Pečení chleba
Moderátoři: MARIS, Pepa, vilma
- vilma
- moderátor
- Příspěvky: 3175
- Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
- Reputace: 46
- Bydliště: Olomoucko
mlýnek pro Denise
Ahoj Denisi (a jiní zájemci o ruční mletí) !
Moje německá kamarádka praví takto: inkriminovaný ruční mlýnek je až úplně dole, pod objednávkama a obrázkem telefonku je odkaz HANDMUHLEN a to je ono. Zádrhel je podle ní, zkušené mlečky, prý asi v tom, že mlýnek stačí tak na umletí 2-3 lžic zrní, které se pak použijí na nevařenou obilnou kaši, namlet ručně na chleba by prý bylo zdlouhavé.... No, a jsme asi tam, kde na začátku pátrání. Ale snažila jsem se. Negativní výsledek výzkumu je též výsledek.... V.
Moje německá kamarádka praví takto: inkriminovaný ruční mlýnek je až úplně dole, pod objednávkama a obrázkem telefonku je odkaz HANDMUHLEN a to je ono. Zádrhel je podle ní, zkušené mlečky, prý asi v tom, že mlýnek stačí tak na umletí 2-3 lžic zrní, které se pak použijí na nevařenou obilnou kaši, namlet ručně na chleba by prý bylo zdlouhavé.... No, a jsme asi tam, kde na začátku pátrání. Ale snažila jsem se. Negativní výsledek výzkumu je též výsledek.... V.
- halladin
- vytrvalý návštěvník
- Příspěvky: 1809
- Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
- Reputace: 2
- Bydliště: Nové Mlýny III
Kuchta
není česky, správně má být kukta, a mám dojem , že je to maďarsky. První, hliníkové papiňáky hluboko za socíku se dovážely z Maďarska, stejně jako hliníkové překapávací vařiče na kávu, zahřívané na sporácích.
- Ferdinand
- pravidelný návštěvník
- Příspěvky: 321
- Registrován: pát dub 21, 2006 1:07 pm
- Reputace: 0
- Bydliště: Předklášteří
Žitný kvásek.
Pokud nejsou k dispozici kvasnice ?
V knížce ,, Na jachtě do světa ,, od Honzy Tomšíčka se dole na straně 94 píše :
,, Chlebový kvásek se připravuje šest dní. Do žitné mouky s vodou, která kvasí, se každý den přidá trochu další žitné mouky. Pak se touto kaší, vonící jako žitná pálenka, zadělá chleba. I když v tomhle případě těsto kynulo zabaleno v teplé vyhřáté dece dvacet hodin, vykynulo a chleba byl voňavější, než z kvasnic.''
Toto ale není recept pro týdenní charterové námořníky !
V knížce ,, Na jachtě do světa ,, od Honzy Tomšíčka se dole na straně 94 píše :
,, Chlebový kvásek se připravuje šest dní. Do žitné mouky s vodou, která kvasí, se každý den přidá trochu další žitné mouky. Pak se touto kaší, vonící jako žitná pálenka, zadělá chleba. I když v tomhle případě těsto kynulo zabaleno v teplé vyhřáté dece dvacet hodin, vykynulo a chleba byl voňavější, než z kvasnic.''
Toto ale není recept pro týdenní charterové námořníky !

- pecho
- aktívní jachtař
- Příspěvky: 633
- Registrován: pon zář 03, 2007 2:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: hradecko
chlebové směsi
Béďo, jestli Ti to pomůže, tak jsem už ustoupil od míchání těsta do domácí pekárny doma a kupuju už hotové chlebové směsi, širší sortiment co vím a kde to kupuju včetně chlebové bramborové směsi je bejvalá hypernova, dnes hypermarket, konkrétně v HK na Kutnohorské ulici tj. mezi Kuklenami a Plačicemi. Nebo se mýlím a máš jiné využití pro bramborovou mouku? Zdraví Pecho 

-
- radioamatér
- Příspěvky: 2300
- Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
- Reputace: 12
- Bydliště: Pardubice
- Kontaktovat uživatele:
Nechaji se z toho delat placky pridavat i jinam. Napsal jsem do Makra, inzerujou ze dodavaji vsechno, tak se uvidi. ted jsem byl v kauflandu a nemaji ani zitnou, kuricnou mouku, jen smes jak pises. Jezdim okolo maleho mlyna v Janderove na chrudimsku, tak se tam zastavim a zjistim co maji za sortiment.
Jinak diky za info.
Jinak diky za info.
- Denis
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 7495
- Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
- Reputace: 151
- Bydliště: Bratislava
Tak som práve dopiekol chleba, časť som z neho pažravo zhltol a teraz ma bolí brucho. Dôvod mojej pažravosti bol jasný, teplučký, voňavučký a nadmieru chutný chlebík. Kúpil som kilo chlebovej zmesy za 1 euro, namiešanej aj s kvasnicami. Podla návodu som na 0,5 kg múky dal 3,5 dc vody. Chlebík vážil 700g. Cesto som spracoval podla návodu, kysnutie na dva krát. Dal som ho do misky s teflonovým okrajom ktorú som najskôr naolejoval. Potom som ju dal do tlakového hrnca, ale naspodok hrnca som dal drôtenú trojnožku na ohrievanie v pare, takže ten teflónový hrniec bol vo vzduchu. Z pokrývky tlakového hrnca som dal dolu pre istotu gumené tesnenie. Piekol sam na plynovom šporáku na najmenšom horáku a aj ten som trochu uškrtil. Po 1,5 hod som považoval za dopečené, pichol som do chleba dvojzubcom a na špicoch nezostalo žiadne cesto. Vypol som plameň a chleba som ešte nechal v hrnci asi 10 min. Nebolo treba, chleba mal trochu hrubšiu kôrku ako som chcel, ale nebol pripálený. Myslím že by stačilo piecť 1h aj 15 min a nechať dôjsť.
Neviem či by to vydržala tá tesniaca guma ak by som ju tam nechal. Ak by nevydržala, tak by ma žena prizabila a tu končia pokusy aj sranda. Nabudúce to vyskúšam piecť v pare a pod tlakom.
Neviem či by to vydržala tá tesniaca guma ak by som ju tam nechal. Ak by nevydržala, tak by ma žena prizabila a tu končia pokusy aj sranda. Nabudúce to vyskúšam piecť v pare a pod tlakom.
- radar
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 136
- Registrován: čtv bře 22, 2007 1:00 am
- Reputace: 1
- Bydliště: New York
- Kontaktovat uživatele:
Abys příště neměl tvrdou kůrku, zkus při vložení do trouby (hrnce) stříknout trochu vody rozprašovačem na kytky (bez hnojiva
) a asi dvacet minut toté zase trochu vody.
Před vyndáním z trouby či hrnce potřít třeba vodou se solí nebo olivovým olejem.
Uvidíš že tvoje kůrka bude potom pěkně měkoučká tak ako si želáš.
Dobrou chuť přeje Radar.

Před vyndáním z trouby či hrnce potřít třeba vodou se solí nebo olivovým olejem.
Uvidíš že tvoje kůrka bude potom pěkně měkoučká tak ako si želáš.
Dobrou chuť přeje Radar.
No, vzhledem k tomu že se v lednu chystáme na jih od Martinigue a anglikánské pečivo nám nevoní, také trénuji.
Pekl jsem letos 3x doma, 2x na lodi a celkem dobrý. Jen jednou jsem v Řecku použil na "dopečení" horní hořák a málem to dopadlo bídně. Čuchové senzory naštěstí zafungovaly vytáhl jsem ho tak ve dvanáct. Z vrchu jen lehce přičmoudlý.
Kupuji razcový chléb z Kauflandu, který obsahuje sáček s droždím, rozmíchávám doma s podmáslím, na lodi s vodou, doma jsem jednou pekl v teflonové formě srnčí hřbet, dále již volně. Hodina kynutí, padesát minut pečení. Doma na 200°C, na lodi naplno.
Výsledky vynikající.
Pekl jsem letos 3x doma, 2x na lodi a celkem dobrý. Jen jednou jsem v Řecku použil na "dopečení" horní hořák a málem to dopadlo bídně. Čuchové senzory naštěstí zafungovaly vytáhl jsem ho tak ve dvanáct. Z vrchu jen lehce přičmoudlý.
Kupuji razcový chléb z Kauflandu, který obsahuje sáček s droždím, rozmíchávám doma s podmáslím, na lodi s vodou, doma jsem jednou pekl v teflonové formě srnčí hřbet, dále již volně. Hodina kynutí, padesát minut pečení. Doma na 200°C, na lodi naplno.
Výsledky vynikající.

- Hauz
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 125
- Registrován: sob srp 27, 2011 2:00 am
- Reputace: 9
- Bydliště: Bílovec
- Kontaktovat uživatele:
to Baharis : Máš pravdu, pečivo v Karibiku je někdy velmi obtížně stravitelné. Máme dost těžké zkušenosti např. ze St. Lucie, kde jsme nakoupili krásně vyhlížející chleba (vypadal jako celozrnný), ale byl z kokosu: ten se fakt kromě marmelády nedá s ničím jíst. Taky když jsme jej třetí den chystali k snídani, tak se ze salůnu ozval řev kapitána : "už s tím kokosákem děte do pr..
" a ošatka s kokosákem vyletěla ze salůnu do Atlantiku. Takže napéct vlastní je asi hodně dobrý nápad
.


Re: Pečení chleba
Ja se taky na jadran připravil a pekl chleba dětem chutnal nejvíc ve formě na mufiny byl dobře propečený a velikost větší housky ale taky směs.
- sawfish
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 46
- Registrován: úte říj 01, 2013 2:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Tvarožná
Re: Pečení chleba
Taky s pochlubím. Když jsem byli letos na Balatonu, tak jsme pekli chleba každý den v remosce (příkon 500W). Ráno před plavbou se zadělal a po přistání se na mole u el. přípojky 45minut pekl.
- Omen
- vytrvalý návštěvník
- Příspěvky: 1410
- Registrován: pon říj 15, 2012 2:00 am
- Reputace: 159
- Bydliště: Olomoucko
Re: Pečení chleba
A jestli každý den byla pod čerstvým chlebem taky stejná ale jiná podložka, mohla to být prima plavba 

- sawfish
- návštěvník fóra
- Příspěvky: 46
- Registrován: úte říj 01, 2013 2:00 am
- Reputace: 0
- Bydliště: Tvarožná
Re: Pečení chleba
No už to není jak za mlada, kdy jsem si vozili na loď i 1-2 20l bečky piva.
Re: Pečení chleba
Na první straně ve svém příspěvku frog zmínil v souvislosti s pečením chleba ,,pečenku,,. Hliníkovou nádobu, která umožňuje pečení, mimo jiné i chleba , na plynovém vařiči. Píše, že zřejmě již není k sehnání. Vzhledem k tomu, že možnost obejít se bez proudu je vítaná a pečenka momentálně k sehnání je, rád bych poskytl pár námětů. Snad se někomu budou hodit.
Vlákno fóra, kde se o pečence hovoří. Jsou tam i recepty:
https://www.caravan24.cz/forum/viewthre ... d_id=34304
Například zde je možno koupit:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2429
Lacinější varianta:
https://www.euronova-shop.cz//offer.htm ... .&pr=28124
Za mých mladších let se pečenka v domácnostech používala poměrně běžně a často. Hospodyně to už měly namakané. Malý rozdíl byl v tom, že se k vaření mnohem méně využívala elektrika. Většinou plyn, ale nejčastěji kuchyňský sporák, takže uhlí a dřevo.
Vlákno fóra, kde se o pečence hovoří. Jsou tam i recepty:
https://www.caravan24.cz/forum/viewthre ... d_id=34304
Například zde je možno koupit:
http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2429
Lacinější varianta:
https://www.euronova-shop.cz//offer.htm ... .&pr=28124
Za mých mladších let se pečenka v domácnostech používala poměrně běžně a často. Hospodyně to už měly namakané. Malý rozdíl byl v tom, že se k vaření mnohem méně využívala elektrika. Většinou plyn, ale nejčastěji kuchyňský sporák, takže uhlí a dřevo.
- Libor
- bez hodnocení
- Příspěvky: 9272
- Registrován: úte lis 08, 2005 1:40 pm
- Reputace: 174
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečení chleba
Stačí se podívat do zdejšího E-shopu. Jmenuje se to doslova Omnia kempinková trouba. Jinak je rozšířený název pečenka.
A kromě komínku má svou roli také podložka (rozptylovač plamene) mezi pečenkou a hořákem.

http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2429
A kromě komínku má svou roli také podložka (rozptylovač plamene) mezi pečenkou a hořákem.

http://shop.jachting.info/index.php?mai ... ts_id=2429
Re: Pečení chleba
Tak ano chleba tam asi udělat lze. Zde ho pečou, shodou okolností asi na nějakém ,,škuneru,,:
https://www.youtube.com/watch?v=0fAwWJMBDYA
Je poměrně oblíbená:
https://www.youtube.com/results?search_ ... a+Backofen
https://www.youtube.com/watch?v=0fAwWJMBDYA
Je poměrně oblíbená:
https://www.youtube.com/results?search_ ... a+Backofen
- Charlie
- zkušený harcovník
- Příspěvky: 1810
- Registrován: pon čer 18, 2007 2:00 am
- Reputace: 18
- Bydliště: Hořovice
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pečení chleba
Můžu potvrdit, Omnia funguje dobře, pekli jsme v ní chleba ze směsi koupené v krabici a paráda. Akorát je uprostřed děravej
. Zkoušeli jsme i nějaké bábovkové směsi a perník, vše dopadlo dobře 


Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů