som nechcel mať ako zamestnanca. Furt je na mori. Ale rozmýšlam, že by som mohol zobrať kuchtu a pečenie chleba na lodi odskúšať.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 1713
- Registrován: stř pro 28, 2005 7:02 pm
- Reputace: 39
- Bydliště: České Budějovice
- Kontaktovat uživatele:
Pepa píše:Máte to tu komplet. Ale dalo mi to zabrat. Musel jsem z webu vyházet hromadu fotek, tyhle v plné velikosti mají hrozný balík, už se tam nemohly vejít. Tak nyní už jen to uzené
Pepo, mohls to uploadnout přímo na jachting.info pomocí ftp a pak jen odkazovat na obrázky. Když už si Libor s tím ftp dal práci
Ja mam tip pro ty, co nemaji na lodi ani troubu, Petr Ondráček používal speciální titanové nádobí s keramickým povrchem, které vede rovnoměrně teplotu. takže pekli chleba z prášku v hrnci na lihovém vařiči.
A další recepty (je jich tam asi 400) jsem našla na
http://www.domacipekarny-recepty.wz.cz/ ... eznam.html
A další recepty (je jich tam asi 400) jsem našla na
http://www.domacipekarny-recepty.wz.cz/ ... eznam.html
- Libor
- bez hodnocení
- Příspěvky: 9329
- Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
No když jsme i u nadobí, tak by stalo za to rozvést jeho výhody a doporučit, vzhledem k ceně, nejvhodnější nádobu na pečení chleba. Jak to sleduji, budu muset na letní plavbu loď ještě dovybavit. Závislosti na vodě a elektřině jsem se jakž takž zbavil, tak limitujícím faktorem pro návrat k pevnině je po poslední plavbě už jen čerstvé pečivo. Ne všude jezdí lodní zásobování do zátok.
K těm výhodám titanu:
TITANOVÉ NÁDOBÍ díky své robustnosti výborně a zároveň rychle akumuluje a rozvádí teplo, což se projevuje velkou úsporou energií. Během několika minut dokáže do sebe pojmout teplotu až 330°C a teplotu si dokáží po dlouhou dobu uchovat. Po jeho rozehřátí, je možné sporák ztlumit na minimum nebo jej úplně vypnout a pokrmy dovařit bez energie.V tomto nádobí lze na sporáku pod Pyrexovou poklicí péct koláče, buchty, perníky , nákypy a maso bez toho, že by bylo zapotřebí nádobí vkládat do trouby, jelikož má robustní stěny, které udržují teplotu po dlouhou dobu. Tenké pánve a hrnce je zapotřebí neustále zahřívat, jelikož nedokáží udržet teplotu.
K těm výhodám titanu:
TITANOVÉ NÁDOBÍ díky své robustnosti výborně a zároveň rychle akumuluje a rozvádí teplo, což se projevuje velkou úsporou energií. Během několika minut dokáže do sebe pojmout teplotu až 330°C a teplotu si dokáží po dlouhou dobu uchovat. Po jeho rozehřátí, je možné sporák ztlumit na minimum nebo jej úplně vypnout a pokrmy dovařit bez energie.V tomto nádobí lze na sporáku pod Pyrexovou poklicí péct koláče, buchty, perníky , nákypy a maso bez toho, že by bylo zapotřebí nádobí vkládat do trouby, jelikož má robustní stěny, které udržují teplotu po dlouhou dobu. Tenké pánve a hrnce je zapotřebí neustále zahřívat, jelikož nedokáží udržet teplotu.
- Libor
- bez hodnocení
- Příspěvky: 9329
- Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
- Reputace: 191
- Kontaktovat uživatele:
Denis píše:Pyrex sklenená poklice, čo to je? Nič tam o to nepíšu. Mne sa stále zdá najlepšia na pečenie kuchta. A aj na ostatné veci, šetrý energiu a v náklone mi istotne poklička nespadne.
Ale píšu. Jen pro oči nevidíš:
PYREXOVÉ poklice jsou průzračná, borosilikátová skla, která snáší extrémně vysoké teploty a jsou chemicky odolná.Dobře odráží teplo zpět do nádobí a urychlují proces vaření a pečení. Technické parametry pyrexového skla jsou definovány mezinárodní normou ISO 3585. Poklice z pyrexu jsou krystalicky průzračné, neporézní, odolné UV záření s vynikají parametrickou stabilitou,čímž jsou Zdravotně nezávadné. Užívání pyrexových poklic nezpůsobuje zdravotní problémy a díky vysoké teplotní odolnosti ( do 600°C ) mohou být snadno čištěny a sterilizovány.Pyrex je používán při produkci široké škály výrobků od laboratorního skla, průmyslového vybavení až po kuchyňského vybavení.
A jak vypadá ta tvoje kuchta? Nějak mi to nejde zařadit, u nás se to bude jmenovat jinak.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Denis píše:Pyrex sklenená poklice, čo to je? Nič tam o to nepíšu. Mne sa stále zdá najlepšia na pečenie kuchta. A aj na ostatné veci, šetrý energiu a v náklone mi istotne poklička nespadne.
No při stálém náklonu by Ti poklička spadnout neměla. Předpokládám že máš vařič v závěsu.
No stejně by to ale pro jistotu chtělo zajistit nějakým pomocným pérem (přes uši?).
Možná, ….. a asi nejlépe, fixovat tu pokličku i s celým kastrolem přímo na vařiči.
Při klidném moři by to mělo stačit.
No za bouře budeš stejně asi spíš kormidlovat. než péct chleba.
alffa
Edit:
Naposledy upravil(a) alffa dne úte úno 13, 2007 5:45 pm, celkem upraveno 2 x.
- frog
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 52
- Registrován: ned kvě 28, 2006 7:52 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Ústí nad Labem
Taky přidám zkušenost. V létě 2000 jsem plul s Jardou Abramčukem na jeho katamaranu PAHI 31. Byli jsme na vodě skoro celé léto. Chleba jsme nepekli, ale občas koláč, perník nebo bábovku a to vše na petrolejovém vařiči. Peklo se to v takové nádobě, říkali jsme jí pečenka, byla z hliníku a uprostřed měla díru, trochu jako forma na bábovku, ale ze zhora to mělo normální poklici, která měla taky díru, která dosedala na ten středový komínek spodku. Myslím, že právě tenhle komínek, spolu s hliníkem, mohl za to, že teplota byla rovnoměrná uvnitř i vně a obsah se nikdy nespálil. Určitě ty to fungovalo i u chleba, jen by měl uprostřed díru. Tu pečenku jsem už od té doby nikde neviděl, možná po bazarech. Hliník už se asi normálně v krámě nedostane.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Olda píše:Ještě než jste začali tady, psal jsem v sekci "Jídlo", jak se peče chleba, když nemáš jadernou elektrárnu a speciální výbavu.
Nějak nám ta fóra bobtnají.
V té době (2. února) jsi to psal správně do topicu „Jedlo“, sekce „stravování na lodi“.
Samostatný topic „Pečení chleba“, vznikl až 11.února.
A je dobře že vznikl. Jedlo; je přece jenom dost široký pojem. Nikdo by se v tom za chvilku nevyznal. V kuchařkách také není jedna kapitola „Jedlo“.
Tím jsme Tě nechtěli nijak opomenout.
Nejlépe by bylo, kdyby jsi ten tvůj příspěvek překopíroval sem, ať je to pěkně pohromadě.
Ten původní pak můžeš klidně smazat.
Udělal bych to klidně za tebe, to by ale pak už nebyl tvůj příspěvek ale můj.
Tak to halt zbude na tebe, alffa
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů