Pečení chleba

Zkušenosti se stravováním na lodi, vaření, recepty, doporučení, zásobování atd.

Moderátoři: vilma, MARIS, Pepa

Uživatelský avatar
vilma
moderátor
Příspěvky: 3055
Registrován: pon kvě 28, 2007 2:00 am
Reputace: 22
Bydliště: Olomoucko

mlýnek pro Denise

Příspěvekod vilma » pon črc 09, 2007 8:33 pm

Ahoj Denisi (a jiní zájemci o ruční mletí) !
Moje německá kamarádka praví takto: inkriminovaný ruční mlýnek je až úplně dole, pod objednávkama a obrázkem telefonku je odkaz HANDMUHLEN a to je ono. Zádrhel je podle ní, zkušené mlečky, prý asi v tom, že mlýnek stačí tak na umletí 2-3 lžic zrní, které se pak použijí na nevařenou obilnou kaši, namlet ručně na chleba by prý bylo zdlouhavé.... No, a jsme asi tam, kde na začátku pátrání. Ale snažila jsem se. Negativní výsledek výzkumu je též výsledek.... V.
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 6976
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 60
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » pon črc 09, 2007 9:33 pm

Vilma dík. Výsledok pátrania je vynikajúci, ručných mlynkov je tam viac a ten za 89 Eur Snitzer CH je optimálny, pri usilovnom mletí dá za 10 min 300g jemne mletej múky čo je na polkilový bochník chleba akurát.
Uživatelský avatar
halladin
vytrvalý návštěvník
Příspěvky: 1738
Registrován: pát srp 17, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Nové Mlýny III

Kuchta

Příspěvekod halladin » stř zář 12, 2007 7:44 pm

není česky, správně má být kukta, a mám dojem , že je to maďarsky. První, hliníkové papiňáky hluboko za socíku se dovážely z Maďarska, stejně jako hliníkové překapávací vařiče na kávu, zahřívané na sporácích.
Uživatelský avatar
simon
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 722
Registrován: čtv srp 30, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Dolni Kounice

Příspěvekod simon » čtv zář 13, 2007 9:00 am

co vyuzit na "rucni mleti" pohyb lode nebo silu vetru?
koleso a vetrnik :)
Uživatelský avatar
Ferdinand
pravidelný návštěvník
pravidelný návštěvník
Příspěvky: 314
Registrován: pát dub 21, 2006 1:07 pm
Reputace: 0
Bydliště: Předklášteří

Žitný kvásek.

Příspěvekod Ferdinand » ned úno 20, 2011 10:12 am

Pokud nejsou k dispozici kvasnice ?
V knížce ,, Na jachtě do světa ,, od Honzy Tomšíčka se dole na straně 94 píše :
,, Chlebový kvásek se připravuje šest dní. Do žitné mouky s vodou, která kvasí, se každý den přidá trochu další žitné mouky. Pak se touto kaší, vonící jako žitná pálenka, zadělá chleba. I když v tomhle případě těsto kynulo zabaleno v teplé vyhřáté dece dvacet hodin, vykynulo a chleba byl voňavější, než z kvasnic.''
Toto ale není recept pro týdenní charterové námořníky ! :)
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2128
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob črc 09, 2011 9:38 am

Nevite nekdo kde se da koupit bramborova mouka, ne BIO ?? Ma to nektery retezec v sortimentu ???
Uživatelský avatar
pecho
aktívní jachtař
aktívní jachtař
Příspěvky: 633
Registrován: pon zář 03, 2007 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: hradecko

chlebové směsi

Příspěvekod pecho » sob črc 09, 2011 10:59 am

Béďo, jestli Ti to pomůže, tak jsem už ustoupil od míchání těsta do domácí pekárny doma a kupuju už hotové chlebové směsi, širší sortiment co vím a kde to kupuju včetně chlebové bramborové směsi je bejvalá hypernova, dnes hypermarket, konkrétně v HK na Kutnohorské ulici tj. mezi Kuklenami a Plačicemi. Nebo se mýlím a máš jiné využití pro bramborovou mouku? Zdraví Pecho :)
Beda
radioamatér
radioamatér
Příspěvky: 2128
Registrován: pon pro 01, 2008 1:00 am
Reputace: 5
Bydliště: Pardubice
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Beda » sob črc 09, 2011 12:25 pm

Nechaji se z toho delat placky pridavat i jinam. Napsal jsem do Makra, inzerujou ze dodavaji vsechno, tak se uvidi. ted jsem byl v kauflandu a nemaji ani zitnou, kuricnou mouku, jen smes jak pises. Jezdim okolo maleho mlyna v Janderove na chrudimsku, tak se tam zastavim a zjistim co maji za sortiment.
Jinak diky za info.
Uživatelský avatar
Denis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 6976
Registrován: úte lis 08, 2005 5:21 pm
Reputace: 60
Bydliště: Bratislava

Příspěvekod Denis » úte lis 15, 2011 11:05 pm

Tak som práve dopiekol chleba, časť som z neho pažravo zhltol a teraz ma bolí brucho. Dôvod mojej pažravosti bol jasný, teplučký, voňavučký a nadmieru chutný chlebík. Kúpil som kilo chlebovej zmesy za 1 euro, namiešanej aj s kvasnicami. Podla návodu som na 0,5 kg múky dal 3,5 dc vody. Chlebík vážil 700g. Cesto som spracoval podla návodu, kysnutie na dva krát. Dal som ho do misky s teflonovým okrajom ktorú som najskôr naolejoval. Potom som ju dal do tlakového hrnca, ale naspodok hrnca som dal drôtenú trojnožku na ohrievanie v pare, takže ten teflónový hrniec bol vo vzduchu. Z pokrývky tlakového hrnca som dal dolu pre istotu gumené tesnenie. Piekol sam na plynovom šporáku na najmenšom horáku a aj ten som trochu uškrtil. Po 1,5 hod som považoval za dopečené, pichol som do chleba dvojzubcom a na špicoch nezostalo žiadne cesto. Vypol som plameň a chleba som ešte nechal v hrnci asi 10 min. Nebolo treba, chleba mal trochu hrubšiu kôrku ako som chcel, ale nebol pripálený. Myslím že by stačilo piecť 1h aj 15 min a nechať dôjsť.

Neviem či by to vydržala tá tesniaca guma ak by som ju tam nechal. Ak by nevydržala, tak by ma žena prizabila a tu končia pokusy aj sranda. Nabudúce to vyskúšam piecť v pare a pod tlakom.
Uživatelský avatar
radar
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 136
Registrován: čtv bře 22, 2007 1:00 am
Reputace: 0
Bydliště: New York
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod radar » stř lis 16, 2011 4:11 am

Abys příště neměl tvrdou kůrku, zkus při vložení do trouby (hrnce) stříknout trochu vody rozprašovačem na kytky (bez hnojiva :) ) a asi dvacet minut toté zase trochu vody.
Před vyndáním z trouby či hrnce potřít třeba vodou se solí nebo olivovým olejem.
Uvidíš že tvoje kůrka bude potom pěkně měkoučká tak ako si želáš.

Dobrou chuť přeje Radar.
Uživatelský avatar
Baharis
zkušený harcovník
zkušený harcovník
Příspěvky: 7534
Registrován: pon kvě 01, 2006 12:19 pm
Reputace: 52

Příspěvekod Baharis » stř lis 16, 2011 6:58 am

No, vzhledem k tomu že se v lednu chystáme na jih od Martinigue a anglikánské pečivo nám nevoní, také trénuji.
Pekl jsem letos 3x doma, 2x na lodi a celkem dobrý. Jen jednou jsem v Řecku použil na "dopečení" horní hořák a málem to dopadlo bídně. Čuchové senzory naštěstí zafungovaly vytáhl jsem ho tak ve dvanáct. Z vrchu jen lehce přičmoudlý.

Kupuji razcový chléb z Kauflandu, který obsahuje sáček s droždím, rozmíchávám doma s podmáslím, na lodi s vodou, doma jsem jednou pekl v teflonové formě srnčí hřbet, dále již volně. Hodina kynutí, padesát minut pečení. Doma na 200°C, na lodi naplno.
Výsledky vynikající. :thmbup:
Uživatelský avatar
Hauz
návštěvník fóra
návštěvník fóra
Příspěvky: 116
Registrován: sob srp 27, 2011 2:00 am
Reputace: 0
Bydliště: Bílovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Hauz » stř lis 16, 2011 10:39 am

to Baharis : Máš pravdu, pečivo v Karibiku je někdy velmi obtížně stravitelné. Máme dost těžké zkušenosti např. ze St. Lucie, kde jsme nakoupili krásně vyhlížející chleba (vypadal jako celozrnný), ale byl z kokosu: ten se fakt kromě marmelády nedá s ničím jíst. Taky když jsme jej třetí den chystali k snídani, tak se ze salůnu ozval řev kapitána : "už s tím kokosákem děte do pr.. :gun: " a ošatka s kokosákem vyletěla ze salůnu do Atlantiku. Takže napéct vlastní je asi hodně dobrý nápad :P .

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů