Pečení chleba

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma

Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7505
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 152
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » sob úno 17, 2007 9:44 pm

Videl som to volakedy v inzerátoch v nejakej vegetarianskej knižke. Ale asi to moc nešlo, lebo keď som tam po čase /po dlhšom čase/ zavolal, tak ho už nepredávali. Na kilo chleba treba asi 0,6 kg múky, teda 0,6 kg obilia. V mlynku na kavu to nezvladneš. Vezmi si, že vyrazíš na nejakú velkú plavbu, trebars cez atlantik a zoberieš si zo sebou 20 l bandasku obilia a 10 l špiritusu do variča. :) Zabudol som sa Ivana Orla spýtať ako chutí chleba zo starej múky z ktorej preoseješ červíkov. :?
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » sob úno 17, 2007 10:30 pm

Ahoj Denisi,
Nechci Tě nijak srážet v tvém nadšení. No mlýnek na obilí bych asi neřešil.
Spíš bych řešil vhodné uskladnění té mouky. Ani ne tak kvůli červíčkům ale spíš aby nezplesnivěla.
Jelikož zas tak často nepeču (doma), tak se mě běžně stává, že používám mouku půl roku starou i více. (to ale nevím jak dlouho před tím ležela u výrobce, obchodníka).
Je v pohodě použitelná.
Nebo snad plánuješ nějakou delší plavbu bez přistání?

Stejně by se ta mouka měla z technologických důvodů před použitím prosít (provzdušnění).
Tak by červíčci neměli hrozit. Pokud se přece jenom nějaký vloudí, ber to jako proteinové obohacení. :wink: alffa
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7505
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 152
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » sob úno 17, 2007 10:51 pm

My, amatérsky odborníci na výživu vieme, že čerstvo pomletá celozrnná múka má v sebe všetky možné vitamíny, enzímy, vlákninu a všetky ostatné oné v tak hojnej miere, že okrem vitamínu B12 už nič iné nepotrebuješ. Ale hlavne ide o to bezpečné uskladnenie múky, zrno nasypeš do bandasky a je na 100% v suchu. Jedol si už naklíčené obilie? Na to nepotrebuješ ani ten lieh do variča. Prežiješ bez probémov a je to tá najzdravšia strava. Toto keď bude čítať pán Parchomenko, tak zařve blahem a má po problémoch ako sa na svojej 8,5m plachetničke živiť na ceste okolo sveta bez pristánia.
:D Vieš, mám taký sen byť púlkař bez medzipristánia, tak som rozmýšlal, že budem jazdiť trasu Istria - Dubrovník bez medzipristánia aspoň mesiac.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » sob úno 17, 2007 11:00 pm

Denis píše: :D Vieš, mám taký sen byť púlkař bez medzipristánia, tak som rozmýšlal, že budem jazdiť trasu Istria - Dubrovník bez medzipristánia aspoň mesiac.

Tak to klidně vydržíš s tou jednoů bandaskou. Víc by jsi toho určo nezvlád zkonzumovat. :lol: alffa
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7505
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 152
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » ned úno 18, 2007 12:07 am

Hlad je sviňa. Ale dá sa otupiť kávou a vínom. :)
Uživatelský avatar
Fanda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 78
Registrován: stř lis 29, 2006 1:00 am
Reputace: 1

Peceni chleba

Příspěvekod Fanda » ned úno 18, 2007 4:33 am

Nase zkusenost s pecenim chleba na male lodi bez trouby - testovou smes mame namichanou od firmy ALIMPEK z C. Budejovic http://www.alimpek.cz/ , pridame pouze susene kvasnice. Nejdrive jsme pekli ve vlastnorucne vyrobene pecence z formy na babovku ulozene v nerezove nadobe s nerezovou poklickou na plynovem varici. Nyni peceme na grilu v hlinikovych miskach chleb tvaru placek.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Oboji chutne. Dana a Franta
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7505
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 152
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » ned úno 18, 2007 6:53 pm

Placatý chleba sa zrejme lahšie prepečie a je teda asi menej náročný na energiu. To sme už blízko k chlebu kočovníkov, teda chlebová placka z cesta bez kvasníc.
Uživatelský avatar
Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 100
Registrován: pát pro 09, 2005 2:26 pm
Reputace: 0
Bydliště: Sobotín

Příspěvekod Olda » ned úno 18, 2007 8:46 pm

Když já se nechci vnucovat, ale když jinak nedáte... :)
Jeden čas jsem se vyptával a pak jsem jednu zimu strávil pokusama o upečení chleba na malém lihovém vařiči. Chlebovou hmotu nacpanou do plechové bábovkové formy dám na rošt do vyhřátého nerezového hrnce peču něco kolem hodiny. Toto super speciální zařízení ma tu výhodu, že se dá komlet a hlavně za mírný peníz koupit v obchodňáku, nebo vyhrabat doma v kredenci. Později jsem to ještě vylepšil čepicí z nehořlavého hadru nasazenou na hrnec. Klesla tím spotřeba lihu na polovic. Pokud jsem zmlsaný, a to já jsem, dám chleba vyklopený z formy ještě na pár minut dopéci na rošt. Taky pak lépe vypadá. A když už tohle zařízení sebou tahám, taková čerstvá bábovka s kakaem k snídani taky není k zahození.
Mouku vozím v PET lahvi. Co nezpracuju, použiju klidně za rok. Tam rozhodně nezvlhne a pokud tam červi ještě nejsou ani se tam nedostanou. I kdyby, já stejně vegetarián nejsem. :)
Uživatelský avatar
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 321
Registrován: pát dub 21, 2006 1:07 pm
Reputace: 0
Bydliště: Předklášteří

Suchary - toto není reklama !

Příspěvekod Ferdinand » pon úno 19, 2007 7:26 am

Chleba - hm dobré, vlastně výborné. Ale každý druhý den péct chleba, no co baštili námořníci ? Nebyly to suchary ? Já si kupuji tzv. Křehké plátky. Výrobce jsou sice Michelské pekárny, tedy z Prahy, ale přesto jsou dobré.
Mají je v Tescu, Globusu cena asi 6,50 Kč za balení a teď dokonce v Penny akce za 2,90 ! No nekupte to za tu cenu ! Na snídani, nebo večeři stačí jedno balení. Neberte to jako reklamu, jenom píšu co chutná mně.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » pon úno 19, 2007 10:50 am

Ahoj Ferdinande,
Tohle je sice topic o pečení chleba a ne o nákupech v Peny, ale díky za upozornění.
Třeba to někdy využiji.
A co ryby? Berou na to dobře? Jiné využití mě zatím nenapadá. :lol: Co si pamatuji (z četby) tak kvůli sucharům vznikali na lodích dokonce vzpoury.

No teď vážně. Když Ti tak chutnají, nic proti tomu. Já bych to vyděl spíš jako železnou zásobu pro přežití.
Jinak ten chleba se nepeče každý druhý den. Peče se tehdy, když už to mlsný jazýček nemůže vydržet.
To potom chutná i když se moc nepovede.
Zdravím, alffa
Uživatelský avatar
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 321
Registrován: pát dub 21, 2006 1:07 pm
Reputace: 0
Bydliště: Předklášteří

Příspěvekod Ferdinand » pon úno 19, 2007 11:49 am

No, zkus to ochutnat a potom se ozvi.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » pon úno 19, 2007 2:36 pm

To Ferdinand,
No suchary znám už z vojny. Jak jsem říkal pro PŘEŽITÍ jsou vhodné.
Že by mě ale nějak chuťově ohromili, to tedy říct nemohu. :wink:
Tyhle co uvádíš, budou asi trochu jiné. Pokud se k nim někde dostanu tak je schválně prubnu.
Jestli se ozvu to ještě nevím (až jak to dopadne). Rozhodě to ale nebude do tohoto topicu.
S pečením chleba to nemá nic společného.
Bylo by to tudíž OT (off topic).

Lépe by bylo založit nový topic. Dejme tomu s názvem:
„Vhodné potraviny na loď a kde je dobře nakoupit“.

Pokud by totiž někdo takovou to informaci hledal,…….tak v topicu „pečení chleba“, určitě ne!
O to ale jde. Udržet zde přehlednost. Ale díky za tip. Ahoj, alffa
Uživatelský avatar
frog
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 52
Registrován: ned kvě 28, 2006 7:52 pm
Reputace: 0
Bydliště: Ústí nad Labem

Příspěvekod frog » čtv bře 08, 2007 5:41 pm

Nedalo mi to a včera jsem to zkusil. Dle návodu alffy jsem vytvořil nejdřív kvásek a pak i těsto a celé to upekl. Vznikl dobře poživatelný, hutný, placatější chléb, pravda trochu tužší, ale to mohlo být způsobeno mou nezkušeností při pečení a kynutí.
Podrobnější postup:
Dle návodu vytvořen kvásek(cukr - lžíce, voda- asi 2 dcl, droždí 2ks, trochu mouky) vznikla řídká kaše, kterou jsem dal kynout- celkem mě překvapilo jak rychle to vybýhá(raději volit větší nádobu. Doba kynutí asi 45min.
Pak jsem přidal žitnou mouku asi půl kila, kmín, sůl(3 čajové lžičky ale mohlo být víc) a trochu pepře. Promísil jsem a opět nechal kynout, zhruba asi 45min. Po vykynutí jsem uplácal bochník, ten jsem vrazil do formy na bábovku a to vše do hrnce s poklicí. Pečeno na plynovém hořáku asi 30min. intenzivně a potom jen na staženém plameni asi hodinu. Přes noc nechal dojet a vychladnout . Ráno to bylo poživatelné a zatím na sobě nepozoruju žádnou újmu.
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » čtv bře 08, 2007 6:29 pm

Ahoj,
Ta tuhost je asi způsobena posledním kynutím. Nikde ho tu nevidím.
Když se uhňácá (důkladně) ten chleba, musí se to nechat v té formě ještě jednou vykynout.
Pak teprve do trouby. :wink: alffa
P.S.
Také bych asi nepoužil čistě žitnou mouku. Míchnul bych to na půl, s normální pšeničnou.
Za bolševika se žitná nedala sehnat vůbec. Dělal jsem to jen z pšeničné a objednávali si to i na svatby.
Uživatelský avatar
frog
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 52
Registrován: ned kvě 28, 2006 7:52 pm
Reputace: 0
Bydliště: Ústí nad Labem

Příspěvekod frog » čtv bře 08, 2007 7:10 pm

to alffa
Jo, asi to bylo tím, že jsem to nenechal podruhý vyběhnout, zálo se mě to už tak dost velký, tak jsem to šoupnul rovnou nad plamen. Každopádně, díky za připomínku. Příště lépe dál a výš.
PS: právě ho dojídám :)
Uživatelský avatar
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1713
Registrován: stř pro 28, 2005 7:02 pm
Reputace: 39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » sob bře 10, 2007 1:58 pm

Tak jsem neodolal :lol:
Včera večer jsem ficcusový slíbil sobotní rodinný oběd 8)
Ráno jsem dle předchozých rad zadělal kvásek, pak těsto z cca 0,6 kg mouky (1/2 žitný a 1/2 pšeničný). 2/3 těsta do silikonový bábovkový formy a do hrnce s pokličkou na PB plamen.
1/3 zbylého těsta šla na plech do horkovzdušný trouby.

Poznatky:
V troubě to chce nechat 50 minut pod alobalem a na závěr 10 minut bez pro kůrku do zlatova.

Na ohni jsem to přehnal s počátečním plamenem :shock: , takže spodek trochu tmavší :lol: Asi to chce cca 1 a 1/2 hod jen na mírném plamenu.

Obrázek
Obrázek
Obrázek

... a ve finále jsem jen sjel pro objednaný čerstvě grilovaný kuře 8)

Byla to bašta. Chleba byl ještě teplej :wink:
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » sob bře 10, 2007 6:44 pm

No tak klobouk dolů ,
Na první pokus to dopadlo dobře.
Pravda, bábovka krapánek přilehla. :lol: Na druhou stranu, teprve při pohledu na ten snímek, jsem si uvědomil, že v té bábovkové formě, je ten chleba samá kůrka a to je vynikající.
Taky má ta forma uprostřed tu díru. To je pro pečení také výhodné.
alffa
Uživatelský avatar
Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 100
Registrován: pát pro 09, 2005 2:26 pm
Reputace: 0
Bydliště: Sobotín

Příspěvekod Olda » sob bře 10, 2007 9:19 pm

ficcusi,
neměl jsi náhodou tu formu položenou přímo na dně hrnce? Já tam dávám drátěnou mřížku na nožičkách (viz výše), a od té doby se mi chleba nepřipeká. :idea:
Uživatelský avatar
ficcus
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 1713
Registrován: stř pro 28, 2005 7:02 pm
Reputace: 39
Bydliště: České Budějovice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod ficcus » sob bře 10, 2007 9:22 pm

Oldo, měl jsem pod formou ten "roštík" co je vidět na poslední fotce (cca 2 cm mezera).
Příště uberu plamen :wink:
Uživatelský avatar
Olda
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 100
Registrován: pát pro 09, 2005 2:26 pm
Reputace: 0
Bydliště: Sobotín

Příspěvekod Olda » ned bře 11, 2007 5:57 pm

Sorry.
Je fakt, že já to peču na starým liháči a ten moc tepla asi nedá. Taky v tom hadru se mi zdá, že je to teplo lépe rozložený.
Uživatelský avatar
vilma
moderátor
Příspěvky: 3179
Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
Reputace: 46
Bydliště: Olomoucko

to Denis : mletí mouky ručním mlýnkem

Příspěvekod vilma » čtv čer 21, 2007 10:46 am

Ahoj Denisi, po delší době se mi podařilo dopídit k ručnímu mýnku na obilí, níže je adresa. Je to bohužel až v Německu, internetový obchod. Jednoduchý ruční stojí prý 60 euro + poštovné.
Tak pozór: www.top-getreidemuehlen.de/muehle.php Vilma.
Zdenek
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 36
Registrován: stř zář 27, 2006 5:56 pm
Reputace: 0
Bydliště: Liberec

Zdravím všechny pekaře.

Příspěvekod Zdenek » pát čer 22, 2007 9:26 pm

Sám peču doma chleba z pšeničné mouky, jako kvásek používám párkůrek stareho chleba, které namočím a přidám droždí. Může být i sušené. Peču ho v teplovzdušné troubě, rodina říká, že je výtečný. Já ale nevím. Nyní se mi podařilo sehnat starou hliníkovou pečenku. Měli ji rodiče mého kamaráda na půdě. Tak jsem ji dostal s přáním, ať mi dobře poslouží. Takže nyní začnou pokusy s pečením chleba na lihovém vařiči ORIGO 1500. Takže P Ř Á T E L É - DRŽTE PROSÍM PALCE. Díky!!
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7505
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 152
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » pát čer 22, 2007 11:47 pm

Vilma, prosím ťa, jak kukám tak kukám, ale za 60 euro tam nič nevidím.
Kde to je?
Uživatelský avatar
alffa
Site building team
Příspěvky: 3492
Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
Reputace: 2
Bydliště: LOĎ

Příspěvekod alffa » sob čer 23, 2007 11:05 am

Denis píše:Vilma, prosím ťa, jak kukám tak kukám, ale za 60 euro tam nič nevidím.
Kde to je?

To máš fuk Denisi.
Za 60 euro máš třista kilo už namleté mouky. :lol: Tolik chleba neupečeš.
Uživatelský avatar
vilma
moderátor
Příspěvky: 3179
Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
Reputace: 46
Bydliště: Olomoucko

mlýnek

Příspěvekod vilma » pon čer 25, 2007 9:20 am

Ahoj Denisi, taky jsem to při zběžném prohlídnutí nenašla. Uvedla jsem info, které mi spolu s touto adresou poslala moje kamarádka, co teď bydlí v Německu. Je na ni ale spoleh. Jakmile od ní získám něco podrobnějšího, tak dám zase vědět. V.

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů