Pečení chleba
Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma
- Denis
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 7505
- Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
- Reputace: 152
- Bydliště: Bratislava
Videl som to volakedy v inzerátoch v nejakej vegetarianskej knižke. Ale asi to moc nešlo, lebo keď som tam po čase /po dlhšom čase/ zavolal, tak ho už nepredávali. Na kilo chleba treba asi 0,6 kg múky, teda 0,6 kg obilia. V mlynku na kavu to nezvladneš. Vezmi si, že vyrazíš na nejakú velkú plavbu, trebars cez atlantik a zoberieš si zo sebou 20 l bandasku obilia a 10 l špiritusu do variča. Zabudol som sa Ivana Orla spýtať ako chutí chleba zo starej múky z ktorej preoseješ červíkov.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Ahoj Denisi,
Nechci Tě nijak srážet v tvém nadšení. No mlýnek na obilí bych asi neřešil.
Spíš bych řešil vhodné uskladnění té mouky. Ani ne tak kvůli červíčkům ale spíš aby nezplesnivěla.
Jelikož zas tak často nepeču (doma), tak se mě běžně stává, že používám mouku půl roku starou i více. (to ale nevím jak dlouho před tím ležela u výrobce, obchodníka).
Je v pohodě použitelná.
Nebo snad plánuješ nějakou delší plavbu bez přistání?
Stejně by se ta mouka měla z technologických důvodů před použitím prosít (provzdušnění).
Tak by červíčci neměli hrozit. Pokud se přece jenom nějaký vloudí, ber to jako proteinové obohacení. alffa
Nechci Tě nijak srážet v tvém nadšení. No mlýnek na obilí bych asi neřešil.
Spíš bych řešil vhodné uskladnění té mouky. Ani ne tak kvůli červíčkům ale spíš aby nezplesnivěla.
Jelikož zas tak často nepeču (doma), tak se mě běžně stává, že používám mouku půl roku starou i více. (to ale nevím jak dlouho před tím ležela u výrobce, obchodníka).
Je v pohodě použitelná.
Nebo snad plánuješ nějakou delší plavbu bez přistání?
Stejně by se ta mouka měla z technologických důvodů před použitím prosít (provzdušnění).
Tak by červíčci neměli hrozit. Pokud se přece jenom nějaký vloudí, ber to jako proteinové obohacení. alffa
- Denis
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 7505
- Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
- Reputace: 152
- Bydliště: Bratislava
My, amatérsky odborníci na výživu vieme, že čerstvo pomletá celozrnná múka má v sebe všetky možné vitamíny, enzímy, vlákninu a všetky ostatné oné v tak hojnej miere, že okrem vitamínu B12 už nič iné nepotrebuješ. Ale hlavne ide o to bezpečné uskladnenie múky, zrno nasypeš do bandasky a je na 100% v suchu. Jedol si už naklíčené obilie? Na to nepotrebuješ ani ten lieh do variča. Prežiješ bez probémov a je to tá najzdravšia strava. Toto keď bude čítať pán Parchomenko, tak zařve blahem a má po problémoch ako sa na svojej 8,5m plachetničke živiť na ceste okolo sveta bez pristánia.
Vieš, mám taký sen byť púlkař bez medzipristánia, tak som rozmýšlal, že budem jazdiť trasu Istria - Dubrovník bez medzipristánia aspoň mesiac.
Vieš, mám taký sen byť púlkař bez medzipristánia, tak som rozmýšlal, že budem jazdiť trasu Istria - Dubrovník bez medzipristánia aspoň mesiac.
Peceni chleba
Nase zkusenost s pecenim chleba na male lodi bez trouby - testovou smes mame namichanou od firmy ALIMPEK z C. Budejovic http://www.alimpek.cz/ , pridame pouze susene kvasnice. Nejdrive jsme pekli ve vlastnorucne vyrobene pecence z formy na babovku ulozene v nerezove nadobe s nerezovou poklickou na plynovem varici. Nyni peceme na grilu v hlinikovych miskach chleb tvaru placek.
Oboji chutne. Dana a Franta
Oboji chutne. Dana a Franta
- Olda
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 100
- Registrován: pát pro 09, 2005 2:26 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Sobotín
Když já se nechci vnucovat, ale když jinak nedáte...
Jeden čas jsem se vyptával a pak jsem jednu zimu strávil pokusama o upečení chleba na malém lihovém vařiči. Chlebovou hmotu nacpanou do plechové bábovkové formy dám na rošt do vyhřátého nerezového hrnce peču něco kolem hodiny. Toto super speciální zařízení ma tu výhodu, že se dá komlet a hlavně za mírný peníz koupit v obchodňáku, nebo vyhrabat doma v kredenci. Později jsem to ještě vylepšil čepicí z nehořlavého hadru nasazenou na hrnec. Klesla tím spotřeba lihu na polovic. Pokud jsem zmlsaný, a to já jsem, dám chleba vyklopený z formy ještě na pár minut dopéci na rošt. Taky pak lépe vypadá. A když už tohle zařízení sebou tahám, taková čerstvá bábovka s kakaem k snídani taky není k zahození.
Mouku vozím v PET lahvi. Co nezpracuju, použiju klidně za rok. Tam rozhodně nezvlhne a pokud tam červi ještě nejsou ani se tam nedostanou. I kdyby, já stejně vegetarián nejsem.
Jeden čas jsem se vyptával a pak jsem jednu zimu strávil pokusama o upečení chleba na malém lihovém vařiči. Chlebovou hmotu nacpanou do plechové bábovkové formy dám na rošt do vyhřátého nerezového hrnce peču něco kolem hodiny. Toto super speciální zařízení ma tu výhodu, že se dá komlet a hlavně za mírný peníz koupit v obchodňáku, nebo vyhrabat doma v kredenci. Později jsem to ještě vylepšil čepicí z nehořlavého hadru nasazenou na hrnec. Klesla tím spotřeba lihu na polovic. Pokud jsem zmlsaný, a to já jsem, dám chleba vyklopený z formy ještě na pár minut dopéci na rošt. Taky pak lépe vypadá. A když už tohle zařízení sebou tahám, taková čerstvá bábovka s kakaem k snídani taky není k zahození.
Mouku vozím v PET lahvi. Co nezpracuju, použiju klidně za rok. Tam rozhodně nezvlhne a pokud tam červi ještě nejsou ani se tam nedostanou. I kdyby, já stejně vegetarián nejsem.
- Ferdinand
- pravidelný návštěvník
- Příspěvky: 321
- Registrován: pát dub 21, 2006 1:07 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Předklášteří
Suchary - toto není reklama !
Chleba - hm dobré, vlastně výborné. Ale každý druhý den péct chleba, no co baštili námořníci ? Nebyly to suchary ? Já si kupuji tzv. Křehké plátky. Výrobce jsou sice Michelské pekárny, tedy z Prahy, ale přesto jsou dobré.
Mají je v Tescu, Globusu cena asi 6,50 Kč za balení a teď dokonce v Penny akce za 2,90 ! No nekupte to za tu cenu ! Na snídani, nebo večeři stačí jedno balení. Neberte to jako reklamu, jenom píšu co chutná mně.
Mají je v Tescu, Globusu cena asi 6,50 Kč za balení a teď dokonce v Penny akce za 2,90 ! No nekupte to za tu cenu ! Na snídani, nebo večeři stačí jedno balení. Neberte to jako reklamu, jenom píšu co chutná mně.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Ahoj Ferdinande,
Tohle je sice topic o pečení chleba a ne o nákupech v Peny, ale díky za upozornění.
Třeba to někdy využiji.
A co ryby? Berou na to dobře? Jiné využití mě zatím nenapadá. Co si pamatuji (z četby) tak kvůli sucharům vznikali na lodích dokonce vzpoury.
No teď vážně. Když Ti tak chutnají, nic proti tomu. Já bych to vyděl spíš jako železnou zásobu pro přežití.
Jinak ten chleba se nepeče každý druhý den. Peče se tehdy, když už to mlsný jazýček nemůže vydržet.
To potom chutná i když se moc nepovede.
Zdravím, alffa
Tohle je sice topic o pečení chleba a ne o nákupech v Peny, ale díky za upozornění.
Třeba to někdy využiji.
A co ryby? Berou na to dobře? Jiné využití mě zatím nenapadá. Co si pamatuji (z četby) tak kvůli sucharům vznikali na lodích dokonce vzpoury.
No teď vážně. Když Ti tak chutnají, nic proti tomu. Já bych to vyděl spíš jako železnou zásobu pro přežití.
Jinak ten chleba se nepeče každý druhý den. Peče se tehdy, když už to mlsný jazýček nemůže vydržet.
To potom chutná i když se moc nepovede.
Zdravím, alffa
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
To Ferdinand,
No suchary znám už z vojny. Jak jsem říkal pro PŘEŽITÍ jsou vhodné.
Že by mě ale nějak chuťově ohromili, to tedy říct nemohu.
Tyhle co uvádíš, budou asi trochu jiné. Pokud se k nim někde dostanu tak je schválně prubnu.
Jestli se ozvu to ještě nevím (až jak to dopadne). Rozhodě to ale nebude do tohoto topicu.
S pečením chleba to nemá nic společného.
Bylo by to tudíž OT (off topic).
Lépe by bylo založit nový topic. Dejme tomu s názvem:
„Vhodné potraviny na loď a kde je dobře nakoupit“.
Pokud by totiž někdo takovou to informaci hledal,…….tak v topicu „pečení chleba“, určitě ne!
O to ale jde. Udržet zde přehlednost. Ale díky za tip. Ahoj, alffa
No suchary znám už z vojny. Jak jsem říkal pro PŘEŽITÍ jsou vhodné.
Že by mě ale nějak chuťově ohromili, to tedy říct nemohu.
Tyhle co uvádíš, budou asi trochu jiné. Pokud se k nim někde dostanu tak je schválně prubnu.
Jestli se ozvu to ještě nevím (až jak to dopadne). Rozhodě to ale nebude do tohoto topicu.
S pečením chleba to nemá nic společného.
Bylo by to tudíž OT (off topic).
Lépe by bylo založit nový topic. Dejme tomu s názvem:
„Vhodné potraviny na loď a kde je dobře nakoupit“.
Pokud by totiž někdo takovou to informaci hledal,…….tak v topicu „pečení chleba“, určitě ne!
O to ale jde. Udržet zde přehlednost. Ale díky za tip. Ahoj, alffa
- frog
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 52
- Registrován: ned kvě 28, 2006 7:52 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Ústí nad Labem
Nedalo mi to a včera jsem to zkusil. Dle návodu alffy jsem vytvořil nejdřív kvásek a pak i těsto a celé to upekl. Vznikl dobře poživatelný, hutný, placatější chléb, pravda trochu tužší, ale to mohlo být způsobeno mou nezkušeností při pečení a kynutí.
Podrobnější postup:
Dle návodu vytvořen kvásek(cukr - lžíce, voda- asi 2 dcl, droždí 2ks, trochu mouky) vznikla řídká kaše, kterou jsem dal kynout- celkem mě překvapilo jak rychle to vybýhá(raději volit větší nádobu. Doba kynutí asi 45min.
Pak jsem přidal žitnou mouku asi půl kila, kmín, sůl(3 čajové lžičky ale mohlo být víc) a trochu pepře. Promísil jsem a opět nechal kynout, zhruba asi 45min. Po vykynutí jsem uplácal bochník, ten jsem vrazil do formy na bábovku a to vše do hrnce s poklicí. Pečeno na plynovém hořáku asi 30min. intenzivně a potom jen na staženém plameni asi hodinu. Přes noc nechal dojet a vychladnout . Ráno to bylo poživatelné a zatím na sobě nepozoruju žádnou újmu.
Podrobnější postup:
Dle návodu vytvořen kvásek(cukr - lžíce, voda- asi 2 dcl, droždí 2ks, trochu mouky) vznikla řídká kaše, kterou jsem dal kynout- celkem mě překvapilo jak rychle to vybýhá(raději volit větší nádobu. Doba kynutí asi 45min.
Pak jsem přidal žitnou mouku asi půl kila, kmín, sůl(3 čajové lžičky ale mohlo být víc) a trochu pepře. Promísil jsem a opět nechal kynout, zhruba asi 45min. Po vykynutí jsem uplácal bochník, ten jsem vrazil do formy na bábovku a to vše do hrnce s poklicí. Pečeno na plynovém hořáku asi 30min. intenzivně a potom jen na staženém plameni asi hodinu. Přes noc nechal dojet a vychladnout . Ráno to bylo poživatelné a zatím na sobě nepozoruju žádnou újmu.
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
Ahoj,
Ta tuhost je asi způsobena posledním kynutím. Nikde ho tu nevidím.
Když se uhňácá (důkladně) ten chleba, musí se to nechat v té formě ještě jednou vykynout.
Pak teprve do trouby. alffa
P.S.
Také bych asi nepoužil čistě žitnou mouku. Míchnul bych to na půl, s normální pšeničnou.
Za bolševika se žitná nedala sehnat vůbec. Dělal jsem to jen z pšeničné a objednávali si to i na svatby.
Ta tuhost je asi způsobena posledním kynutím. Nikde ho tu nevidím.
Když se uhňácá (důkladně) ten chleba, musí se to nechat v té formě ještě jednou vykynout.
Pak teprve do trouby. alffa
P.S.
Také bych asi nepoužil čistě žitnou mouku. Míchnul bych to na půl, s normální pšeničnou.
Za bolševika se žitná nedala sehnat vůbec. Dělal jsem to jen z pšeničné a objednávali si to i na svatby.
- ficcus
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 1713
- Registrován: stř pro 28, 2005 7:02 pm
- Reputace: 39
- Bydliště: České Budějovice
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem neodolal
Včera večer jsem ficcusový slíbil sobotní rodinný oběd
Ráno jsem dle předchozých rad zadělal kvásek, pak těsto z cca 0,6 kg mouky (1/2 žitný a 1/2 pšeničný). 2/3 těsta do silikonový bábovkový formy a do hrnce s pokličkou na PB plamen.
1/3 zbylého těsta šla na plech do horkovzdušný trouby.
Poznatky:
V troubě to chce nechat 50 minut pod alobalem a na závěr 10 minut bez pro kůrku do zlatova.
Na ohni jsem to přehnal s počátečním plamenem , takže spodek trochu tmavší Asi to chce cca 1 a 1/2 hod jen na mírném plamenu.
... a ve finále jsem jen sjel pro objednaný čerstvě grilovaný kuře
Byla to bašta. Chleba byl ještě teplej
Včera večer jsem ficcusový slíbil sobotní rodinný oběd
Ráno jsem dle předchozých rad zadělal kvásek, pak těsto z cca 0,6 kg mouky (1/2 žitný a 1/2 pšeničný). 2/3 těsta do silikonový bábovkový formy a do hrnce s pokličkou na PB plamen.
1/3 zbylého těsta šla na plech do horkovzdušný trouby.
Poznatky:
V troubě to chce nechat 50 minut pod alobalem a na závěr 10 minut bez pro kůrku do zlatova.
Na ohni jsem to přehnal s počátečním plamenem , takže spodek trochu tmavší Asi to chce cca 1 a 1/2 hod jen na mírném plamenu.
... a ve finále jsem jen sjel pro objednaný čerstvě grilovaný kuře
Byla to bašta. Chleba byl ještě teplej
- alffa
- Site building team
- Příspěvky: 3492
- Registrován: úte led 16, 2007 1:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: LOĎ
No tak klobouk dolů ,
Na první pokus to dopadlo dobře.
Pravda, bábovka krapánek přilehla. Na druhou stranu, teprve při pohledu na ten snímek, jsem si uvědomil, že v té bábovkové formě, je ten chleba samá kůrka a to je vynikající.
Taky má ta forma uprostřed tu díru. To je pro pečení také výhodné.
alffa
Na první pokus to dopadlo dobře.
Pravda, bábovka krapánek přilehla. Na druhou stranu, teprve při pohledu na ten snímek, jsem si uvědomil, že v té bábovkové formě, je ten chleba samá kůrka a to je vynikající.
Taky má ta forma uprostřed tu díru. To je pro pečení také výhodné.
alffa
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3179
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 46
- Bydliště: Olomoucko
to Denis : mletí mouky ručním mlýnkem
Ahoj Denisi, po delší době se mi podařilo dopídit k ručnímu mýnku na obilí, níže je adresa. Je to bohužel až v Německu, internetový obchod. Jednoduchý ruční stojí prý 60 euro + poštovné.
Tak pozór: www.top-getreidemuehlen.de/muehle.php Vilma.
Tak pozór: www.top-getreidemuehlen.de/muehle.php Vilma.
-
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 36
- Registrován: stř zář 27, 2006 5:56 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Liberec
Zdravím všechny pekaře.
Sám peču doma chleba z pšeničné mouky, jako kvásek používám párkůrek stareho chleba, které namočím a přidám droždí. Může být i sušené. Peču ho v teplovzdušné troubě, rodina říká, že je výtečný. Já ale nevím. Nyní se mi podařilo sehnat starou hliníkovou pečenku. Měli ji rodiče mého kamaráda na půdě. Tak jsem ji dostal s přáním, ať mi dobře poslouží. Takže nyní začnou pokusy s pečením chleba na lihovém vařiči ORIGO 1500. Takže P Ř Á T E L É - DRŽTE PROSÍM PALCE. Díky!!
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3179
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 46
- Bydliště: Olomoucko
mlýnek
Ahoj Denisi, taky jsem to při zběžném prohlídnutí nenašla. Uvedla jsem info, které mi spolu s touto adresou poslala moje kamarádka, co teď bydlí v Německu. Je na ni ale spoleh. Jakmile od ní získám něco podrobnějšího, tak dám zase vědět. V.
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů